ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΡΙΑ
Εκρηκτική και επικίνδυνη η κατάσταση για χιλιάδες ανθρώπους

Σοβαρές καταγγελίες από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»

Copyright 2018 The Associated

Εκρηκτική και με απρόβλεπτες επιπτώσεις είναι πλέον η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου. Ο διπλός εγκλωβισμός για περισσότερους από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες (που θέλουν να φύγουν αλλά δεν μπορούν, εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας την οποία στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) σε ένα κέντρο χωρητικότητας 3.000 ανθρώπων έχει δημιουργήσει άκρως επικίνδυνες συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι διάφορες οργανώσεις και φορείς ζητούν την άμεση μετεγκατάσταση του ευάλωτου πληθυσμού - ιδίως παιδιών - των προσφύγων από εκεί προς άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι που τέθηκε από τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Οπως ανέφεραν, «ο καταυλισμός βρίσκεται σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών, που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες. Κάθε βδομάδα, οι ομάδες των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν επίσης βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων».

Να σημειώσουμε ότι από το Φλεβάρη μέχρι τον Ιούνη, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6 - 18 ετών), οι ομάδες των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Αλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

Επιπλέον, μόνο τις δύο πρώτες βδομάδες του Σεπτέμβρη έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Προκαλεί η κυβέρνηση

Κι ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για την κόλαση που ζουν πάνω από 58.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα (19.000 στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου, μόνο χτες 396, εκ των οποίων 184 παιδιά, έφτασαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο), η τοποθέτηση του Γ. Μπασκόζου, γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μόνο οργή μπορεί να προκαλεί.

Η κυβέρνηση λοιπόν ισχυρίζεται ότι «επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του ΕΣΥ, διασφάλισε τη δημόσια υγεία τόσο για τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τον πληθυσμό υποδοχής. Παρείχε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, ενίσχυσε τις δομές του συστήματος δημόσιας Υγείας στα νησιά υποδοχής. Συντόνισε ένα σχέδιο ανοσοποίησης των παιδιών. Η έκρηξη της επιδημίας ιλαράς που δεν επεκτάθηκε στους προσφυγικούς πληθυσμούς».

Δεκάδες γιατροί των νοσοκομείων που βρίσκονται στα νησιά υποδοχής καταγγέλλουν το επιπλέον σμπαράλιασμά τους από τον πρόσθετο αριθμό ασθενών από τους πρόσφυγες, με τους οποίους δεν μπορούν ούτε να συνεννοηθούν γιατί δεν υπάρχουν καν διερμηνείς. Οσοι ζουν σ' αυτό τον τόπο βλέπουν τις παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το κιάλι, πολύ περισσότερο οι πρόσφυγες και μετανάστες. Ποια είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όταν οι εργαζόμενοι σ' αυτό αγκομαχούν κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις σε πόρους, προσωπικό, εξοπλισμό... Οταν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θερίζουν μέσα κι έξω από τα hot spot, με εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι και με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους (μόλις δύο μήνες είναι η παράταση που δόθηκε στους συμβασιούχους του ΚΕΕΛΠΝΟ στα ΚΥΤ)... Οταν αλωνίζουν στα ΚΥΤ κάθε λογής ΜΚΟ που «κάνουν διαγνώσεις χωρίς ...ιατρική ορολογία»... Ποιες επιδημίες εμποδίστηκαν όταν δεν υπάρχει τουαλέτα ή σύστημα αποχέτευσης...

Η κυβέρνηση με τα παραπάνω ψέματα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συνεχίσει να εφαρμόζει απάνθρωπες συνθήκες και συμφωνίες, να διαπράττει χιλιάδες εγκλήματα σε βάρος εκείνων που έζησαν στο πετσί τους την οδύνη του πολέμου και της προσφυγιάς.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη, στις 11.30 π.μ., ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί την Πολυκλινική στο Ολυμπιακό Χωριό, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο, Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Νότιου Τομέα στο κτίριο στα πρώην Ολυμπιακά ακίνητα στην Καλλιθέα, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νικηφόρα μάχη του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι διοργανώνει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ., στο Μάλι Μάδι, στην περιοχή των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, όπου θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του νέου μνημείου για τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στο χωριό Ιεροπηγή Καστοριάς. Για την εκδήλωση θα δρομολογηθούν λεωφορεία από όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Ερευνα για παθητική δωροδοκία

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν δύο δικογραφίες για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπαντωνίου, για την αξιόποινη πράξη της παθητικής δωροδοκίας. Οι δικογραφίες αφορούν υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων με βάση νεότερα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στις ελληνικές δικαστικές αρχές από Ελβετία και Κύπρο, αλλά και τη δικογραφία για τη μεταβίβαση πρώην ακινήτου του στη Σύρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα στοιχεία αφορούν τόσο κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών όσο και διαφόρων off shore. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή για πρώτη φορά καλείται να ερευνήσει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τον πρώην υπουργό και να αποφανθεί. Η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει στην τακτική Δικαιοσύνη και να κριθεί αν συντρέχουν λόγοι να ασκηθεί δίωξη για παθητική δωροδοκία.

Θυμίζουμε ότι ο Γ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Στ. Κουράκου, έχουν κληθεί να απολογηθούν στο τέλος του Σεπτέμβρη για κατηγορίες που έχουν να κάνουν με ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας.

Αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης

Αίτηση για υπαγωγή της «Τηλέτυπος» («Mega») σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κατέθεσαν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση έχει κατατεθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο και η δικάσιμος έχει οριστεί για τις 30 Οκτώβρη. Η προσωρινή διαταγή αναμένεται να συζητηθεί αύριο. Ο ειδικός διαχειριστής που θα διοριστεί θα αποτιμήσει ποια περιουσιακά στοιχεία του καναλιού θα πωληθούν, ενώ θα ελέγξει τα χρέη που υπάρχουν προς τρίτους. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι αποφάσεις είχαν ληφθεί πριν από το καλοκαίρι και αναμενόταν η απόφαση του ΕΣΡ. Σε κάθε περίπτωση, βασικό ζητούμενο είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που βρίσκονται στον «αέρα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να κλείσουν εδώ και τώρα τα «hot spots» των νησιών

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις απαράδεκτες συνθήκες στα hot spots στη Μυτιλήνη:

«Οι καταγγελίες των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", όπως και άλλες καταγγελίες φορέων, οργανώσεων, του ΚΚΕ, αποδεικνύουν την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ταύτισή της με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού. Δείχνουν επίσης τις ολέθριες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ - κυβέρνησης - Τουρκίας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση, αν της έχει απομείνει ίχνος ευαισθησίας, εδώ και τώρα να κλείσει τη Μόρια και όλα τα ΚΥΤ («hot spots») των νησιών. Να μεταφερθούν άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας, οι αιτούντες άσυλο, με προτεραιότητα στους ανηλίκους, έγκυες γυναίκες, ΑμεΑ, γενικά τις λεγόμενες "ευάλωτες" ομάδες, με προοπτική τη γρήγορη μεταφορά τους στις χώρες προορισμού τους. Ολες οι διαδικασίες κατάθεσης των αιτημάτων τους να γίνονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Να επιταχυνθούν οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς τα απάνθρωπα και απαράδεκτα μηνιαία όρια και πλαφόν και να μην εφαρμοστεί η συμφωνία που υπέγραψε με τη Γερμανία για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ