ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2015 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /32
Γιατί στηρίζω - ψηφίζω ΚΚΕ

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα δηλώσεις στήριξης του ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές της Κυριακής.Ανθρωποι από το χώρο του Πολιτισμού, των Γραμμάτων, του Αθλητισμού, επιστήμονες, συνδικαλιστές εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θα ρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη.

Γρηγόρης ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ

Αρχιτέκτων - Γλύπτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ)

Αετόπουλο στην Κατοχή στο φτωχό χωριό μου, άκουσα μάθημα - ανάλυση σε απλό λόγο ενός καπετάνιου του ΕΛΑΣ προς τους αντάρτες. Το θέμα ήταν: «Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και η άγνωστη, για μένα, λέξη ήταν η «υπεραξία». Τυχερός και περήφανος που ήμουνα σ' αυτό το μάθημα χωρίς να με «διώξουν», δεκατριών χρονών τότε. Τα μετέπειτα κρατητήρια και εξορίες στάθηκαν τα πανεπιστήμιά μου γι' αυτές τις δύο λέξεις που τόσο πόνο και δυστυχία έφερναν σ' όλη, σχεδόν, την ανθρωπότητα. Και γνώρισα σ' αυτά τα χρόνια, στους συναγωνιστές μου και συντρόφους, το αληθινό ανθρώπινο ανάστημα που πάντα ορθώνονταν μπροστά στην αντίσταση των κρατούντων, πάντα οι πράξεις τους ήταν συγκινητικός αλτρουισμός. Πάντα μετρούσαν τις ανάγκες των άλλων και μετά τις δικές τους.

Ε, από τότε είμαι πάντα και μ' αυτούς τους αγωνιστές, πάντα με τους κομμουνιστές, πάντα ενταγμένος σε Οργανώσεις του ΚΚΕ, στο Κόμμα που αταλάντευτα παλεύει για δίκαια και ζωή για όλους τους ανθρώπους. Και δεν με διέψευσε ποτέ στην ελπίδα μου για την κατάληξη των αγώνων. Και χαίρομαι για την τύχη μου αυτή να συμπορεύομαι, εβδομήντα τρία χρόνια τώρα, μ' αυτούς τους άφθαστους αγωνιστές και δασκάλους μου, αυτές τις χιλιάδες κομμουνιστών που σφίξαμε τα χέρια μας με νόημα σε δύσκολους αποχαιρετισμούς που, πολλές φορές, μίλησαν στις ψυχές μας τα βουρκωμένα μάτια μας για πολλούς που δεν ξαναϊδωθήκαμε.

Το Κόμμα που ψηφίζω, το ΚΚΕ, είναι αυτό που με υπομονή, με θυσίες ζωής, με περήφανη σκέψη των μελών του, οδηγεί τους εργαζόμενους όλων των μορφών εργασίας στον ανηφορικό δρόμο του αγώνα που σίγουρα θα φέρει τη δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους.

Παναγιώτης ΣΙΝΙΟΡΟΣ

Αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΙ

Δεν μπορεί κανείς παρά να αναγνωρίσει ότι όλη η πορεία του ΚΚΕ ήταν πορεία αταλάντευτης, μαχητικής υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Η προσήλωσή του στο τι συμφέρει το λαό ήταν το αλάνθαστο κριτήριο με βάση το οποίο διατύπωνε θέσεις και προτάσεις που όλες δικαιώθηκαν απ' τη ζωή. Με τη διαχρονική συμβολή του στους αγώνες του λαού μας, το ΚΚΕ κέρδισε με το σπαθί του τον τίτλο του μαχητή, στα δύσκολα.

Ηταν και είναι το ΚΚΕ το κόμμα που συνέβαλε, ώστε να μην κυριαρχήσει η αδράνεια, η απάθεια, να μην παροπλιστεί το κίνημα, δουλεύοντας έτσι, που να προετοιμάζεται το κίνημα για το επόμενο βήμα που θα το βγάλει απ' τη στασιμότητα.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι σίγουρη, πιάνει τόπο, δίνει δύναμη, αισιοδοξία και προοπτική!

Νίκος ΓΕΛΑΔΑΣ

Κοσμήτορας Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αφού αποδείχθηκε ότι η Ελπίδα ήθελε λούσα και λεφτά και δεν ήρθε στο ραντεβού με την «πρώτη φορά αριστερά», η κυβέρνηση αποφάσισε να πάει να τη βρει στα ευρωπαϊκά σαλόνια της νεοφιλελεύθερης ολοκλήρωσης. Ετσι, τελικά, ύστερα από 17 ώρες διαπραγμάτευση, άλλαξε η Ευρώπη και κάπως έτσι προχωράει η Ελλάδα!!! Αλήθεια, προχωράει η Ελλάδα μπροστά; Ετσι λέει το κεντρικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας: «Τώρα πάμε μπροστά». Κουβέντα για εκμετάλλευση, για ανεργία, για το δικαίωμα στην Υγεία και στην Παιδεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους κατηγορεί ότι του έκλεψαν το σύνθημα!!! Και αντεπιτίθεται με την πιο απολίτικη, αταξική ατάκα «ξεμπερδεύουμε με το παλιό, κερδίζουμε το αύριο». Οι ΑΝΕΛ, το δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, μας υπόσχονται ότι θα μάθουν στα συνεταιράκια τους (ΣΥΡΙΖΑ) να γράφουν την Ιστορία με το δεξί χέρι. «ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία τους πληρώσαμε ακριβά», λέει το Ποτάμι. Το Ποτάμι το οποίο υπέγραψε το μνημόνιο με κλειστά μάτια και θα το πληρώνουμε για τα επόμενα τρία έτη!! «Γνώση, ευθύνη, εμπειρία. Το ΠΑΣΟΚ εγγυάται τη σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα». Εδώ ισχύει η παροιμία: «Εγλυκάθη η γριά στο μέλι και θα φάει το κουβέλι».

Αν θέλουμε να μείνουν τα πράγματα όπως είναι πρέπει κάτι να αλλάξουμε. Και τι άλλαξε; Το σύνθημα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) μια πολιτική έγινε οκτώ κόμματα μια ίδια αντιδραστική πολιτική. Ενα μεγάλο ανάχωμα για να κρύψουν από το λαό την αλήθεια και τη μοναδική πολιτική εναλλακτική. Το σύστημα είναι σάπιο και ζέχνει. Γεμάτο αντιθέσεις, αδικίες και φτώχεια. Οδηγεί τον απλό άνθρωπο σε απόγνωση, κατάθλιψη και αυτοκτονίες. Είναι ένα παιχνίδι με τη ζωή μας που στο τέλος κερδίζουν πάντα οι δυνατοί και οι πλούσιοι. Μία είναι η λύση. Ριζοσπαστικοποίηση. Δεν υπάρχουν μεσσίες. Οργανωνόμαστε. Κάνουμε τα χέρια μας αλυσίδα και τη γροθιά μας αποσπερίτη. Στον αγώνα ενωμένοι, να μη λείψει κανείς. Τα υφεσιακά, αντιλαϊκά, ληστρικά μέτρα του τρίτου μνημονίου δεν πρέπει να υλοποιηθούν. Τούτες οι εκλογές δεν γίνονται για να βγάλουμε κυβέρνηση. Αυτή την ξέρουμε. Θα είναι ένας κυβερνητικός συνασπισμός που θα εφαρμόσει αυτά που έχουν συμφωνήσει οι ίδιοι με τους δανειστές. Αυτές οι εκλογές θα είναι καθοριστικές στην ανάδειξη αντιπολίτευσης. Μιας αγωνιστικής, αντιμνημονιακής, αντισυστημικής, αντικαπιταλιστικής, λαϊκής και μαζικής αντιπολίτευσης, η οποία θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ και θα οργανώσει μια άλλη μορφή εξουσίας.

Η μοναδική συνεπής, ειλικρινής, αριστερή και πατριωτική δύναμη η οποία μπορεί να οργανώσει το λαό σε μια τέτοια αγωνιστική δράση είναι το ΚΚΕ. Οι πολύχρονοι αγώνες και θυσίες του αποτελούν εγγύηση. Τέρμα πια οι κοροϊδίες. Μην αλλάξετε άλλους προπονητές. Αλλάξτε το σύστημα. Στις εκλογές ψηφίζουμε το κόμμα της εργατιάς.

Αντώνιος - Πάρις ΣΩΤΟΣ

Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσ. Χαλκίδας - Πρόεδρος Νοσοκομειακών Ιατρών Εύβοιας - Μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου

Δηλώνω «παρών» στη μάχη της 20ής του Σεπτέμβρη με όλες μου τις δυνάμεις για να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στη λαίλαπα των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων που στραγγίζουν την ελπίδα από τη ζωή των νέων, των ανέργων, των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Τη μάχη θα τη δώσουμε μαζί, χέρι - χέρι, πόρτα - πόρτα, γειτονιά τη γειτονιά.

Η πρόταση που έκανε το Κόμμα σε όλα τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους για να δώσουν την εκλογική μάχη, με βρίσκει έτοιμο να συστρατευτώ στον εκλογικό αγώνα με όλη μου τη δύναμη, για να σηκώσουμε πιο ψηλά τη Λαϊκή Συμμαχία και τη δύναμη της λαϊκής αντιπολίτευσης.

Η εκλογική μάχη της 20ής του Σεπτέμβρη είναι κρίσιμη μάχη και πρέπει όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να δυναμώσει το ΚΚΕ, γιατί έτσι μόνο ο λαός θα αντιπαλέψει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και την ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, όποια έχουν ακόμη μείνει!

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συστρατευτούμε όλοι, για να ενισχύσουμε την εκλογική δύναμη του Κόμματος. Μόνο έτσι θα βρεθεί το ταξικό κίνημα από καλύτερα μετερίζια να παλέψει για τα λαϊκά στρώματα και να πετύχει νίκες που θα ανακουφίζουν το λαό, μέχρι την ολοκλήρωση του στρατηγικού μας στόχου που είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ

«Τους δοκίμασες... Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής»

Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ

Πρ. πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ)

Επιστολή - κάλεσμα «στους παλιούς φίλους και συναγωνιστές, συμπολεμιστές μου στον ΕΛΑΣ και το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας» στέλνει ο Βασίλης Φυτσιλής, όπου γράφει, ανάμεσα στα άλλα:

«Βετεράνε αγωνιστή και αγωνίστρια της αθάνατης ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης,

Τώρα που τους δοκίμασες όλους και ξέρεις πως όλοι σε εξαπάτησαν για να σου παίρνουν κάθε φορά την ψήφο σου και μετά να σε φορτώνουν (με τη δική σου συγκατάθεση, υποτίθεται) με όλα τα βάρη και με όλες τις πληγές του σάπιου και βρώμικου πολιτικού και κοινωνικού συστήματός τους, δείξε τους κι εσύ τα δόντια σου.

Μην τους ακολουθείς πια στον ολέθριο κατήφορο που σε σέρνουν κάθε φορά με αυταπάτες και με φρούδες ελπίδες. Αυτή τη φορά σήκωσε ψηλά το κεφάλι. Ορθωσε με θυμό και με πείσμα το τεράστιο μπόι σου και νιώσε την κυκλώπεια δύναμη που κρύβει μέσα του.

Την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2015 ρίξε στην κάλπη το κόκκινο κι ελπιδοφόρο ψηφοδέλτιο του Κάπα Κάπα Εψιλον. Γιατί το τιμημένο ΚΚΕ είναι το μόνο γερό σανίδι που απέμεινε στη σάπια πολιτική σκηνή της χώρας μας, όπου μπορεί να πατάει με σιγουριά και να στηρίζει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο ετούτος ο καλός και αγαπημένος λαός, ο "πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα προδομένος"».

Γιώργος ΚΑΤΣΙΠΟΔΗΣ

Πρόεδρος σωματείου «Catering Newrest»

Στηρίζω - ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο που λέει την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι. Το μόνο κόμμα που ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό της εργατικής τάξης. Είναι το μόνο που προσπαθεί για την οργάνωση του λαού στη μόνη πραγματικά ρεαλιστική πρόταση διεξόδου: Το σοσιαλισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ