ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν

«Μύρτις»
«Μύρτις»
«Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης, που φιλοξενείται (έως τις 30/11), στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός σημαντικού διεπιστημονικού επιτεύγματος. Κεντρικό έκθεμα είναι το αναπλασμένο πρόσωπο της ανώνυμης 11χρονης Αθηναίας, που υπήρξε και αυτή, όπως και ο Περικλής, ένα από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ. Το όνομα «Μύρτις» («Μυρτώ» δηλαδή) της το έδωσαν οι αρχαιολόγοι επειδή ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα γυναικεία ονόματα της εποχής. Η αρχή έγινε το 1995 όταν στη διάρκεια των ανασκαφών στον Κεραμεικό βρέθηκε σε ομαδικό τάφο ένα παιδικό κρανίο με την κάτω γνάθο, αλλά και την πλήρη οδοντοστοιχία, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο. Η άριστη διατήρηση του κρανίου οδήγησε, το 2007, τον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη, να επιχειρήσει την ανασύνθεση του προσώπου της. Το αποτέλεσμα είναι η Μύρτις.

Η παρουσίασή της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί πλήθος επιτάφιων γλυπτών και αναγλύφων, μοιάζει να είναι η «συνάντηση» της Μύρτιδος με τα κορίτσια και τ' αγόρια του Μουσείου, την Αριστίλλη, τη Μνησαγόρα, το Δίκαιο ή το Νικοχάρη, που απεικονίζονται στις επιτάφιες στήλες. Μνημεία και μνήματα του 5ου αι. π.Χ. , επώνυμα κι ανώνυμα, ζωντανεύουν και «συνομιλούν» με το κοινό, μέσα από το πρόσωπο της μικρής Μύρτιδος. Σημειώνουμε, ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα.


Κυριακή 19/9
  • Θανάσης Παπακωνσταντίνου
    Θανάσης Παπακωνσταντίνου
    Συναυλία Κρητικής παραδοσιακής μουσικής με τον Γιάννη Κακλή και τον Γιώργο Χαλκιαδάκη, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010». Είσοδος ελεύθερη.
  • Την παράσταση για παιδιά «Μια πόλη στα σύννεφα» - διασκευή από τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάζει σήμερα, στο θέατρο «Πέτρας» το Θεατρικό Εργαστήρι του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πετρούπολης. Σκηνοθεσία - διασκευή: Γιώργος Σουξές. Ωρα έναρξης 8 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.
  • Οι «Tindersticks», με πολλές δόσεις λυρισμού, δίνουν συναυλία, στο Θέατρο του Λυκαβηττού.
  • Με το 16ο Σεργιάνι στην Παράδοση ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ Παπάγου (8.30 μ.μ., Κηποθέατρο Παπάγου, είσοδος ελεύθερη). Συμμετέχουν: Τo περιφερειακό Τμήμα Παπάγου - Χολαργού του Λυκείου Ελληνίδων και η κομπανία του Γιάννη Παυλόπουλου.
Δευτέρα 20/9
  • Την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Πρόοδος», στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης). Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010». Είσοδος ελεύθερη.
  • Συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, στις 7.30 μ.μ., στην Αγ. Παρασκευή (προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου - Πευκάκια, οδός Αγ. Δημητρίου Ναυπακτίας). Τραγουδά ο Κώστας Καράλης. Είσοδος ελεύθερη. Η συναυλία αφιερώνεται στον Υμηττό προκειμένου να γίνει εθνικός δρυμός.
  • Αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία - «Γράμμα σ' ένα ποιητή», στον Βύρωνα, στον περιβάλλοντα χώρο του Κέντρου Μελέτης Χορού Ντάνκαν (Καλλιπόλεως και Χρυσάφης).
Τρίτη 21/9
  • Συναυλία σε ροκ και έντεχνο ύφος με τον Στέργιο Νταουσανάκη, στις 9μ.μ. στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας. Είσοδος ελεύθερη.
  • Νίκος Καββαδίας
    Νίκος Καββαδίας
    Στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών, «Γ. Καρύδης», (Αριάδνης 13 και Νιόβης, Φιλοθέη), εγκαινιάζεται (8μ.μ.), έκθεση ζωγραφικής της Ζάννας. Τα εγκαίνια πλαισιώνουν οι μουσικοί: Γιώργος Σκορδαλός (λαούτο, μαντολίνο), Στέλλα Σειραγάκη (τραγούδι). Διάρκεια έως 27/9.
  • Η Ελεάννα Ζεγκίνογλου και το μουσικό σύνολο «Αρωμα γυναίκας» παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο ελληνικό τραγούδι, στη Ζ. Πηγή Βύρωνα (Πλατεία Θ. Φατσέα - Ερμου και Φλέμινγκ).
Τετάρτη 22/9
  • Συναυλία με Σμυρναίικα και Μικρασιάτικα τραγούδια δίνει η Αννα Τσουκαλά, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010». Είσοδος ελεύθερη.
  • «Τον τρελό της Αθήνας» παρουσιάζει η θεατρική εταιρεία «Βήματα», της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, στο Βύρωνα (στα Αναπηρικά, δίπλα στον Ναό Ζωοδόχου Πηγής, Αρεως και Απόλλωνος). Η παράσταση βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Δημητρίου Γρ. Καμπούρογλου. Θεατρική διασκευή: Λεωνίδας Παπαδόπουλος. Σκηνοθεσία: Ελένη Γερασιμίδου. Μουσική: Δημήτρης Λέκκας. Σκηνικά - κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Παίζουν: Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου.
  • Στο Κηποθέατρο Παπάγου ολοκληρώνεται (8.30 μ.μ.) η συναυλιακή περιοδεία των Νίκου Πορτοκάλογλου, Νίκου Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλου. Στην τελευταία εμφάνισή τους, που σφραγίζει την επί σκηνής συνύπαρξή τους αυτό το καλοκαίρι, οι τρεις τραγουδοποιοί ξεδιπλώσουν ένα πρόγραμμα με τα καλύτερα τραγούδια τους.
Πέμπτη 23/9
  • Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου δίνει συναυλία (9 μ.μ.), στο Κατράκειο θέατρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2010». Ο γνωστός τραγουδοποιός θα παρουσιάσει - σε ένα πρόγραμμα πάνω από δυόμισι ώρες - πολλά τραγούδια από τον καινούργιο του δίσκο «Ο ελάχιστος εαυτός», αλλά και από το σύνολο της δισκογραφίας του καθώς και αγαπημένα κομμάτια της δημοτικής και λαϊκής παράδοσης.
  • Κερασία Σαμαρά
    Κερασία Σαμαρά
    Συναυλία στον Καρέα (Πλατεία Κ. Κουγιά) δίνει η Κερασία Σαμαρά. Ξετυλίγει μια ατμοσφαιρική παράσταση - με τίτλο «Ολοφέγγαρο» - που περιλαμβάνει κείμενα των Παπαδιαμάντη, Καμύ, Καβάφη, Λόρκα κ.ά. και τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών.
Παρασκευή 24/9
  • «Wall Jazz Μελωδίες» από τον Αλέκο Βρέτο και το κουαρτέτο του, στις 9 μ.μ., στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας. Είσοδος ελεύθερη.
  • Η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η Ορχήστρα του Δρόμου δίνουν συναυλία, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, για τα 20 χρόνια των «Γιατρών του Κόσμου».
  • Κρητικά ηχοχρώματα στο Βύρωνα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου), στη συναυλία του Βασίλη Σκουλά.

«Ο τρελός της Αθήνας»
«Ο τρελός της Αθήνας»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ