ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΧΤΙΔΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εγερτήριο ανυπακοής στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα

Να αποσυρθεί το κατάπτυστο σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού του Πανεπιστημίου Αθήνας, που δίνει τη δυνατότητα να διεξάγεται απόρρητη έρευνα για πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς σκοπούς, με πρόσχημα την «άμυνα της χώρας», απαιτεί η Οργάνωση του ΚΚΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών του Πολυτεχνείου, ενάντια στην επιχείρηση στρατολόγησης φοιτητών από το ΝΑΤΟ...
Από παλιότερη κινητοποίηση φοιτητών του Πολυτεχνείου, ενάντια στην επιχείρηση στρατολόγησης φοιτητών από το ΝΑΤΟ...
Τη δυνατότητα να διεξάγεται στα πανεπιστήμια απόρρητη έρευνα για τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς, που προωθείται μέσα από το σχέδιο εσωτερικού κανονισμού του Πανεπιστημίου Αθήνας και αποκάλυψε προχτές ο «Ριζοσπάστης», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση της Αχτίδας έχει ως εξής:

«Αυτές τις μέρες προετοιμάζεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σχέδιο Εσωτερικού Κανονισμού για την υλοποίηση του νέου αντιδραστικού νόμου - πλαισίου που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι "η διεξαγωγή της απόρρητης έρευνας επιτρέπεται με ειδική απόφαση της Συγκλήτου, εφόσον η έρευνα αυτή εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας"!

Στον καπιταλισμό, ειδικά στην περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που διανύουμε - που οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με μέτρα δρακόντεια ξηλώνουν εργατικά λαϊκά δικαιώματα και δολοφονούν λαούς - «άμυνα της χώρας» σημαίνει επιθετικοί σκοποί της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, τρομοσυμφωνίες και ένταση των μέτρων παρακολούθησης, Ευρωστρατός και «προληπτικός πόλεμος» κατά του λαϊκού κινήματος.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χέρι - χέρι χρόνια τώρα με την υπογραφή τους και την ενεργό τους στήριξη προωθούν την πλήρη ενσωμάτωση της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, δίνουν γη, νερό και αέρα στους ιμπεριαλιστές. Από τη θέσπιση υποτροφιών του ΝΑΤΟ (1998 - '99) μέχρι την προσέλκυση φοιτητών για πρακτική άσκηση στο ΝΑΤΟικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΜΠ 2006) και τις Βρυξέλλες (ΑΠΘ 2008), καλούν τα πανεπιστήμια να υπηρετήσουν τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της νέας τάξης πραγμάτων.

Είτε με την οικονομική και πολιτική είτε με τη στρατιωτική του δράση το κεφάλαιο σχεδιάζει όλο και πιο επιθετικά να υποτάξει εξολοκλήρου την επιστημονική έρευνα στην υπηρεσία της αύξησης των κερδών του. Αυτοί που από τη μια ματώνουν τους λαούς, σχεδιάζουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κι από την άλλη σφυροκοπούν εργατικά λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις πρέπει να πάρουν αποφασιστική απάντηση! Καλούμε τα συλλογικά όργανα εργαζομένων, φοιτητών και πανεπιστημιακών να παλέψουν για να αποσυρθεί τώρα το παραπάνω κατάπτυστο σχέδιο εσωτερικού κανονισμού.

Ο λαός κι η νεολαία αυτού του τόπου έχουν μνήμη, αλλά κυρίως πλούσια πείρα και αντιιμπεριαλιστική δράση. Μπροστά στις βουλευτικές εκλογές στις 4 Οκτώβρη αυτή η πείρα πρέπει να μετατραπεί σε καταδίκη, τιμωρία της πολιτικής του κεφαλαίου που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αθωώνουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ.

Φοιτητές, εργαζόμενοι και πανεπιστημιακοί που δεν υποτάσσονται στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα πρέπει να δώσουν αποφασιστική δύναμη στη δύναμή τους, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ για να σημάνει την επομένη των εκλογών εγερτήριο ανυπακοής και απειθαρχίας στα ιμπεριαλιστικά κελεύσματα, εγερτήριο ανασύνταξης και αντεπίθεσης του εργατικού λαϊκού κινήματος. Για παιδεία και έρευνα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, σε ρήξη με τη λογική της παντοδυναμίας της «οικονομίας της αγοράς» και του κέρδους με κάθε κόστος. Για να δυναμώσει ο λαϊκός ριζοσπαστικός πόλος που θα αντιπαλέψει την εξουσία του κεφαλαίου, θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, το σοσιαλισμό».

Για τις «απόρρητες» επιστημονικές έρευνες

Στο προχτεσινό του φύλλο ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε μια πολύ σημαντική αρνητική εξέλιξη στο χώρο της επιστημονικής έρευνας. Σύμφωνα με το άρθρο 12 του τελικού σχεδίου Εσωτερικού Κανονισμού του ιδρύματος, μπορεί να διεξάγεται «απόρρητη έρευνα», «εφόσον αυτή εξυπηρετεί την άμυνα της χώρας». Αυτό σημαίνει πως η επιστημονική έρευνα, με την ...ένδειξη «απόρρητο», θα μπορεί να «αξιοποιηθεί» απ' το ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα.

Το «είδος» επιστημονικών ερευνών που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι φανερό απ' την πορεία του. Εχει ματώσει λαούς ολόκληρους και έχει διαλύσει χώρες, επειδή αυτό εξυπηρετούσε τους γεωστρατηγικούς του σχεδιασμούς, οι οποίοι ξεκινούν και τελειώνουν στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στις εσωτερικές συγκρούσεις του κεφαλαίου. Εκτός αυτού το ΝΑΤΟ έχει βρεθεί όπου χρειάστηκε για να καταστείλει λαϊκές αντιδράσεις, είτε με τα «έξυπνα όπλα» του, είτε μέσω των μυστικών υπηρεσιών.

Γι' αυτούς τους «ευγενείς» σκοπούς θα εργάζεται, λοιπόν, η «απόρρητη» επιστημονική έρευνα. Να σημειώσουμε ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει, εκτός των άλλων, τμήματα Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας και Πληροφορικής. Μπορεί να φανταστεί κανείς πώς μπορούν να αξιοποιηθούν το προσωπικό και η υλικοτεχνική τους υποδομή για πολεμικούς σκοπούς και για την καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Κι αν όλα αυτά ακούγονται «υπερβολές», θα θυμίσουμε τα πυρηνικά όπλα που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ στους βομβαρδισμούς του 1999 στην πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας, θα θυμίσουμε τη χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Κι όλα αυτά - και ποιος ξέρει πόσα άλλα επιστημονικά και τεχνολογικά «επιτεύγματα» που δε μπορεί να κατανοήσει ο μέσος άνθρωπος - χρησιμοποιούνται μόνο για τον «εξωτερικό εχθρό». Για τον «εσωτερικό εχθρό», τον εχθρό λαό, υπάρχουν άλλες «ανακαλύψεις», όπως τα ασφυξιογόνα χημικά αέρια, που έχουν αναπνεύσει οι διαδηλωτές.

Το πανεπιστήμιο είναι φορέας που εξυπηρετεί την κυρίαρχη τάξη που βρίσκεται στην εξουσία, αυτό δε μπορεί να αμφισβητηθεί. Αυτό σημαίνει πως διαδίδει, κατά κύριο λόγο, τις κυρίαρχες ιδέες και εξυπηρετεί τον ιδεολογικό προσανατολισμό της αστικής τάξης. Μέχρι, τώρα, όμως, δεν είχε βγει ποτέ να πει ξεκάθαρα ότι εργάζεται για ...«την άμυνα της χώρας». Προφανώς, σε αυτό είχε παίξει ρόλο το λαϊκό κίνημα, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Ο κόσμος αντιδρούσε, ακόμα και στη σκέψη πως το πανεπιστήμιο θα «δουλεύει» για στρατιωτικούς και πολεμικούς σκοπούς.

Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρείται έως και «φυσιολογική» η επιστημονική «απόρρητη έρευνα». Μπροστά σ' αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη, οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί που δε συμβιβάζονται με τις εντολές και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, δεν μπορούν να μείνουν άπραγοι. Ο Εσωτερικός Κανονισμός των πανεπιστημίων δεν περιέχει μόνο το συγκεκριμένο άρθρο. Καταγράφονται σε αυτόν μια σειρά μέτρα για την, ακόμα μεγαλύτερη, σύνδεση του πανεπιστημίου με την «ελεύθερη αγορά». Πρόκειται, στην ουσία, για εφαρμογή του νόμου - πλαίσιο. Υπάρχει άλλος δρόμος, ο αγώνας για Παιδεία και έρευνα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.


Γ.Χ.

ΒΟΛΟΣ
Διεκδίκησαν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία ενάντια στις περικοπές στη σίτιση που αποφάσισε το Πρυτανικό Συμβούλιο πραγματοποίησαν χτες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας. Μεταξύ των άλλων συμμετείχαν, με αποφάσεις των Συλλόγων τους, φοιτητές των Σχολών Αρχιτεκτονικής, Ειδικής Αγωγής και Δασκάλων απαιτώντας δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου ανησυχούν ότι η μείωση του ορίου του οικογενειακού εισοδήματος για τη σίτιση από 60.000 ευρώ σε 45.000 ευρώ, που προβλέπει η απόφαση, είναι η αρχή μιας σειράς περικοπών που θ' ακολουθήσουν σε βάρος και των οικογενειών με ισχνά εισοδήματα, στα πλαίσια της πολιτικής υποχρηματοδότησης της Παιδείας, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζουμε, δε, ότι η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τη σίτιση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων.

Οι κινητοποιήσεις που οργανώνει η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, καλώντας τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org