ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οδηγός η συγκεντρωμένη εμπειρία

Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, 24 ολόκληρα χρόνια - καταγράφει η ειδική μελέτη που έγινε από μια τράπεζα - τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται σε κατάσταση απαισιοδοξίας. Δε χρειάζεται ειδική μελέτη για να το μάθεις, είναι αυτό που πράγματι βλέπεις γύρω σου. Η τράπεζα, βέβαια, δεν μετράει την απαισιοδοξία γιατί την έπιασε ο πόνος για τη ψυχολογική κατάσταση των νοικοκυριών. Πελάτες ψάχνει, αυτό είναι το αντικείμενο της έρευνάς της, μετράει έναν δείκτη «Εμπιστοσύνης του Καταναλωτή». Η μέτρηση, όμως είναι χρήσιμη γιατί επιβεβαιώνει αυτό που ο κόσμος το 'χει τούμπανο. Δεν είναι μία ή δύο, αυτού ή του άλλου κόμματος της αστικής τάξης, η κυβέρνηση η οποία σε κάποια χρονική στιγμή πήρε αντιλαϊκά μέτρα που απογοήτευσαν τον κόσμο, είναι το σύνολο των πολιτικών που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που μαύρισε τη ζωή των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει όταν εφαρμόζονται πολιτικές για το κεφάλαιο. Τα κέρδη αξιώνουν τον πολλαπλασιασμό τους, είναι προϋπόθεση για την ύπαρξή τους η διαρκής αύξηση. Οταν αυτό δεν συμβαίνει έχει πρόβλημα το κεφάλαιο. Τα καπιταλιστικά κέρδη όλα αυτά τα χρόνια αυξάνονται κι αυτό δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με αύξηση της δυστυχίας των πολλών που παράγουν τα κέρδη. Είναι μια από τις σιδερένιες νομοτέλειες αυτού του συστήματος που με συνέπεια υπηρετούν όλες οι μέχρι τώρα εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Η συνέχιση αυτής της πραγματικότητας δεν μπορεί να γεννήσει καμία νέα ελπίδα. Απόδειξη; Για παράδειγμα, μια από τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου. Θα διασφαλίσει, λέει, βασική σύνταξη για όλους. Αυτό, όμως, που ακούγεται θετικό, δεν σημαίνει τίποτα άλλο από διασφάλιση ελάχιστης σύνταξης για όλους, σημαίνει πορεία εξίσωσης προς τα κάτω. Εχει αναλυθεί αρκετές φορές, δεν είναι του παρόντος, η επανάληψη της σχετικής ανάλυσης, είναι μια εξαγγελία που παραπέμπει στο περίφημο τριφασικό σύστημα, όπου το κράτος διασφαλίζει ένα επίδομα φτωχοκομείου για όλους κι από κει και πέρα καθένας στέλνεται στα διάφορα επαγγελματικά ταμεία και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές σε ένα κυνήγι μιας καλύτερης κατάστασης. Αυτό σε συνδυασμό με την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στην αγορά εργασίας, μόνο αισιοδοξία δεν γεννά. Αντίθετα, αποκαλύπτει πως πίσω απο μια θετική φράση κρύβεται ένας εφιάλτης.

Ισχύει το ίδιο και για τις δήθεν καταγγελίες των προγραμμάτων stage. Το ΠΑΣΟΚ που τα καθιέρωσε, εμφανίζεται να τα καταγγέλλει διά του προέδρου του, ενώ η βουλευτής του ομολογεί πως είναι δικό τους δημιούργημα. Λέει πως πρέπει να κλείσει αυτή η υπόθεση αλλά ταυτόχρονα και ότι δεν είναι ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Δηλαδή ανακοινώνει ότι ακόμα κι αν σταματήσει η εφαρμογή των stage κάποιο ανάλογο πρόγραμμα θα πάρει τη θέση του.

Στην ευφορία που δημιουργεί σ' έναν κόσμο η προοπτική να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ, τέτοιες λεπτομέρειες μένουν στην άκρη. Η αστική τάξη όμως γνωρίζει ποια είναι η επόμενη μέρα. Γι' αυτό ζητά και να μη δίνονται υποσχέσεις που θα διαψευστούν γρήγορα και να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερη η κυβέρνηση που θα προκύψει ώστε να μπορεί να επιβάλει την πολιτική της ερήμην των αντιδράσεων που θα προκύψουν.

Αυτή ακριβώς η επιδίωξη της αστικής τάξης, σε συνδυασμό με την εμπειρία τόσων και τόσων χρόνων, δείχνει το αντίστροφο που πρέπει να γίνει από την πλευρά του λαϊκού παράγοντα. Οποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, πρέπει νάναι όσο το δυνατόν πιο αδύναμη. Και τα δύο κόμματα της αστικής τάξης πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη δύναμη. Η εργατική τάξη, τα φτωχομεσαία λαϊκά στρώματα πρέπει να ενισχύσουν τη δύναμή τους για τις μάχες που αναγκαστικά θα δοθούν μετά τις εκλογές. Κι αυτό ακριβώς σημαίνει όσο το δυνατόν ισχυρότερο ΚΚΕ, το μόνο Κόμμα που στη λαϊκή εμπειρία έχει καταγραφεί σαν ο πραγματικός αντίπαλος της αστικής τάξης, κάθε αντεργατικής πολιτικής. Αυτή τη δύναμη πρέπει να συγκεντρώσουμε στις δυό βδομάδες που απόμειναν ως την κάλπη. Εχοντας κατα νου και ότι ο αντίπαλος δεν θα μένει με σταυρωμένα χέρια. Ηδη έχει δώσει δείγματα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ

ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ: «Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με βασική αξιοπρεπή σύνταξη δεσμεύεται να δώσει σε όλους τους πολίτες το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου (...) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε δημόσια ότι είναι δέσμευσή του "μια βασική, αξιοπρεπής και δίκαιη σύνταξη για όλους", όπως και ένα "βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους ασφαλισμένους και βέβαια για τη νέα γενιά" (...) ο κ. Παπανδρέου είχε συζητήσεις με εργαζόμενους σε προγράμματα Stage για τα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κατήγγειλε τον εργασιακό Μεσαίωνα που συνιστά η περίπτωσή τους» (το θέμα στα ΝΕΑ).

«ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑ»: «"Ανοίξαμε κάποιες πόρτες στην περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη όσον αφορά τις σχέσεις εργασίας σε κάποια μοντέλα που δεν θα τα χαρακτηρίσω, αλλά πράγματι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς έλεγχο και με αποδυνάμωση του σώματος επιθεώρησης εργασίας και συγχρόνως ανοίξαμε και κάποιες άλλες πόρτες για τα stage στο δημόσιο, αυτά πρέπει να κλείσουν" (...) "εμείς δεν αποκλείουμε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας"» (η Μ. Δαμανάκη στον ΣΚΑΪ / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΜΗΝ ΤΑΖΕΙΣ... «Η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών, ότι την επομένη των εκλογών θα έχουμε κάποια σημαντική αλλαγή στα εισοδήματα, στην απασχόληση, στα νοσοκομεία, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο λάθος. Το ίδιο και η εντύπωση που πάει να δημιουργηθεί ότι η αντιμετώπιση της "γαλάζιας καμένης γης" θα είναι εύκολη υπόθεση. Διότι εύκολα και γρήγορα μπορεί να 'ρθει η απογοήτευση. Και είναι το μόνο που δεν πρέπει να γίνει» (ο Γ. Καρελιάς στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΘΕΛΟΥΝ ΛΥΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ: «Λογικά, περιθώρια ανατροπής των συσχετισμών αυτών δεν υπάρχουν (...) ωστόσο το γεγονός ότι απέχουμε δύο βδομάδες από τη μέρα των εκλογών καθιστά απαγορευτικό τον όποιο εφησυχασμό. Αλλωστε στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς η νίκη. Είναι η μεγαλύτερη δυνατή αυτοδυναμία» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ με ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΝΕΑ: Δικαστική βόμβα για το «σεμνά και ταπεινά»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕ η Μόσχα από τη δήλωση Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρεύμα παγώνει τη ΝΔ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τέλος στα σχέδια αντιπυραυλικής

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ στην τελική ευθεία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Οι επίγονοι επί σκοπόν

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σύγκρουση στους αιθέρες

Η ΑΥΓΗ: Φτάνει πια με τα κόμματα της ανεργίας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μια από τα ίδια το ντιμπέιτ τη Δευτέρα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Από το 1985...

«Τα πιο απαισιόδοξα νοικοκυριά στην Ευρώπη είναι τα ελληνικά. Οπως προκύπτει από μελέτη της Eurobank τα νοικοκυριά στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται απο έλλειψη αισιοδοξίας (...) μάλιστα η απαισιοδοξία συναντάται απο το 1985 (...) αυτό το γεγονός μπορεί να αντικατοπτρίζει την επίδραση που έχουν στην ψυχολογία των ελληνικών νοικοκυριών τα άλυτα ως τώρα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

Προέχει η εξουσία

«Με την άνεση του τροπαιοφόρου ο άρχων της Ιπποκράτους βλέπει όλα να του "πάνε δεξιά" (...) πετυχαίνει να θεωρούνται σοβαρές οι ανέξοδες και λαϊκίστικες υποσχέσεις του (...) ουδόλως ανησυχεί αν εγκαλείται από την Αριστερά για συνέχιση της ίδιας, δεξιάς πολιτικής. Προέχει η εξουσία. Και για "μετά" βλέπουμε. Εξάλλου έχει πείρα απο άλλα μονοπάτια, όπως "το καλό το παλληκάρι" της παροιμίας. Εδώ κατόρθωσε να πείσει ότι η "εκσυγχρονιστική" πολιτική στα ελληνοτουρκικά, που αναγνωρίζει ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, υπήρξε ωφέλιμη για τη χώρα, σε "λεπτομέρειες" θα κολλήσουμε;» (ο Γ. Τριάντης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Πού να τη βρούνε την ντροπή;

«Σας εκφράζω την οδυνηρή μου και απροσμέτρητη έκπληξη, οργή και αγανάκτηση για όσα ανήκουστα δημοσίευσε "το Βήμα" για τους "Κόκκινους κατάσκοπους του ΚΚΕ" (...) δυο φορές ντροπή όταν αυτά δεν τα λένε πια ούτε οι πιο περιθωριακές ομάδες, δεν τα γράφουν ούτε οι πιο γραφικές ελληναράδικες φυλλάδες. Κείμενο που έμοιαζε σαν απομαγνητοφώνηση πρακτικών δίκης του Εμφυλίου λίγο πριν απο τα κροταλίσματα του εκτελεστικού αποσπάσματος» (από επιστολή του Δ. Χρόνη, δάσκαλου, στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ