ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αντιεκπαιδευτικός απολογισμός

Ολη την επίθεση της ΝΔ στην Παιδεία υπερασπίστηκε, σε χτεσινή του συνέντευξη, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος

Δύο τακτικές είχε ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, στη χτεσινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ: Από τη μια προσπάθησε να κάνει το άσπρο μαύρο και απ' την άλλη χρησιμοποίησε τη ...μέθοδο του πρωθυπουργού, λέγοντας ...αλήθειες. Ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι, «όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η χώρα μας είναι στις χώρες που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα», αλλά «στο συνολικό δείκτη για την Παιδεία, όπου εκεί ανήκουν και οι υλικοτεχνικές υποδομές και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και τα Νηπιαγωγεία, εκεί, πράγματι, ο δείκτης δεν είναι από τους υψηλότερους».

Οι αριθμοί διαψεύδουν τον υπουργό, αφού, συνολικά, οι δαπάνες για την Παιδεία στον τελευταίο προϋπολογισμό της ΝΔ μειώθηκαν από το 8,48% το 2006, στο 7,46% το 2009, ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με τις ανάγκες. Οσο για την ...προνομιούχα τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ας σκεφτούν οι φοιτητές και οι γονείς ότι για να σπουδάσει ένα παιδί σε άλλη πόλη χρειάζεται περίπου 1.000 ευρώ το μήνα. Ας σκεφτούν ότι το 60% των σπουδαστών στα ΤΕΙ και το 45% των φοιτητών των πανεπιστημίων εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους. Ας σκεφτούν ότι οι φοιτητικές εστίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες σε σύγκριση με τις ανάγκες που υπάρχουν και ότι τα κονδύλια για τη σίτιση μειώνονται. Ας σκεφτούν ότι στα μεταπτυχιακά πληρώνουν πανάκριβα δίδακτρα, αλλά και στα προπτυχιακά μεγαλώνει διαρκώς το ποσό που βγάζουν οι φοιτητές από την τσέπη τους για συγγράμματα και άλλα απαραίτητα υλικά για τις σπουδές τους...

Κι ενώ όλα τα παραπάνω είναι μια πραγματικότητα για τις λαϊκές οικογένειες και τη νεολαία, η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ ήταν προσηλωμένη στη στρατηγική των αναδιαρθρώσεων που απαιτεί το κεφάλαιο για την εκπαίδευση (στην ίδια στρατηγική που έχει και το ΠΑΣΟΚ), που θέλει την Παιδεία να δουλεύει για την αύξηση και διαιώνιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο υπουργός Παιδείας, εκτός των άλλων, υπερασπίστηκε τη θέση της ΝΔ για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων (πράγμα που είναι και θέση του ΠΑΣΟΚ), ενώ, για μια ακόμη φορά, δήλωσε την ικανοποίησή του όσον αφορά στο «διάλογο» για την Παιδεία και τη συναίνεση που επιτεύχθηκε με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το «διάλογο» για την «αναμόρφωση» του σχολείου και την προσαρμογή του στη λειτουργία της αγοράς, του σχολείου των «δεξιοτήτων» που θα είναι χρήσιμες για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος υποστήριξε ότι τους 6 μήνες που παρέμεινε στο υπουργείο είδε να υπάρχει «εκπαιδευτική ειρήνη» (!), «να τερματίζονται οι καταλήψεις, να επιστρέφουν οι μαθητές και οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και στα σχολεία αντίστοιχα, να ηρεμεί η εκπαιδευτική κοινότητα και να ξεκινάει ένας εθνικός διάλογος». Πίσω απ' τις λέξεις αυτές κρύβεται η επιδίωξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι μαθητές να μην αντιδρούν στην αντιλαϊκή θύελλα που ετοιμάζεται.

Ο υπουργός Παιδείας, λοιπόν, ήταν ...περήφανος για την Παιδεία όπου:

  • Η λαϊκή οικογένεια πληρώνει 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών.
  • Το 14% των νέων εγκαταλείπει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
  • Περίπου ένας στους δύο σπουδαστές των ΤΕΙ εγκαταλείπει τις σπουδές του.
  • Μόνο στους χώρους της εκπαίδευσης έχουμε περίπου το 20% των εκπαιδευτικών να απασχολούνται ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές.
  • Στα Πανεπιστήμια το 30% των καθηγητών είναι συμβασιούχοι, ενώ στα ΤΕΙ το ποσοστό τους φτάνει το 77%.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία για τους τραμπουκισμούς και τις αυθαιρεσίες της ΔΑΠ

Περιοδεία στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Περιοδεία στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έκανε χτες κλιμάκιο στελεχών της ΚΟΘ του ΚΚΕ, προκειμένου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του Κόμματος για την εμπλοκή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις διαδικασίες εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών και για τον τραμπουκισμό των στελεχών της εναντίον μελών και στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Το πολυμελές κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟΘ του ΚΚΕ και την υποψήφια βουλευτή στην Α' Θεσσαλονίκης Ρένα Τιλικίδου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Π. Καρακολτζίδη και στη συνέχεια έκανε περιοδεία στους χώρους εγγραφής των πρωτοετών.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Π. Καρακολτζίδη, ζήτησε από τη διοίκηση του ΤΕΙ να καταδικάσει την επίθεση που δέχτηκαν τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και να σταματήσει η εμπλοκή των ΔΑΠιτών και οποιωνδήποτε παρατάξεων στις εγγραφές των πρωτοετών. Υπενθυμίζεται ότι ΔΑΠίτες, την Πέμπτη, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δύο μέλη της ΚΝΕ στη ΣΕΥΠ, όταν ήταν σε εξέλιξη η εγγραφή των πρωτοετών σπουδαστών. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ-Θ πληροφόρησε το κλιμάκιο του ΚΚΕ ότι υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ-Θ που δεν επιτρέπει την εμπλοκή των σπουδαστών στις εγγραφές πρωτοετών. Δεσμεύτηκε, τέλος, ότι η διοίκηση θα εξετάσει το ζήτημα. Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΚΚΕ έκανε περιοδεία στους χώρους εγγραφών και διαπίστωσε για άλλη μία φορά όχι μόνο ότι η ΔΑΠ κάνει εγγραφές, αλλά και την ανορθόδοξη συμπεριφορά και τον τραμπουκισμό των στελεχών της ΔΑΠ, που έχουν πραγματικά αποθρασυνθεί.

Ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει τις επιθέσεις σε βάρος μελών και στελεχών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από στελέχη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ. «Το ΚΚΕ, μέσα από αντικομμουνιστικές επιθέσεις, βγαίνει πιο δυνατό και τέτοιου είδους τραμπουκισμοί δε μας πτοούν», σημειώνει η Οργάνωση και υπογραμμίζει ότι καλύτερη απάντηση μπορεί να δοθεί στις επερχόμενες εκλογές με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία να απομονώσουν όλους αυτούς που επιδιώκουν να επαναφέρουν εποχές τρομοκρατίας και βίας απέναντι στο ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οξυμένα προβλήματα σχολικής στέγης

Οι μαθητές του Ασβεστοχωρίου, όπως και οι μαθητές σε πολλές άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, απαιτούν το αυτονόητο: ΣΧΟΛΕΙΟ

Motion Team

Οι μαθητές του Ασβεστοχωρίου, όπως και οι μαθητές σε πολλές άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης, απαιτούν το αυτονόητο: ΣΧΟΛΕΙΟ
Εκρηκτικά είναι τα προβλήματα σχολικής στέγης στο 2ο Λύκειο Πολίχνης και στα δύο δημοτικά του Δήμου Ασβεστοχωρίου εξαιτίας των ανύπαρκτων υποδομών σχολικής στέγης με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Οι 150 μαθητές λυκείου της Ευκαρπίας εξαιτίας των ανύπαρκτων υποδομών λυκείου στην Ευκαρπία φιλοξενούνται στο 2ο Λύκειο Πολίχνης. Γονείς και οι μαθητές του 2ου Λυκείου Πολίχνης διαμαρτύρονται, γιατί, ενώ υπάρχει στα χαρτιά ίδρυση λυκείου Ευκαρπίας, δεν έχει προχωρήσει τίποτε. Ακόμα και τα προκάτ που είχε υποσχεθεί η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ότι θα τοποθετούσε, δεν τα τοποθέτησε, με αποτέλεσμα δεκάδες μαθητές της πρώτης λυκείου από την Ευκαρπία να μην μπορούν να κάνουν μάθημα. Σύμφωνα με τη Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα του μαθητικού πληθυσμού της Ευκαρπίας θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο, καθώς ήδη οι μαθητές του Γυμνασίου της αριθμούν τους 470. Η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι η πληθυσμιακή αύξηση του Δήμου Ευκαρπίας είναι διαρκώς διογκούμενη, όπως και όλων των περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τα σχολεία του κέντρου τα οποία αριθμούν όλο και λιγότερους μαθητές. Εκρηκτική, επίσης, είναι η κατάσταση στους Δήμους Συκεών, Νεάπολης, αλλά και σε άλλους περιφερειακούς δήμους με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν τα προβλήματα και στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά, τα ποσοστά της διπλοβάρδιας στα Νηπιαγωγεία φτάνουν το 29%, στα Δημοτικά 11%, στα Γυμνάσια 21% και τα Λύκεια 16%.

Ο Σύλλογος Γονέων 1ου και 2ου Δημοτικού Ασβεστοχωρίου διεκδικεί το αυτονόητο της ύπαρξης σχολικών κτιρίων, που να καλύπτουν τις ανάγκες. «Αυτή τη στιγμή - σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Συλλόγου - στο Ασβεστοχώρι λειτουργούν στον ίδιο χώρο 2 δημοτικά σχολεία. Τα παιδιά κάνουν μάθημα 10 χρόνια τώρα σε νοικιασμένα καταστήματα και σε προκάτ αίθουσες στο χώρο του πάρκου. Ο προαύλειος χώρος δυναμικότητας 100 μαθητών γεμίζει στα διαλείμματα με 400 παιδιά, και κάθε χρόνο ο αριθμός αυξάνεται». Ο Σύλλογος, την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτέμβρη, οργανώνει κινητοποίηση στις 8 το πρωί, στο ύψος του Δήμου Χορτιάτη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org