ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2020 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /40
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Με ευθύνη εργοδοσίας - κυβέρνησης μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης

Από την κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη στα Γιαννιτσά
Από την κινητοποίηση την περασμένη Τρίτη στα Γιαννιτσά
Εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί σε πάνω από 15 εργοστάσια της Αττικής, όλων των κλάδων, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της χώρας, με πιο πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πολλές δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσια σε Πέλλα και Ημαθία.

Επιβεβαιώνονται οι τεράστιες ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, για την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα μέτρα του κεφαλαίου, για τον επικίνδυνο συνωστισμό στις αστικές συγκοινωνίες που χρησιμοποιούν καθημερινά οι εργαζόμενοι για να μετακινηθούν κ.ο.κ.

Απέναντι στις καθημερινές καταγγελίες των συνδικάτων από την αρχή της πανδημίας για την κατάσταση στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας αρνούνταν ακόμα και να συναντηθούν μαζί τους, έκαναν τα «στραβά μάτια» στην εργοδοτική ασυδοσία.

Χαρακτηριστικά, μέχρι και την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια της επίσημης κυβερνητικής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υμνούσε... την «επιχειρηματική ευθύνη» και την «αυτορρύθμιση» των επιχειρήσεων!

Ενώ η μεγαλοεργοδοσία προσπαθεί να «κουκουλώσει» κρούσματα μέσα στους χώρους δουλειάς, συχνά εκβιάζοντας και απειλώντας εργαζόμενους, η κυβέρνηση «κάνει πλάτες» στη συγκάλυψη, δεν δίνει στοιχεία για τα κρούσματα σε εργοστάσια, ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις που καταγράφονται δεκάδες κρούσματα στον ίδιο χώρο δουλειάς, όπως με τα τουλάχιστον 29 κρούσματα σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, οι πληροφορίες δίνονται με το σταγονόμετρο.

Πλέον, καθώς η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης, ωστόσο περιορίζεται ξανά σε παρακάλια - ευχολόγια προς τη μεγαλοεργοδοσία και επίκληση της «ατομικής ευθύνης» των εργαζομένων...

Απουσία μέτρων, σωρεία κρουσμάτων

Η περίπτωση της κονσερβοποιίας «Παυλίδης» στα Γιαννιτσά Πέλλας, όπου μόνο από ένα εργοστάσιο καταγράφηκαν περίπου 200 κρούσματα, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ δεκάδες κρούσματα επιβεβαιώθηκαν και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου σε Πέλλα και Ημαθία.

Την απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων και σε άλλα εργοστάσια της περιοχής καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο Ημαθίας - Πέλλας. Σε εξορμήσεις που πραγματοποίησαν σε Σκύδρα και Γιαννιτσά, εντόπισαν εργαζόμενους να μεταφέρονται ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς καμία θερμομέτρηση πριν μπουν στο εργοστάσιο.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το κλαδικό Συνδικάτο Ημαθίας - Πέλλας πραγματοποίησε την περασμένη Τρίτη κινητοποίηση στα Γιαννιτσά, απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Τη μη λήψη μέτρων, παρά τα κρούσματα που καταγράφονται στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ, καταγγέλλει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων. Την 1η Σεπτέμβρη έγινε γνωστό ότι σύζυγος εργαζόμενης στο κτίριο της Πειραιώς διαγνώστηκε θετικός. Ο ΕΟΔΥ αρνείται να κάνει τεστ στην εργαζόμενη και μόνο μετά από παρέμβαση του Συλλόγου έγινε απολύμανση και έκλεισε το κτίριο στις 4/9 και 7/9. Στις 15/9 διαγνώστηκε θετικός εργαζόμενος στο κτίριο της οδού Παπαδιαμαντοπούλου. Πάλι μετά από τις αντιδράσεις του Συλλόγου και εργαζομένων έγινε απολύμανση δύο μέρες μετά. Στις 17/9 ο Σύλλογος ενημερώνεται ότι μια βδομάδα πριν διαγνώστηκαν θετικοί ακόμα δύο εργαζόμενοι στο κτίριο της οδού Πατησίων. Η υπηρεσία έκλεισε μόνο μια μέρα, ενώ απολύμανση έγινε την επόμενη βδομάδα! Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Σύλλογος απαίτησε να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, όμως η απάντηση ήταν αρνητική...

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής κατήγγειλε ότι στην επιχείρηση «Novibet» οι περίπου 200 εργαζόμενοι κλήθηκαν να επιστρέψουν στη δουλειά τη Δευτέρα 7/9 μετά από τις θερινές άδειες ή την τηλεργασία, χωρίς να έχει γίνει «καμία αλλαγή στον εργασιακό χώρο ώστε να διασφαλίζονται οι αποστάσεις», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού. Μετά την εμφάνιση θετικού κρούσματος στις 10/9, οι εργαζόμενοι «εξακολουθούν να βρίσκονται στο χώρο και να εργάζονται»!

Το κόστος και η «ατομική ευθύνη» στις πλάτες των εργαζομένων

Αποκαλυπτική είναι και η επιστολή εργαζόμενου σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα που δημοσιεύει η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Ο εργαζόμενος ήρθε σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού, χωρίς να εμφανίσει ο ίδιος συμπτώματα. Ενημέρωσε την εργοδοσία, η οποία του υπέδειξε να κάνει τεστ. Ο εργαζόμενος απευθύνθηκε στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου, τα οποία όμως αρνήθηκαν να του κάνουν τεστ, επειδή δεν είχε συμπτώματα, ενώ ο ΕΟΔΥ του συνέστησε 14ήμερη καραντίνα. Σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, ενημερώθηκε ότι θα μείνει 14 μέρες σπίτι «με ρεπό», δηλαδή χάνοντας τον μισό μισθό του μήνα! Αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να πάρει, αφού δεν αποτελεί επιβεβαιωμένο κρούσμα...

Το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote - eValue» Αττικής καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρείας ότι απέκρυψε κρούσμα που εμφανίστηκε πρόσφατα στο κτίριο του Κεραμεικού. «Ενημέρωσε μόνο κάποιους από αυτούς που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του», αναφέρει, «για να μην επωμιστεί το κόστος μαζικών τεστ που οφείλει να κάνει». Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία συμπληρώνονται από τις ενημερώσεις που στέλνει η εργοδοσία «με προσφορές για το τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με "προνομιακές" τιμές»...

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που προέκυψαν από Ερώτηση που έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας προς την περιφερειακή αρχή, για τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε χώρους δουλειάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, για όλο το καλοκαίρι: Στις δεκάδες ιδιωτικές κλινικές, οίκους ευγηρίας και Κέντρα Αποκατάστασης της Θεσσαλίας, έγιναν μόλις 2 έλεγχοι σε κλινικές στην Καρδίτσα, σε 25 άτομα. Στα δεκάδες εργοστάσια της Θεσσαλίας, έλεγχοι έγιναν μόλις σε 18 εργοστάσια και σε ένα μικρό δείγμα 367 εργαζομένων, όταν σ' αυτά εργάζονται πάνω από 1.500. Σε ξενοδοχεία, σούπερ μάρκετ, εμπορικά, δεν έγινε κανένας έλεγχος. Στις χιλιάδες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις εστίασης της Θεσσαλίας έγινε έλεγχος τρεις φορές σε μία επιχείρηση του Βόλου που υπήρξαν κρούσματα και σε 73 εργαζόμενους σε έλεγχο που οργάνωσε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης Λάρισας. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έλεγχος έγινε μόνο στο ΚΤΕΛ Καρδίτσας σε 25 άτομα...

ΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπροστά στα κέρδη των βιομηχάνων τα υγειονομικά πρωτόκολλα πάνε περίπατο

Κάλεσμα πάλης για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων

Την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων μέσα στα εργοστάσια καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι μπροστά στα κέρδη των βιομηχάνων τα υγειονομικά πρωτόκολλα «πάνε περίπατο».

Καλώντας όλους τους εργάτες να παλέψουν συλλογικά για αυξημένα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι στο στόχαστρο πρέπει να βάλουν «τον αληθινό, τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό», βάζοντάς τον σε «διαρκή καραντίνα».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης έχει ως εξής:

«Τα κρούσματα του κορονοϊού στα εργοστάσια της Αττικής είναι πολλά και σε όλους τους κλάδους. Αποδεικνύεται με τον πιο χαρακτηριστικό και επικίνδυνο για την υγεία των εργατών τρόπο πως τα παχιά λόγια της κυβέρνησης σταματάνε έξω από τις πύλες των εργοστασίων. Μέσα στα εργοστάσια όλα λειτουργούν για να εξασφαλίζεται πρωτίστως η κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα μέτρα που παίρνονται - αν παίρνονται - είναι το λιγότερο ανεπαρκή, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες χώροι όπου οι εργάτες είναι τελείως απροστάτευτοι.

Η υποκρισία ξεχειλίζει. Μιλάνε για ατομική ευθύνη στους εργάτες και τους κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο, ενώ σε πολλά εργοστάσια οι εργάτες δουλεύουν στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλον, μεταφέρονται με τα λεωφορεία χωρίς μέτρα ασφάλειας. Αν προκύψει κρούσμα και παρά τα αιτήματα των εργατών για γενική ιχνηλάτηση και αποστασιοποίηση όσων είχαν επαφή μαζί του, υπάρχει από εφησυχασμός έως και απειλές για να συνεχιστεί η παραγωγή. Μπροστά στη διασφάλιση των κερδών των βιομηχάνων πάνε περίπατο τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα, μαζί με τους εργάτες. Τους καλεί να μη σιωπήσουν, να μη συμβιβαστούν με αυτήν τη βάρβαρη κατάσταση. Να μην επιτρέψουν στην εργοδοσία και στην κυβέρνηση να παίζει την υγεία τη δική τους, των παιδιών, των συγγενών και των συναδέλφων τους στα ζάρια. Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν ώστε μέσα στα εργοστάσια να διεκδικηθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργατών.

Καλούμε όλους τους εργάτες να βγουν μπροστά, συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους, σε Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και να διεκδικήσουν: Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργάτες, αυξημένους κανόνες προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας παντού. Να απαιτήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα μέσα μεταφοράς, αύξηση των δρομολογίων για να μειωθεί ο συγχρωτισμός. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα της Υγείας που θησαυρίζει στις πλάτες μας όλο αυτό το διάστημα.

Για όλα αυτά τα αυτονόητα αιτήματα η κυβέρνηση και η εργοδοσία λένε πως "κοστίζουν"... Οι φρεγάτες του ΝΑΤΟ και τα διαρκή χαρίσματα στο κεφάλαιο δεν κοστίζουν; Και σε τελευταία ανάλυση πάει πολύ το θράσος, με τα δικά μας χρήματα, τον δικό μας ιδρώτα να πλουτίζουν μια χούφτα κηφήνες και να μας στερούν τα στοιχειώδη δικαιώματα στην υγεία και στη ζωή.

To KKE καλεί κάθε τίμιο και ανήσυχο εργάτη να σκεφτεί:

Αυτοί που μας έλεγαν "ήρωες" στην πρώτη φάση της πανδημίας για να τους εξασφαλίζουμε ασύλληπτα κέρδη, είναι οι ίδιοι που μας κάνουν τον "βίο αβίωτο". Που μας καλούν να σιωπήσουμε μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας. Που μας λένε να "βάλουμε πλάτη" και να αποδεχτούμε όλα τα αντεργατικά μέτρα, όπως την εκ περιτροπής εργασία, τα πενιχρά επιδόματα, την τηλεργασία. Που μας λένε πως τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις, για κινητοποιήσεις, για διαμαρτυρίες.

Μας θέλουν μια ζωή υποταγμένους και φοβισμένους, τώρα και με πρόσχημα την πανδημία.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Η αγανάκτηση που νιώθουμε πρέπει να μεταφραστεί σε οργανωμένο και συνεχή αγώνα για τα δικαιώματά μας, για τις αυξημένες ανάγκες μας.

Σημαδεύουμε τον αληθινό, τον ορατό εχθρό, τον καπιταλισμό. Σε αυτό το καρκίνωμα πρέπει να αποκτήσουμε μόνιμη ανοσία και να τον βάλουμε σε διαρκή καραντίνα.

Το ΚΚΕ είναι δίπλα σε κάθε εργάτη και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να βγει η τάξη μας δυνατή και από αυτήν τη δοκιμασία».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 22/9 στις 6 μ.μ., προχωρούν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής στη Βιομηχανία, απαιτώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα στους χώρους δουλειάς.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμάκου, Τροφίμων, Τύπου - Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και τα κλαδικά Συνδικάτα Εργαζομένων Μετάλλου, Ενέργειας, Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας σημειώνουν:

«Το τελευταίο διάστημα μετράμε όλο και αυξανόμενα κρούσματα Covid-19 στους εργασιακούς χώρους των κλάδων μας. Προφανώς τα ελλιπή μέτρα προστασίας και ο συγχρωτισμός των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, που επιβάλλει η εργοδοσία προς όφελος της κερδοφορίας της, δημιουργούν αυτή την εκρηκτική και άκρως επικίνδυνη κατάσταση για τους εργαζόμενους.

Είναι μεγάλη η ευθύνη του υπουργείου Εργασίας για τη λήψη και την επιβολή στους εργοδότες των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org