ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
Κάνει για τα αφεντικά της ό,τι μπορεί για να χτυπήσει την απεργία

Αποφασιστική απάντηση από συνδικαλιστικές οργανώσεις που δίνουν την απεργιακή μάχη

Την άθλια προσπάθειά της να υπονομεύσουν και να ακυρώσουν την απεργία απέναντι στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο συνεχίζει η ηγετική ομάδα των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, επιβεβαιώνοντας το ρόλο που τους έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση και την εργοδοσία για τη στήριξη με κάθε τρόπο των αντεργατικών τους σχεδιασμών και μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τις αντικομμουνιστικές ανακοινώσεις συνεχίστηκαν και χτες οι εκβιασμοί σε συνδικαλιστές για να ακυρωθούν ομόφωνες αποφάσεις μεγάλων δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, όπως και η προσπάθεια να καλλιεργήσουν σύγχυση στους εργαζόμενους και να διασπάσουν το απεργιακό μέτωπο, βγάζοντας αποφάσεις σε οργανώσεις που ελέγχουν για απεργία μία μέρα μετά. Αυτό που τους νοιάζει βέβαια δεν είναι η ημερομηνία, ούτε επιθυμούν καμιά απεργία: Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να υπονομεύσουν τη δυναμική μιας ενιαίας απεργιακής απάντησης.

Χαρακτηριστικά, χτες ο γνωστός εργοδότης - συνδικαλιστής Δ. Καραγεωργόπουλος έβγαλε ανακοίνωσή της παράταξής του, καλώντας τα σωματεία στο Εμπόριο και στις Υπηρεσίες να πάρουν απόφαση απεργίας στις 25/9, κόντρα και στην πλειοψηφία της προσωρινής διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, που καλεί σε αποφάσεις για απεργία στις 24/9, μαζί δηλαδή με τους άλλους κλάδους και τα μεγάλα Εργατικά Κέντρα.

Στο Εργατικό Κέντρο Δυτικής Αττικής, η ΠΑΣΚΕ, που έχει την απόλυτη πλειοψηφία, κήρυξε μαζί με τη ΔΑΚΕ απεργία για τις 25/9, αψηφώντας προκλητικά τις αποφάσεις που έχουν πάρει όλα τα άλλα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής) για απεργία στις 24/9! Το ξεδιάντροπο επιχείρημα των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ήταν ότι... δεν μπορούν να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ!

Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ εισηγήθηκαν να γίνει απεργία στις 25/9. Η ΔΑΣ τούς κατήγγειλε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι δεν παίρνουν υπόψη τους τις αποφάσεις που ήδη έχουν πάρει σωματεία του κλάδου για τις 24/9, και στη συνέχεια αποχώρησε. Μπροστά στην πίεση των γεγονότων, η πλειοψηφία, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει απαρτία, απέσυρε την πρότασή της και δεν πήρε καμία απόφαση για απεργία...

Στη Θεσσαλονίκη, παρότι εδώ και μέρες οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε άμεση σύγκληση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου για απόφαση συμμετοχής στην απεργία στις 24/9, η συνεδρίαση, μετά από διάφορες αναβολές και καθυστερήσεις, ορίστηκε μόλις για σήμερα, στις 6 μ.μ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ προειδοποιεί τους ανθρώπους που έχει στο ΕΚΘ η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ να μην τολμήσουν να υπονομεύσουν το απεργιακό μέτωπο. Παράλληλα καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να παρακολουθήσουν τη σημερινή συνεδρίαση.

Στο μεταξύ, την ενεργή εμπλοκή του εργοδοτικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής στο άθλιο σχέδιο υπονόμευσης της απεργίας καταγγέλλει η ΔΑΣ. Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, όπου η ΔΑΣ κατέθεσε πρόταση για απεργία στις 24/9, οι εργατοπατέρες «αφού ξεπέταξαν σε δύο λεπτά τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο ΠΑΜΕ, με συκοφαντίες και ύβρεις. Τελικά, αποφάσισαν να ορίσουν απεργία στις 25/9! Μάλιστα επικαλέστηκαν για αυτή τους την πρόταση αποφάσεις από όλα τα Εργατικά Κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν υπήρχαν!».

Μία μέρα μετά, η εργοδοτική πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Εβρου, που συνεδρίασε χτες μετά από αίτημα των ταξικών δυνάμεων, πήρε επίσης απόφαση υπονόμευσης του ενιαίου απεργιακού μετώπου, καλώντας σε απεργία στις 25/9. Μάλιστα επικαλούνταν ψευδώς ότι η ΟΙΥΕ έχει πάρει τέτοια απόφαση και προανήγγειλε αντίστοιχες αποφάσεις από άλλα Εργατικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, στα οποία μέχρι χτες το βράδυ δεν είχαν προσδιοριστεί καν ημερομηνίες συνεδριάσεων... Εξίσου ξεδιάντροπα, οι... «ενωτικοί» δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε απεργία στις 24/9, καθώς «πότε αυτή συντονίστηκε με τη ΓΣΕΕ;»...

Πρώτο βιολί στην υπονόμευση ο γνωστός εργοδότης - συνδικαλιστής Δ. Καραγεωργόπουλος

Να καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε απεργία την Τρίτη 24 Σεπτέμβρη αποφάσισε στη χτεσινή του συνεδρίαση κατά πλειοψηφία, μετά από πρόταση της ΔΑΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ).

«Η ΔΑΣ τοποθετήθηκε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, με τη θέση "η ΟΙΥΕ να καλέσει τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες οργανώσεις σε απεργία στις 24 Σεπτέμβρη", θέση η οποία υπερψηφίστηκε, ως συνέχεια των αποφάσεων που έχουν πάρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΑΔΕΔΥ, καθώς και δεκάδες δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Στην ίδια συνεδρίαση, «πιστή στο ρόλο του κυματοθραύστη της κυβέρνησης, η ΠΑΣΚΕ/ΕΝΕΡΓΑ (ομάδα Καραγεωργόπουλου) πρότεινε απεργία στις 25 Σεπτέμβρη, κόντρα στις δεκάδες αποφάσεις που ήδη υπάρχουν, προσπαθώντας να προκαλέσει σύγχυση, να εγκλωβίσει εργαζόμενους, να ματαιώσει την απεργία».

«Είναι συνειδητοί απεργοσπάστες, τα πλέον διαλυτικά στοιχεία που λειτουργούν στις πλάτες των εργαζομένων, μόνιμοι στυλοβάτες των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους. Δεν ήθελαν ούτε θέλουν την απεργία. Το πρόβλημά τους δεν είναι η ημερομηνία αλλά το περιεχόμενο. Εχουν συμφωνήσει σε όλα με την κυβέρνηση, βρίσκονται στην ίδια όχθη», σχολιάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Οσο για τις «δυσκολίες» που επικαλούνται «ενιαία οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΕΑΚ» σχετικά με τη λήψη απεργιακής απόφασης σε ΓΣΕΕ και ΟΙΥΕ, η Πανελλαδική Γραμματεία υπενθυμίζει στους εργαζόμενους «πως το 2018 και σε μια περίοδο που οι δυνάμεις αυτές "μπορούσαν απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια" να πάρουν απεργιακές αποφάσεις μπροστά στην πρώτη απόπειρα παρέμβασης στον συνδικαλιστικό νόμο και στο δικαίωμα στην απεργία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο έλαμψαν διά της απουσίας τους αλλά έκαναν τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην υπάρχει απεργιακή απάντηση, να μη συνεδριάσουν τα όργανα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, λέγοντας παράλληλα πως "υπάρχουν και άλλες μορφές πάλης"».

«Ας αφήσουν την υψηλή πολιτική ανάλυση και ας καλέσουν στα πρωτοβάθμια σωματεία από τα οποία εκλέγονται, και τα οποία μέχρι σήμερα είναι άφαντα μπροστά στις εξελίξεις, Γενικές Συνελεύσεις, συνεδριάσεις ΔΣ, να προετοιμάσουν την απεργία», καταλήγει η Γραμματεία.

Καλεί παράλληλα όλα τα σωματεία, «κλαδικά και επιχειρησιακά, στον κλάδο του Εμπορίου, στα σούπερ μάρκετ, στην καθαριότητα, στους υπαλλήλους γραφείου, να φτάσουν άμεσα με τις ανακοινώσεις τους στους εργαζόμενους, στους χώρους δουλειάς. Να μην περάσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων! Να μην περάσει ο απεργοσπαστικός σχεδιασμός της ηγετικής ομάδας στη ΓΣΕΕ!».

Πλήθος καταγγελιών από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Την προσπάθεια να υπονομευτεί το απεργιακό μέτωπο από τους εργατοπατέρες που απαρτίζουν την ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους μια σειρά από συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σχετικές ανακοινώσεις έχουν εκδώσει μεταξύ άλλων: Τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Λέσβου, Νάουσας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Εργαζομένων στο Φάρμακο. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, η Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων και Χημικής Βιομηχανίας, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιά, Αττικής και Νήσων, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αρκαδίας, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου. Από το Αγρίνιο, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ιματισμού, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Τεχνιτών Ηλεκτρισμού, η Ενωση Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας. Από τα Γιάννενα, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Ιδιωτικής Υγείας - Πρόνοιας, Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», Γάλακτος - Τροφίμων - Πότων, Φαρμακοϋπαλλήλων, και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ