ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρος και αναγκαίος ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα:

«Εξι χρόνια μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος.

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρξει από την εκλογική ήττα του εγκληματικού - ναζιστικού αυτού μορφώματος, που το οδήγησε έξω από τη Βουλή, αφού οι αιτίες που το δημιούργησαν εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η απροκάλυπτη εφαρμογή του δόγματος "νόμος και τάξη" από την κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το συστηματικό φακέλωμα του λαού, την ωμή επέμβαση στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα σχέδια για την προώθηση σοβαρών καλπονοθευτικών εκλογικών διατάξεων, την καταστολή και το διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά μας, τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς πολεμικούς σχεδιασμούς, αλλά και ο χυδαίος αντικομμουνισμός, που αναγορεύεται πλέον όλο και περισσότερο σε επίσημη ιδεολογία της ΕΕ, όπως προκύπτει και από τα ανιστόρητα ψηφίσματα που προωθούνται στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι το λίπασμα που τρέφει το φασισμό πάνω στο έδαφος του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Εξι χρόνια μετά, η δίκη της Χρυσής Αυγής, μέσα από την οποία ήρθαν στο φως συντριπτικά στοιχεία για τη ναζιστική φυσιογνωμία και την εγκληματική δράση της, πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί, με την παραδειγματική τιμωρία όχι μόνο των φυσικών αυτουργών των δολοφονικών επιθέσεων αλλά και της ηγεσίας της εγκληματικής - ναζιστικής οργάνωσης.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας για την πλήρη απομόνωσή τους, αλλά και για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, που τους γεννά και τους θρέφει».

ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Μαζική - μαχητική απάντηση στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες σωματεία και φορείς στο Κερατσίνι

Ο Ακης Αντωνίου
Ο Ακης Αντωνίου
«

Στη Ζώνη και στους κλάδους, ποτέ και πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Σε φτώχεια και ανεργία θέλουνε σιγή, μπράβος του συστήματος η Χρυση Αυγή» είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες στο Κερατσίνι, στη μαζική και μαχητική πορεία σωματείων και φορέων γα τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Εκεί, στη γειτονιά όπου το 2012 ο αντιφασίστας μουσικός έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι του υπόδικου χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά, λίγες μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση σε κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, συγκεντρώθηκαν και φέτος χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, νεολαίοι, φοιτητές και μαθητές. Με τη μαχητική τους διαδήλωση έστειλαν το μήνυμα ότι το εργατικό κίνημα δεν εφησυχάζει από το γεγονός πως η Χρυσή Αυγή δεν είναι πια στη Βουλή, ότι είναι υπόθεση της οργανωμένης πάλης να τσακίσει το φασισμό και το σύστημα που τον γεννά. Απαίτησαν να ολοκληρωθεί άμεσα η δίκη της Χρυσής Αυγής και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δολοφόνοι, ενώ κατήγγειλαν τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνει στα μαλακά τους εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

«Χρυσαυγίτες, τσιράκια των αφεντικών, θα σας τσακίσει η πάλη των λαών» έγραφε το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ενώ ανάλογα πανό είχαν και οι Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Κορυδαλλού.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, και ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.

Απομονώνουμε τους φασίστες, στοχεύουμε στα αφεντικά τους

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Ζαρντέν, όπου μίλησε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου.

Στην ομιλία του ο Ακης Αντωνίου τόνισε μεταξύ άλλων πως «Η σημερινή μας συγκέντρωση, όπως και όσες έχουμε οργανώσει μέχρι τώρα, δεν είναι ένα μνημόσυνο, είναι ένα κάλεσμα από την πλευρά των οργανωμένων δυνάμεων του ταξικού κινήματος σε εγρήγορση, σε επαγρύπνηση απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Δεν χωρά σε κανέναν μας εφησυχασμός από το γεγονός ότι το ναζιστικό μόρφωμα, κάτω και από τη δράση του ταξικού κινήματος, βρέθηκε εκτός Βουλής», τονίζοντας πως «Ηταν τεράστια η συμβολή μας, με τη στάση που κρατήσαμε όλα αυτά τα χρόνια, ώστε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων της να πάψουν να τους στηρίζουν (...) Ας σκεφτεί ο καθένας μας σε τι φάση θα ήμασταν τώρα αν είχαμε κρατήσει τη στάση ανοχής που κράτησαν μια σειρά πολιτικές δυνάμεις».

Στο πλαίσιο αυτό ο Α. Αντωνίου κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέλη της οποίας φωτογραφίζονταν μαζί με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, θυμίζοντας πως στη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης «βρισκόμαστε στον πέμπτο χρόνο, με τεράστιες ευθύνες από την πλευρά τους», όπως και ότι «στο όνομα της ίσης προβολής δεν αρνήθηκαν σε μια σειρά περιπτώσεις να παραχωρήσουν χώρους και προβολή στα φασιστοειδή, μέχρι και στις τελευταίες εκλογές».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση που κράτησε και κρατάει η ΝΔ, και πριν ως αντιπολίτευση αλλά και τώρα ως κυβέρνηση, από τη μια καταδικάζοντας τις πρακτικές και τις μεθόδους της Χρυσής Αυγής και από την άλλη υιοθετόντας σε μια σειρά από ζητήματα τις θέσεις της.

Οπως εξάλλου τόνισε η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ανάμεσα στα άλλα και με την προσπάθεια να βάλει το εργατικό - λαϊκό κίνημα «στο γύψο».

«Ξέρουν καλά» σημείωσε ο ομιλητής «ότι την πάλη των αποφασισμένων εργατών δεν μπορούν να την αποτρέψουν με χαρτιά, γι' αυτό και έχουν ανάγκη εγκληματικές ομάδες σαν τη Χρυσή Αυγή, που θα απλώνουν το βίαιο χέρι του κεφαλαίου στους χώρους δουλειάς. Εχουμε πείρα, όπως με το δουλεμπορικό της Χρυσής Αυγής στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και την προσπάθειά του στο πλευρό των εργολάβων για να μην εφαρμοστεί η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής στη Ζώνη μετά από 9μηνο αγώνα».

Καταλήγοντας, ο Α. Αντωνίου κάλεσε και από τη χτεσινή συγκέντρωση στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης στον Πειραιά την Τρίτη στις 24 Σεπτέμβρη και σημείωσε: «Δεν εφησυχάζουμε την πάλη μας απέναντι στο φασισμό. Απομονώνουμε τους φασίστες όπου και με όποιον τρόπο και με όποια ετικέτα κάνουν την εμφάνισή τους, και στοχεύουμε σε αυτούς για τους οποίους δουλεύουν: Βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους, μεγαλεμπόρους, τραπεζίτες και τα λοιπά παράσιτα της κοινωνίας. Καταδικάζουμε τον αντικομμουνισμό, που είναι λίπασμα για να ανδρώνεται ο φασισμός. (...) Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι ναζί εγκληματίες και θρασύδειλοι της Χρυσής Αυγής, που έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής παραμένουν ατιμώρητοι και οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι».

  • Με πορεία από το Κερατσίνι μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά κορυφώθηκαν χτες οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Στην πρώτη γραμμή της πορείας που ξεκίνησε από το μνημείο του δολοφονημένου μουσικού βρέθηκαν οι γονείς του. Κατά τη διάρκεια της πορείας μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων.
Προκλητικός και θρασύς ο πυρηνάρχης Πειραιά

Με την απολογία του πυρηνάρχη Πειραιά, του χρυσαυγίτη Θωμά Μπαρέκα, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο καταδικασμένος για την επίθεση στο «Συνεργείο» παραδέχθηκε την έμμισθη θέση του στην οργάνωση (μέχρι τον Ιούλη του 2019) αλλά και ως γραμματέας Πειραιά της Χρυσής Αυγής. Παραδέχθηκε ότι ο Ι. Λαγός προΐστατο στον Πειραιά και για ό,τι ήθελε επικοινωνούσε μαζί του, επιβεβαιώνοντας την ιεραρχία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «επικοινωνούσα με τον πολιτικό μου προϊστάμενο, που ήταν και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής».

Η εν λόγω ΤΟ, αυτή του Πειραιά, εμπλέκεται μεταξύ άλλων σε δεκάδες επιθέσεις κατά αλλοδαπών, σε τζαμιά, σε πολιτικούς αντιπάλους, γεγονός που του επισημάνθηκε από το δικαστήριο. Μάλιστα, για την επίθεση από μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και στον δικηγόρο και πρώην δημοτικό σύμβουλο Πειραιά Ι. Καρδαρά, σε εκλογικό περίπτερο στις 17 Ιούνη 2012, του επισημάνθηκε ότι μαρτυρίες αναφέρουν ότι η επίθεση ξεκίνησε από άτομα εξερχόμενα από την Τοπική, που μετά την επίθεση εισήλθαν στα γραφεία. Δήλωσε επίσης άγνοια για τις καταγγελίες σε βάρος της Τοπικής από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Σύλλογο φοιτητών, εκπαιδευτικών, εργαζομένων Κερατσινίου για δεκάδες εγκληματικές ενέργειες.

«Φερόμενες επιθέσεις», «προπαγάνδα σε βάρος της Χρυσής Αυγής λόγω της ανόδου της», «πολιτικές διώξεις» και «φήμες» χαρακτήρισε ο χρυσαυγίτης μέχρι το... κόκαλο τις εγκληματικές πράξεις της ναζιστικής οργάνωσης και επίσης τα όσα τον έφεραν ως κατηγορούμενο στη δίκη. Ο καταδικασθείς για την επίθεση στο «Συνεργείο» χαρακτήρισε επιπρόσθετα σκευωρία το κατηγορητήριο, έκανε λόγο για «φερόμενο θύμα» για τον μισθωτή του χώρου που υπέστη τη δολοφονική επίθεση και εν κατακλείδι ανέφερε ότι «τα κάνουν γιατί θέλουν τον Λαγό». «Θέλουν τον Λαγό. Ποιος είναι ο υπεύθυνος βουλευτής στον Πειραιά; Ο Λαγός. Ποιος ενοχλεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος; Ο Λαγός. Γι' αυτό τον "βάζουν" στη μοτοπορεία στην Ηλιούπολη. Δεν είναι λογικό να εμφανιστεί με αμάξι εκεί, όπως λένε, γιατί δεν μπορεί να ακολουθήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη τού είπε: «Είστε σε δικαστήριο, όχι στην Τοπική. Μη σχολιάζετε, να απαντάτε σε αυτά που ρωτούν». Σημειωτέον ότι Λαγός και Μίχος καταδικάστηκαν ως ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης. Ο Ν. Μίχος έχει παραδεχτεί την παρουσία του Ι. Λαγού στο σημείο με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Επίσης, από συνομιλίες, μηνύματα που έχουν αναγνωστεί στο δικαστήριο, προκύπτει ότι ο Ι. Λαγός οργάνωσε και συμμετείχε στην επίθεση.

Ο Μπαρέκας δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις για την εντολή Λαγού στον Δεβελέκο (προκύπτει από συνομιλίες) να «καθαρίσει» τα γραφεία της ΤΟ Πειραιά αλλά και το σπίτι του από όπλα, αλλά και για το πτυσσόμενο γκλοπ που βρήκε τελικά η Αστυνομία στα γραφεία του Πειραιά. Παραδέχθηκε, τέλος, ότι διοργάνωσε τη συγκέντρωση έξω από το Στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν πέταξαν πέτρες οι χρυσαυγίτες, έκανε λόγο για κανένα «δωράκι» που μπορεί να επιστράφηκε...

Νωρίτερα, ο Χρ. Γαλανάκης, και αυτός καταδικασμένος για την επίθεση στο «Συνεργείο», ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι δεν ήξερε καν ότι πρόκειται να συμμετάσχει σε μοτοπορεία της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, όπως είπε, το «είδε σαν βόλτα γιατί του άρεσε η οδήγηση και ήθελε να κάνει χιλιόμετρα». Δήλωσε άγνοια για την επίθεση, την παρουσία των χρυσαυγιτών βουλευτών, ούτε καν την παρουσία του Ι. Λαγού έξω από το Αστυνομικό Τμήμα «δεν είδε». Δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις γιατί μετά την κλήση που έλαβε για να παρουσιαστεί στο Αστυνομικό Τμήμα για την επίθεση στο «Συνεργείο» προσπαθούσε να ενημερωθεί για το τι θα πει, από τη Χρυσή Αυγή και τον Ι. Λαγό, σε σχετικά τηλεφωνήματα που έκανε σε συγκατηγορούμενούς του.

Τελεσίδικη καταδίκη του χρυσαυγίτη Σαχινίδη

Παραμένει η ποινή φυλάκισης 12 μηνών που είχε επιβάλει ομόφωνα το Α' Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον τότε βουλευτή Πέλλας της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Ι. Σαχινίδη, που κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη. Η έφεση απορρίφθηκε ως ανυποστήρικτη, γιατί ο εν λόγω χρυσαυγίτης δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Ο καταδικασθείς τον Δεκέμβρη του 2015 είχε χαρακτηρίσει την βουλευτή του ΚΚΕ «ηθικό αυτουργό» της δολοφονίας των δύο χρυσαυγιτών έξω από τα γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο το 2013.

Σε δήλωσή της για την απόφαση, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σημειώνει:

«Σήμερα, ανήμερα της άνανδρης και στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της ΧΑ, είμαι ταπεινά αλλά και βαθιά ικανοποιημένη που μπορώ να καταθέσω στον τάφο του Παύλου, σαν ένα μικρό άνθος του καλού, την οριστική καταδίκη ενός ακόμα χρυσαυγίτη (με δικηγόρους τον Αγγελο Βρεττό, την Μαριζάννα Κίκιρη και μάρτυρα πολιτικής αγωγής τον τ. βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη).

Από δίκαιη σύμπτωση, σήμερα εκδικαζόταν η έφεσή του και δεν την υπερασπίστηκε. Δεν τόλμησε να εμφανιστεί για να υπερασπιστεί τη γραμμή την αντικομμουνιστική εναντίον μου, συκοφαντώντας με από βήματος Βουλής ως εντολέα και ηθική αυτουργό, και ονομαστικά και με το προσωνύμιο Σταλιάνα, της δολοφονίας των νεαρών Φουντούλη - Καπελώνη!...

Προφανώς δεν είχε το κοινοβουλευτικό διαβατήριο και άλλοθι. Εχει μια ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο με την καταδίκη του Ι. Σαχινίδη κλείνει την πόρτα σε όσους δοκίμασαν φορώντας τον μανδύα κόμματος να κρύψουν επί χρόνια τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, που διογκώθηκε είτε με την ανοχή πολιτικών είτε με την ψήφο πολιτών. Κι αν σήμερα το φίδι κουλουριάζεται, κρύβεται και μοιάζει να παραλύει οργανωτικά, δεν σημαίνει ότι ξεριζώθηκε απ' το κεφάλι. Ο αγώνας συνεχίζεται ώσπου να μην υπάρχει καμία μάνα στη θέση της Μάγδας να περιμένει ν' ακούσει το παιδί της να γυρίζει το κλειδί στην πόρτα κάθε βράδυ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ