ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
Μεγάλη καταστροφή στο Ορος Πατέρα, σε πύρινο κλοιό τα Βίλια

Ο κρατικός μηχανισμός για 3 μέρες δείχνει τη γύμνια του να προστατέψει το δάσος και οικισμούς και επιβεβαιώνει ότι η δασοκτόνα πολιτική όλων των κυβερνήσεων είναι επικίνδυνη για τον λαό

Σπίτι στην περίμετρο καίγεται

Eurokinissi

Σπίτι στην περίμετρο καίγεται
Ανεξέλεγκτη μαινόταν χτες για 3η μέρα η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε περιοχή κοντά στα Βίλια Αττικής, απλώθηκε σε τεραστίων διαστάσεων μέτωπα και χτες από το απόγευμα απειλούσε και το χωριό των Βιλίων και έκαψε τα πρώτα σπίτια στην περίμετρό του.

Για άλλη μια φορά η γύμνια του αστικού κράτους επιβεβαιώνεται καθώς τα πύρινα μέτωπα απειλούν ανθρώπινες ζωές και έχουν καταστρέψει άλλο ένα δάσος στο Ορος Πατέρα, που για δεκαετίες είχε μείνει στην τύχη του, χωρίς κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας. Αποδεικνύεται και πάλι ότι τα καμένα δάση, σπίτια και λαϊκές περιουσίες είναι το αποτέλεσμα της εγκληματικής δασοκτόνας πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων που στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της γης και θεωρούν κόστος τη δασοπροστασία και την πρόληψη.

Οι ιθύνοντες, στελέχη της Περιφέρειας και τα κυβερνητικά ΜΜΕ για άλλη μια φορά απέδιδαν τη χτεσινή καταστροφική εξέλιξη στον ...«στρατηγό» άνεμο που ...δυστυχώς άλλαξε κατεύθυνση. Για άλλη μια φορά η τακτική τού «τρεχάτε να σωθείτε» ήταν η μόνη απάντηση του κρατικού μηχανισμού που έχει αφήσει την Πυροσβεστική υποστελεχωμένη και χωρίς μέσα, όπως είδαμε το «έργο» να επαναλαμβάνεται και σε άλλες καταστροφές στην Αττική, στην Εύβοια, στη Φωκίδα, στην Αρκαδία και αλλού. Στην πεπατημένη κινήθηκε και η επικοινωνιακή ενημέρωση του Μ. Χρυσοχοΐδη, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που αναφέρθηκε στους ανέμους, στο συμπαγές δάσος και στη ...μάχη με τα στοιχεία της φύσης.

Η φωτιά που καίει το Ορος Πατέρα έξω από τα Βίλια

INTIME NEWS

Η φωτιά που καίει το Ορος Πατέρα έξω από τα Βίλια
Χτες, πριν η φωτιά να απειλήσει σπίτια στα Βίλια, υπήρχαν πολλές καταγγελίες ότι για ώρες δεν υπήρχε καμία ουσιαστική παρέμβαση, αφηνόταν να καεί το δάσος, αφού υπήρχε η δικαιολογία ότι η πρόσβαση ήταν αδύνατη. Γεγονός βέβαια που δείχνει την ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών και δρόμων κατάλληλων για να περάσουν επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, αφού οι αποδυναμωμένες Δασικές Υπηρεσίες ουσιαστικά δεν έκαναν καμία εργασία καθαρισμού, πρόληψης, συντήρησης του δικτύου φέτος και τις προηγούμενες χρονιές στο πυκνό πευκόδασος του Ορους Πατέρα. Ετσι η καταστροφή είναι τεράστια και συνεχίζεται. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 80.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει έως τώρα στάχτη.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, των συναδέλφων τους από Πολωνία και Ρουμανία αλλά και των εθελοντών και των κατοίκων επικεντρώνονται στο να μην καούν σπίτια στην κωμόπολη των Βιλίων, ενώ συνεχιζόταν η προσπάθεια ελέγχου των μετώπων προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με προσπάθειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Οι κάτοικοι των Βιλίων, βλέποντας τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, καθάριζαν με δικά τους μέσα, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ. τα πρανή του κεντρικού δρόμου προς την κωμόπολη για να σώσουν τον οικισμό.

Ζημιές σε σπίτια έχουν αναφερθεί στον οικισμό Αγιος Γεώργιος ενώ οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς και επικίνδυνες.

Από την πρώτη στιγμή οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας βρέθηκαν στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Ορος Πατέρα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Μπάμπης Θεοδώρου και Δημήτρης Ανδριάς συμμετείχαν από χτες το πρωί σε συνεργεία διανομής νερού. Θυμίζουμε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, πολύ πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά, ζητούσαν κατεπείγοντα μέτρα για την προστασία του Ορους Πατέρα χωρίς να υπάρξει αντίστοιχη μέριμνα από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και τη δημοτική αρχή Μάνδρας - Ειδυλλίας.

ΕΚ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι εργαζόμενοι να μπουν μπροστά, για τα δάση και την ίδια τους τη ζωή

Τα σοβαρά κενά και τις ελλείψεις στον τομέα της Δασοπυρόσβεσης επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή Μαρκάτι Κερατέας. Η πυρκαγιά ήταν χτες οριοθετημένη, αλλά δυνάμεις της Πυροσβεστικής παρέμεναν, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων. Με τους πρώτους υπολογισμούς, 7.000 στρέμματα γης έχουν καεί και δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές μεγαλύτερες ή μικρότερες.

Η φωτιά «έκαψε μεγάλη έκταση πευκοδάσους εκεί και στις γύρω περιοχές, ανάμεσά τους και σπίτια», σημειώνει, ενώ περιορίστηκε «ύστερα από σκληρή μάχη των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντών, αλλά και κατοίκων που έμειναν για να σώσουν ό,τι με κόπο χρόνων έχουν χτίσει». Στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος και δυνάμεις των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου, συμβάλλοντας με αυταπάρνηση στον περιορισμό της.

«Η συγκεκριμένη πυρκαγιά έφερε για άλλη μία φορά στην επιφάνεια την υποστελέχωση της Δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας, ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης από ανάλογες καταστροφές των δασών μας. Τεράστιες δασικές περιοχές χωρίς αντιπυρικές ζώνες, ακαθάριστες, χωρίς πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές, εύκολη λεία για την πύρινη λαίλαπα από τη μια και υποστελεχωμένες πυροσβεστικές δυνάμεις σε επίγεια και κυρίως εναέρια μέσα από την άλλη, συνθέτουν το μείγμα μιας πολιτικής που έχουν ακολουθήσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά και που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία του εργαζόμενου λαού», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο στην ανακοίνωσή του.

Καλεί τους εργαζόμενους «να μπουν μπροστά, να συσπειρωθούν στο πλάι του Εργατικού Κέντρου και των ταξικών συνδικάτων και να παλέψουν για την προστασία της ίδιας τους της ζωής. Να απαιτήσουν εδώ και τώρα μέτρα για την αποφυγή νέων πυρκαγιών σε δασικές περιοχές με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την επιτήρηση των δασικών εκτάσεων εξοπλισμένου με όλα τα αναγκαία μέσα για άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

ΤΕ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με ομάδες πυρόσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών

Ομάδες εθελοντών της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ
Ομάδες εθελοντών της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ
Η Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στον λαό της περιοχής να συνδράμει στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στο όρος Πατέρα και έξω από τα Βίλια, να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής που επί τρία 24ωρα παλεύουν να σώσουν τον φυσικό πλούτο, τις ζωές τους και τις περιουσίες τους. «Αυτήν τη στιγμή δεκάδες εθελοντές από όλη την περιοχή μεταβαίνουν στα Βίλια, για να δώσουν μαζί με τους κατοίκους μια ολονύκτια μάχη. Τις επόμενες ώρες αυτό το κύμα πρέπει να μεγαλώσει, όπως πρέπει να μεγαλώσει και το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης με αποστολή νερού και ξηράς τροφής προς τους κατοίκους, τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που δίνουν την τιτάνια μάχη», σημειώνει η ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ.

Φωτιά στη Μεσσηνία

Φωτιά εκδηλώθηκε χτες, στις 2.30 μ.μ. στη Δημοτική Ενότητα Βουφράδων, στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση και για την κατάσβεση επιχειρούσαν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ ρίψεις επιχειρούσε από αέρος ένα «Πετζετέλ». Σύμφωνα με την ενημέρωση, η φωτιά έκαιγε κοντά στον οικισμό Καζάρμα, χωρίς όμως να τον απειλεί. Η φωτιά έκαιγε δίπλα από την Εθνική οδό και για τον λόγο αυτόν στη διασταύρωση της Καζάρμας ο δρόμος είναι κλειστός.

300 στρέμματα έκαψε η φωτιά στο Παγγαίο

Περίπου 300 στρέμματα χορτολιβαδικής και θαμνώδους έκτασης έκαψε η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην κοινότητα Αντιφιλίππων του δήμου Παγγαίου Καβάλας. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν από τις πρώτες βραδινές ώρες, ενώ όλη τη νύχτα στην περιοχή παρέμειναν πυροσβεστικά οχήματα για τον φόβο πιθανών αναζωπυρώσεων.

Στο μεταξύ, αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να απολογηθεί ο κτηνοτρόφος που συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια. Ο κτηνοτρόφος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οδηγήθηκε χτες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, αλλά ζήτησε κι έλαβε 48ωρη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Συμπαράσταση στους κατοίκους των Βιλίων

Η Ενωση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελευσίνας - Μάνδρας σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Στεκόμαστε δίπλα στους κατοίκους των Βιλίων, που παλεύουν να σώσουν τα σπίτια τους και τις ζωές τους. Συγκεντρώνουμε εκτάκτως έως το βράδυ στις 10 μαζί με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ στα γραφεία τους στην οδό Αισχύλου 10, είδη πρώτης ανάγκης, νερά, ξηρά τροφή, κονσέρβες, κ.λπ. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που με αυταπάρνηση μάχονται να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ