ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σινιάλο στους εργοδότες για απολύσεις με πρόσχημα τους εμβολιασμούς

Αποκαλυπτικές δηλώσεις υπουργών | «Τα συνδικάτα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους», καλεί το ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αθήνας για προσλήψεις στην Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αθήνας για προσλήψεις στην Υγεία
Σινιάλο στην εργοδοσία να κλιμακώσει και με απολύσεις την επίθεση στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας και την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, κάνει η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι προτεραιότητα δεν είναι η υγεία του λαού, την οποία εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους με τη συνολικότερη πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, αλλά η θωράκιση με κάθε τρόπο της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν επιτρέπεται να γίνονται απολύσεις ανεμβολίαστων εργαζομένων εκεί που ισχύει η υποχρεωτικότητα και αν το υπουργείο θα κάνει κάτι για να τις αποτρέψει, σημείωσε κυνικά: «Υπάρχουν οι προβλέψεις οι γενικές του Εργατικού Δικαίου, εμείς λέμε τι λέει ο νόμος (...) Από εκεί και πέρα αν γίνονται οι απολύσεις κατά παράκαμψη των διαδικασιών του νόμου ή των προβλέψεων των συνολικών του Εργατικού Δικαίου υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και οι σχετικές διαδικασίες για να εφαρμοστούν»!

Ομολογεί δηλαδή ότι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αξιοποιείται ήδη ως άλλοθι για απολύσεις εργαζομένων, με την κυβέρνηση να νίπτει τας χείρας της και να παραπέμπει στις «αρμόδιες υπηρεσίες» και στις «σχετικές διαδικασίες», ενθαρρύνοντας την εργοδοσία να συνεχίσει ακάθεκτη. Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι εργοδότες ήδη κάνουν απολύσεις ανεμβολίαστων και ότι θα γίνουν ακόμα περισσότερες το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αναγκαίο εμβολιασμό όχι ως ένα όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά ως άλλοθι για να κρύψει τις ευθύνες της για τις τραγικές ελλείψεις σε μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού και ως εργαλείο, μέσω της υποχρεωτικότητας, στα χέρια της εργοδοσίας για να ξεσαλώνει στην πλάτη των εργαζομένων, επιβάλλοντας χειρότερες σχέσεις εργασίας και εργασιακές συνθήκες, ακόμα και απολύσεις.

ΠΑΜΕ: Δεν θα ανεχτούμε καμιά απόλυση!

Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς απαιτεί από κυβέρνηση και εργοδοσία το ΠΑΜΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι τα σωματεία δεν θα δεχθούν καμία επίθεση στα δικαιώματα και την υγεία των εργαζομένων με άλλοθι το ζήτημα του εμβολιασμού.

«Τα συνδικάτα από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί υπέρ του καθολικού, δημόσιου και δωρεάν εμβολισμού. Εχουν απαιτήσει να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους ειδικούς επιστήμονες και τους γιατρούς Εργασίας στους χώρους δουλειάς.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Εβδομαδιαία τεστ στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτησης και παρακολούθησης.

Ενίσχυση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς (αναγκαίες αποστάσεις, θερμομετρήσεις, κατάλληλος αερισμός, ατομικά μέτρα προστασίας, καθημερινές απολυμάνσεις, διαλείμματα σε κατάλληλους χώρους κ.ά.)», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

«Δεν θα δεχτούμε καμία επίθεση στα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων. Καμία αναστολή σύμβασης, καμία απόλυση, καμία πειθαρχική δίωξη ειδικά των συναδέλφων υγειονομικών και εκπαιδευτικών», τονίζει.

Οπως εξηγεί, «πληθαίνουν οι καταγγελίες από εργαζόμενους σε εργοστάσια και επιχειρήσεις που επιστρέφουν από την καλοκαιρινή τους άδεια και οι εργοδότες απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή αποτελέσματα rapid test για να τους επιτρέψουν να πιάσουν δουλειά, αλλιώς τους βγάζουν σε αναστολή.

Μάλιστα, ενημερώνουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ότι θα πρέπει να προσκομίζουν δύο αρνητικά αποτελέσματα rapid test τη βδομάδα, τα οποία πρέπει να πληρώνουν οι εργαζόμενοι από την τσέπη τους. Για πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, ο εμβολιασμός των εργαζομένων έχει γίνει το άλλοθι για να εξαφανιστούν και τα ελάχιστα μέτρα που τηρούνταν».

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού με τον νόμο για τον "υποχρεωτικό εμβολιασμό" έδειξε τον δρόμο στην εργοδοσία για να εξαπολύσει έναν νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντί να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να υποχρεώσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αντί να ενισχύσει την ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση για την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού, επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Καλεί τα συνδικάτα «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Για τις αναστολές εργασίας στον Βόλο

Με αφορμή το γεγονός ότι 19 εργαζόμενοι της ΚΕΚΠΑ - ΔΙΕΚ του δήμου Βόλου μπήκαν τις προηγούμενες μέρες σε διαθεσιμότητα, επειδή δεν ήταν εμβολιασμένοι, η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας εκφράζει την αντίθεσή της στο μέτρο αναστολής εργασίας για όσους εργαζόμενους σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, με την ενεργητική συμπαράταξη των δημοτικών αρχών που σπεύδουν να εφαρμόσουν με περισσή σπουδή τις σχετικές αποφάσεις, προσπαθεί να κρύψει πίσω από τις ποινές της διαθεσιμότητας τις δικές της ευθύνες για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς και για την έλλειψη ενός προγράμματος ουσιαστικής ενημέρωσης των εργαζομένων για τα εμβόλια (...)

Στο όνομα δυσκολιών στη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών και μονάδων, εξαιτίας της παραπέρα έλλειψης προσωπικού που θα προκαλούν οι διαθεσιμότητες, ανοίγει ο δρόμος για νέες εκχωρήσεις δημοτικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες εργολάβους. Την ώρα που οι δημοτικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τη φροντίδα των πιο ευάλωτων λαϊκών στρωμάτων, είναι χρόνια υποστελεχωμένες, είναι απαράδεκτο να γίνονται διαθεσιμότητες με τέτοια ευκολία δίχως να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση σε κάθε χώρο δουλειάς».


ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Απολύσεις και αναστολές οδηγούν στα όρια της επικινδυνότητας

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας

Στα όρια της επικινδυνότητας οδηγεί η κυβέρνηση τη λειτουργία των ιδρυμάτων Πρόνοιας (Προστασίας Παιδιού και Χρόνιων Πασχόντων), καθώς το μέτρο της αναστολής για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και η απόλυση 150 επικουρικών εργαζομένων, τους στερεί το προσωπικό που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Το ζήτημα αναδεικνύουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας βουλευτές του ΚΚΕ, διεκδικώντας από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τα ιδρύματα Πρόνοιας και τους εργαζόμενους σε αυτά.

Οπως υπενθυμίζεται στο κείμενο της Ερώτησης, «με απόφαση της κυβέρνησης βγαίνουν εκτός υπηρεσίας, με αναστολή, οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα Πρόνοιας που δεν έχουν εμβολιαστεί». Την ίδια στιγμή, «150 επικουρικοί εργαζόμενοι απολύονται, γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες προσλήψεων μόνιμου προσωπικού της τελευταίας προκήρυξης», παρά το γεγονός ότι αποτελούν «έμπειρο προσωπικό, άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία των ιδρυμάτων».

Με βάση τις εξελίξεις, «η στέρηση αυτού του προσωπικού από τη λειτουργία των ιδρυμάτων, με δεδομένες τις υπάρχουσες τραγικές ελλείψεις, θα εκθέσει σε σοβαρούς κινδύνους τους περιθαλπόμενους, βαριά ανάπηρους και χρόνια πάσχοντες, που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, όπως διαμορφώνονται με το 4ο κύμα πανδημίας», τονίζουν.

Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση

Οσον αφορά τις εξαγγελίες του υπουργείου σχετικά με την αντικατάσταση του προσωπικού που θα τεθεί σε αναστολή από νέους εργαζόμενους με προσωρινές 3μηνες συμβάσεις, οι βουλευτές του Κόμματος επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι που θα βρεθούν εκτός δουλειάς «έχουν πολύχρονη πείρα» και έχουν στηρίξει τη λειτουργία των ιδρυμάτων «με ελάχιστα μέσα και κάτω από αντίξοες συνθήκες».

«Προκαλεί η κυβέρνηση με την υποκρισία της ότι δήθεν με το μέτρο αυτό θα προστατεύσει τους περιθαλπόμενους, όταν είναι η ίδια που αρνήθηκε και αρνείται ακόμα και σήμερα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από την υποχρηματοδότηση, τις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τις απαράδεκτες πολλές φορές κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Αντίστοιχα, η απόλυση των επικουρικών εργαζομένων «στερεί τα ιδρύματα από έμπειρο προσωπικό», στο οποίο μάλιστα τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη υπόσχονταν την παραμονή του στη δουλειά.

Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα

«Η εμμονή της κυβέρνησης στις παραπάνω επιλογές εκτός των κινδύνων που θέτει στους περιθαλπόμενους και εργαζόμενους, παρά τα προσχήματα που προβάλλει, αποδεικνύει ότι βρήκε ευκαιρία με την πανδημία να προχωρήσει στο σχέδιό της για το κλείσιμο των ιδρυμάτων με το ιδεολόγημα της αποϊδρυματοποίησης και της αποασυλοποίησης», τονίζει στην Ερώτηση το ΚΚΕ. Με δεδομένα δε τα προβλήματα που προκαλούνται στη λειτουργία των ιδρυμάτων απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει άμεσα στην άρση της απόφασης να μπουν σε αναστολή (από 16/8/2021) οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων στα ιδρύματα Πρόνοιας και αυτών που δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες πρόσληψης της τελευταίας προκήρυξης, γιατί είναι άκρως απαραίτητοι για τη λειτουργία των ιδρυμάτων.
  • Να οργανωθεί με ειδικούς επιστήμονες η ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων στα ιδρύματα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.
  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία για ανάθεση της υιοθεσίας - αναδοχής στους διάφορους ιδιώτες και ΜΚΟ, ενίσχυση των υπαρχουσών δημόσιων δομών, έτσι ώστε με κριτήριο το συμφέρον των παιδιών να προχωρά η υιοθεσία και αναδοχή με τον απαιτούμενο επιστημονικά προσδιορισμένο κοινωνικό έλεγχο των υποψήφιων θετών και αναδόχων οικογενειών.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ