ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ - ΛΕΤΟΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
«Σάκος του μποξ» χιλιάδες μετανάστες

Οξύνεται η κατάσταση στα σύνορα στο πλαίσιο γεωπολιτικών αντιθέσεων

Οξύνεται η κατάσταση στα σύνορα Λιθουανίας - Λευκορωσίας, με χιλιάδες μετανάστες να γίνονται ξανά «σάκος του μποξ» σε γεωπολιτικές αντιθέσεις, αυτήν τη φορά ανάμεσα στην ΕΕ, στη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης, η Λευκορωσία ανέστειλε την ειδική συμφωνία της με την ΕΕ για τη μετανάστευση. Τις τελευταίες βδομάδες εκατοντάδες μετανάστες - κυρίως από το Ιράκ - περνούν στη Λιθουανία, συλλαμβάνονται από τις λιθουανικές αρχές και επαναπροωθούνται βίαια στο λευκορωσικό έδαφος.

Χτες η λιθουανική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι 12 Λευκορώσοι συνοριοφύλακες εισήλθαν στο λιθουανικό έδαφος για να οδηγήσουν 35 μετανάστες στα σύνορα. Η Λιθουανία απέστειλε διπλωματική διαμαρτυρία στη λευκορωσική κυβέρνηση, ενώ ενημέρωσε σχετικά τους «εταίρους» της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Την περασμένη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Λιθουανίας υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει την ανάπτυξη στρατού στα σύνορα με τη Λευκορωσία εξαιτίας της «μεταναστευτικής κρίσης».

Αντίστοιχα, η Πολωνία έχει αναπτύξει επιπλέον 900 στρατιώτες για να εμποδίσουν «παράνομες εισόδους» στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας. Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Εσωτερικών, 1.935 άτομα προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία τον Αύγουστο και 760 έχουν συλληφθεί.

Στη Λετονία το τελευταίο 24ωρο οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν 46 μετανάστες να διασχίσουν τα σύνορα από τη Λευκορωσία και συνέλαβαν έξι. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κρατικής Συνοριοφυλακής, από την αρχή του έτους έχουν φυλακιστεί 362 μετανάστες και από τις 10 Αυγούστου έχουν απωθηθεί 436 μετανάστες. Στη Λετονία είχε ξεκινήσει η κατασκευή φράχτη, αλλά έχει ανασταλεί και η κυβέρνηση ενέκρινε 1,7 εκατ. ευρώ για την ανέγερση συρματοπλέγματος με ξυράφια.

Χτες συνεδρίασαν και οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ για τη «μεταναστευτική κρίση» στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Η στάση του Μινσκ «ισοδυναμεί με άμεση επίθεση με στόχο την αποσταθεροποίηση και την πίεση της ΕΕ», αναφέρει η κοινή δήλωση των υπουργών, ενώ οι υπουργοί συμφώνησαν να «αναπτυχθούν επιπλέον εμπειρογνώμονες, προσωπικό, τεχνικός εξοπλισμός και να ζητήσουμε επιπλέον χρηματοδότηση για αυτά τα κράτη μέλη και κυρίως να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Επίσκεψη Μέρκελ σε Ρωσία και Ουκρανία

Σε αυτό το φόντο και καθώς κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, θα επισκεφτεί αύριο Παρασκευή τη Μόσχα και τις επόμενες μέρες το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, στο επίκεντρο των συναντήσεων θα βρεθούν η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, η Λευκορωσία, η υπόθεση Ναβάλνι, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, καθώς και τα ζητήματα του «Nord Stream 2» και της συνέχισης της διέλευσης ρωσικού αερίου από την Ουκρανία.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Μνημόνιο κατανόησης» στα ενδοαστικά πολιτικά παζάρια

Σε ένα πρώτο «μνημόνιο κατανόησης» ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου, N. Μαδούρο, και η λεγόμενη «Ενωτική Πλατφόρμα», που περιλαμβάνει διάφορα αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα και δυνάμεις. Ανάμεσά τους είναι και ο αρχιπραξικοπηματίας Χ. Γκουαϊδό που το 2019 είχε αυτοανακηρυχθεί «προσωρινός πρόεδρος» και ως τέτοιος έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, μεταξύ των οποίων και η ελληνική κυβέρνηση.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις 13/8 στην Πόλη του Μεξικού, όπου έγινε η έναρξη της διαδικασίας διαλόγου που έχει ως διαμεσολαβητή την κυβέρνηση της Νορβηγίας, με τη συνοδεία της Ρωσίας και της Ολλανδίας.

Μέχρι τώρα έχει συμφωνηθεί μια ατζέντα διαλόγου με 7 σημεία (μεταξύ άλλων για πολιτικά δικαιώματα και εκλογικές εγγυήσεις για όλους, χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των προβλεπόμενων εκλογών, άρση των κυρώσεων κατά της χώρας, σεβασμός στο Σύνταγμα, απόρριψη της βίας ως μέσου διαμαρτυρίας κ.ά.).

Το «μνημόνιο κατανόησης» έχει εγκριθεί από τη Βουλή και έχει εγγραφεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ η επόμενη συνάντηση των δύο πλευρών έχει προγραμματιστεί για τις 3 Σεπτέμβρη. Ο διάλογος με την αντιπολίτευση παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως βήμα για «εθνική συνεννόηση».

Σε σχόλιό του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει ότι ο διάλογος αφορά τα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης και όχι του λαού και τονίζει ότι «στόχο έχει την παροχή εγγυήσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η δεξιά αντιπολίτευση συμφωνούν για την τρέχουσα νεοφιλελεύθερη οικονομική προσαρμογή που επιβάλλουν η πολιτική απελευθέρωσης των τιμών, η εκ των πραγμάτων δολαριοποίηση της οικονομίας, η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, η επιστροφή των δημόσιων επιχειρήσεων και των γεωργικών εκτάσεων στο κεφάλαιο».

Και καταλήγει: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εμείς οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πολεμήσουμε την επίθεση που θα επιβάλει το αστικό σύμφωνο του Μεξικού κατά των δικαιωμάτων μας και της κυριαρχίας της χώρας. Η εργατική τάξη, η αγροτιά και οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να οικοδομήσουν τη λαϊκή και επαναστατική εναλλακτική απέναντι στο νέο σύμφωνο των ελίτ».

ΙΣΡΑΗΛ
Επίσκεψη του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου

Επίσημη πρόσκληση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, για επίσκεψη στο Κάιρο επέδωσε χτες ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, στρατηγός Αμπάς Κάμελ.

Ο Κάμελ μετέβη σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ και συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας, Μπένι Γκαντς.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες φέρεται πως ήταν η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην κατεστραμμένη από τις ισραηλινές επιθέσεις Λωρίδα της Γάζας. Οι Ισραηλινοί φαίνονται επιφυλακτικοί στη συνέχιση της οικονομικής στήριξης από το Κατάρ περίπου 100.000 πολύ φτωχών οικογενειών, καθώς και ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να καταλήγουν χρήματα στα χέρια της ισλαμικής «Χαμάς» που έχει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας.

Το πότε ακριβώς θα επισκεφθεί την Αίγυπτο ο Ν. Μπένετ δεν έγινε άμεσα γνωστό. Σε κάθε περίπτωση θα είναι η πρώτη τέτοια επίσκεψη από το 2011, όταν ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου είχε συναντήσει στο Κάιρο τον τότε Αιγύπτιο Πρόεδρο, Χ. Μουμπάρακ.

Επιχείρηση «ξεπλύματος» της ισραηλινής κατοχής... μέσω Αφγανιστάν

Νωρίτερα χτες ο Μπ. Νετανιάχου, αρχηγός του δεξιού κόμματος Λικούντ, επιχείρησε να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν... για να δικαιολογήσει τη διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε το 2013 παρουσιάσει το Αφγανιστάν ως «πρότυπο» για τη «λύση» του Παλαιστινιακού, συνιστώντας του να ταξιδέψει μυστικά εκεί για να δει πόσο καλά είχαν συγκροτηθεί από τις ΗΠΑ οι εκεί κρατικές δομές και μία «ντόπια στρατιωτική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία μόνη της»...

Επικαλούμενος τις σημερινές εξελίξεις στο Αφγανιστάν για να «ξεπλύνει» την ισραηλινή κατοχή, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι «αν δώσουμε εδάφη της πατρίδας μας στους Παλαιστίνιους», αυτό θα οδηγήσει σε ίδρυση «ενός τρομοκρατικού κράτους στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια» (εννοεί την κατεχόμενη Δυτική Οχθη).

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δύο νεκροί από τις φωτιές στη Γαλλία

Δύο άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους στη Γαλλία από τις πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και τρεις μέρες στη γαλλική Ριβιέρα. Οι σοροί των δύο ατόμων βρέθηκαν απανθρακωμένες σε σπίτι στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Τροπέ.

Επιπλέον, εξαιτίας των πυρκαγιών που ακόμα δεν έχουν οριοθετηθεί, τραυματίστηκαν, υπέστησαν εγκαύματα ή δύσπνοια άλλα 27 άτομα, εκ των οποίων 5 πυροσβέστες.

Εκτιμάται πως έχουν καεί πάνω από 14.000 εκτάρια δασικής έκτασης της ευρύτερης περιοχής της Κυανής Ακτής και έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους πάνω από 7.000 πολίτες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξήρε τον ρόλο των πυροσβεστικών δυνάμεων, αποδίδοντας το πρόβλημα όχι στη μη έγκαιρη λήψη μέτρων προστασίας των δασών και των κατοικημένων περιοχών αλλά στη «διαταραχή του κλίματος»...

Στη Ρωσία, στην περιοχή Γιακουτία της Σιβηρίας, εξακολουθούν να μαίνονται περίπου 250 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σε μια τεράστια έκταση από τις 5 Ιούλη. Εκτοτε έχουν καεί πάνω από 10 εκατομμύρια εκτάρια. Οι κάτοικοι των περιοχών υποφέρουν εδώ και βδομάδες από δύσπνοια, καθώς πυκνοί καπνοί έχουν κατακλύσει τα πάντα.

Στην κεντροδυτική Ισπανία, στην επαρχία Αβιλα, μεγάλες πυρκαγιές έκαψαν πάνω από 15.000 εκτάρια δασικής έκτασης.

Την ίδια ώρα, στην Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, όπου μαίνεται από τις 13 Ιούλη η τεράστια πυρκαγιά «Ντίξι», εκκενώθηκαν μέσα στο τελευταίο διήμερο 28.000 κατοικίες, ενώ στις περιοχές Πόλοκ Πάινς και Σόμερσετ πάνω από 51.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα επειδή η εταιρεία «Pacific Gas & Electric» έκλεισε την παροχή ρεύματος για να αποτραπεί λόγω σφοδρών ανέμων η πρόκληση πυρκαγιάς. Η εταιρεία αυτή ευθύνεται (σύμφωνα με δικαστικές έρευνες) για τις πολύνεκρες πυρκαγιές του 2018 στην Καλιφόρνια (πρόκληση πυρκαγιάς από πτώση ηλεκτροφόρων καλωδίων σε δασικές εκτάσεις). Παράλληλα, ξέσπασε νέα πυρκαγιά, που αποκαλείται «Κάλντορ», η οποία μαίνεται 80 χλμ. ανατολικά του Σακραμέντο στην ίδια πολιτεία. Εχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους 11.000 άτομα από το βράδυ της Τρίτης για προληπτικούς λόγους.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΜΑ.-- Την παραίτησή του υπέβαλε την Τρίτη ο ΥΠΕΞ του Περού Εκτορ Μπέχαρ, μόλις 19 μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων, αρνούμενος να ανακαλέσει δηλώσεις του από το 2020, ότι πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα την περίοδο 1980-2000 ήταν έργο των μυστικών υπηρεσιών, του Πολεμικού Ναυτικού και της αμερικανικής CIA (ειδικά αυτές ενάντια σε στόχους συμφερόντων της Κούβας, αναφέροντας ακόμα ότι και το «Φωτεινό Μονοπάτι», των μαοϊκών ανταρτών, ενδεχόμενα ήταν κατά μεγάλο μέρος έργο της CIA). Tις δηλώσεις του Μπέχαρ, που τη δεκαετία του 1960 ήταν αντάρτης γκεβαρικής οργάνωσης, ανέσυραν περουβιανά ΜΜΕ, ενώ η αντιπολίτευση στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Π. Καστίγιο έθεσε θέμα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Στους 1.941 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων από τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε το Σάββατο στην Αϊτή. Την ίδια ώρα, οι πλημμύρες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν λόγω της τροπικής καταιγίδας «Γκρέις», διέκοψαν τις επιχειρήσεις έρευνας για τον εντοπισμό επιζώντων και την παροχή βοήθειας σε αυτούς που έμειναν άστεγοι ή χωρίς τροφή και νερό.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Νέα σφαγή αμάχων διαπράχθηκε στο δυτικό τμήμα του Νίγηρα, κοντά στα σύνορα με το Μάλι, από τζιχαντιστές που δολοφόνησαν τουλάχιστον 37 ανθρώπους (οι 13 έφηβοι). Στην περιοχή έχουν σκοτωθεί πάνω από 450 άνθρωποι από την αρχή της χρονιάς.

ΙΡΑΚ
Οκτώ νεκροί από τουρκική επιδρομή σε κλινική

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε προχτές βράδυ η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε κλινική στο χωριό Σεκάινα στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, στόχος της επιδρομής ήταν Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ.

Τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι από τη δολοφονική τουρκική επιδρομή σκοτώθηκαν 4 εργαζόμενοι της κλινικής και 4 μαχητές της 80ής ταξιαρχίας του «Συνασπισμού του Χασντ αλ-Σάαμπι».

Ηταν η δεύτερη φονική αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας σε ένα 48ωρο στην περιοχή Σίντζαρ. Τη Δευτέρα είχαν σκοτωθεί μετά από επιδρομή ένα μέλος της μειονότητας των Γεζίντι και τρία μέλη ένοπλης οργάνωσης που θεωρείται προσκείμενη στο PKK.

Η Τουρκία, η οποία έχει εγκαταστήσει πάνω από 10 στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν εδώ και 25 χρόνια, ανακοίνωσε την άνοιξη την έναρξη νέων επιχειρήσεων εναντίον του PKK, ενώ η Βαγδάτη καταγγέλλει τις παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ