ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρώνουν το έδαφος για νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Με διαφορετικές εκθέσεις, ΔΝΤ, Γιούρογκρουπ και Bundesbank επικαλούνται τη γήρανση του πληθυσμού και συστήνουν την παράταση του εργάσιμου βίου

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Στην κατεύθυνση περαιτέρω αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα σε οικονομίες των κρατών «που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση», και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δείχνει έκθεση «μελετητών» του ΔΝΤ, που δημοσιεύθηκε σε ιστολόγιό του.

Στην έκθεση με τίτλο «Το εργατικό δυναμικό της Ευρωζώνης γερνάει και αυτό στοιχίζει στην ανάπτυξη», το ΔΝΤ «αποφαίνεται» πως την επόμενη 20ετία ο αριθμός των συνταξιούχων θα αυξηθεί σε σχέση με τον πληθυσμό σε παραγωγική ηλικία (15 - 64 ετών), ενώ και το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας από 55 έως 64 ετών θα αυξηθεί από το 15% στο 20%. Μάλιστα, χωρίς καν να προσδιορίζονται άλλοι παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, οι νέες κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κ.ά., σπεύδουν να βγάλουν το «συμπέρασμα» ότι οι αλλαγές στη δημογραφική πυραμίδα περιορίζουν την «παραγωγικότητα».

Στο «διά ταύτα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τα συσσωρευμένα χρόνια εργασιακής εμπειρίας θα μπορούσαν να κάνουν τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας πιο παραγωγικούς». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «παρότι είναι δύσκολο να γίνουν γενικεύσεις σε όλα τα επαγγέλματα, με βάση τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι η παραγωγικότητα αρχικά αυξάνεται με βάση την ηλικία, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο της ανάμεσα στα 40 και τα 50 έτη».

Τα ίδια λέει η Bundesbank

Η δημοσιοποίηση της «μελέτης» του ΔΝΤ έρχεται μια μόλις μέρα μετά την έκδοση του μηνιαίου δελτίου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Bundesbank, όπου συστήνει κι αυτή να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69 έτη, επικαλούμενη τη γήρανση του πληθυσμού. Διαφορετικά, όπως σημειώνεται στο δελτίο, θα απειληθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί, όπως η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2030, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την αύξηση της αναλογίας των συνταξιούχων προς τους εργαζομένους. Ετσι, μετά το 2030, η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά κατά δύο ακόμη έτη μέχρι το 2060, σύμφωνα με την Bundesbank.

«Συνολικά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι θα έπρεπε να εξεταστούν περισσότερο ένας μακρύτερος εργασιακός βίος και υψηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία συστήνει επίσης την αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών, με την απειλή ότι διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος για μειώσεις στις συντάξεις.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι μόλις τον περασμένο Ιούλη, σε μια «θεματική συζήτηση» «για την ανάπτυξη και την απασχόληση», που έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα «σύνολο κοινών αρχών για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στη ζώνη του ευρώ».

Από κοντά και το Γιούρογκρουπ

Παρά τη διαπίστωση ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές των τελευταίων χρόνων έχουν βελτιώσει «τη βιωσιμότητα των συντάξεων», κατακρημνίζοντας τις αποδοχές των συνταξιούχων, το Γιούρογκρουπ προειδοποιεί για «σημαντικούς κινδύνους» σε πολλά κράτη - μέλη, λόγω κυρίως των δημογραφικών δεδομένων, που δοκιμάζουν την «ανθεκτικότητα των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων», και προτείνει: «(...) Παράταση του επαγγελματικού βίου και ως εκ τούτου την ενίσχυση των εισοδημάτων συνταξιοδότησης, μέσω μέτρων για την αύξηση της απασχολησιμότητας των ηλικιωμένων, καθώς και τον περιορισμό δυνατοτήτων για πρόωρη έξοδο του εργατικού δυναμικού. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί η παροχή συμπληρωματικών μέσων αποταμίευσης για συνταξιοδότηση».

Είναι φανερό από το μπαράζ των εκθέσεων ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με την προετοιμασία ενός νέου γύρου επίθεσης στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παράταση του εργάσιμου βίου, κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και κεφαλαιοποιητικά συστήματα Ασφάλισης για συμπλήρωση της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι οι ανατροπές που έχουν συμβεί έως τώρα θα έχουν και συνέχεια, μέχρι να καθιερωθεί και νομικά αυτό που ζητάει το κεφάλαιο: Από τη δουλειά κατευθείαν στον τάφο.

Στις 30 Αυγούστου η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

Την Τρίτη 30/8 θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς η Ειδική Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού απέστειλε χτες στους εννέα υποψηφίους το ατομικό δελτίο συμμετοχής στη δημοπρασία.

Μ' αυτήν την αφορμή, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, στο φόντο και της αντιπαράθεσης με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στα ΜΜΕ, υποστήριξε ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης είναι «η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος» και ότι «δεν συμμετέχει σε παιχνίδια δημιουργίας εντυπώσεων». Κατήγγειλε ακόμα ότι κάποιοι έχουν στόχο τη μη διεξαγωγή του διαγωνισμού και ότι υπερασπίζονται την ανομία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, που η κυβέρνηση - σύμφωνα με το στέλεχός της - θέλει να τερματίσει.

Στο μεταξύ, μια δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πολλά οχυρά στα ΜΜΕ», πυροδότησε νέο γύρο αντεγκλήσεων από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, γύρω από το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, το οικονομικό πρόβλημα της χώρας έρχεται δεύτερο... Σοβαρότερο είναι η κρίση στη δημοκρατία που εκπορεύεται από την ίδια την κυβέρνηση», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, προσθέτοντας σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των καναλιών ότι «η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της απόλυτης χειραγώγησης και αυτό δείχνει την αντίληψη που έχουν για τη δημοκρατία».

Αντίστοιχα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «ο κ. Συρμαλένιος με τις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε με εύγλωττο τρόπο αυτό που λέμε και εμείς, ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δημιουργήσει τα δικά του οχυρά στα ΜΜΕ, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο», και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να παράγει ειδήσεις μονομερώς και ότι «δεν είναι κόμμα του δυτικού ημισφαιρίου».

Κυβερνητικές προετοιμασίες ενόψει ΔΕΘ

Η μάχη κατά της διαπλοκής, οι «θεσμικές» παρεμβάσεις κι άλλα παρόμοια θα συνθέτουν καταπώς φαίνεται την πρωθυπουργική παρέμβαση στη ΔΕΘ, μαζί φυσικά με τον απολογισμό και προγραμματισμό δράσεων υπέρ του κεφαλαίου και για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του. Ολα αυτά «πασπαλισμένα» με δεσμεύσεις για «δίκαιη ανάπτυξη» και αναμάσημα των μέτρων που έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας προγραμματίζει σειρά επαφών με υπουργούς τις επόμενες μέρες αλλά και σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου. Ο σχεδιασμός του επόμενου διαστήματος, πέρα από τη ΔΕΘ, περιλαμβάνει ακόμα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 9 του Σεπτέμβρη, όπου το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει να καταγραφούν οι εντυπώσεις και οι διαθέσεις για την έως τώρα πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, μπροστά και στη δεύτερη «αξιολόγηση». Για την ίδια ημερομηνία προετοιμάζεται η σύνοδος των αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου. Θα προηγηθεί στις 28 Αυγούστου η σύνοδος των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, ενώ στις 16 Σεπτέμβρη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεδριάζει στην Μπρατισλάβα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Επίσημο αίτημα για έκδοση των οκτώ αξιωματικών

Παρελήφθη από το υπουργείο Εξωτερικών το τουρκικό αίτημα δικαστικής έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα. Το αίτημα προωθήθηκε αυθημερόν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Οι οκτώ στρατιωτικοί κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής, αναμένοντας την εξέταση των αιτημάτων ασύλου που έχουν καταθέσει. Χτες, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπ. Γιλντιρίμ. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού, επικεντρώθηκε στις διμερείς συναντήσεις κατά την επόμενη περίοδο, καθώς και στη συνεργασία στο Προσφυγικό, στις Μεταφορές και την Ενέργεια. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα δικαστικής συνεργασίας, χωρίς να γίνει επίσημα γνωστό αν τη συνομιλία απασχόλησε και το ζήτημα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ