ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
«Η ζωή του Γαλιλαίου» στο Ηρώδειο

Η μεγάλη επιτυχία του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Η ζωή του Γαλιλαίου» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, θα παρουσιαστεί στο αθηναϊκό κοινό, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, την Κυριακή 11 και τη Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη.

Ο Μπρεχτ ξεκίνησε να γράφει το έργο στη Δανία, το 1938, με αφορμή την είδηση της διάσπασης του ατόμου του ουρανίου. Το διασκεύασε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Στο έργο του Μπρεχτ, η υποχώρηση του Γαλιλαίου μπροστά στην Ιερά Εξέταση το 17ο αιώνα δεν παρουσιάζεται ως υποχώρηση, αλλά ως «έγκλημα» κατά της ανθρωπότητας. Να τι λέει χαρακτηριστικά στο μαθητή του Σάρτι: «Ομως μπορούμε να αρνηθούμε τον εαυτό μας στο πλήθος και εντούτοις να παραμείνουμε επιστήμονες; Αποκτήσαμε κάποια εποπτεία πάνω στις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, όμως έξω από κάθε υπολογισμό είναι ακόμα οι κινήσεις των Κυρίαρχων πάνω στους λαούς». Ο Μπρεχτ παρουσιάζει τον Γαλιλαίο όχι ως ένα μεμονωμένο άτομο, αλλά ως ένα ιστορικό και πολιτικό πρόσωπο μέσα σε συγκεκριμένες ιστορικές - κοινωνικές συνθήκες. Αξιοποιεί τον Γαλιλαίο για να θίξει το σκοπό της επιστήμης, το ζήτημα της επιστημονικής προόδου και της σύνδεσής της με την εκάστοτε κοινωνία, την κοινωνική ευθύνη του επιστήμονα, τη στάση μας απέναντι στη νέα εποχή που προβάλλει.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Καζάκος σημειώνει για το έργο: «Η Ζωή του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι ένα σημαντικό βοήθημα για κάθε ανήσυχο πνεύμα και κυρίως για τους νέους ανθρώπους που πρέπει να αντιμετωπίζουν την τέχνη και την επιστήμη με τον ίδιο σεβασμό...».

Συντελεστές παράστασης: Μετάφραση: Οδυσσέας Νικάκης. Σκηνοθεσία: Κώστας Καζάκος. Σκηνικά - κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου. Μουσική: Διονύσης Τσακνής. Χορογραφία: Μάρω Γαλάνη. Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος. Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στον Μπρεχτικό Τρόπο: Michael Seibel. Βοηθός σκηνοθέτη: Ελενα Αλεξανδράκη. Στο ρόλο του Γαλιλαίου ο Κώστας Καζάκος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Διονύσης Βούλτσος, Ηλίας Γιαννάκης, Φάνης Δίπλας, Αντρέας Θανασούλας, Δημήτρης Καλαντζής, Σπύρος Κουβαρδάς, Γιώργος Μάρκου, Πέτρα Μαυρίδη, Γεράσιμος Ντάβαρης, Θανάσης Σαράντος, Δωροθέα Στεργιώτη.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Βαμβακάς, Σπύρος Καλλιβωκάς, Αναστάσιος Λέκκας, Γιάννης Χαρκοφτάκης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, Τάσος Χρυσόπουλος και οι μικροί: Μάνος Μπαλασκάκης, Αλέξανδρος Παπούλιας.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργιάδης - μαντολίνο, Τάσος Σχίζας - ακορντεόν, Νίκος Σκεπαρνιάς - κιθάρα, Μιχάλης Δάρμας - κοντραμπάσο. Ερμηνεύει η Μαρία Ρούτση.

Συνεχίζει την περιοδεία της η «Αντιγόνη»

nophoto.gr

Συνεχίζεται η περιοδεία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το ΚΘΒΕ και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού. Η παράσταση θα ανέβει στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Αυγούστου.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο γιων του Οιδίποδα, Πολυνείκη και Ετεοκλή, για το θρόνο της Θήβας, έχει τελειώσει. Τα δύο αδέλφια βρίσκονται νεκρά στο πεδίο της μάχης. Ο Κρέων, ο νέος βασιλιάς της Θήβας, έχει δώσει διαταγή να παραμείνει άταφος ο Πολυνείκης, που πολέμησε ενάντια στην πατρίδα του. Ομως, η αδελφή του νεκρού, Αντιγόνη, αποφασίζει να τον τιμήσει με την πρέπουσα ταφή. Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Κρέοντα, που, τηρώντας τους νόμους της πολιτείας, την καταδικάζει σε θάνατο. Ο βασιλιάς παραμένει αμετάπειστος ακόμη και μετά την παρέμβαση του γιου του, Αίμονα, και διατάζει να θαφτεί η Αντιγόνη ζωντανή σε μια σπηλιά. Ωστόσο, τα δεινά που έχει προβλέψει ο μάντης Τειρεσίας δεν θα αργήσουν να γίνουν πραγματικότητα...

Συντελεστές: Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Μουσική: Χαράλαμπος Γωγιός. Κίνηση: Πολίν Ουγκέ.

Διανομή: Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κώστας Καστανάς, Αντώνης Κατσαρής (ΘΟΚ), Αναστασία - Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλλα Φυρογένη (ΘΟΚ), Αντωνία Χαραλάμπους (ΘΟΚ), Γιάννης Χαρίσης (ΚΘΒΕ). Μουσικοί επί σκηνής: Κλαρινέτο: Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/ Κώστας Τζέκος, Κόρνο: Μάνος Βεντούρας, Τρομπόνι: Γιάννης Καΐκης/ Σπύρος Βέργης.

Ανασκαφή από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας πραγματοποίησε ανασκαφή στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονίων, που βρίσκεται στην ελαιόφυτη πλαγιά του λόφου που περιβάλλει από ανατολικά την ομώνυμη κοινότητα. Το νεκροταφείο έγινε γνωστό μετά τη σύλησή του από οργανωμένες ομάδες αρχαιοκαπήλων, τη δεκαετία του 1970. Ακολούθησε ανασκαφή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, φέρνοντας στο φως ευρήματα που κατέστησαν δυνατό το συσχετισμό τους με τα προϊόντα της λαθρανασκαφής, όταν αυτά διατέθηκαν για πώληση στο εξωτερικό, το 1993. Οι αρχαιότητες «επαναπατρίστηκαν» το 1996, όπου και παρουσιάστηκαν με τα ευρήματα της ανασκαφής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και σήμερα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.

Στο χώρο των Αηδονίων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός σύνθετου προγράμματος. Πρόκειται για μία συστηματική ανασκαφή και έρευνα για τη μελέτη των χρήσεων των τάφων, της δίαιτας και των δημογραφικών στοιχείων του πληθυσμού σε σχέση με την παραγωγή και την κατανάλωση αντικειμένων.

Το νεκροταφείο περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά θαλαμοειδείς τάφους, οι οποίοι είναι εξολοκλήρου σκαμμένοι στον φυσικό βράχο και αποτελούνται από τρία τμήματα: Το δρόμο, έναν επιμήκη διάδρομο που οδηγεί από την επιφάνεια του εδάφους στο στόμιο, την υπόγεια είσοδο δηλαδή, μέσω της οποίας εισέρχεται κανείς στον ταφικό θάλαμο. Οι θαλαμοειδείς τάφοι χρησιμοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια της μυκηναϊκής εποχής και βρίσκονται συχνά οργανωμένοι σε επιμέρους ομάδες - συστάδες.

Η μελέτη του συνόλου θα εμπλουτίσει τις γνώσεις για τα Αηδόνια της πρώιμης μυκηναϊκής εποχής, τις σχέσεις της θέσης με τις Μυκήνες καθώς και για τις ταφικές πρακτικές στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Στην ίδια περιοχή, σωστική ανασκαφή έφερε στο φως μία συστάδα υστερορωμαϊκών τάφων, τεκμηριώνοντας μία επιπλέον περίοδο χρήσης του χώρου.

ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
«Μικρασιάτικα - Λαϊκή Παράδοση 2016»

Τα «Μικρασιάτικα - Λαϊκή Παράδοση 2016», που διοργανώνονται από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων, θα πραγματοποιηθούν στις 26 - 27 Αυγούστου στην πλατεία Ελευθερίας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 20.30. Τις προηγούμενες μέρες, από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν χορευτικές παραστάσεις στα Προσφυγικά, τους προσφυγικούς συνοικισμούς Λαδοπούλου και Αγίου Ιωάννη Πράτσικα, με το χορευτικό του Συνδέσμου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 26 Αυγούστου: Παράσταση Καραγκιόζη, παιδικό και παραδοσιακό χορευτικό από τον Παμμικρασιατικού, όπως επίσης και παρουσίαση μουσικού προγράμματος σε μικρασιάτικα τραγούδια από το μουσικό εργαστήρι του Συνδέσμου.

Σάββατο 27 Αυγούστου: Ταχυδακτυλουργίες, χορευτικό του Λαογραφικού Ομίλου Πατρών, του Δήμου Πάτρας και χορευτικό με σκοπούς από Μ. Ασία, Καππαδοκία, Πόντο και Θράκη από τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο. Ακόμα, θα παρουσιαστεί λαϊκό - ρεμπέτικο πρόγραμμα, αφιέρωμα στον Μπάμπη Γκολέ, από το μουσικό εργαστήρι του Παμμικρασιατικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ