ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αποπροσανατολιστικός κουρνιαχτός σεναριολογίας

Icon

Κάθε μέρα και ένα νέο σενάριο διαρρέει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σχετικά με τις επιλογές της το επόμενο διάστημα, μετά από τα όσα συνέβησαν στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής. Ετσι, χτες, αυτό που διέρρευσε είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού να κλείσει η Βουλή και να λειτουργήσουν θερινά τμήματα - η σύνθεση των οποίων είναι στη διακριτική του ευχέρεια - που θα διεκπεραιώσουν τη νομοθέτηση και των προβλεπόμενων στο τρίτο μνημόνιο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, απομακρύνεται η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ πιθανόν απομακρύνεται και το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές μέσα στο Σεπτέμβρη, που τώρα τοποθετούνται μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος από ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM, δηλαδή τέλη Οκτώβρη ή αρχές Νοέμβρη.

«Από βδομάδα οι αποφάσεις» απάντησε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, χτες, όπου ο Αλ. Τσίπρας συναντιόταν με τους υπουργούς Παιδείας, Αρ. Μπαλτά και Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο. «Ολα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα» ανέφερε ακόμα και υποστήριξε πως «το επίδικο είναι να μη διαταραχτεί η σταθερότητα της οικονομίας και να μη χαθεί το δίμηνο μέχρι την πρώτη αξιολόγηση». Πάντως, αν και «ξεθωριάζει», κυβερνητικοί παράγοντες συντηρούν και το σενάριο της ψήφου εμπιστοσύνης, με προκήρυξη εκλογών άμεσα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84», υποστήριξε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα παρθούν οι αποφάσεις για το αν θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης και για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. «Μπορεί και τέλος Σεπτέμβρη μπορεί και τέλος Οκτώβρη (...) όπως σας είπα, είναι ένα πολυπαραγοντικό θέμα η ημερομηνία εκλογών, εάν και πότε θα συμβούν. Εμείς πραγματικά θα θέλαμε (...) μια σταθερή κυβέρνηση, που να μπορεί (...) να προχωράει στην υλοποίηση του προγράμματος. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ρισκάρουμε, πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και πολλές άλλες παραμέτρους», ανέφερε. Ακόμα, απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψει νέα κυβέρνηση απ' την παρούσα Βουλή και κατηγόρησε τα κόμματα των μνημονίων, της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με τα οποία ψήφισε μαζί το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση, ότι «εμείς επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά ότι ένα καταδικασμένο πολιτικό σύστημα από τον ελληνικό λαό και από τους υπεύθυνους της μέχρι εδώ κατάστασης, αυτούς που μας έφεραν μέχρι εδώ, δε θα τους βάλουμε στο τραπέζι της λύσης».

Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, δήλωσε χτες (ΕΦ.ΣΥΝ.) πως «η κατάσταση του ερμαφροδιτισμού, "στηρίζω καταψηφίζοντας", δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ», ενώ απέρριψε το σενάριο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Β. Αποστόλου, δήλωσε (ρ/σ «Βήμα») ότι «δεν είναι στενά θέμα δεδηλωμένης, είναι θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης για την παραπέρα πορεία. Το συγκεκριμένο ζήτημα αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους: ένας τρόπος είναι να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, ο άλλος τρόπος είναι να πάμε σε εκλογές (...) Μόνο ένα καθαρό "ναι" δίνει νομιμοποίηση...».

Εν αναμονή αποφάσεων απ' τη μειοψηφία

Απ' την πλευρά της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας», δεν ξεκαθαρίζεται τι θα πράξει στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να προχωρήσει με θερινά τμήματα, απ' όπου θα εξοβελιστούν οι προσκείμενοι σ' αυτήν βουλευτές. Λόγος γίνεται για ανεξαρτητοποίηση, ωστόσο δεν έχει προσώρας ληφθεί τέτοια απόφαση. Ο Στ. Λεουτσάκος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας», σε συνέντευξή του χτες, ανταπέδωσε τις κατηγορίες στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «αυθαίρετα έχει καταργήσει το κόμμα και έχει βάλει τα όργανα στην κατάψυξη». Αλλά και η Σόφη Παπαδόγιαννη, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της μειοψηφίας, έγραψε χτες: «Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι βουλευτές δεν πρόκειται ούτε τώρα να υποκύψουν, σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (...) Η πρόταση εμπιστοσύνης, σε περίπτωση που κατατεθεί από την κυβέρνηση, δε θα συνιστά τίποτα άλλο πάρα ένα κακόγουστο "τρικ" που θα αποβλέπει στο να δώσει τη διάτρητη αφορμή στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει με απολύτως αντιδημοκρατικό τρόπο σε εκλογές-εξπρές». «Στα τρία είναι σήμερα χωρισμένο το ενιαίο κόμμα. Το ένα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, το άλλο είναι με τον Λαφαζάνη και το τρίτο είναι η ΚΟΕ», δήλωσε ο Μ. Γλέζος.

Στο μεταξύ, σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Κ. Λαπαβίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται στην ανάγκη συγκρότησης νέου πολιτικού φορέα. Είναι φανερό ότι αυτός ο φορέας, όπως τον περιγράφει, θα εκφράσει εκείνα τα τμήματα της αστικής τάξης που θέλουν εθνικό νόμισμα, προοπτική της οποίας αποτελεί θιασώτη, ανακόπτοντας και τάσεις ριζοσπαστικοποίησης. Εγραψε συγκεκριμένα: «Μετά τις εξελίξεις αυτές, αναδύεται με επιτακτικό τρόπο η εθνική και κοινωνική ανάγκη, το "όχι" στο δημοψήφισμα και στο Κοινοβούλιο να βρουν πολιτική έκφραση». Ταυτόχρονα, έπειτα από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι με απόφαση του πρωθυπουργού δε θα συμπεριληφθεί στις λίστες του κυβερνώντος κόμματος στις επόμενες εκλογές η Ζωή Κωνσταντοπούλου, άρχισαν οι φήμες ότι προσανατολίζεται στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση:

«Ολα τα πιθανά σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιστρέφονται γύρω από ένα βασικό στόχο: Το πώς θα υλοποιηθούν πιο γρήγορα και απρόσκοπτα οι αντιλαϊκοί εφαρμοστικοί νόμοι του νέου μνημονίου, με το λαό στη γωνία, παθητικό παρατηρητή αυτών των εξελίξεων.

Ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια, με την οργάνωση και τον αγώνα του, στηρίζοντας το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που του είπε την αλήθεια και με συνέπεια παλεύει για μια πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ