ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκτός παιδικών σταθμών δεκάδες χιλιάδες παιδιά και φέτος

Εληξε χτες η προθεσμία για τις αιτήσεις των οικογενειών που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», (με μέρος του να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ) και δεκάδες χιλιάδες παιδιά αναμένεται και φέτος να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Αιτία για την κατάσταση αυτή είναι από τη μία οι περικοπές στη χρηματοδότηση και από την άλλη οι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται και που αποκλείουν εκ των προτέρων χιλιάδες νέα ζευγάρια.

Κάποιες προβλέψεις κάνουν λόγο για περίπου 80.000 παιδιά που θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στοιχεία που έδωσε, επισημαίνει πως οι προσφερόμενες θέσεις ίσα - ίσα που ξεπερνούν τις 100.000. Ακόμα και αυτός ο αριθμός, όμως, αναμένεται να πέσει αισθητά, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει το «ξεκαθάρισμα» σε αιτήσεις που έχουν ταχυδρομηθεί, αλλά και σε δομές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πέρσι, οι αιτήσεις παιδιών έφτασαν τις 112.282 και ως «έγκυρες» θεωρήθηκαν 97.629. Στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ τελικά μπήκαν 74.912 βρέφη και παιδιά.

Ετσι, παρά τα ευχολόγια του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, που έλεγε στη Βουλή πως «καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φτάσουμε στις 125.000 παιδιά», για φέτος τα 184 εκατ. ευρώ που θα δοθούν, φτάνουν για περίπου 80.000 παιδιά. Ακόμα και η ίδια η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έχει αφήσει στη μοίρα τους τις κοινωνικές δομές, συμβαδίζοντας με τις κυβερνητικές πολιτικές τόσο των προηγούμενων όσο και της νυν κυβέρνησης, επεσήμανε πως πρέπει να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του προγράμματος σε 250 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως σε Διοικητικό Συμβούλιό της, είχαν γίνει γνωστές καταγγελίες πως ιδιωτικοί σταθμοί, παρόλο που χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα και οι γονείς γλίτωναν τροφεία, ζητούσαν έξτρα ποσά παράνομα. Κι όμως, παρά τις καταγγελίες αυτές, η ΕΕΤΑΑ γνωστοποίησε πως και φέτος, το 30% περίπου των δομών που θα φιλοξενήσουν παιδιά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, θα είναι από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Σε όλο αυτό το κλίμα, λοιπόν, ήδη υπάρχουν δήμοι που ζητούν από τα λαϊκά στρώματα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς «μόνο έτσι», όπως τονίζουν, θα μπορούν να λειτουργήσουν τους σταθμούς και να κρατήσουν και το προσωπικό. Από την άλλη, είναι δεδομένο πως λόγω υποχρηματοδότησης, οι υπάρχοντες παιδικοί σταθμοί θα υπολειτουργήσουν όταν θα ανοίξουν, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα με τις προσλήψεις προσωπικού που γίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις.

Συνεχίζονται η ροή και το δράμα προσφύγων και μεταναστών

Την εκτόνωση της τουριστικής κίνησης περιμένει η κυβέρνηση για να ναυλώσει πλοία μεταφοράς τους από τα νησιά

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αναζητούν μια θέση στα καράβια προς Πειραιά

Eurokinissi

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αναζητούν μια θέση στα καράβια προς Πειραιά
Την εκτόνωση της τουριστικής κίνησης φαίνεται πως περιμένει η κυβέρνηση για να βρεθούν διαθέσιμα πλοία που με έκτακτα δρομολόγια θα μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, την ώρα που αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους συνεχίζουν να βιώνουν δραματικές καταστάσεις σε ξηρά και θάλασσα φτάνοντας κατά χιλιάδες στα νησιά...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση υπογράφει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία δίνεται το δικαίωμα στα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας να μισθώνουν πλοία για τη μεταφορά μεταναστών, με απευθείας αναθέσεις και για χρονική διάρκεια το ανώτερο τριών μηνών.

Σύμφωνα εξάλλου με χτεσινές ανακοινώσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, περίπου 20.843 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα την προηγούμενη βδομάδα (8 - 14 Αυγούστου) διά θαλάσσης. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του συνόλου των μεταναστών που έφτασαν διά θαλάσσης στην Ελλάδα το 2014 (43.500), ενώ ο ρυθμός των αφίξεων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες βδομάδες.

Μόνο τον Ιούλη, καταγράφηκαν 50.242 αφίξεις, δηλαδή περισσότερες απ' ό,τι σε ολόκληρο το 2014. Οσον αφορά τις αφίξεις της προηγούμενης βδομάδας, η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών προερχόταν από τη Συρία (82%). Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 14% του συνόλου και οι Ιρακινοί το 3%.

Χτες, αναμενόταν να αναχωρήσει για τον Πειραιά, από το λιμάνι της Κω, με περίπου 1.200 πρόσφυγες, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το πλοίο θα σταματήσει στη Λέρο και θα παραλάβει άλλους 1.000 μετανάστες. Μετά την άφιξή του στον Πειραιά, θα ανεφοδιαστεί και θα επιστρέψει και πάλι στην Κω. Από το νησί έφυγαν με πλοίο της γραμμής άλλοι 700 μετανάστες.

Κι ενώ οι περίπου 3.000 μετανάστες που παραμένουν συνεχίζουν να βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες, ο δήμος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλα, απειλεί να σφραγίσει το ξενοδοχείο «Κάπτεν Ηλίας», όπου διαμένουν πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί. Το κτίριο παραχωρήθηκε από την τράπεζα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο βρίσκονται γύρω στους 450 μετανάστες. Μάλιστα, αρκετοί έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί, αλλά δεν μπορούν να φύγουν...

Ιδια είναι η κατάσταση και στη Μυτιλήνη, όπου πρόσφυγες και μετανάστες, περίπου 4.000, ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς τους απαραίτητους χώρους υγιεινής, ακόμα και χωρίς πόσιμο νερό...

Σε δηλώσεις της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολ. Γεροβασίλη, είπε, μεταξύ άλλων, σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη ναύλωση πλοίου 2.500 θέσεων, που θα μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Ανακυκλώνοντας ξανά τις ευθύνες, είπε χαρακτηριστικά: «Υπήρξαν αντιστάσεις, και από δημοτικές αρχές, μπροστά στην πιθανότητα να γίνουν κέντρα υποδοχής στα νησιά, οι οποίες νομίζω θα πρέπει να καμφθούν, να το ξανασκεφτούν, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς...».

Τέλος, κινητές μονάδες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών θα λειτουργήσουν σε Κω, Λέρο και Χίο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΕΙΡΑΙΑοδηγήθηκαν, χτες το πρωί, οι επτά φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας του 67χρονου ιδιοκτήτη ταβέρνας στην Υδρα και της ληστείας στο σπίτι του. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν, αν και αρνούνται τη συμμετοχή τους στην υπόθεση. Από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. διαρρεόταν πως έχουν στην κατοχή τους βίντεο που τους δείχνει να κινούνται γύρω από το σπίτι του θύματος αλλά και δακτυλικά αποτυπώματα στο συγκεκριμένο σπίτι καθώς φέρεται να είχαν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για κλοπές και για ληστείες. Μάλιστα, δύο άτομα που αναζητούνται από την Αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων της Αττικής, ενδέχεται να έχουν και τη λεία της ληστείας. Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως έγινε γνωστό από την ιατροδικαστική εξέταση, ο 67χρονος άντρας ξυλοκοπήθηκε άγρια. Μάλιστα, επισημαίνεται πως ο θάνατός του ήταν ασφυκτικός αλλά από τον ξυλοδαρμό είχε σπασμένα πλευρά και ρήξη σπλήνας.

ΤΗ ΣΟΡΟ ενός 52χρονου ανέσυραν από την παραλία Οφρυνίου του Δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα, άνδρες του Λιμενικού Σώματος χτες το πρωί. Οπως έγινε γνωστό, ο άτυχος άνδρας ήταν απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο θάνατός του οφείλεται σε πνιγμό.

ΔΥΟ ΝΕΑΡΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ως ύποπτοι της δολοφονίας ενός 71χρονου που έγινε στο σπίτι του τελευταίου στις Μοίρες Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είχαν φιλική σχέση με το θύμα. Οταν όμως διέρρηξαν το σπίτι του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης εκείνος τους αναγνώρισε. Τότε τον ξυλοκόπησαν, πήραν μικρό χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν. Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει στη διάθεσή της γενετικό υλικό από τους δράστες.

Πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο

Μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν από χτες το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλλιθέα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης. Μάλιστα, οι φλόγες πλησίασαν παιδική κατασκήνωση η οποία εκκενώθηκε κατόπιν εντολής των αρμοδίων της.

Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο σημείο ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα, μέχρι αργά χτες το απόγευμα, επιχειρούσαν 86 πυροσβέστες με 32 οχήματα του Σώματος, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, πέντε βυτιοφόρα και δύο οχήματα όμορων δήμων, ενώ ρίψεις νερού έκαναν τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ