ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μεθοδεύσεις και ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις για την εξέλιξη της κατοχής

Από διαμαρτυρία Αφγανών φέτος το Μάρτη, μετά από το έγκλημα Αμερικανού κατοχικού στρατιώτη που άνοιξε πυρ σε σπίτια και δολοφόνησε 16 ανθρώπους
Από διαμαρτυρία Αφγανών φέτος το Μάρτη, μετά από το έγκλημα Αμερικανού κατοχικού στρατιώτη που άνοιξε πυρ σε σπίτια και δολοφόνησε 16 ανθρώπους
Εντεκα χρόνια αιματοχυσίας συμπληρώνονται φέτος στο Αφγανιστάν, με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να προβάλλουν την αποκαλούμενη ως «αποχώρηση» των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα το 2014. Μία αποχώρηση η οποία ωστόσο δε θα σημάνει και το τέλος της εκμετάλλευσης του Αφγανιστάν, προς όφελος των ιμπεριαλιστών, αντίθετα όπως υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θα παραμείνουν στη χώρα προσηλωμένοι σε μία «μακρόχρονη συνεργασία». Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Τζον Αλεν, πριν τη Σύνοδο του Σικάγο, ο οποίος περιέγραψε την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων ως μετατόπιση από την αντιμετώπιση των «εξτρεμιστών Ταλιμπάν» στην κατάρτιση μιας αφγανικής δύναμης ασφαλείας, που θα αναλάβει βαθμιαία τον έλεγχο από την κατοχική δύναμη της ISAF, με στόχο τη διασφάλιση της «διαρκούς παρουσίας μας στο Αφγανιστάν».

Μόνιμη και διαρκής παρουσία του ΝΑΤΟ

Δεδομένου ότι το Αφγανιστάν είναι κρίσιμο για τις ΗΠΑ και για το γεγονός ότι συνδέεται με το «νέο αμυντικό» τους δόγμα, που μετατοπίζει το επίκεντρο της προσοχής τους στην Ασία και τον Ειρηνικό, ο έλεγχός του γίνεται ακόμα πιο σημαντικός. Η διαρκής παρουσία, που έχει ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζεται, αφορά τα συμβόλαια ανοικοδόμησης της χώρας, τον έλεγχο της κρατικής μηχανής, την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αφγανιστάν, αλλά κυρίως τον έλεγχο των ενεργειακών δρόμων γεωστρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Εχει αρχίσει να αποτυπώνεται σε στρατηγικές συνεργασίες των χωρών που συμμετέχουν στην κατοχή με την κυβέρνηση της Καμπούλ, όσον αφορά την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη διακυβέρνηση. Εκτός από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, αλλά και η Κίνα έχουν ήδη μπει στο παιχνίδι της εξασφάλισης συμβολαίων για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν, το οποίο όπως έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα δεν πρέπει να «εγκαταλειφθεί στην τύχη του», αλλά να εξασφαλισθεί ότι θα συνεχίσει τη «δημοκρατική του πορεία», κάτι που δικαιολογεί την παρουσία των δυνάμεων κατοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούνται και οι θηριωδίες των Ταλιμπάν εναντίον κυρίως των γυναικών, με τις δυνάμεις κατοχής να υποστηρίζουν ότι δήθεν υπερασπίζονται με την παρουσία τους τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο η παρουσία της ISAF στη χώρα δεν έχει φέρει καμία πρόοδο στη θέση της γυναίκας, που εξακολουθεί να εκτελείται χωρίς δεύτερη σκέψη, να βασανίζεται και να θεωρείται ως αντικείμενο στη συγκεκριμένη χώρα, χωρίς κανένα δικαίωμα, σε αντίθεση με την εποχή που στη χώρα υπήρχε λαϊκή διακυβέρνηση και οι γυναίκες μπορούσαν πραγματικά να εργαστούν, να μορφωθούν και να δημιουργήσουν.

Το αδιέξοδο της κατοχής έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Αφγανοί να στρέφονται στους Ταλιμπάν, ως το μοναδικό τρόπο να απαλλαγούν από τα ξένα στρατεύματα, δημιουργώντας επί της ουσίας τη βάση για νέα αιματοχυσία και δίνοντας δύναμη σε μία ομάδα που δε θα τους απαλλάξει από την κατοχή, αλλά θα τους οδηγήσει στο σκοταδισμό και την αντίδραση. Αλλωστε, ο ρόλος των Ταλιμπάν ήταν από την αρχή στο πλευρό των ιμπεριαλιστών, που φρόντισαν να τους εκπαιδεύσουν και να τους εξοπλίσουν για να ανατρέψουν την όποια προσπάθεια έγινε την περίοδο της Λαϊκής Δημοκρατίας με τη συνεργασία της ΕΣΣΔ και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Στο πλαίσιο της «ειρηνευτικής διαδικασίας» που έχει ξεκινήσει και των υποτιθέμενων συνομιλιών, που έχουν στόχο την εξαγορά των επονομαζόμενων μαχητών, οι Ταλιμπάν άνοιξαν, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, «πολιτικό γραφείο» στο Κατάρ, στο όνομα της συνεργασίας που προωθείται με την κυβέρνηση Καρζάι και έχει στόχο την οικονομική τους εξαγορά.

Ρωσία και Κίνα συμμετέχουν στα σχέδια

Το Αφγανιστάν, λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης, αλλά και των δυνατοτήτων εκμετάλλευσής του σε μία περίοδο «σταθερότητας», έχει γίνει και πεδίο έκφρασης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, μεταξύ ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με Ρωσία και Κίνα, που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στη «μεταπολεμική» περίοδο και διεκδικούν ενεργά το μερίδιό τους στη «δημιουργία ενός ασφαλούς Αφγανιστάν» μετά την αποχώρηση της ΝΑΤΟικής κατοχικής δύναμης ISAF.

Η Κίνα έχει ήδη εξασφαλίσει χρυσά συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, καθώς και για την εκμετάλλευση πολλών ορυχείων της χώρας, ενώ η Ρωσία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στη μεταφορά των Αμερικανών στρατιωτικών μέσω των ρωσικών εδαφών αλλά και εφοδίων στα κατοχικά στρατεύματα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα, στο Λος Κάμπος του Μεξικού, όπου υπογραμμιζόταν ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη συμβολή της Ρωσίας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον αφγανικό λαό» και συνειδητοποιούν πως «για την επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτηθεί περαιτέρω σημαντική διεθνής υποστήριξη (...) Οι χώρες μας καθιέρωσαν εξαίρετη συνεργασία που υποστηρίζει τις προσπάθειες των Αφγανών, για να γίνει το Αφγανιστάν ειρηνική, σταθερή και οικονομικά ανεξάρτητη χώρα, απαλλαγμένη από την τρομοκρατία και την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών».

Η Ρωσία συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για το Αφγανιστάν, στο πλευρό των ΗΠΑ, με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», δίνοντας λύσεις στις κατοχικές δυνάμεις, όταν το Πακιστάν αποφασίζει να κλείσει τα σύνορά του, έχοντας δώσει από την αρχή του πολέμου τον εναέριο χώρο της για μεταφορά «μη πολεμικών φορτίων» του ΝΑΤΟ. Σημαντικός για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις είναι και ο ρόλος του διαμετακομιστικού κέντρου του ΝΑΤΟ στο Ουλιάνοφσκ στη Ρωσία, το οποίο η Μόσχα δικαιολογεί, υποστηρίζοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν δεν είναι ικανές από μόνες τους να συγκρατήσουν «την εξτρεμιστική πίεση, γι' αυτό και θεωρείται αναγκαίο να συνεχιστεί η αμοιβαία δράση με τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της μεταφοράς, μέσω του ρωσικού εδάφους, φορτίων για τις πολυεθνικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν».

Φυσική συνέχεια το Πακιστάν

Ως φυσική συνέχεια των σχεδίων για το Αφγανιστάν, χρησιμοποιείται το Πακιστάν, στο οποίο συνεχίζεται ο ακήρυχτος πόλεμος, με στόχο τους Ταλιμπάν. Με το πρόσχημα της ύπαρξης στρατοπέδων εκπαίδευσης Ταλιμπάν στο Πακιστάν, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν εδώ και χρόνια επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς. Η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, παρά τις όποιες αντιδράσεις, δίνει γην και ύδωρ στις ΗΠΑ, όταν πρόκειται να εισπράξει τα εκατομμύρια της «βοήθειας» που τροφοδοτούν και τα σκάνδαλα των αστών πολιτικών της, με το λαό της χώρας να βιώνει την απόλυτη φτώχεια και τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων, που ενισχύονται και από τις επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στις περιοχές των φυλών. Η νέα συμφωνία μεταφοράς στρατιωτικών προμηθειών στις κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, μέσω του Πακιστάν, υπογράφηκε πρόσφατα, παρά τις έντονες αντιδράσεις, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση από τις ΗΠΑ κονδυλίων ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το Ισλαμαμπάντ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί, όπως υποστηρίζεται, η ασφάλεια των συνόρων με το Αφγανιστάν. Τα χρήματα στοχεύουν στην ενίσχυση των επιθέσεων εναντίον των Ταλιμπάν, στις περιοχές των συνόρων του Πακιστάν, τα οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα εκπαίδευσης «μαχητών».

Οι λαοί του Πακιστάν, αλλά και του Αφγανιστάν πρέπει να δώσουν τη μάχη τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση αλλά και τους ντόπιους δυνάστες τους. Πρέπει να παλέψουν και ενάντια στο σκοταδισμό των Ταλιμπάν, χωρίς να ξεχνούν ότι τους εξέθρεψαν οι ιμπεριαλιστές, ενάντια στη λαϊκή εξουσία. Οι λαοί οφείλουν την αλληλεγγύη τους στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, με στόχο την πάλη σε κάθε χώρα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την απαίτηση να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα των χωρών τους και να τερματιστεί η κατοχή.


Α. Φωτ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ