ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επιταχύνουν την ολόπλευρη επίθεση σε κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση χρειάζεται να αντιπαλέψουν την πολιτική που επιδιώκει τη μετατροπή τους σε μοχλούς χειροτέρευσης της ζωής των λαϊκών οικογενειών
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση χρειάζεται να αντιπαλέψουν την πολιτική που επιδιώκει τη μετατροπή τους σε μοχλούς χειροτέρευσης της ζωής των λαϊκών οικογενειών
Ιδιωτικοποιήσεις - ΣΔΙΤ - απολύσεις - εφεδρεία - κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις - αναπτυξιακές συμπράξεις συνθέτουν το παζλ της ακολουθούμενης πολιτικής κυβέρνησης, τρόικας και Τοπικής Διοίκησης.

Εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, άνεργοι, ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ, γονείς και όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταστρώσουμε το δικό μας σχέδιο, να οργανώσουμε το δικό μας αγώνα.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι κυβερνητικές αποφάσεις και οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των ΟΤΑ σ' όλη τη χώρα που παραδίνουν τους σημαντικούς τομείς και κοινωνικές δομές σε ιδιωτικούς φορείς, με τις ψήφους, σ' ό,τι αφορά στους ΟΤΑ, κυρίως των δημοτικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και σε συνεργασία με τις αντίστοιχες των ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Παραπονιούνται» οι δήμαρχοι για επικείμενη κατάρρευση (οικονομική) των δήμων θέλοντας να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στη διαχρονική συμφωνία τους και αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών.

Αξιοποιούν την κρατική υποχρηματοδότηση και τις περικοπές για να προωθήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και το μετασχηματισμό κοινωνικών δομών, που εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση έβαζε επί τάπητος. Γι' αυτό και οι κραυγές τους για τον υπαρκτό κίνδυνο στάσης πληρωμών είναι υποκριτικές.

Με το πέρασμα της Πρόνοιας στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης, χιλιάδες οικογένειες έχασαν την πρόσβαση σε παιδικό σταθμό
Με το πέρασμα της Πρόνοιας στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης, χιλιάδες οικογένειες έχασαν την πρόσβαση σε παιδικό σταθμό
Γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολιτικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης και τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις περνάνε μέσα από τον οικονομικό στραγγαλισμό των ΟΤΑ, δρόμο από τον οποίο περνάνε και οι απολύσεις και οι εφεδρείες των εργαζομένων.

Παραχωρούν στις επιχειρήσεις νέα πεδία κερδοφορίας

Υλοποιούν τις κυβερνητικές αποφάσεις των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» που προσπαθώντας να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει, παίρνουν μέτρα που υπηρετούν τις εξελίξεις στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, τις ανάγκες ενδυνάμωσης του καπιταλιστικού συστήματος, παραχωρώντας στους μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους σημαντικά και σίγουρα πεδία κερδοφορίας, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, απαλλάσσοντας το κράτος και τον προϋπολογισμό του από την υποχρέωση της κάλυψης των κοινωνικών του υποχρεώσεων (κοινωνικές υπηρεσίες, προνοιακά επιδόματα κ.λπ.), δίνοντας ταυτόχρονα ένα καίριο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις και τα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα.

Συμφωνούν και επαυξάνουν στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αποφάσισε η διυπουργική επιτροπή για τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην Αιτωλοακαρνανία, στις Σέρρες και τη Δυτική Μακεδονία, αφού τα προηγούμενα χρόνια έκαναν ό,τι μπορούσαν για να απαξιώσουν το αντίστοιχο έργο των υπηρεσιών τους.

Βάζουν σε εφαρμογή το νόμο «Κατσέλη», της «Κοινωνικής Οικονομίας και Επιχειρηματικότητας», που ψηφίστηκε από την προηγούμενη τρικομματική κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.), γιατί από τότε προέβλεπαν και το βάθεμα της κρίσης και το φούντωμα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης «ευάλωτων» ομάδων του πληθυσμού, αλλά και την τεράστια υποχρηματοδότηση των δημόσιων κοινωνικών δομών.

Προωθούν μέσω της λεγόμενης Κοινωνικής Οικονομίας τις «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ενταξης» (προώθηση στην απασχόληση) ή «Κοινωνικής Φροντίδας» (παροχή υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας σε βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους κ.λπ., υπηρεσίες αποσπασματικές και με ημερομηνία λήξης) και τις «Αναπτυξιακές Συμπράξεις» (δημόσιων και ιδιωτικών φορέων).

Προχωρούν τα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους και ανέργους με το σύστημα voucher (κουπόνια κατάρτισης), τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας μέσω ΜΚΟ, δηλαδή της δουλειάς των 625 ευρώ για 5 μήνες και τα Τοπικά Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), που επεκτείνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, προσφέροντας «φτηνό» εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις.

Στηρίζουν την εμπορευματοποίηση και την εκμετάλλευση

Ολες είναι μορφές οικονομικής δραστηριότητας, που όσο κι αν λανσάρονται σαν ιδιαίτερες κινούνται στα πλαίσια της οικονομίας της αγοράς, της εμπορευματοποίησης και της εκμετάλλευσης.

Μορφές και Προγράμματα, που υλοποιούνται με την αγαστή συνεργασία Δήμων, Περιφερειών, Πανεπιστημίων & ΤΕΙ, Εργατικών Κέντρων & ΓΣΕΕ, Εμπορικών Συλλόγων, Επιμελητηρίων & ΓΣΕΒΕΕ, Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ενώσεων & ΠΑΣΕΓΕΣ, Συνδέσμων Βιομηχάνων και άλλων ιδιωτικών φορέων, καθώς και λοιπών προθύμων!!!

Ολοι στο όνομα της ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας και της στήριξης των κοινωνικά ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων προσπαθούν...

Και στοχεύουν ταυτόχρονα:

  • Στην παράδοση στο κεφάλαιο νέων κερδοφόρων τομέων δράσης. Αξίζει να αναφέρουμε ως παράδειγμα για τη λειτουργία των ΟΤΑ σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, για τα συγκοινωνούντα δοχεία που αποτελούν το εξής: Η κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) αποφάσισε ότι το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αχαΐα θα γίνει με ΣΔΙΤ, την ίδια ώρα που ο δήμαρχος Πατρέων (που στηρίζεται από ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και τμήματα ΠΑΣΟΚ & ΝΔ) ανακοίνωνε τη στάση πληρωμών και λειτουργίας των υπηρεσιών του από Σεπτέμβρη!!! Με λίγα λόγια όταν κυβέρνηση και δήμαρχοι κλείνουν την πόρτα των υπηρεσιών των ΟΤΑ, ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες επιχειρηματίες!!
  • Στην εκμετάλλευση εργαζομένων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων, σαρώνοντας τη σταθερή δουλειά, προωθώντας την επανακατάρτιση και «βαφτίζοντας» τους άνεργους... επιχειρηματίες, σπρώχνοντάς τους στη στρούγκα του δανεισμού με αβέβαιη διέξοδο και μεροκάματο. Εφαρμόζουν προγράμματα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ανεργία, όχι μόνο γιατί δε θέλουν ή δεν μπορούν, αλλά κύρια διότι η ανεργία γεννιέται και αναπαράγεται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Είναι σύμφυτη με αυτό και οξύνεται ακόμη περισσότερο σε περιόδους κρίσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την Αναπτυξιακή Σύμπραξη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, που μαζί με άλλους ιδιωτικούς φορείς ενδιαφέρονται (!!!) και προωθούν «ένα πλαίσιο δράσεων που στοχεύουν στη συμβουλευτική υποστήριξη και στην αναβάθμιση των προσόντων 80 ωφελουμένων μελών - ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του Νομού Μαγνησίας, κατά προτεραιότητα απολυμένων από κλάδους που βρίσκονται σε ύφεση...»!!!

Να θυμίσουμε τη στάση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου στην υπόθεση της «Χαλυβουργίας»; Οι παρατάξεις που καταψήφιζαν την απόφαση για αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στη «Χαλυβουργία» ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών έρχονται τώρα χέρι χέρι με τους βιομηχάνους της περιοχής να υποστηρίξουν ότι ευθύνεται η χαμηλή κατάρτιση και ειδίκευση για την ανεργία και όχι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής!!

  • Στην απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, αφού παραδίδουν στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία κοινωνικά και περιβαλλοντικά πεδία.

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα που περιέχεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρεί σήμερα τον τομέα αυτό ως προνομιακό πεδίο εφαρμογής πολιτικών για την απασχόληση, την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, o οποίος ανοίγει νέες διεξόδους επιχειρηματικής δράσης...».

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την Αναπτυξιακή Σύμπραξη του Δήμου Τρικκαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την Κινητή Μονάδα ΣΥΝ-ΕΙΡΜΟΣ και άλλους φορείς για την παράδοση σε ιδιώτες της «φροντίδας κατ' οίκον» δηλαδή την παράδοση του τοπικού Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στην εταιρεία «ΣΥΝ-ΕΙΡΜΟΣ».

Οπως και την παράδοση σε ιδιώτες, στον ίδιο δήμο, του προγράμματος της ανακύκλωσης των απορριμμάτων...

Οπως και την απόφαση της δημοτικής αρχής Καλλιθέας για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και κοινωνικής φροντίδας μέσω ανάλογης Αναπτυξιακής Σύμπραξης, απόφαση που ακολούθησε τις απειλές απόλυσης και ανεργίας που εκτόξευσε ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ σε συμβασιούχους εργαζομένους των Παιδικών Σταθμών του δήμου.

Οπως στο Δήμο της Αθήνας, όπου η δημοτική αρχή από τη μια συνεχώς απολύει συμβασιούχους του Δημοτικού Βρεφοκομείου (Νομικό Πρόσωπο υπεύθυνο για τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών του δήμου), πρόσφατα απέλυσε 272 εργαζόμενους, κι απ' την άλλη προωθεί τη δημιουργία ενός «κοινωνικού συνεταιρισμού» από τους απολυμένους με τον οποίο ο δήμος θα συνάπτει «συμβάσεις» για να καλύπτονται «ανάγκες» του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας...

Οπως στο Δήμο Ιλίου που η δημοτική αρχή πανηγυρίζει για την έγκριση της τοπικής «Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησής» του, προβάλλοντάς την σαν τη «μόνη ρεαλιστική λύση για τα παιδιά που μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών»!!

«Ξηλώνουν» το δημόσιο χαρακτήρα βασικών υπηρεσιών

Βλέπουμε, λοιπόν, τις δημοτικές αρχές που υμνούν ως μονόδρομο τον «Καλλικράτη» και την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιταχύνουν την παράδοση των κοινωνικών δομών σε ιδιωτικούς φορείς, να ξηλώνουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, αξιοποιώντας την κρατική υποχρηματοδότηση και τον αποδεκατισμό του προσωπικού, να οδηγούν στην επιβολή και ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, αναγκάζοντας τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, να λειτουργούν ως ντίλερ των τοπικών επιχειρήσεων, να στηρίζουν την εφεδρεία, να απολύουν εργαζόμενους, να σπάνε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, να προωθούν νέες μορφές εκμετάλλευσης και να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας!!!

Είναι οι ίδιες δημοτικές αρχές, που, π.χ., στην Αττική αφήνουν έξω από τους Παιδικούς Σταθμούς, μόνο από τις νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν, 2.320 παιδιά, κλείνοντας Παιδικούς Σταθμούς, εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης, τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων, όσο και για την κατασκευή νέων, σύγχρονων δημόσιων Παιδικών Σταθμών, αλλά και του συνεχώς μειούμενου αριθμού των εργαζομένων.

Και βέβαια είναι οι ίδιες που στηρίζουν με νύχια και με δόντια το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, που θέλει τους εργαζόμενους επαίτες και τον πλούτο που παράγεται να πηγαίνει στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών κι όχι στην κάλυψη των κοινωνικών λαϊκών αναγκών, ανεξάρτητα αν υποκρίνονται ότι κόπτονται για τους άνεργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους!!!

Είναι το ίδιο πολιτικό προσωπικό, που χρόνια τώρα απολύει εργαζόμενους, που τους στερεί το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, που τους ανακυκλώνει λες και είναι αναλώσιμο υλικό.

Και που σ' αυτή του την πολιτική βρίσκει και αξιοποιεί τα στηρίγματά του στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΑΚΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) να συγκαλύπτουν τη συμφωνία τους με την πολιτική της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας με διαχειριστικές κορόνες και αποσπασματικές προτάσεις. Που θεωρούν - σύμφωνα με τις δηλώσεις τους - ότι και οι δημοτικές αρχές του κυβερνητικού και ευρωενωσιακού μπλοκ παλεύουν μαζί τους, από το ίδιο μετερίζι, για τα εργατικά δικαιώματα.

Παρατάξεις που με τη συμμετοχή τους στο τελευταίο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδέχτηκαν τη διάσπαση του εργατικού κινήματος στον κλάδο των ΟΤΑ, τους αποκλεισμούς και τη νοθεία ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις τους.

Να καταστρώσουμε σχέδιο πάλης

Σήμερα, την ίδια ώρα που κυβέρνηση, δήμαρχοι, ΕΕ και οι «πιστοί» τους φορείς - δημόσιοι και ιδιωτικοί - σχεδιάζουν και προωθούν πώς θα μας φορτώσουν την κρίση και πώς θα βγουν απ' αυτή όσο γίνεται αλώβητοι, πρέπει κι εμείς να καταστρώσουμε το δικό μας σχέδιο:

  • Να τους ξεσκεπάσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας, εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μόνιμοι και συμβασιούχοι, άνεργοι, ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ, γονείς και όλα τα λαϊκά στρώματα, που έχουμε κοινό συμφέρον από σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές δομές, που θεωρούμε δικαίωμα όλων των εργαζομένων τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα, που απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.
  • Εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα, που γνωρίζουμε ότι ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών σημαίνει αύξηση της ανταποδοτικότητας, να αποτρέψουμε την παράδοσή τους στους ιδιώτες.
  • Εργαζόμενοι και χρήστες των υπηρεσιών (γονείς, ηλικιωμένοι, ΑμΕΑ κ.λπ.) να μην αποδεχτούμε το πισωγύρισμα, να γίνουν βορά της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τα δικαιώματά μας.
  • Να πάρουμε πρωτοβουλίες ενημέρωσης, κοινής δράσης και διεκδίκησης μέσα από τις επιτροπές του ΠΑΜΕ των ΟΤΑ και τα σωματεία. Να μαζικοποιήσουμε και να ζωντανέψουμε τη ζωή των σωματείων, να συσπειρώσουμε τους εργαζόμενους στη γραμμή της παρεμπόδισης των μέτρων, της ρήξης και ανυπακοής. Να αποτινάξουμε τα βαρίδια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) που αν και βαδίζουν με τη ρεαλιστικότητα του μονόδρομου της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης εγκλωβίζουν εργαζόμενους.
  • Να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση των συναδέλφων αυτών που αναγκάζονται να δουλεύουν στις νέες αυτές δομές, να «μετέχουν» στις νέες μορφές εκμετάλλευσης, με την εγγραφή τους στα σωματεία, με στήσιμο επιτροπών στο πλάι των σωματείων. Να εντάξουμε στις διεκδικήσεις μας και τα δικά τους αιτήματα. Να παρέμβουμε για τη λύση προβλημάτων που προκύπτουν (καθυστερήσεις πληρωμών, απολύσεις κ.λπ.).
  • Να προχωρήσουμε με συζητήσεις και αποφάσεις στα σωματεία μας, για συμμετοχή και δράση στις Λαϊκές Επιτροπές, συμμαχώντας με τους μικρούς ΕΒΕ, τους αγρότες, το γυναικείο και φοιτητικό κίνημα της περιοχής μας.
  • Να στηρίξουμε και να συνεργαστούμε με τις Επιτροπές Ανέργων.

Καθώς η κρίση βαθαίνει και η ανεργία διογκώνεται, καθώς η κυβέρνηση και η τρόικα «χρυσώνουν το χάπι» στους ανέργους, τάζοντάς τους δουλειά λίγων μηνών - καθιστώντας τους, με αυτόν τον τρόπο, ομήρους της πολιτικής τους - με ελάχιστη αμοιβή, είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα, εργαζόμενοι και άνεργοι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να οργανώσουμε την πάλη μας για άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων, για ουσιαστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας και για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία, για στήριξη της σταθερής δουλειάς.

Δε δεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα της κρίσης, να γυρίσουμε τις ζωές μας πίσω, να δεχτούμε την εκμετάλλευσή μας, σαν τον σύγχρονο μονόδρομο της ζωής μας. Απέναντι στην επικίνδυνη πολιτική τους προτάσσουμε τα δικά μας συμφέροντα, που απαιτούν για όλους τους τομείς Υγείας, Πρόνοιας κ.λπ., με κεντρικό σχεδιασμό, υπηρεσίες αναβαθμισμένες, σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.


Βέτα ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ
Μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας ΟΤΑ του ΠΑΜΕ

ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΤΑ
Να σημάνει συναγερμός στους χώρους δουλειάς

Ανοιχτή σύσκεψη την Τετάρτη 22 Αυγούστου, στις 7 μ.μ.

Να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην παράδοση των ΕΛΤΑ στο μεγάλο κεφάλαιο καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση το ΠΑΜΕ και στην κατεύθυνση αυτή οργανώνει ανοιχτή σύσκεψη την Τετάρτη 22 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του ΠΕΨΑΣΕ ΕΛΤΑ Ν. Αττικής (3ης Σεπτεμβρίου 11).

Σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σημειώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, που προωθεί μεταξύ άλλων η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» των ταχυδρομικών υπηρεσιών από το 2013, στρώνει το έδαφος για να μεγαλώσει η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Η εξέλιξη αυτή για τους εργαζόμενους θα φέρει απολύσεις - μείωση μισθών - χτύπημα του συνόλου των δικαιωμάτων (συμβάσεις, ωράρια, Ασφαλιστικό κλπ.). Για τα λαϊκά στρώματα η ιδιωτικοποίηση θα σημάνει χειροτέρευση των υπηρεσιών και πανάκριβα τιμολόγια. Θα στερηθούν αυτών των υπηρεσιών ιδιαίτερα όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση το ΠΑΜΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στη συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΤ) που θέλει να εφησυχάσει τους εργαζόμενους για να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση. Δεν είναι η πλειοψηφία, σημειώνει το ΠΑΜΕ, αντίθετη με την «απελευθέρωση» και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων συνολικά. Αυτό μαρτυράνε και οι αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΣΤ.

Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ να οργανώσουν τον αγώνα τους και να αποτρέψουν το έγκλημα της παράδοσης των ΕΛΤΑ στο μεγάλο κεφάλαιο. Για το σκοπό αυτό, το ΠΑΜΕ, οι δυνάμεις του στα ΕΛΤΑ καλούν κάθε εργαζόμενο να συμμετάσχει στη σύσκεψη. Παράλληλα, να γίνουν συνελεύσεις σε κάθε τόπο δουλειάς και να παρθούν αποφάσεις αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ