ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2012
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Επιτακτική ανάγκη ο αγώνας για τη λύση του προβλήματος

Επιτακτική προκύπτει η ανάγκη οργάνωσης της πάλης ώστε κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών, καμία οικογένεια να μη βρεθεί από Σεπτέμβρη στο αδιέξοδο πού να αφήσει τα παιδιά της για να βγει στο μεροκάματο, ή να χρειαστεί να περικόψει από το ήδη πετσοκομμένο εισόδημά της ώστε να πληρώσει τροφεία σε δημοτικό ή ιδιωτικό σταθμό. Το αδιέξοδο για χιλιάδες νέα ζευγάρια που δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν τα παιδιά τους σε κάποιον παιδικό σταθμό είναι πραγματικότητα και έχει μία μόνο λύση: Τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών από το κράτος, ώστε να διασφαλιστεί η φροντίδα και σίτιση όλων των παιδιών. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί το ΠΑΜΕ, προτρέποντας τα συνδικάτα «να μπουν μπροστά και να οργανώσουν την πάλη τους». Να αντιπαλέψουν άλλες «λύσεις» που μεθοδεύουν κυβέρνηση και δήμαρχοι, οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα της προσχολικής αγωγής από τη μία πλευρά και μεθοδεύουν τη μετατροπή της σε εκ περιτροπής υπηρεσία από την άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, κυβέρνηση και δήμαρχοι, προωθούν τη «λύση» της μείωσης του κόστους ανά παιδί, ώστε να γίνουν δεκτά περισσότερα. Η πρόταση αυτή γίνεται με αφορμή την απόρριψη περίπου 53.000 παιδιών από την ένταξή τους σε παιδικούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του υπουργείου Εργασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει υποβάθμιση της φροντίδας, της διατροφής, της δημιουργικής απασχόλησης, της παρακολούθησης της σωματικής και ψυχικής υγείας του παιδιού. Τη σχετική πρόταση έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, καλώντας τους δήμους να αξιοποιήσουν όρο της πρόσκλησης για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ, σύμφωνα με τον οποίο «σε περίπτωση υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ο δικαιούχος (ΕΕΤΑΑ) μπορεί να προβεί σε οριζόντια μείωση του εγκεκριμένου ποσού ανά φορέα/δομή». Πρόταση που «είδε» θετική ανταπόκριση από την ΚΕΔΕ και αναμένεται να απασχολήσει τη μεταξύ τους συνάντηση, στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας.

Στήνουν κοινωνικές επιχειρήσεις

Παράλληλα, όμως, κι άλλες «λύσεις» έχουν μπει στο τραπέζι, προεξέχοντος του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη, η στάση του οποίου, λόγω και του θεσμικού του ρόλου, αποτυπώνει τις προθέσεις των δημάρχων. Ενθαρρύνεται η αξιοποίηση του νόμου για τη λεγόμενη «κοινωνική επιχειρηματικότητα» που προβλέπει τη σύσταση επιχειρήσεων από ανέργους, ώστε να λειτουργήσουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού και χρημάτων. Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται κυρίως σε ανέργους συμβασιούχους που δούλευαν σε παιδικούς σταθμούς αλλά οι συμβάσεις τους έληξαν. Οι άνεργοι θα δουλεύουν ως εργολάβοι, θα πληρώνουν ΤΕΒΕ και θα μοιράζονται τα έσοδα της επιχείρησης, δηλαδή του παιδικού σταθμού εν προκειμένω. Τέτοια επιχείρηση θυμίζουμε ότι συστήθηκε στο Ιλιον, προωθείται στην Καλλιθέα και προπαγανδίζεται από το δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη, για σταθμούς της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μία προσπάθεια να προβληθεί ως η μόνη ρεαλιστική λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει με τα παιδιά τα οποία έμειναν εκτός παιδικών σταθμών και να εξυπηρετηθεί έτσι ο στόχος παράδοσης των κοινωνικών δομών στην εμπορευματοποίηση και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Να αποκτήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες περιστασιακό χαρακτήρα που θα παρέχεται σε όσους έχουν να πληρώσουν, διατηρώντας ένα υποτυπώδες δίκτυο, χωρίς μόνιμη χρηματοδότηση, για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων φτώχειας και εξαθλίωσης.

Στην αλληλογραφία που αντήλλαξαν την προηγούμενη βδομάδα ΚΕΔΕ και υπουργείο Εργασίας, με αφορμή αίτημα της πρώτης να δοθούν επιπλέον κονδύλια από το ΕΣΠΑ για την κάλυψη των αναγκών, προέκυψε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια. Ισως, υποσχέθηκε ο υπουργός, να υπάρξει μια μικρή αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχουν διατεθεί περισσότερα κονδύλια απ' ό,τι αρχικά προβλεπόταν για τους παιδικούς σταθμούς και επαίρεται για τα κριτήρια που τέθηκαν φέτος, με αποτέλεσμα να εξυπηρετηθούν οικογένειες με μεγαλύτερη ανάγκη. Μόνο που η προσχολική αγωγή, η φροντίδα των παιδιών είναι καθολική ανάγκη. Συγκεκριμένα ο Γ. Βρούτσης, σε μία προσπάθεια να πείσει για τη... «μέριμνα που έλαβε το υπουργείο ώστε να ενισχυθεί η δράση του προγράμματος», ενημερώνει: Για τη συγκεκριμένη δράση για τα έτη 2011-2012 και 2012-2013 εγκρίθηκαν συνολικά από το υπουργείο 200 εκατομμύρια ευρώ, 100 εκατομμύρια ετησίως. Πέρσι διατέθηκαν 175 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, διατέθηκαν τα υπόλοιπα 25 εκατομμύρια και επιπλέον 100 εκατομμύρια, «μεταφέροντας πόρους από άλλους άξονες του Επιχειρησιακού Προγράμματος».

Σε αγώνα καλεί το ΠΑΜΕ

Μπροστά στην τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια εργαζομένων που τα παιδιά τους κόβονται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων, παρέμβαση έκανε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του σημειώνεται:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση που η αντιλαϊκή πολιτική τους πετάει έξω από τους παιδικούς σταθμούς 53.000 παιδιά.

Είναι εγκληματική η στάση του υπουργού Εργασίας που ζητάει να μειωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες ανά παιδί. Η μείωση των μισθών των εργαζομένων και το κλείσιμο σταθμών δημιουργούν τραγικό αδιέξοδο στους γονείς. Από την άλλη είναι απαράδεκτη η λύση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή η σύσταση εταιρειών από ανέργους, που προωθούν οι δήμαρχοι.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να μπουν μπροστά, να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων και να απαιτήσουν:

  • Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να καταργηθούν τώρα τα τροφεία για όλους. Να διασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση και φροντίδα η σίτιση των παιδιών που σε σειρά Δήμων έχει καταργηθεί ή απειλείται με κατάργηση, καθώς και η ποιότητα του διαιτολογίου. Nα μπουν σε προτεραιότητα επιλογής και φροντίδας τα παιδιά του άνεργου νοικοκυριού γιατί κινδυνεύουν!
  • Να μην κλείσει ούτε ένας παιδικός σταθμός στους Δήμους. Nα γίνει πράξη η υποχρεωτικότητα της δίχρονης προσχολικής αγωγής που παραμένει στα χαρτιά παρότι νομοθετημένη και θα μπορούσε να αποσυμπιέσει τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να παρθούν άμεσα και πρακτικά μέτρα ώστε να διευρυνθεί το δίκτυο των παιδικών σταθμών. Με άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση, αξιοποίηση γι' αυτό το σκοπό και των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενοικίαση και διαμόρφωση κατάλληλων κτηρίων για τις διευρυμένες ανάγκες που εμφανίζονται σήμερα και που θα οξύνονται το επόμενο διάστημα.
  • Να μπουν μπροστά όλες οι διαδικασίες για ένα διευρυμένο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, για σύγχρονες κτιριακές υποδομές, με έμφαση και προτεραιότητα στις λαϊκές γειτονιές.
  • Να ενταχτούν κάτω από έναν ενιαίο σχεδιασμό και προγραμματισμό, με ευθύνη του κράτους και με δημόσιο κατασκευαστικό φορέα, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που σήμερα ξεκοκαλίζουν, μέσω των Δήμων και Περιφέρειας, εργολάβοι και κατασκευαστικές εταιρείες ανεβάζοντας στα ύψη το κατασκευαστικό κόστος.
  • Καμιά απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Απελευθέρωση των προσλήψεων σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, να ικανοποιηθούν με άμεσο τρόπο οι αιτήσεις των Δήμων για προσωπικό που σκόπιμα χρονίζουν».

Χ. Δ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ