ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
Παραμύθια γύρω απ' τη φωτιά

Του Κώστα Μητρόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ»
Δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Κάθε καλό κρατάει λίγο. Και δεν αναφερόμαστε στα «χρυσά». Αυτά, έτσι κι αλλιώς, καιρό τώρα απασχολούν το φαρμακευτικό ρεπορτάζ. Για τις διακοπές των αστών πολιτικών λέμε. Τόσο καιρό που κάναν και επίσημα διακοπές, μια χαρά περνούσαμε. Πήγαινες στον μπακάλη κι ήξερες πως η τιμή που πλήρωνες στη φέτα ήταν η πραγματική τιμή. Ακριβή, αλλά πραγματική. Επαιρνες το επίδομα της ανεργίας κι ήξερες πως αυτό είναι και δεν έχει άλλο.

Τώρα που αυτοί γύρισαν από τις διακοπές, πρέπει κι εσύ να αρχίσεις να ζεις με την εικονική πραγματικότητα που παράγει η προπαγάνδα τους. Ετσι θα ξαναμάθεις ότι η τιμή που αγόρασες τη φέτα δεν είναι η σωστή, γιατί η σωστή τιμή είναι στο άλλο ράφι, εκεί που τη βρήκε το συνεργείο μετρήσεων που καθορίζει πόσο ευτυχισμένος είσαι. Θα μάθεις επίσης ότι ακόμα κι αν δεν είσαι ανάμεσα σ' αυτούς που αγοράζουν κότερα, στατιστικά ανήκεις σ' αυτούς που μπορούν εύκολα να τα αποκτήσουν. Οτι δεν το έχεις κάνει ακόμα είναι θέμα μιζέριας που σε κατέχει.

Πάμε γι' άλλα: Τελικά, τα ρεκόρ είναι θέμα γεωγραφίας. Στην Τζαμάικα το κλίμα ευνοεί διάφορα τροπικά φρούτα που δυναμώνουν τους αθλητές. Σε μας αρκεί η πίστη στο θεό και το χρωμόσωμα της φυλής και ανεβαίνεις στο βάθρο. Κάθε χώρα έχει και το δικό της κοκαλάκι της νυχτερίδας που της δίνει τα μετάλλια. Οτι παίρνουν όλοι την ίδια ντόπα είναι μια συκοφαντία που έχει στόχο να αποδείξει ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ενώ πουλάνε το ίδιο προϊόν το συσκευάζουν διαφορετικά για να αυξάνουν την πελατεία τους. Η αλήθεια είναι ότι ο κάθε αθλητής γίνεται τούρμπο ανάλογα με τη χώρα προέλευσής του.

Προχτές το βράδυ στα 2 χλμ πάνω από τη θάλασσα, εκεί κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, λέγοντας παραμύθια γύρω απ' τη φωτιά, ένας καθαρόαιμος Βλάχος τσοπάνης μάς εξηγούσε τη διαφορά που έχουν οι δικοί μας καθαρόαιμοι Βλάχοι, με τους άλλους, της Αλβανίας, διαφορά που καθορίζει και το μεροκάματό τους. Ο ένας ο καθαρόαιμος φτάνει απ' το γιατάκι του στα γελάδια που είναι πάνω στο λιβάδι σε 10 λεπτά. Ο άλλος κάνει κι ένα τέταρτο για να φτάσει. Είναι θέμα φυλής, εξηγούσε. Παραδόξως, οι καθαρόαιμοι προτιμούν να προσλαμβάνουν τους αργούς για να φυλάνε τα ζώα. Τους πληρώνουν, βέβαια, μόνο με 400 ευρώ το μήνα. Αλλά αυτό είναι θέμα της οικονομίας και όχι της φυλής...

Καλά κουράγια...


ΑΡΧΑΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΘΑΝΑΤΟ

ΕΝΑ ΜΑΝΓΚΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ: «Ο Τζαμαϊκανός έτρεξε τα 100 μέτρα στον εξωπραγματικό χρόνο των 9,69 δευτερολέπτων, χωρίς τροχάδην στα τελευταία μέτρα. Φυσικά πήρε το χρυσό μετάλλιο (...) "Με πολλά φρούτα και λαχανικά ως βάση της διατροφής του, έφτιαξα τον γιο μου πρωταγωνιστή" μονολογούσε ο πατέρας του» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΑΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ»: «"Σοκαρισμένη και έκπληκτη" δήλωσε η Φανή Χαλκιά. Κι εμείς το ίδιο (...). Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι παραθέτουμε αυτούσια τα όσα είπε η Ελληνίδα ολυμπιονίκης μετά τη μεγάλη επιτυχία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: "Οι Ελληνες είμαστε γεννημένοι πρώτοι. Τα υπόλοιπα είναι για τους δεύτερους. Το αποδεικνύουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλον τον κόσμο. Το έχουμε στα κύτταρά μας και είναι το μεγαλύτερο δώρο. Είναι κρίμα να το αμφισβητούμε. Οταν υπάρχει ελληνική ψυχή και πίστη στο Θεό μπορείς να κατακτήσεις την κορυφή του κόσμου"» (η υπενθύμιση στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ: «Η περίπτωση των συνολικά 16 Ελλήνων αθλητών που έχουν βρεθεί θετικοί στη χρήση αναβολικών στα πλαίσια της ολυμπιακής προετοιμασίας - αριθμός που αποτελεί ένα θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ - είναι προφανές πως έχει ευρύτερες διαστάσεις. Και μόνο ότι όλοι τους βρέθηκαν να έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια παράνομη ουσία, την περίφημη Μ3, παραπέμπει στην ύπαρξη κυκλώματος που τους την προμήθευε. Θα αποτελεί κουκούλωμα της υπόθεσης αν δεν αποκαλυφθεί ποιοι συμμετείχαν. Γιατί είναι φανερό πως πρόκειται για άτομα με κύρος και επιρροή στον ελληνικό αθλητισμό ενδεχομένως και με επίσημες θέσεις από την πολιτεία» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΤΙΝΟ ΠΑΛΕΥΟΥΝ: «Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς δε γίνεται μόνο για το μετάλλιο, το στεφάνι του νικητή και τη δόξα. Γίνεται για τα τεράστια υλικά ανταλλάγματα» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ στο στόχαστρο κεφαλαίου και κυβερνήσεων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρόσθετοι φόροι στα εισοδήματα και περιουσία

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ μισθών - συντάξεων

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επτά φόροι για 5 δισ. ευρώ

ΕΘΝΟΣ: ΜΕΤΩΠΙΚΗ στις ΔΕΚΟ τον Σεπτέμβριο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τα μυστικά του Καυκάσου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Η ΑΥΓΗ: Κρίση μακράς πνοής

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χάος στον Καύκασο

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ μετράνε μέρες

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΥΛΙΔΗ και πάει σε εκλογές ο Καραμανλής

ΤΑ ΝΕΑ: Στα ύψη με τρία μετάλλια

Η ΧΩΡΑ: 3 μετάλλια έδιωξαν την κατήφεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δόξα και μπόχα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στη σκιά του ντόπινγκ τα πρώτα μετάλλια

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κάθε καλό κρατάει λίγο

«Οι ημέρες των διακοπών για τους πολιτικούς έχουν πλέον τελειώσει. Ο Δεκαπενταύγουστος πέρασε. Από σήμερα καλούνται να επιστρέψουν στις θέσεις τους και να αρχίσουν να εργάζονται ξανά για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και την προστασία των εθνικών συμφερόντων της χώρας» (από το κύριο άρθρο στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Διακοπές τέλος

«Απασες (σ.σ. οι δημοσκοπήσεις) έδειχναν τους Ελληνες ανασφαλείς ως προς το μέλλον σε ποσοστό σχεδόν 80%, καταδιωκόμενους σε ποσοστό 60% από την ακρίβεια και την ανεργία, με τους μισούς να αναμένουν χειροτέρευση των προσωπικών οικονομικών και το 35% να μην αναμένει καμία βελτίωση (...) ελπίδες προόδου και ευημερίας δεν υπάρχουν, το βιοτικό επίπεδο απειλείται, το πολιτικό προσωπικό είναι απαξιωμένο, ούτε πρόταση, ούτε σύνθημα πειστικό δύναται να εκπέμψει. Κάπως έτσι η κοινωνία οδηγείται στην ανασφάλεια και στην αμφισβήτηση, το εκλογικό σώμα κατακερματίζεται και η πολιτική αστάθεια έρχεται ως λογική συνέπεια των παραπάνω» (η ανάλυση στο ΒΗΜΑ).

Τώρα, φάτε μάτια νούμερα

«Είναι η πολλοστή φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια που η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία μας εκπλήσσει ευχάριστα. Δε μιλάμε ότι μας έκανε κατά 25% πλουσιότερους, άσχετα αν οι γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν το κατάλαβαν και ψαλίδισαν τον πλούτο μας κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες. Το ζήτημα είναι ότι με το που ανέλαβε ο κ. Κοντοπυράκης η ανεργία μειώθηκε από το 11% στο 9% για να συνεχίσει την καθοδική της πορεία, φτάνοντας στο ποσοστό - όνειρο (ακόμη και για πολλές δυτικές οικονομίες) 6,6%. Ετσι οι δείκτες άρχισαν έναν νέο κύκλο ευημερίας κάτι που σίγουρα κάποια στιγμή θα έχει αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία» (ο Π. Μανδραβέλης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ