ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑΣ
Αρχίζει το ματς... συμφερόντων

Εγκλωβισμένη στις ορέξεις των επιχειρηματιών, που πήραν... χείρα βοηθείας από την κυβέρνηση της ΝΔ, η διοργάνωση της πρώτης κατηγορίας, η οποία ξεκινάει σε μια βδομάδα

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη δεύτερη χρονιά του ετοιμάζεται, σε μια εβδομάδα, να βαδίσει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Ηταν πριν από ένα χρόνο όταν οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου, ιδιοκτήτες ή μεγαλομέτοχοι των ΠΑΕ, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους όσον αφορά τη διαχείριση των κερδών, παρακάμπτοντας την ΕΠΑΕ. Τα πράγματα όμως δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά για το προϊόν που πρόσφεραν, όσον αφορά τα κέρδη, ενώ όσο και εάν προσπάθησαν να καλύψουν τα κακώς κείμενα δεν το κατάφεραν. Βία, διαιτησία, κακό θέαμα και μάχη συμφερόντων ήταν αυτά που αντιπροσώπευσαν και το περσινό πρωτάθλημα. Τα πάντα ήταν τόσο μαύρα, που αρκετές φορές ακόμα και ολόκληρο το οικοδόμημα της Σούπερ Λίγκας κινδύνεψε, εξαιτίας των εσωτερικών πολέμων των επιχειρηματιών που προασπίζονταν τα συμφέροντα της ομάδας τους. Ο εσωτερικός πόλεμος πολλές φορές προείχε της υπεράσπισης του κοινού κέρδους.

Με κυβερνητική βοήθεια

Ενόψει όμως της πρεμιέρας της δεύτερης χρονιάς οι επιχειρηματίες αποφάσισαν να ενισχύσουν το προϊόν τους, ζητώντας μάλιστα... βοήθεια. Και αυτή τη βρήκαν στην κυβέρνηση της ΝΔ, οι παράγοντες της οποίας έτρεξαν να προσφέρουν απλόχερα στήριξη στο οικοδόμημα των επιχειρηματιών (πάντα και με τη σύμφωνη γνώμη του στελεχών του ΠΑΣΟΚ). Το κρατικοδίαιτο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά. Κυβέρνηση, ΟΠΑΠ και Σούπερ Λίγκα (ΣΛ) παρουσίασαν τη χορηγία του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Με τις ευλογίες της ΝΔ ο συνεταιρισμός των ποδοσφαιρικών εταιρειών θα πάρει περίπου 17 εκατ. ευρώ (πέρσι το αντίστοιχο ποσό ήταν περίπου 6 εκατ. ευρώ). Ποσό υπερπολλαπλάσιο από αυτά που αναμένουν να πάρουν οι ποδοσφαιρικές επιχειρήσεις από ιδιωτικές εταιρείες... Την πραγματικότητα παραδέχτηκε - άλλωστε πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς - ο πρόεδρος της ΣΛ, Γιάννης Βαρδινογιάννης: «Χωρίς την πολιτεία δε θα είχαμε κάνει απολύτως τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και προφανώς δεν εννοούσε μόνο το «ζεστό» χρήμα, αλλά και τις υπόλοιπες πλουσιοπάροχες προσφορές, όπως απαλλαγή από χρέη κλπ.

Πλέι οφ του κέρδους

Στο αγωνιστικό μέρος τώρα, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και το φετινό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας δε φαίνεται να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα όσον αφορά τα φαβορί και τα αουτσάιντερ. Ωστόσο, μέχρι την τελική κρίση (τίτλος) τα πράγματα φέτος είναι πιο περίπλοκα και αφού υπάρχει η καινοτομία των πλέι οφ για τις τέσσερις πρώτες ομάδες, που δημιουργεί κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα. Μια κίνηση πάντως που αμφισβητήθηκε έντονα και είναι επισφαλής, όσον αφορά τη διάρκειά της σε αγωνιστικό επίπεδο. Γιατί εξωαγωνιστικά είναι προφανείς οι λόγοι, αφού το μίνι πρωτάθλημα, που θα ξεκινάει μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου, θα είναι ουσιαστικά ένα δεύτερο προϊόν προς πώληση για τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Ηδη μάλιστα έχουν υπάρξει οι πρώτες διαφωνίες όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αφού η μια άποψη το θεωρεί συνέχεια του πρωταθλήματος, άρα παραμένουν και ίδια τα τηλεοπτικά συμβόλαια, και η άλλη, ξεχωριστή τελείως διοργάνωση, άρα και διαπραγματεύσιμη επί νέας βάσης.

Πεδίο άσκησης αστυνομοκρατίας

Και βέβαια από τη μεριά τους οι επιχειρηματίες κάτι κάνουν για να βοηθήσουν το ίδιο το σύστημα προσφέροντας το χώρο του ποδοσφαίρου για πεδίο άσκησης καινούριων μέτρων καταστολής και αστυνομοκρατίας. Η βία που επιμελώς κρύβουν ότι είναι συνώνυμο του επαγγελματικού αθλητισμού και το «άλλοθι» για την αντιμετώπισή της δίνουν το πάτημα. Κάμερες παρακολούθησης, ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω των εισιτηρίων, αυξημένες αρμοδιότητες των δυνάμεων καταστολής... είναι μερικά από τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν στο νέο πρωτάθλημα. Και βέβαια και αυτά όπως και τόσα άλλα που έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν (και έχουν μείνει να εφαρμόζονται και σε άλλους τομείς) το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να εξαλείψουν το φαινόμενο της βίας.


Μπ. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΛΕΪ ΟΦ
Αβέβαιο το μέλλον τους

Μπορεί οι λόγοι του κέρδους να έδωσαν το έρεισμα στα μέλη της Σούπερ Λίγκα για τη δημιουργία της διαδικασίας των πλέι οφ στο πρωτάθλημα, το σίγουρο όμως είναι ότι αγωνιστικά το μέλλον μάλλον φαντάζει αβέβαιο γι' αυτή τη διαδικασία. Μια διαδικασία μάλιστα που ουσιαστικά γίνεται και με τον δυσκολότερο τρόπο της (προτιμήθηκε αυτός από άλλους πιο εύκολους) αφού εκείνα που θα έχουν την τιμητική τους για τις ενδιαφερόμενες ομάδες στο τέλος του πρωταθλήματος, θα είναι τα... κομπιουτεράκια.

Πιο συγκεκριμένα με απόφαση της Σούπερ Λίγκας εκτός του πρωταθλητή που θα βγαίνει απευθείας από την κανονική διάρκεια, οι υπόλοιπες θέσεις για τα ευρωπαϊκά κύπελλα (μια για το Τσάμπιονς Λίγκ και οι συμμετοχές στο ΟΥΕΦΑ) θα βγαίνουν μέσα από ένα μίνι πρωτάθλημα στο οποίο θα μετέχουν οι ομάδες από την 2η έως την 5η θέση με εντός και εκτός έδρας αγώνες. Θα δημιουργηθεί μια μικρή βαθμολογία, όπου θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των βαθμών που κατέκτησαν οι ομάδες, αλλά με τον εξής τρόπο: Η ομάδα που κατέλαβε την 5η θέση θα ξεκινά χωρίς βαθμούς (0), αυτή που κατέλαβε την 4η θέση θα ξεκινά με το 1/3 των βαθμών διαφοράς που είχε από την 5η ομάδα, αυτή που κατέλαβε την 3η θέση με το 1/3 των βαθμών διαφοράς που είχε από την 5η ομάδα και αυτή που κατέλαβε την 2η θέση με το 1/3 των βαθμών διαφοράς που είχε από την 5η ομάδα.

Σε περίπτωση που στη διαίρεση βγαίνει δεκαδικός αριθμός, τότε η στρογγυλοποίηση θα γίνεται προς τα πάνω, αν ο αριθμός που προκύψει είναι από 0,5 μέχρι 0,9 (δηλαδή το 0,5 θα γίνεται 1, το 1,5 θα γίνεται 2 κ.τ.λ.) και προς τα κάτω, αν ο αριθμός που προκύψει είναι από 0,1 μέχρι 0,4 (δηλαδή το 0,4 θα γίνεται 0, το 1,4 θα γίνεται 1 κ.τ.λ.). Το τελικό πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί σε συνάρτηση με τις ημερομηνίες διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Σε περίπτωση που δύο ή παραπάνω ομάδες ισοβαθμούν με τη λήξη των αγώνων των πλέι οφ, θα υπολογίζονται τα μεταξύ τους παιχνίδια κατά τη διάρκεια των πλέι οφ και με βάση τα κριτήρια που αναφέρει ο ΚΑΠ σε περίπτωση ισοβαθμίας. Σε περίπτωση που οι ομάδες παραμένουν ισόβαθμες, τότε θα μετρά η θέση την οποία κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου της Σούπερ Λίγκα. Ακόμη, αν το Κύπελλο Ελλάδας κατακτηθεί από ομάδα, που μετέχει στα πλέι οφ, τότε αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η ομάδα που κατατάχτηκε τελευταία στον όμιλο των πλέι οφ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org