ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Φιλική λύση... »

Επιμένει στη... «φιλική λύση» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος και μέσω της επιστολής του που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Κυριακάτικοι Τάιμς», σαν «απάντηση» στους ισχυρισμούς του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, ότι η Ελλάδα έχει «αναγνωρίσει» τη «νομιμότητα» της κατοχής των Γλυπτών από τους Βρετανούς.

Στην επιστολή του ο υπουργός σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα νόμιμους τίτλους κατοχής του Βρετανικού Μουσείου επί των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Προσθέτει, ότι «η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στη θέση της να μη συζητά τα νομικά ζητήματα που αφορούν στην κατοχή των Μαρμάρων γιατί επιθυμεί μια φιλική λύση, που θα επιτρέψει την έκθεση των Μαρμάρων στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης». Στη συνέχεια ο υπουργός επαναλαμβάνει την πρότασή του για ανταποδοτικό «μακροχρόνιο δανεισμό» των μαρμάρων. Σε ανταπόδοση, «η Ελλάδα θα προσφέρει σημαντικά αρχαιολογικά εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο και σε άλλα μουσεία της Βρετανίας». «Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας είναι ρεαλιστική. Είναι οικουμενικής και πολιτιστικής φύσης. Γίνεται με σεβασμό στις ευαισθησίες της βρετανικής πλευράς. Αλλά, κυρίως, εκφράζεται με σεβασμό στον Παρθενώνα», καταλήγει η επιστολή.

Να σημειωθεί πάντως, ότι οι... «ευαισθησίες» των Βρετανών κάθε άλλο παρά αρχαιολογικής και ηθικής φύσης είναι: απλώς, το Βρετανικό Μουσείο δε θέλει να χάσει το «κελεπούρι» των εκατομμυρίων επισκεπτών του με κύριο «κράχτη» τα Γλυπτά, ούτε να δημιουργήσει πολιτική «ρωγμή» στην περσινή διακήρυξη των μεγαλύτερων μουσείων του κόσμου, τα οποία δήλωσαν ευθαρσώς ότι δε σκοπεύουν να επιστρέψουν τίποτα, σε κανέναν. Επιπλέον, η «φιλική λύση» του υπουργού θα σημάνει την έναρξη επικίνδυνων εξαγωγών αρχαιοτήτων μας προς το Βρετανικό Μουσείο στο πλαίσιο της «ανταποδοτικότητας» και θα δημιουργήσει άσχημο προηγούμενο για ανάλογα αιτήματα άλλων χωρών προς τα μεγάλα μουσεία. Οσο για το «σεβασμό στον Παρθενώνα», να θυμίσουμε, ότι τα Γλυπτά προορίζονται για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ), το οποίο με τη σειρά του καταστρέφει τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη. Δε θα επανατοποθετηθούν στο μνημείο όπως προστάζουν οι διεθνείς συμβάσεις για την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ το ίδιο το ΝΜΑ αποτελεί κλασική περίπτωση έμμεσης - αισθητικής - βλάβης για το κορυφαίο μνημείο που είναι ο Παρθενώνας και σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα είχε επιτραπεί η κατασκευή οποιουδήποτε κτιρίου.

Ενας «Κουρέας» στο Ηρώδειο

Το κλασικό αριστούργημα, την κωμωδία του Μπομαρσέ, μια ελεγεία για τη «μοίρα» του έρωτα στον κόσμο της αριστοκρατίας, έναν κόσμο ψεύδους, επιπολαιότητας, αμοραλισμού, τον «Κουρέα της Σεβίλλης» παρουσιάζει, στο Ηρώδειο, στις 21 Αυγούστου, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου. Τη μετάφραση υπογράφουν η Εφη Γιαννοπούλου και ο Θοδωρής Γκόνης, τη σκηνοθεσία ο Νίκος Μαστοράκης, τα σκηνικά - κοστούμια η Μαγιού Τρικεριώτη, τη μουσική ειδικά των τραγουδιών του Φίγκαρο ο Σταμάτης Κραουνάκης, τους στίχους ο Θοδωρής Γκόνης, τη μουσική και τα τραγούδια ο Χρίστος Θεοδώρου (από τη «Σπείρα - Σπείρα»). Παίζουν: Αρης Λεμπεσόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Δήμητρα Ματσούκα, Δημήτρης Κολοβός, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Γιάννης Παπαθανάσης, Τάσος Κορόζης.

Ο υπηρέτης Φίγκαρο βοηθά με τεχνάσματα το νεαρό γοητευτικό κόμη Αλμαβίβα να κατακτήσει την ποθητή του Ροζίνα, την οποία διεκδικεί ωστόσο και ο «κηδεμόνας» της, ο Μπάρτολο.

Το έργο γράφτηκε το 1772, αλλά η Αστυνομία απαγόρευσε την παρουσίασή του εξαιτίας της πολιτικής του τόλμης. Τελικά, παρουσιάστηκε πέντε χρόνια αργότερα με μεγάλη αποτυχία. Ο Μπομαρσέ εισήγαγε την επαναστατική για τότε ιδέα ότι η αριστοκρατία έχει τα ίδια ελαττώματα και αδυναμίες με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους και άρα τα ίδια δικαιώματα. Το έργο ενέπνευσε δύο μεγάλους συνθέτες, τον Gioacchino Rossini, που έγραψε την ομώνυμη όπερα, και τον W. A. Mozart, που συνέθεσε τους «Γάμους του Φίγκαρο».

«Πρέσπεια» για όλα τα γούστα...

Με τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου με την Μαρία Φαραντούρη και την Δήμητρα Γαλάνη, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, θα ξεκινήσουν στις 22 Αυγούστου, οι φετινές εκδηλώσεις «Πρέσπες 2003». Τη συνθέτρια θα πλαισιώσουν: η Ορχήστρα Πατρών με επικεφαλής τον ομποΐστα Βαγγέλη Χριστόπουλο και διευθυντή ορχήστρας τον Αλέξανδρο Μυράτ, η Χορωδία του Ελληνικού Φεστιβάλ με διευθυντή τον Αντώνη Κοντογεωργίου και ο σαξοφωνίστας Ντέιβιντ Λιντς με κουαρτέτο τζαζ.

Στη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου θα ακουστεί μουσική που έγραψε για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου («Ταξίδι στα Κύθηρα», «Ο Μελισσοκόμος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Το βλέμμα του Οδυσσέα», «Μια αιωνιότητα και μια μέρα»), της Τόνιας Μαρκετάκη («Η τιμή της αγάπης»), του Λευτέρη Ξανθόπουλου («Καλή πατρίδα, σύντροφε»), του Χριστόφορου Χριστοφή («Ρόζα») και της Γερμανίδας Μάργκαρετ Φον Τρότα («L'Africana») καθώς και μουσικές από θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησαν τόσο ο Ζυλ Ντασσέν όσο και ο Αντώνης Αντύπας.

Ακολουθούν: Συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη με τον Κώστα Μακεδόνα, τη «Σπείρα - Σπείρα» και την Δήμητρα Παπίου (Φλώρινα, Νέα Πλατεία, 23 Αυγούστου). Συναυλία της Καίτης Γαρμπή (Λιμνοχώρι: Επί της λίμνης Ζάζαρη - 24 Αυγούστου). Συναυλία Αντώνη Ρέμου (Αμύνταιο 1ο Δημοτικό Σχολείο - 25 Αυγούστου). Συναυλία Λευτέρη Πανταζή με τον Στάθη Αγγελόπουλο (Βαρικό - 26 Αυγούστου). Συναυλία Δέσποινας Βανδή (Δημοτικό Στάδιο Φλώρινας - 27 Αυγούστου). Συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη, Αμμοχώρι 28 Αυγούστου). Η θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» της Αννας Βαγενά (Κάτω Κλεινές - 29 Αυγούστου και Φιλώτας 30 Αυγούστου) και συναυλία Μανώλη Λιδάκη - Ελένης Τσαλιγοπούλου (Μελίτη - 31 Αυγούστου).

Στις αρχές του Οκτώβρη θα τιμηθεί στη Φλώρινα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, με την έκδοση λευκώματος για τη ζωή και το έργο του, ενώ σύντομα η πόλη θα αποκτήσει κινηματογράφο που θα φέρει το όνομα του σκηνοθέτη.

Ελληνικά γεωλογικά μνημεία

Μεγάλη έκθεση απολιθωμάτων, ορυκτών και πετρωμάτων από όλο το Αιγαίο κάτω από τον τίτλο «ΑΙΓΑΙΟ: Μνήμες Γαίας - Γεώτοποι και Γεωλογικά μνημεία του Αιγαίου» εγκαινιάστηκε στις 12/8 στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η έκθεση - που θα διαρκέσει έως τις 25/10 - περιλαμβάνει παλαιοντολογικά ευρήματα, σπάνια ορυκτά και πετρώματα και πλούσιο φωτογραφικό, χαρτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Μεταξύ των σπουδαίων παλαιοντολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται η Υαινα από το Πικέρμι Αττικής, οι νάνοι Ιπποπόταμοι από το οροπέδιο του καθαρού στην Κρήτη, οι νάνοι Ελέφαντες της Τήλου, ιππάρια από τη Σάμο, και το Δεινοθήριο από το Γαβαθά της Λέσβου.

Τάνγκο - φλαμένκο στο Λυκαβηττό

Το πάθος του αργεντίνικου τάνγκο συναντά τη φωτιά του φλαμένκο, στην παράσταση «Tango Flamenco», που θα παρουσιαστεί στις 27 Αυγούστου (9.30μ.μ.), στο Λυκαβηττό. Η παράσταση που με μεγάλη επιτυχία έχει παρουσιαστεί σε μεγάλα ευρωπαϊκά θέατρα, είναι καρπός της συνεργασίας του Antonio Najarro, χορογράφου και χορευτή του «Talent Danza Ballet Espanol», του Tango Ensemble Nuevo και του πρώην πρώτου χορευτή του κρατικού μπαλέτου της Ισπανίας Pascal Gaona. Είκοσι τέσσερις καλλιτέχνες (χορευτές, τραγουδιστές και μουσικοί) θα ξεδιπλώσουν μια παράσταση, πλημμυρισμένη από τους ήχους των Astor Piazzolla, Daniel Yagoe, και Jarcamora. Εισιτήρια προπωλούνται στα «Μετρόπολις» και κοστίζουν 35-55 ευρώ. Το «Tango Flamenco», στις 1 και 2 Σεπτέμβρη θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Γης).

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ της Οπυς Ζούνη συνεχίζονται οι εικαστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Σάνης. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 15/8 και θα διαρκέσει έως τις 24/8. Η ζωγράφος θα παρουσιάσει έργα της των τελευταίων ετών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ