ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
Σελ. /20

Το σημερινό τετρασέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» φιλοξενεί ρεπορτάζ από εκδηλώσεις που διοργανώνουν αυτό το διάστημα Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του Κόμματος, «φωτίζοντας» πλευρές της ιστορικής αυτής διαδρομής, όπως και προς τιμήν των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ. Περιέχει, επίσης, ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν προχτές Τετάρτη, από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το ΚΚΕ, για το Μπλόκο της Κοκκινιάς.


ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
Γέννημα της επαναστατικής μήτρας του ΚΚΕ

Τη μνήμη του ήρωα κομμουνιστή τίμησε χτες η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στον τόπο της εκτέλεσής του

Ο Νίκος Πλουμπίδης
Ο Νίκος Πλουμπίδης
Μια χαράδρα του όρους Αιγάλεω, ανάμεσα στο Χαϊδάρι και τον Σκαραμαγκά, επέλεξε το αστικό κράτος για να εκτελέσει τον Νίκο Πλουμπίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 14 Αυγούστου 1954. Στο σημείο αυτό, όπου σήμερα στέκει το μνημείο στο όνομά του, πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση τιμής για τον ήρωα κομμουνιστή, που διοργανώθηκε από την ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Σε μια μικρή έκθεση με φωτογραφικά και άλλα αρχειακά ντοκουμέντα, οι συγκεντρωμένοι μπορούσαν να δουν τις συγκλονιστικές εικόνες της εκτέλεσης του στελέχους του Κόμματος, της δίκης που προηγήθηκε, να διαβάσουν την απολογία του, το τελευταίο του γράμμα, καθώς και αρθρογραφία της εποχής, όπως το πρωτοσέλιδο των «Νέων» μετά την εκτέλεση: «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ»...

Στην εκδήλωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ενώ το «παρών» έδωσε και ο κομμουνιστής δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος. Στεφάνια κατατέθηκαν στο μνημείο εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο θάνατός του, ηθικός θρίαμβος των κομμουνιστών

Στο σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη γεμάτη από ηρωισμό ζωή του Νίκου Πλουμπίδη. Το εκτελεσμένο στέλεχος του ΚΚΕ κράτησε ψηλά τη σημαία του Κόμματος μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του, ακόμα και όταν οι στρατοδίκες επιχείρησαν να τον φέρουν ενάντια στο Κόμμα, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τις λανθασμένες πληροφορίες που είχε τότε η ηγεσία του και λόγω αυτών τον είχε άδικα κατηγορήσει ως πράκτορα. Κρατώντας ηρωική και μεγαλειώδη στάση, όχι μόνο δεν κιότεψε, αλλά βρήκε το κουράγιο και με αταλάντευτη προσήλωση στο ΚΚΕ κατά την απολογία του, από κατηγορούμενος έγινε κατήγορος.

Μελετώντας τα ντοκουμέντα της έκθεσης
Μελετώντας τα ντοκουμέντα της έκθεσης
Οπως είπε ο Π. Αλέπης: «Ο Ν. Πλουμπίδης όχι μόνο δεν αποκήρυξε, αλλά υπεράσπισε το ΚΚΕ. Θεωρούσε πως ήταν θύμα παραπλανητικών συγκυριών και προβοκατόρικων πληροφοριών. Δήλωσε ότι η ιστορία θα αποκαταστήσει την αδικία που έγινε σε βάρος του. Ο θάνατος του Νίκου Πλουμπίδη είναι ο ηθικός θρίαμβος των κομμουνιστών, των αρχών μας, της ιδεολογίας μας, αλλά και του ότι τα λόγια μας συμβαδίζουν με τα έργα μας. Ας σκεφτούμε τι λέει ο Νίκος Πλουμπίδης λίγο πριν πάει στο εκτελεστικό απόσπασμα: "Εκείνοι που με αγαπούν και με σέβονται οφείλουν να πειθαρχήσουν στο Κόμμα, να διαφυλάξουν την ενότητά του και να έχουν εμπιστοσύνη στην ηγεσία του. Εχω εμπιστοσύνη στην τελική του κρίση"».

Το ΚΚΕ έχει αποκαταστήσει πλήρως τον Νίκο Πλουμπίδη από το 1958, με απόφαση Ολομέλειας της ΚΕ, ενώ στο Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος τονίζεται πως η απόφαση για τον Πλουμπίδη ήταν άδικη.

Τους ενοχλεί η επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ

«Η καλύτερη απάντηση σε όσους θέλουν να πλήξουν το ΚΚΕ μέσω της υπόθεσης Πλουμπίδη είναι τα λόγια του ίδιου του Πλουμπίδη: "Τιμή μου εγώ, πάνω από όλα, έχω την τιμή του Κόμματος"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Αλέπης στην ομιλία του, σημειώνοντας ότι αυτό που ενοχλεί όσους κατά καιρούς θέλησαν να «διορθώσουν» το ΚΚΕ, είναι ότι «το ΚΚΕ με 100 χρόνια απίστευτης δράσης δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία της πάλης, δεν πρόδωσε ποτέ το λαό. Οτι από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής του, ως ώριμο τέκνο της ανάγκης πρόβαλε ανοιχτά την επιδίωξή του: το γκρέμισμα της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας και την οικοδόμηση της ανώτερης, της σοσιαλιστικής κοινωνίας».

Ο Π. Αλέπης στο βήμα της εκδήλωσης, μπροστά από το μνημείο
Ο Π. Αλέπης στο βήμα της εκδήλωσης, μπροστά από το μνημείο
Αυτή η επαναστατική μήτρα του ΚΚΕ εδώ και εκατό σχεδόν χρόνια «βγάζει Μπελογιάννηδες, Πλουμπίδηδες, Ζαχαριάδηδες και τόσους άλλους ήρωες πραγματικούς...» και αυτό είναι που ενοχλεί διάφορους αστούς και υποκριτές οπορτουνιστές, τόνισε ο ομιλητής και πρόσθεσε: «Τους ενοχλεί ότι, πολύ περισσότερο σήμερα, κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας, το ΚΚΕ έχει επεξεργασμένη, σύγχρονη στρατηγική, που χαράσσει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της για να ανατραπεί η καπιταλιστική εξουσία».

Το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε, τέλος, ότι η καλύτερη τιμή σε αυτούς που έπεσαν για το δίκιο του λαού, που έφτασαν μέχρι το τέλος «ορθωστατούντες και ορθοβαδίζοντες», «είναι η καθημερινή σύγχρονη πάλη για να ορθώσει ο λαός το ανάστημά του, ενάντια στη μονοπωλιακή κυριαρχία, ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. (...) Τη δουλειά που ξεκίνησαν οι κομμουνιστές πριν από 98 χρόνια, που σημάδεψαν με τα κόκκινα γράμματα τη σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος τόσοι και τόσοι αγωνιστές, εμείς, κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό, θα την πάμε μέχρι το τέλος. Γιατί το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός. Ο παρηκμασμένος καπιταλισμός αργά ή γρήγορα θα γίνει μια θλιβερή προϊστορία».




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ