ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις Μουζάλα για τους πρόσφυγες

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα, σχετικά με τη μεταφορά στην Κρήτη 2.000 προσφύγων από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Οι ανούσιες κοκορομαχίες των προηγούμενων ημερών, γύρω από το Προσφυγικό και το σχεδιασμό για εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, μεταξύ τοπικών δημάρχων και κομματικών στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στόχο έχουν να κρύψουν τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων, γιατί συμφωνούν και στηρίζουν τις απαράδεκτες αποφάσεις της ΕΕ για το Προσφυγικό. Αυτές οι αποφάσεις μετατρέπουν την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών, εργαζομένων, φτωχών κατά κύριο λόγο ανθρώπων και μικρών παιδιών, οι οποίοι θέλουν να ξεφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες και να φτάσουν στις οικογένειές τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μάλιστα, τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και η αντιπολίτευση έχουν μεγάλες ευθύνες για το πρόβλημα, γιατί στήριξαν και στηρίζουν τη συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με στόχο τη μοιρασιά της λείας των πηγών Ενέργειας και των ενεργειακών δρόμων.

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το πρόβλημα και την ανάγκη να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αντίθεση στις αποφάσεις της ΕΕ, στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και γενικότερα να κλιμακωθεί η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.

Παράλληλα, πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε με ευθύνη του κράτους και του ΟΗΕ, απειθαρχώντας στις συνθήκες της ΕΕ, Σένγκεν και Δουβλίνο, να εξασφαλίζονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίου και να οργανώνεται απευθείας η μεταφορά στις χώρες προορισμού τους. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν αποκλειστικά ανοιχτοί, δημόσιοι και προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, που θα λειτουργούν αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ, με όλες τις κατάλληλες υποδομές.

Τέτοιες προϋποθέσεις δεν πληρούν χώροι όπως ελεύθερα οικόπεδα, εγκαταλειμμένα πρώην στρατόπεδα και κτίρια κ.ά. που το υπουργείο σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση και την ΠΕΔ Κρήτης θεωρούν κατάλληλους, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούν συνθήκες καταυλισμού, στοιβάγματος και γκετοποίησης των προσφύγων».

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται πολύμορφα οι εκδηλώσεις

Με σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία!" (Ναζίμ Χικμέτ)» οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχουν διανύσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ένα μεγάλο ταξίδι σε όλη την Ελλάδα. Με πολύμορφες εκδηλώσεις, οι οποίες πέρα από το πολιτικό περιεχόμενο, έχουν ήδη παρουσιάσει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα, συναυλίες και λαϊκά γλέντια, ιστορικές εκθέσεις και περιπάτους.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα, στο γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πολύμορφες εκδηλώσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μία τέτοια εκδήλωση πραγματοποίησε η ΤΟ Φθιώτιδας της ΚΝΕ στη Σπερχειάδα. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ και περιελάμβανε αφιέρωμα στη δράση του ΔΣΕ στη Ρούμελη, παρουσίαση δύο ανέκδοτων τραγουδιών, ένα με αναφορά στην κατάληψη του Καρπενησίου και ένα με αναφορά στο θρυλικό Διαμαντή. Στα Μάρμαρα, λίγα χιλιόμετρα από το χώρο της εκδήλωσης, είχε σκοτωθεί ο Διαμαντής, ο ηρωικός στρατηγός - φάντασμα, όπως τον έλεγε ο αντίπαλος, γιατί ενώ περίμεναν να τον συλλάβουν, αυτός χτύπαγε σε άλλο μέρος και καταλάμβανε χωριά και πόλεις.

Ακολούθησε ομιλία από την Γεωργία Πύθουλα, Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Αν. Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. «Δε θα κάνουμε τη χάρη στους εκμεταλλευτές μας, να μας ρίχνουν στο σκοτάδι, να ξεχάσουμε το χτες που ανοίγει το δρόμο για το σήμερα, να καταπιούμε αμάσητα τα χυδαία ψέματά τους για όλη την πορεία της ταξικής πάλης», σημείωσε η ομιλήτρια. «Εχουν τεράστια σημασία τα πολιτικά συμπεράσματα από τη μελέτη συνολικά της Ιστορίας, ειδικότερα του ΔΣΕ, για την ταξική πάλη σήμερα», είπε μεταξύ άλλων. Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό γλέντι.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

  • Αύριο, Σάββατο

-- Στην Πάτρα, στο Νότιο Πάρκο, εκδήλωση αφιερωμένη στο Προσφυγικό. Θα μιλήσει ο Γιάννης Αποστολόπουλος, μέλος του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και λαϊκό γλέντι.

-- Στη Ναύπακτο, στην κεντρική πλατεία, με θέμα τον αθλητισμό. Θα μιλήσει ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα έχει τουρνουά μπάσκετ 3on3 και λαϊκό γλέντι.

  • Τρίτη 23 Αυγούστου

-- Στο Βαθύ Σάμου, στην πλατεία έξω από το Δημαρχείο, στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμό από την ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ και πολιτική ομιλία από το ΤΣ της ΚΝΕ. Επίσης, προβολή βίντεο με θέμα το Προσφυγικό, παρουσίαση έρευνας - ομιλία με θέμα «Οι πρόσφυγες και η αντιμετώπισή τους. Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού», συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια της προσφυγιάς, στο πολιτικό και κοινωνικό τραγούδι. Στο χώρο θα υπάρχει φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στα 70χρονα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Στο Καστέλι Κισσάμου, στην κάτω πλατεία (Μουσείο), στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Θα περιλαμβάνει: Παιχνίδι «Ακου τι είπαν οι νέοι για τα ναρκωτικά», ομιλία, συναυλία και γλέντι.

ΛΑΡΙΣΑ
Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική

Στην 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας και στον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό που εδρεύουν στη ΒΙΠΕ Λάρισας, περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του Κόμματος.

Στις συζητήσεις που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ, έγινε αναφορά στην παντελή έλλειψη κονδυλίων και την έλλειψη προσωπικού, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην εκτέλεση του πυροσβεστικού έργου και οδηγούν στην εντατικοποίηση της εκτέλεσης της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα την εξουθένωση, τραυματισμούς ακόμα και θανάτους πυροσβεστών, όπως για παράδειγμα έγινε πρόσφατα στο Παρόριo Βοιωτίας.

Οπως σημειώθηκε, παρόλο που η 8η ΕΜΑΚ έχει την ευθύνη όλης της Θεσσαλίας με αποστολές διάσωσης, με συμβολή σε δασικές και αστικές πυρκαγιές, έχει στη δύναμή της μόνο 20 πυροσβέστες, υπάρχει έλλειψη στα μέσα ατομικής προστασίας (φόρμες, στολές και μέσα αντιμετώπισης χημικών ατυχημάτων, ορειβατικός εξοπλισμός κ.ά.), ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, στη χρηματοδότηση για τη συντήρηση του κτιρίου και των οχημάτων, μείωση στις δαπάνες για την προμήθεια καυσίμων κ.ά.

Εγινε, επίσης, συζήτηση για τα γενικότερα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και αφορούν μισθούς, συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια κ.ά. και τα οποία παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια.

Μιλώντας στους πυροσβέστες, ο Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι όλα αυτά είναι απόρροια μιας πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια και συνεχίζεται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα οποία εντάθηκαν με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Είναι γεγονός - είπε - ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντική μείωση του προϋπολογισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα, πράγμα που δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί. Πρέπει να δοθούν χρήματα για τις πραγματικές ανάγκες. Να ιεραρχηθούν οι λαϊκές ανάγκες, οι ανάγκες των πυροσβεστών και όχι να δίνονται χρήματα για άλλους σκοπούς. Ιδιαίτερα στο Πυροσβεστικό Σώμα, που οι εργαζόμενοι όχι μόνο επιτελούν ένα λειτούργημα, αλλά κάνουν και μια επικίνδυνη εργασία. Κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί ή ακόμη και θάνατοι πάνω στην προσπάθεια της πυρόσβεσης.

Καταλήγοντας, κάλεσε τους πυροσβέστες να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους μαζί με το ταξικό κίνημα, το οποίο είναι πάντα δίπλα τους, και επισήμανε τις προσπάθειες που καταβάλλει το ΚΚΕ για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το προσωπικό, με τις συνεχείς παρεμβάσεις του στη Βουλή, όπως θα κάνει και τώρα.

Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι

Στους 57.679 ανέρχονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου κυβερνητικού Συντονιστικού Οργάνου. Συγκεκριμένα, στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται 10.755, στη Βόρεια Ελλάδα 18.544, στην Κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.404, στην Αττική 9.714, στη Νότια Ελλάδα 245, σε θέσεις φιλοξενίας της UNHCR 8.011 και σε μη οργανωμένες δομές βρίσκονται 2.856. Στο μεταξύ, στον εντοπισμό και τη διάσωση 66 προσφύγων προέβησαν, χτες, σκάφη της FRONTEX, τα οποία βρίσκονταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2016» σε Λέσβο και Σάμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ