ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ- SUPER LEAGUE
Δεν μπορεί να κρυφτεί η σαπίλα του

Η σαπίλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πλέον δεν κρύβεται, όσα τερτίπια και να κάνουν οι επιχειρηματίες του

Eurokinissi

Η σαπίλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πλέον δεν κρύβεται, όσα τερτίπια και να κάνουν οι επιχειρηματίες του
Μπορεί να απομένει μόλις μια βδομάδα από την προγραμματισμένη έναρξη του νέας σεζόν του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της SUPER LEAGUE ωστόσο τα πάντα βρίσκονται στον αέρα και αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και αυτό της πλήρους ή στην καλύτερη περίπτωση μερικής αναβολής της 1ης αγωνιστικής (24-26 Αυγούστου). Αιτία το γεγονός ότι κάτι παραπάνω από τις μισές ΠΑΕ της κατηγορίας (11 σε σύνολο 16) ακόμα δεν έχουν πάρει την περίφημη άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αντιμετωπίζοντας μικρά ή σοβαρότερα προβλήματα η κάθε μία... Η καθοριστική μέρα γι' αυτό αναμένεται να είναι η ερχόμενη Τρίτη (21 Αυγούστου) όπου οι συγκεκριμένες ΠΑΕ θα έχουν την τελευταία τους ευκαιρία να παρουσιάσουν ολοκληρωμένους τους φακέλους τους προκειμένου να πάρουν το τελικό ΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα αδειοδότηση από την ΕΕΑ έχουν πάρει οι ΠΑΕ Ολυμπιακός, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας Τρίπολης και Ξάνθη.

Ολοκληρωτική σήψη

Πέρα από το τι θα γίνει τελικά την λεγόμενη...μεγάλη Τρίτη για τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες και το πώς και με πόσες τελικά ΠΑΕ θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν, το σίγουρο είναι ότι με βάση και τα καινούρια γεγονότα για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα η σαπίλα του προϊόντος που λέγεται ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πλέον αυτή δεν μπορεί να κρυφτεί. Η αποκάλυψη του κυκλώματος με τους στημένους αγώνες πέρσι, η σχεδόν ολοκληρωτική χρεοκοπία του συνεταιρισμού των επιχειρηματιών φέτος, δείχνουν περίτρανα την ολοκληρωτική σήψη του προϊόντος. Μάλιστα είναι τόσο τραγική η κατάσταση που οι ίδιοι οι επιχειρηματίες του χώρου προκειμένου να σώσουν όπως όπως και πάση θυσία την - τρύπια - βάρκα τους (με απώτερο σκοπό φυσικά να συνεχίσουν να έχουν υλικά και ηθικά κέρδη) κάνουν τα πάντα.

Επιχειρηματικά ...τερτίπια

Ετσι πέρα από τις κλασικές πλέον συνταγές της βοήθειας από την Πολιτεία για μια σειρά ζητήματα και κυρίως όσον αφορά τα χρέη τους (ζητώντας πάγωμα ή ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων) ή τη... φάκα που στήνουν προς τους φιλάθλους του κάθε σωματείου με τις περίφημες εταιρείες λαϊκής βάσης επιδιώκοντας επί της ουσίας οι φίλαθλοι να πληρώσουν το λογαριασμό των χρεών που οι επιχειρηματίες δημιούργησαν, προχωρούν και βήματα παραπέρα. Δε διστάζουν, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους να αλλάξουν ακόμα και τους κανονισμούς που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει προκειμένου έτσι να διευκολυνθεί το έργο όσων είναι... επί ξύλου κρεμάμενοι. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η πριν απο λίγο καιρό αλλαγή των ποινών για όσες ομάδες δεν παίρνουν άδεια για συμμετοχή στα Κύπελλα Ευρώπης (κάτι που επέσυρε και ποινές για το εσωτερικό πρωτάθλημα).

Αλχημείες προκειμένου να βρεθεί λύση

Την ίδια ώρα SUPER LEAGUE και ΕΠΟ φέρονται διατεθειμένες όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕEA την Τρίτη, να ανακατέψουν την τράπουλα προκειμένου να βρουν φόρμουλα συμμετοχής κυρίως για τις ομάδες που το πρόβλημά τους είναι η έλλειψη φορολογικής ενημερότητας. Σ' αυτό μάλιστα ποντάρουν - για μια ακόμη φορά - και στη βοήθεια της πολιτείας και των αρμοδίων, που έχουν εκφράσει μέχρι σήμερα σημάδια θέλησης για βοήθεια. Σε εκείνο που ελπίζουν οι επιχειρηματίες είναι η υπόσχεση από μέρους κυβερνητικών αρμοδίων ότι με την έναρξη της Βουλής θα παρουσιαστεί νέα ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ κάτι που δεν έγινε πριν κλείσει το θερινό τμήμα της Βουλής στα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Παιδείας, Τουρισμού και Αθλητισμού. Ετσι πολύ πιθανό είναι τελικά προκειμένου να σωθεί το ...παιχνίδι (βλ. έναρξη του πρωταθλήματος) να δοθούν από την ΕΕΑ προσωρινά πιστοποιητικά συμμετοχής με την αποδοχή από μέρους της ΕΠΟ και της SUPER LEAGUE, μέχρι να ψηφιστεί η ρύθμιση των χρεών και πλέον να νομιμοποιηθεί η συμμετοχή.


ΠΑΕ
Η οκτάδα που... καίγεται

Ρευστό είναι το ενδεχόμενο αν ΑΕΚ και Πανιώνιος τα ξαναπούν φέτος στο πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE (φωτ. από τον περσινό αγώνα των δύο ομάδων)

Icon

Ρευστό είναι το ενδεχόμενο αν ΑΕΚ και Πανιώνιος τα ξαναπούν φέτος στο πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE (φωτ. από τον περσινό αγώνα των δύο ομάδων)
Σε τρεις κατηγορίες χωρίζονται επί της ουσίας οι ΠΑΕ που αυτή την στιγμή έχουν προβλήματα με τα πιστοποιητικά αδειοδότησης. Στην πρώτη είναι αυτές με τα λιγότερα προβλήματα που στην έσχατη περίπτωση δεν τίθεται θέμα συμμετοχής και φαίνεται να καθαρίζουν με κάποιο πρόστιμο. Στη δεύτερη τα πράγματα δείχνουν...να σοβαρεύουν περισσότερο καθώς 5 ΠΑΕ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αφαίρεσης βαθμών ή ακόμα και του υποβιβασμού. Στην τρίτη περίπτωση υπάρχουν οι ΠΑΕ οι οποίες δεν έχουν γλιτώσει τυπικά ούτε τον κίνδυνο αποβολής τους από το πρωτάθλημα. Επίσης ειδική περίπτωση πάντως είναι αυτή της ΑΕΚ που υπάγεται μεν στην δεύτερη κατηγορία ωστόσο αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα. Πιο αναλυτικά:

Οι λιγότερο... προβληματικές

Μικρές είναι οι ελλείψεις στους φακέλους των Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Λεβαδειακού που δεν έχουν καταθέσει εγγυητική επιστολή και κινδυνεύουν με πρόστιμο από πέντε έως 50.000 ευρώ, αλλά ακόμη κι αν δεν διευθετήσουν την εκκρεμότητα η παρουσία τους στο πρωτάθλημα είναι εξασφαλισμένη.

Στην ίδια κατηγορία ήταν και η Βέροια η οποία αν και αρχικά αντιμετώπισε πρόβλημα με την εγγυητική επιστολή ωστόσο αυτό λύθηκε, όμως παραμένει ανοικτό ένα άλλο θέμα για τον προϋπολογισμό που κατέθεσε.

Δύσκολη θέση για πέντε

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται πέντε ΠΑΕ οι οποίες δεν έχουν φορολογική ενημερότητα και σε περίπτωση που το ποσό που οφείλουν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, κινδυνεύουν με ποινή που αρχίζει από αφαίρεση δέκα βαθμών και φτάνει έως τον υποβιβασμό. Πρόκειται για τις ΠΑΕ ΑΕΚ, Πανιώνιο, Αρη, ΟΦΗ που ήταν γνωστές μέχρι σήμερα αλλά και τον Πανθρακικό.Με εξαίρεση την ΑΕΚ οι υπόλοιπες δεν έχουν καταθέσει ούτε εγγυητική επιστολή.

Κινδυνεύουν με αποβολή Κέρκυρα και Πλατανιάς!

Διαφορετικές και πιο σοβαρές φαίνεται να είναι οι περιπτώσεις της Κέρκυρας και του Πλατανιά. Η ομάδα της Κέρκυρας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη μετοχική της σύνθεση αφού μέχρι πρότινος δεν μπορούσε να νομιμοποιήσει περίπου 30% των μετοχών της ΠΑΕ. Σε αυτή την περίπτωση η ποινή που προβλέπεται είναι η αποβολή από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Επίσης ο νεοφώτιστος στην κατηγορία Πλατανιάς, μέχρι πριν λίγες μέρες δεν είχε καταθέσει ούτε καν φάκελο. Πληροφορίες της τελευταίας βδομάδας θέλουν να το έχει κάνει αλλά ωστόσο και πάλι φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα.

Η περίπτωση της ΑΕΚ

Το μεγαλύτερο αδιέξοδο από όλες όμως της ΠΑΕ το έχει η ΑΕΚ η οποία αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, που επί της ουσίας την φέρνουν στο χείλος του γκρεμού, αφού βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ σε τρία πιθανά ενδεχόμενα. Πρώτον να να μην μπορέσει να λάβει καν μέρος στο πρωτάθλημα, δεύτερο το να μην έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί με τις νέες μεταγραφές της, και τρίτον να της απαγορευτεί να έχει τη στήριξη των οπαδών της στα εντός έδρας παιχνίδια.

Η έλλειψη φορολογικής ενημερότητας είναι το πρώτο τεράστιο πρόβλημα για την ΑΕΚ. Η Τρίτη 21 Αυγούστου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ενωση, αφού από τη συνεδρίαση της ΕΕΑ και την εξέταση του φακέλου της θα φανεί σε πιο μονοπάτι θα κινηθεί. Αν δεν πάρει πιστοποιητικό η παρουσία της στο πρωτάθλημα, θα ευελπιστεί (όπως και οι άλλες ΠΑΕ που θα βρεθούν στην ίδια θέση) στην νομιμοποίηση μέσω της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκα.

Το 2ο πρόβλημα έχει να κάνει με την ΕΠΟ και με το γεγονός ότι επειδή δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα, η ομοσπονδία δεν μπορεί να εγκρίνει τις μεταγραφές της Ενωσης. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και να πάρει πιστοποιητικό συμμετοχής (με οποιοδήποτε τρόπο) θα έχει αγωνιστικό πρόβλημα. Αυτό το ζήτημα θέλουν να λύσουν οι άνθρωποι της ΑΕΚ, οι οποίοι θα συναντηθούν με την ΕΠΟ και τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για συμφωνία έστω και χωρίς επίλυση του προβλήματος της ενημερότητας.

Το 3ο ενδεχόμενο, να μην έχει τη στήριξη των φιλάθλων της τόσο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης όσο και στα υπόλοιπα εντός έδρας παιχνίδια. Και αυτό γιατί η Εφορία ζητάει 1,5 εκατ. ευρώ για να σφραγίσει εισιτήρια. Εχει συμπληρωθεί σχεδόν ένας χρόνος από τότε που πληρώθηκε η τελευταία δόση του άρθρου 44, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή την στιγμή μία οφειλή που φτάνει στο 1,5 εκατ. ευρώ, μαζί με τις 250.000 ευρώ που ζητούνται ως έναντι. Μέχρι να βρεθούν τα λεφτά (πράγμα πολύ δύσκολο με βάση τις σημερινές συνθήκες) η ΑΕΚ δεν θα μπορεί να διαθέσει εισιτήρια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ