ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2008
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Προτάσεις διαχείρισης της φτώχειας και της ανέχειας

Με προτάσεις διαχείρισης της φτώχειας και της ανέχειας, που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις αναμενόμενες κυβερνητικές εξαγγελίες, επιχειρεί για μια ακόμα φορά το ΠΑΣΟΚ να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα και να συντηρήσει την κούφια αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας επιλέξει το επόμενο διάστημα να κινηθεί πάνω στο δίπολο «καθημερινότητα του πολίτη» και «οικονομία», θα προσπαθήσει να εμφανίσει τις πολιτικές του προτάσεις, που στηρίζουν τη συνέχιση της μονόπλευρης λιτότητας και την ταυτόχρονη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, σαν «νέα οικονομική ατζέντα», την οποία θα παρουσιάσει ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ.

Αυτή την επιχείρηση υπηρέτησαν χτες οι διαδοχικές συναντήσεις του Γ. Παπανδρέου με στενούς του συνεργάτες, αλλά και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου. Με τη χτεσινή επιστροφή του από τις ολιγοήμερες διακοπές του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να σηματοδοτήσει μια δήθεν ...«νέα αρχή» για το ΠΑΣΟΚ, αφού στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να εμφανίσουν σαν «αφετηρία» της «αντεπίθεσης» τους τη φετινή επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη.

Πίσω βέβαια από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τις δημαγωγικές δηλώσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να κρύψει ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένο στη στήριξη μιας βαθιά αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής. Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπακωνσταντίνου με δηλώσεις του ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «διεκδικεί χρυσό μετάλλιο στη φορολογία και παγκόσμιο ρεκόρ στη διάλυση της οικονομίας», πρότεινε σαν «ανακούφιση» για τα λαϊκά στρώματα τη χορήγηση επιδομάτων!! Αποφεύγοντας φυσικά να αναφερθεί σε οικονομική ενίσχυση σε μισθούς και συντάξεις, εξάλλου ο Γ. Παπανδρέου επαίνεσε ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τη «συμφωνία» που προβλέπει αύξηση ενός ευρώ τη μέρα στο μεροκάματο των εργαζομένων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «πρότεινε τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους που πλήττονται». Ο ίδιος επίσης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει «προτάσεις νόμου» για τη χορήγηση «επιδόματος θέρμανσης» και «μείωση των τιμολογίων των κρατικών επιχειρήσεων». Ζητάμε, πρόσθεσε ο ίδιος, «να ενεργοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί της αγοράς για να μπορέσουν να μειωθούν οι τιμές».

Αυτές τις προτάσεις «ασπιρίνες», που διαιωνίζουν το καθεστώς της φτώχειας, κάλεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ «να εξηγήσουν στον κόσμο», ισχυριζόμενος ότι αποτελούν «αντιπαράθεση στην κυβερνητική πολιτική» και «μια ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας»... Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει από τώρα την παράταση του χρόνου εγγραφής των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση με το σκάνδαλο Παυλίδη, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν «ασχολείται με τη σκανδαλολογία», αλλά με τη «λογική αυτής της κυβέρνησης που θεωρεί ότι το κράτος είναι φέουδό της, που θεωρεί ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τους νόμους και τους θεσμούς για το στενό κομματικό της συμφέρον, ότι μπορεί να συγκαλύπτει αντί ν' αποκαλύπτει».

Εμείς ήμασταν στην πρώτη γραμμή...

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εγκάλεσε την κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στον πόλεμο της Οσετίας, θυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «σε αντίστοιχες κρίσεις στο παρελθόν», είχε «την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» και όπως χαρακτηριστικά είπε: «Πάντα σε αυτές τις καταστάσεις δεν κρυβόταν, δεν περίμενε να δει και δεν επιχειρούσε να είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Επαιρνε ξεκάθαρη θέση, θέση συμβατή με τη διεθνή νομιμότητα και θέση ενεργητική». Οι δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου δείχνουν ότι η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις γενοκτονίες λαών, που υπηρέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη και της ΝΔ, αποτελούν προφανώς «παράσημα» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαρροή... σεναρίων

Διαρρέοντας σενάρια, είτε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είτε για επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να καλύψει τους αντιλαϊκούς και αντεργατικούς σχεδιασμούς του που έχει δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα.

Η παραπέρα όξυνση των λαϊκών προβλημάτων από την εφαρμοζόμενη πολιτική και η διογκούμενη οργή εργαζομένων και συνταξιούχων, έχει οδηγήσει τα κυβερνητικά επιτελεία στην κατάρτιση σχεδίων χειραγώγησης και παραπλάνησης των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, σε μια περίοδο που το κυβερνητικό στρατόπεδο συνταράσσεται από το νέο σκάνδαλο με τον πρώην υπουργό Αιγαίου Αρ. Παυλίδη, η κυβέρνηση συντηρώντας τα σενάρια προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα που θα της δώσει την ευκαιρία να μεταφέρει αλλού τη «συζήτηση».

Πάντως, παρά τις πληροφορίες αλλά και τα δημοσιεύματα που μιλούν για εισηγήσεις κυβερνητικών στελεχών για ανασχηματισμό αμέσως μετά τη ΔΕΘ, το Μέγαρο Μαξίμου επίσημα θα αποφεύγει να πάρει συγκεκριμένη θέση αλλά θα αφήνει να «ζυμώνουν» το θέμα με δηλώσεις του βουλευτές της ΝΔ. Συγχρόνως, η κυβέρνηση με τα σενάρια θέλει να στείλει και ένα μήνυμα προς τους «αντάρτες» βουλευτές, οι οποίοι αν και στηρίζουν κάθε αντιλαϊκό νομοσχέδιο δημιουργούν κλίμα «σύγχυσης» μέσα στο κυβερνών κόμμα. Είναι φανερό ότι οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου θα απασχολήσουν σοβαρά το Μέγαρο Μαξίμου και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά τους η κυβέρνηση θα επικαλεστεί τη «λαϊκή εντολή» του προηγούμενου Σεπτέμβρη και κυρίως τη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο ότι θα προωθήσει το νέο κύμα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

ΙΝΔΙΑ
Πειράματα φαρμακοβιομηχανιών σε παιδιά...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Δεν είναι καινούριο πως πολλές φαρμακοβιομηχανίες δε διστάζουν να θυσιάσουν στο βωμό της «έρευνας» με γνώμονα το κέρδος ακόμη και παιδιά προκειμένου να πειραματιστούν με νέα φάρμακα. Χτες, ινδικά ΜΜΕ αποκάλυψαν το θάνατο αρκετών δεκάδων βρεφών και παιδιών που πέθαναν παίζοντας, ανυποψίαστα, το ρόλο πειραματόζωου...

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 49 παιδιά (ορισμένα πριν κλείσουν τους 12 μήνες) απεβίωσαν στη διάρκεια κλινικών εξετάσεων για να δοκιμαστούν νέα φάρμακα και θεραπείες τα τελευταία 2,5 έτη στο ιατρικό ινστιτούτο «Ολ Ιντια» στο Νέο Δελχί. Το ινστιτούτο, που κάνει εξετάσεις για παιδιά με σπάνιες αιματολογικές ασθένειες ή προβλήματα που συνδέονται με τις συνθήκες της γέννησής τους, προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι το ποσοστό παιδικής θνησιμότητας ήταν «μόλις 1,18%». Αναλυτικά, αναφέρονται κλινικές εξετάσεις σε 4.142 παιδιά, από τα οποία τα 2.278 δεν είχαν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής τους.

Διέρρευσε, πάντως, ότι τις δραστηριότητες του ινστιτούτου αυτού χρηματοδοτεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας της Ινδίας, αλλά και το Συμβούλιο Ιατρικής Ερευνας του ινδικού δημοσίου.

Νωρίτερα, Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν την παρασκευή ενός πολλά υποσχόμενου φαρμάκου (FT-11) για νεφροπαθείς από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης που ενδέχεται να προλαμβάνει την ίνωση. Σύμφωνα με ΜΜΕ της Αυστραλίας, το φάρμακο δεν αποκλείεται να θέσει τέρμα και στην ανάγκη για τακτική αιμοκάθαρση και να περιορίσει ακόμη και την ανάγκη μεταμόσχευσης οργάνων.

Παράλληλα, μέρος της αυστραλιανής επιστημονικής κοινότητας χαρακτήρισε «θεαματική» την επίδραση άλλου φαρμάκου που παρασκεύασαν επιστήμονες του ερευνητικού κέντρου «Peter McCallum» και φέρεται να μειώνει το μέγεθος των καρκινογόνων όγκων του μαστού και των ωοθηκών έως και 50%. Το φάρμακο, οι κλινικές δοκιμές του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει, έχει οδηγήσει μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να βγει στην αγορά το συντομότερο...

ΗΠΑ
Δικαστική έρευνα για την «Μπλακγουότερ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ενα βήμα πριν την άσκηση ποινικών διώξεων θεωρούνται οι επιστολές που απέστειλαν εισαγγελείς σε έξι στελέχη και μισθοφόρους της διαβόητης εταιρείας «ασφαλείας» «Blackwater Worldwide», για το γεγονός ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν χωρίς κανένα λόγο, στις 16 Σεπτέμβρη 2007, 17 Ιρακινούς πολίτες. Το φονικό επεισόδιο που προκάλεσε σάλο είχε σημειωθεί ενώ άνδρες της εταιρείας συνόδευαν στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναχωρούσαν από τη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Washington Post», οι επιστολές, που αποτελούν προϊόν έρευνας που διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης αμέσως μετά την αποκάλυψη του φονικού περιστατικού, απευθύνονται στα στελέχη και φρουρούς της «Blackwater» και τα καλεί να αντιπαραβάλλουν στα στοιχεία τη δική τους εκδοχή των γεγονότων. Οι άνδρες της ιδιωτικής εταιρείας, εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα, ισχυρίστηκαν ότι έδρασαν νόμιμα και πυροβόλησαν σε αυτοάμυνα. Πάντως, στελέχη της κυβέρνησης του Ιράκ αναφέρουν ότι κατά το πόρισμα σχετικής έρευνας, άνοιξαν πυρ εντελώς απρόκλητα ενώ η κυβέρνηση του Ιράκ ζητά τη δίωξη των προσώπων που ενέχονται στις απρόκλητες δολοφονίες, αίτημα που οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις έχουν απορρίψει.

Βάσει αυτής απόρριψης αλλά και της πληθώρας των συμβολαίων που αποσπά η «Μπλακγουότερ» από την αμερικανική κυβέρνηση - από τη φρούρηση των συνόρων με το Μεξικό έως τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» - ειδικοί αμφισβητούν το εάν και κατά πόσον τα στελέχη της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας μπορούν να διωχτούν βάσει των κείμενων νόμων στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η «Blackwater» είχε σύμβαση με το υπουργείο Εξωτερικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ