ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Επιχείρηση ξεπουλήματος και λαϊκής εξαπάτησης

Επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων προωθεί η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα στήνουν το σκηνικό εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου

Η κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης στο χώρο της οικονομίας για το χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου που απομένει, με έμφαση στο ξεπούλημα της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας, το σχεδιασμό του προϋπολογισμού του 2004, την εισαγωγή στο δημόσιο των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, ήταν το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης και το λεγόμενο «προεκλογικό πακέτο», που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και η πορεία των ολυμπιακών έργων. Στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομίας, επιχείρησε να καθησυχάσει τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά και όσους εκφράζουν φόβους για «δημοσιονομική χαλάρωση» ενόψει εκλογών, ότι οι προεκλογικές παροχές που θα εξαγγείλει η κυβέρνηση θα κινούνται αυστηρά, στα πλαίσια της «δημοσιονομικής σταθερότητας», με στόχο πάντα τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους.

Αιχμή στο ξεπούλημα

Στις δηλώσεις που έκανε ο Ν. Χριστοδουλάκης μετά το τέλος της πολύωρης σύσκεψης, έκανε λόγο για την ανάγκη «επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών», με το επιχείρημα ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο κατά την οποία η διεθνής και η ευρωπαϊκή οικονομία αρχίζουν να συνέρχονται από την πολύμηνη κρίση.

Με στόχο λοιπόν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας (δηλαδή, του «ελληνικού» κεφαλαίου) η κυβέρνηση προωθεί νέο ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στο χώρο των τραπεζών και της ενέργειας και του νερού. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες, που προέρχονται από αντιτιθέμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, η κυβέρνηση, με το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επιχειρεί να ενισχύσει συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. παράδοση της ΕΥΔΑΠ στον όμιλο Μπόμπολα).

Στο χώρο των τραπεζών, στην παρούσα φάση, προωθεί την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είτε μέσω της συγχώνευσής του με την Τράπεζα Αττικής (εκκρεμεί η απάντηση του ΤΣΜΕΔΕ) είτε με την απευθείας πώλησή του σε τραπεζικό όμιλο. Το υπουργείο Οικονομίας προτίθεται επίσης να πουλήσει «στην αγορά» το μερίδιο μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει μέσω της ΔΕΚΑ, ενώ κινητικότητα υπάρχει και για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας. Ετσι, έχει ζητηθεί από τη γαλλική «Κρέτιντ Αγκρικόλε» να απαντήσει αν θα διευρύνει τη συμμετοχή της στην Εμπορική (κατέχει σήμερα το 7%). Σε περίπτωση που η απάντηση από τη γαλλική πλευρά είναι αρνητική, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας διαρρέουν ότι η Εμπορική Τράπεζα θα συγχωνευτεί - εξαγοραστεί από κάποιον άλλο τραπεζικό όμιλο. Κινήσεις επίσης έχουν σημειωθεί και για την ιδιωτικοποίηση της Γενικής Τράπεζας, στην οποία το Μετοχικό Ταμείο Στρατού παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Στους άλλους τομείς της οικονομίας, η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στα ιδιωτικά συμφέροντα με την εισαγωγή ενός νέου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται και οι διαγωνισμοί για την ανάθεση σε ιδιώτες της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την παράδοση της ΔΕΠΑ σε «στρατηγικό επενδυτή». Σε «στρατηγικό επενδυτή» αναμένεται να καταλήξει και η ΕΥΔΑΠ, καθώς η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης Υδρευσης.

Ακροβασίες...

Στο δημοσιονομικό τομέα η κυβέρνηση ακροβατεί ανάμεσα στην ανάγκη να παρουσιάσει ένα «αξιοπρεπές» πακέτο προεκλογικών παροχών, στην προσπάθειά της να υφαρπάξει για μια ακόμη φορά τη λαϊκή ψήφο και στις απαιτήσεις για διατήρηση της «δημοσιονομικής σταθερότητας» στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ και την οικονομική ολιγαρχία της χώρας. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, το «προεκλογικό πακέτο», που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα στοχεύει τις κοινωνικές ομάδες που οι δημοσκοπήσεις εντοπίζουν μείωση της κυβερνητικής επιρροής. Πρόκειται για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τους άνεργους, όπου έχει πέσει το κύριο βάρος της κυβερνητικής προσπάθειας για αντιστροφή του κλίματος... Τα προς εξαγγελία μέτρα, δε, συνεχίζουν να κινούνται σε λογικές ελεημοσύνης (αύξηση συντάξεων σε ΟΓΑ, ΕΚΑΣ, επιδόματα πολυτέκνων, ατόμων με ειδικές ανάγκες), ίσως λίγο περισσότερο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν λόγω του «ειδικού» χαρακτήρα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Στη ρουσφετολογική αυτή τακτική εντάσσουν και τις προσλήψεις στο δημόσιο με τη μορφή της μερικής απασχόλησης, ευελπιστώντας ότι έτσι θα δημιουργήσουν συνθήκες ομηρίας για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Στο χώρο βέβαια μπαίνουν και τα διάφορα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας.


«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Ζητούνται αγοραστές

Η αναζήτηση ιδιωτών για την εκχώρηση της «Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΝΟΑ) είναι τώρα το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης. Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, διευκρινίζοντας ότι η ΝΟΑ θα συγκροτηθεί άμεσα, μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή. Οπως σημείωσε ο υπουργός, οι ιδιώτες θα συμμετάσχουν στη ΝΟΑ με πλειοψηφικό πακέτο 51% τουλάχιστον.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τον κατακερματισμό του ομίλου εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και τη σύσταση της ΝΟΑ. Δηλαδή μιας μικρής αεροπορικής εταιρίας, αμιγώς πτητικού έργου, με λίγα αεροπλάνα, συρρικνωμένο δίκτυο και λίγους εργαζόμενους. Η ΝΟΑ θα προκύψει από τη συγχώνευση της ΟΑ με τις θυγατρικές «Ολυμπιακή Αεροπλοΐα» και «Μακεδονικές Αερογραμμές». Θα είναι απαλλαγμένη από κάθε οικονομικό βάρος και θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες. Οι υπόλοιπες κερδοφόρες δραστηριότητες του ομίλου εταιριών της ΟΑ (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, Τεχνική Διεύθυνση κ.ά.), αν και το κυβερνητικό σχέδιο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί πλήρως, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν την πορεία της ΝΟΑ.

Στη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των συμβάσεων του ΟΣΕ με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την προμήθεια βαγονιών και τροχαίου υλικού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Βερελή, η πρωθυπουργική εντολή είναι να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Υπενθυμίζεται ότι από το 1998 έχουν υπογραφεί μεταξύ του ΟΣΕ και των ναυπηγείων, προγραμματικές συμφωνίες ύψους περίπου 150 δισ. δρχ., οι οποίες παραμένουν ανεκτέλεστες. Για το λόγο αυτό η διοίκηση του ΟΣΕ εγείρει οικονομικές απαιτήσεις από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που ανήκουν πλέον σε γερμανική εταιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιέσεις που δέχεται η διοίκηση του ΟΣΕ και από κυβερνητικά στελέχη και από τους Γερμανούς, για περιορισμό των απαιτήσεων, είναι μεγάλες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ