ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
... Θίχτηκαν εργολάβοι

Σιωπά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στις καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου, ότι στο λιμάνι του Βόλου εκτελούνται επισκευαστικές εργασίες σε πλοία με χρήση φλόγας!

Με "ένοχη σιωπή" αντιμετωπίζει η ηγεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας τις καταγγελίες του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά,σχετικά με τις επισκευές πλοίων με χρήση φλόγας που εκτελούνται στο λιμάνι του Βόλου,παρότι είναι εμπορευματικό επιβατηγό λιμάνι! Ταυτόχρονα, εργολάβοι... θίχτηκαν από την καταγγελία του συνδικάτου και ένας εξ αυτών, ο κ. Περίδης,έσπευσε να απαντήσει με επιστολή του στο συνδικάτο από τις στήλες της "Θεσσαλίας". Συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι το δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, που γνωστοποιούσε τις καταγγελίας του συνδικάτου, είναι "αναληθές και αναξιόπιστο" και δίνει διάφορες συμβουλές προς το συνδικάτο, όπως "να σταματήσει τις άσκοπες απεργίες και να ασχολείται με τον τόπο του και με τους ανθρώπους του... "!

Την απάντηση στον κ. Περίδη δίνει με επιστολή της προς την εφημερίδα "Θεσσαλία" η Ενωση Μιχανοσιδηρουργών Βόλου,η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: "Θορυβημένος ο εν λόγω εργολάβος αντί να δώσει απαντήσεις στα ζητήματα ασφάλειας της εργασίας, εργασιακών σχέσεων, αμοιβής και ασφαλιστικών εισφορών, μεταφέρει σχηματικά όλα τα προβλήματα της κοινωνίας μας σε συνδικαλιστές. Την ίδια στιγμή που ο ίδιος και οι όμοιοί του είναι οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι για την απαράδεκτη κατάσταση στους χώρους δουλιάς. Κόπτεται για το μεροκάματο του εργάτη, όταν ο ίδιος έχει καθιερώσει απαράδεκτες και μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας. Κόπτεται για τα ατυχήματα, όταν είναι γνωστές σε όλους μας οι ευθύνες εφοπλιστών, εργολάβων και αρμόδιων υπηρεσιών για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στη Ζώνη".

Η Ενωση υπογραμμίζει ιδιαίτερα στην επιστολή της ότι οι μεταλλεργάτες της περιοχής έχουν "πολλά μαζεμένα" για τη γενικότερη συμπεριφορά τους σαν εργοδότες. "Ο κ. Περίδης - σημειώνεται τέλος - και οι "συν αυτώ" ας κοιτάξουν τη δουλιά τους και πώς θα εφαρμόσουν την εργατική νομοθεσία. Τα προβλήματα της εργατικής τάξης θα τα λύσουν οι εργαζόμενοι μέσα απ' τα συνδικάτα τους, με τα αιτήματα και την πάλη τους".

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Προειδοποίηση από την "Εργοστασιακή Επιτροπή"

Κίνδυνος ατυχημάτων, εξαιτίας της πολλαπλής απασχόλησης. Μπροστά στις ευθύνες τους, οι ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη συγκέντρωση που κάλεσε προχτές η "Εργοστασιακή Επιτροπή", και η εκδήλωση της αγανάκτησής τους για τους εκβιασμούς που δέχονται, προκειμένου να αποδεχτούν τη διπλή ειδικότητα, θορύβησε την επιχείρηση, η οποία απέσυρε τις απειλές για κυρώσεις και τώρα κάνει λόγο για "οικειοθελή" αποδοχή της διπλής ειδικότητας.

Θορυβημένη εμφανίζεται και η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ), η οποία, μετά τις έντονες αποδοκιμασίες που δέχτηκε, κυκλοφόρησε ανακοίνωση, με την οποία ζητάει από τους εργαζόμενους να είναι και ευχαριστημένοι που έχουν δουλιά, ενώ αποδίδει όλα τα δεινά των Ναυπηγείων στη στάση της "Εργοστασιακής Επιτροπής"!

Στο μεταξύ, η "Εργοστασιακή Επιτροπή", με υπόμνημά της προς τη ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία Μετάλλου, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τον ΣΤΕΒ, καταγγέλλει ότι κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων των Ναυπηγείων βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο της εργοδοσίας.

Ειδικότερα για τη διπλή ειδικότητα, σημειώνει: "Παραβιάζεται η εργατική νομοθεσία και παράλληλα δημιουργούνται μεγάλοι κίνδυνοι εργατικών ατυχημάτων, αφού στέλνονται άσχετοι άνθρωποι σε δουλιές που θέλουν ειδίκευση και εμπειρία. Μετά τη συρρίκνωση του ναυπηγείου από την κυβέρνηση κατά 1.000 άτομα, λόγω της ιδιωτικοποίησής του, με το καθεστώς 51 - 49%, έχει επέλθει πλήρης αποδιάρθρωση και πολλά τμήματα υπολειτουργούν, βάζοντας σε κίνδυνο και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ετσι, όποια κενά παρουσιάζονται στην παραγωγική διαδικασία και στη λειτουργία, προσπαθούν να τα καλύψουν με εργολάβους και διπλή ειδικότητα, αλλά και πολλαπλή απασχόληση".

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται, όμως, και συνδικαλιστικά στελέχη, που "βάζουν πλάτη για να περάσουν αυτά τα αντεργατικά σχέδια". Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι πρόκειται για τους: Α. Κανατσούλη, αντιπρόεδρο της ΠΟΕΜ και στέλεχος της ΔΑΚΕ, Γ. Τσίτουρα, στέλεχος του ΣΤΕΒ, εκλεγμένο με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ και Α. Τριγώνη, εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ της εταιρίας και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ.

Η "Εργοστασιακή Επιτροπή" καλεί τα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα να πάρουν θέση σ' αυτό το ζήτημα και να ασκήσουν πίεση στην επιχείρηση για να σταματήσουν οι απειλές.

"Ταφόπλακα" και στη λιπασματοβιομηχανία!

Μετά τα "Λιπάσματα Δραπετσώνας", η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει "ταφόπλακα" και στην ΑΕΒΑΛ, η οποία σταματά τις εργασίες της στο τέλος του μήνα και από τον Οκτώβρη μπαίνει στο καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης. Ομαδικές απολύσεις και στις επιχειρήσεις του ΟΑΕ

Χαριστική βολή και στην "Ελληνική λιπασματοβιομηχανία" είναι έτοιμη να δώσει τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζοντας να κλείσει μετά τα "Λιπάσματα Δραπετσώνας" και την ΑΕΒΑΛ στην Πτολεμαϊδα! Ταυτόχρονα πετάει στο δρόμο τους 700 περίπου εργαζόμενους που απασχολούν τα δύο εργοστάσια, ενώ με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου στη Βουλή, επιχειρεί να "χρυσώσει το χάπι" για τους υπό απόλυση εργαζόμενους με προγράμματα επιδότησης και επανακατάρτισης. Στην ίδια τροπολογία προαναγγέλλονται και ομαδικές απολύσεις εργαζομένων και από όσες επιχειρήσεις απέμειναν στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων!

Σε σύσκεψη που έγινε προχτές αργά το βράδυ με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου,βουλευτές του Νομού Πτολεμαϊδας και τους διευθυντές της ΕΤΒΑ και της λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ, αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου στο τέλος του μήνα!Οσον αφορά τους 241 εργαζόμενους του εργοστασίου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και θα αρχίσει η ειδική εκκαθάριση του εργοστασίου, θα έχουν βρεθεί στο δρόμο! Σχετικά με τα "Λιπάσματα Δραπετσώνας" ήδη έχει ανακοινωθεί από το νομάρχη Πειραιά Χρήστο Φωτίου και από την υφυπουργό Αννα Διαμαντοπούλου ότι σε 12 μήνες από τώρα θα έχουν κλείσει!

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη σύσκεψη, οι εργαζόμενοι της ΑΕΒΑΛ θα πάρουν τώρα την κανονική θερινή τους άδεια και θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, οπότε και θα αρχίσει η ειδική εκκαθάριση του εργοστασίου. Για την τύχη των εργαζομένων της ΑΕΒΑΛ, η ΕΤΒΑ με χτεσινή της ανακοίνωση διευκρινίζει... ότι από τώρα μέχρι το τέλος Οκτώβρη "θα έχουν διευθετηθεί όλα τα εργασιακά θέματα (αποζημιώσεις, μετακινήσεις κλπ.)"! Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την πώληση του εργοστασίου οι οποίοι απέβησαν "άκαρποι". Μετά από την προχτεσινή απόφαση του υπουργείου και της ΕΤΒΑ, το εργοστάσιο θα τεθεί ξανά και μέσα από συνοπτικές διαδικασίες σε νέους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, "καθαρό" από χρέη, εργαζόμενους, εργασιακά δικαιώματα!

Οσον αφορά την τροπολογία, κυβέρνηση επιχειρεί να απορροφήσει τους κραδασμούς που θα προκαλέσουν οι αποφάσεις για το κλείσιμο της λιπασματοβιομηχανίας, αλλά και για αυτούς που θα απολυθούν από τις επιχειρήσεις του ΟΑΕ - οι οποίες ήδη βρίσκονται έτοιμες για ξεπούλημα ή για κλείσιμο, πετώντας το "κόκαλο" των προγραμμάτων επιδότησης! Η τροπολογία είχε κατατεθεί με νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, όμως την απέσυραν για να "βελτιώσουν" τις προϋποθέσεις για τις επιδοτήσεις και να την καταθέσουν εκ νέου σε άλλο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, όσοι εργαζόμενοι θα απολυθούν από τις δύο λιπασματοβιομηχανίες και επιχειρήσεις του ΟΑΕ, από τη δημοσίευσή της, μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 1998, δικαιούνται να επιλέξουν μεταξύ πέντε προγραμμάτων, τα οποία προβλέπουν "την επιδότηση για αυταπασχόληση, νέων θέσεων εργασίας, επανακατάρτισης, ειδική επιδότηση ανεργίας και τακτική επιδότηση ανεργίας"...

"Σκλαβοπάζαρα" γιαπιά στην Πάτρα

Την ανατροπή του ωραρίου, του πενθημέρου, των συλλογικών συμβάσεων και πολλών άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων στα έργα της ΔΕΥΑΠ και της Νομαρχίας, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας,σημειώνοντας ότι η ίδια εικόνα συναντάται και σε πολλά άλλα έργα στην περιοχή. Συγκεκριμένα, στο κέντρο της πόλης, στο νεοανεγειρόμενο κατάστημα "Βαρνακιώτης", καταπατούνται το πενθήμερο, η κυριακάτικη αργία και το ωράριο, όπως και στου "Βασιλόπουλου".

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου, καταγγέλλεται ότι "η Επιθεώρηση Εργασίας αδυνατεί να παρέμβει, η αστυνομία περί άλλα τυρβάζει, όταν μέσα στην πόλη κυριακάτικα τα κομπρεσέρ στήνουν συναυλία ντεσιμπέλ σε ώρες κοινής ησυχίας". Ακόμα, ο "νομάρχης και ο δήμαρχος τη δουλιά τους ας κάνουν κι ας σκοτωθούν μερικοί εργαζόμενοι".

"Ο δρόμος που μένει στους οικοδόμους - καταλήγει η ανακοίνωση - είναι η καθημερινή αντιπαράθεση και ο ενωμένος αγώνας για την υπεράσπιση όλων των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων".

Συμπαράσταση

Τη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του "ΞΕΝΙΑ" Λαγονησίου,εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά.Οι εργαζόμενοι της μονάδας, οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο νόμου για την ιδιωτικοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, ξεκινούν από σήμερα κινητοποιήσεις ζητώντας την εξαίρεση της μονάδας και την άμεση ανακαίνισή της.

Στην ανακοίνωση του σωματείου τονίζεται ακόμα: "Το ξενοδοχείο αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού. Απαιτούμε από την υπουργό Ανάπτυξης και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, να ασχοληθούν σοβαρά με τα αιτήματα των εργαζομένων".

Δύο ακόμα Σχολές Μαθητείας

Δύο νέες Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, με την ειδικότητα του τεχνίτη μαρμάρων, πρόκειται να λειτουργήσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη από τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Η διάρκεια φοίτησης των μαθητών στις σχολές αυτές θα είναι τριετής. Οι σπουδαστές στο πρώτο έτος θα έχουν θεωρητική εκπαίδευση, ενώ στα άλλα δύο θα έχουν και πρακτική εξάσκηση και θα αμείβονται με το 50% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Οσοι ενδιαφέρονται να εγγραφούν στις σχολές, μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ που βρίσκονται στο Ηράκλειο Αττικής, Πευκών 112, τηλ. 28.16.074 - 28.19.672 και στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκης 18, τηλ. 031 - 69.62.212 - 213.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ