ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ
Η άθλια κατάσταση φέρει τη σφραγίδα της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Η περιοδεία του ΚΚΕ στο νοσοκομείο ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που τσακίζουν υγειονομικούς και ασθενείς

Από την πρόσφατη περιοδεία του Σ. Ζαριανόπουλου
Από την πρόσφατη περιοδεία του Σ. Ζαριανόπουλου
Περιοδεία στο Νοσοκομείο του Κιλκίς πραγματοποίησε η ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ, στις 27/6, στο πλαίσιο της πολιτικής παρέμβασης της Οργάνωσης του Κόμματος σε χώρους δουλειάς της περιοχής.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής του κλιμακίου, εκτός από την περιοδεία που έκανε στο χώρο του νοσοκομείου, συναντήθηκε με τον διοικητή καθώς και με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων και με εκπρόσωπο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς. Επίσης, επισκέφτηκε και τη μονάδα του ΕΚΑΒ που στεγάζεται στο χώρο του νοσοκομείου.

Από τις συναντήσεις αναδείχτηκαν για ακόμα μία φορά τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου της πόλης, τα οποία έχουν άμεση επίπτωση στη ζωή των λαϊκών οικογενειών όλου του νομού και τα οποία παραμένουν εδώ και χρόνια άλυτα, παρά τις όσες αλλαγές έχουν γίνει σε κυβερνήσεις και υπουργούς Υγείας.

Ασφυκτική κατάσταση για προσωπικό και ασθενείς

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι το βασικό πρόβλημα του νοσοκομείου, αφού λειτουργεί σχεδόν με τους μισούς γιατρούς, σε σχέση με τις οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Υπάρχουν περιπτώσεις ακόμα και θέσεων που χηρεύουν, λόγω συνταξιοδότησης ή μετακίνησης γιατρών, και δεν αναπληρώνονται. Είναι πολλές οι περιπτώσεις γιατρών που δεν έχουν στην κλινική τους το αντίστοιχο ειδικευόμενο προσωπικό. Και βέβαια, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν με τους επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι είναι αναγκαίοι, αλλά δεν είναι μόνιμοι και έτσι δημιουργούνται κατά καιρούς επιπρόσθετα κενά. Αποτέλεσμα είναι η δυσλειτουργία κλινικών, όπως της Χειρουργικής, της Παιδιατρικής, της Ψυχιατρικής και της Ουρολογικής, ενώ άμεση είναι η ανάγκη κάλυψης κενών, όπως πνευμονολόγου, γαστρεντερολόγου, γναθοχειρούργου κ.ά.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι αναμενόμενη η εντατικοποίηση της εργασίας για το ιατρικό και το υπόλοιπο προσωπικό, μιας και ελλείψεις υπάρχουν και στο μη ιατρικό προσωπικό. Οπως αναμενόμενη είναι και η αδυναμία παροχής όλων των ιατρικών υπηρεσιών προς τον λαό της περιοχής, παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες πολλές φορές προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Σοβαρό πρόβλημα, που σχετίζεται με την έλλειψη γιατρού και προσωπικού, αποτελεί το γεγονός πως ενώ το Νοσοκομείο Κιλκίς διαθέτει σύγχρονο και καινούργιο αξονικό τομογράφο (τον μοναδικό στο νομό), αυτός δεν είναι διαθέσιμος κάθε μέρα και όλο το εικοσιτετράωρο, γιατί δεν υπάρχει το αντίστοιχο και επαρκές προσωπικό, δηλαδή ακτινολόγοι. Ετσι, η πλειοψηφία των ασθενών αναγκάζεται να μετακινείται μέχρι τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή μία απόσταση τουλάχιστον 50 χλμ. Είναι πιθανό, δε, να συμβεί και το εξής τραγελαφικό περιστατικό, π.χ. ασθενής να πάει στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, να σταλεί στη Θεσσαλονίκη για αξονική τομογραφία, να επιστρέψει στο Κιλκίς για περαιτέρω εξετάσεις και αν δεν υπάρχει γιατρός σχετικής ειδικότητας να εφημερεύει στο νοσοκομείο, να ξαναπάει σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Με λίγα λόγια, θα χρειαστούν περίπου 200 χλμ. μετακίνησης και αρκετές ώρες για μια διαδικασία που θα μπορούσε να είχε λυθεί σε μια - δυο ώρες στο ίδιο νοσοκομείο.

Ζήτημα που σχετίζεται με τις διακομιδές και τις μετακινήσεις ασθενών είναι και η λειτουργία του ΕΚΑΒ. Ακόμα και αν ο αριθμός των ασθενοφόρων και του προσωπικού προκύπτει «αναλογικά» με τον πληθυσμό του νομού, στην πράξη επιβεβαιώνεται ότι δεν επαρκεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες. Εκτός των άλλων, γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη το μέγεθος του νομού, η γεωγραφία του, τα απομακρυσμένα χωριά. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι υπάλληλοι καλούνται να επιλέξουν ποιο περιστατικό θα προηγηθεί, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο ή προσωπικό. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που περιμένουν μέχρι και 48 ώρες στο νοσοκομείο για να διακομιστούν, κάτι το οποίο, βέβαια, προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Επιπλέον, τον τελευταίο χρόνο μεταφέρθηκε και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Κιλκίς στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας επιπρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του, με την επίσημη αιτιολόγηση να λέει ότι «θα εξοικονομηθεί προσωπικό για ένα επιπλέον ασθενοφόρο». Η κατάσταση αυτή όχι μόνο ταλαιπωρεί τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά τους οδηγεί τελικά στη «λύση» των ιδιωτικών εταιρειών.

Ο λαός βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες Υγείας

Εξάλλου, η «επιλογή» του ιδιωτικού τομέα έχει γίνει κανόνας στον τομέα της Υγείας. Αυτό εκφράζεται με την παράδοση, κατά καιρούς, μιας σειράς λειτουργιών του νοσοκομείου, όπως η φύλαξη, η καθαριότητα, τα πλυντήρια, η σίτιση κ.ά. σε εργολάβους. Εκφράζεται με το γεγονός ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το Φάρμακο, για ιατρικές υπηρεσίες, ακόμα και για αναλώσιμα που δεν παρέχονται στα νοσοκομεία.

Η παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα εκφράζεται και με τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό δωρεών και χορηγιών προς το Νοσοκομείο του Κιλκίς, όπου μια σειρά ανάγκες τα τελευταία χρόνια, από την αγορά ασθενοφόρων και την ανακαίνιση κλινικών μέχρι την παροχή ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού και χειρουργικών εργαλείων, πραγματοποιούνται από δωρεές, αναδεικνύοντας το ρόλο του κράτους και τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, που αφήνει στη διάθεση του κάθε «ευεργέτη» την υγεία του λαού και το επίπεδο των ιατρικών παροχών. Ετσι, όχι μόνο δεν εξασφαλίζεται η δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, αλλά οι διάφορες «ευεργεσίες» αξιοποιούνται για να προωθηθεί η διαστρεβλωμένη αντίληψη για το δήθεν ανθρώπινο πρόσωπο των επιχειρηματικών ομίλων και του ίδιου του καπιταλισμού.

Επίσης, σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και με το κτιριακό του νοσοκομείου. Παρά τη νέα πτέρυγα που έχει κατασκευαστεί την τελευταία δεκαετία, το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου είναι κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930 και του 1950. Αυτό από μόνο του δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για ζητήματα στατικής επάρκειας και αντισεισμικής προστασίας, αλλά και λειτουργικότητας, υγειονομικής, πυροπροστασίας.

Είναι εμφανές ότι η συνεχής υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό οδηγεί στην υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, όπως και αυτού του Κιλκίς.

Την ώρα, μάλιστα, που οι εργαζόμενοι του νομού απευθύνονται σε ένα νοσοκομείο που δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες τους, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη τους, υπάρχουν στο νομό μεγάλες και ανταγωνιστικές βιομηχανίες, με εξαγωγικό προσανατολισμό και μεγάλη κερδοφορία, που πολλές από αυτές έχουν επιδοτηθεί κατά καιρούς με κρατικό και ευρωενωσιακό χρήμα, έχουν λάβει ειδικά φορολογικά προνόμια κ.ά. Αυτή η αντίθεση επιβεβαιώνει στην πράξη ότι «δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει», μιας και την ώρα που οι μεγάλες βιομηχανίες αυξάνουν τα κέρδη και τον πλούτο τους, οι εργαζόμενοι ζουν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Η Υγεία είναι λαϊκό δικαίωμα

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, σε όλες τις συναντήσεις που πραγματοποίησε, τόνισε ότι η κατάσταση στο Νοσοκομείο του Κιλκίς δεν διαφέρει από την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, αλλά ακόμα και στα κεντρικά νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων.

Σημείωσε ότι είναι πολιτική της ΕΕ, την οποία υιοθετούν στο σύνολό της τόσο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η μείωση του μόνιμου προσωπικού, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση της εργασίας του προσωπικού των νοσοκομείων, μείωση των μισθών, παροχή όλο και λιγότερων εργαλείων για να επιτελέσουν το έργο τους οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας.

Αυτή η πολιτική επιλογή «δίνει χώρο» σε επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας να επενδύσουν, με σκοπό βέβαια την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους και όχι την υγεία του λαού. Γι' αυτό αυξάνονται οι ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά και άλλα ιδιωτικά κέντρα, γι' αυτό τομείς λειτουργίας των νοσοκομείων δίνονται σε εργολάβους, γι' αυτό δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό, δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς τα νοσοκομεία κ.τ.λ.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι η Υγεία αποτελεί λαϊκό δικαίωμα, γι' αυτό και η λειτουργία των νοσοκομείων πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, να εξασφαλίζεται η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως και ο απαραίτητος εξοπλισμός, οι αναγκαίες υποδομές.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει σταθερά στον προσανατολισμό του το ζήτημα της υγείας του λαού, κάνοντας συχνά παρεμβάσεις εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, αλλά αναδεικνύοντας το ζήτημα και μέσα στα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τα μέλη του.

Κάλεσε τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικούς, διοικητικό προσωπικό, βοηθητικό και άλλο προσωπικό, μαζί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τη νεολαία του Κιλκίς, να στηρίξουν την πρόταση του ΚΚΕ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να έχουν, γιατί η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη φιλολαϊκή και ρεαλιστική. Και είναι τέτοια, γιατί προβάλλει ότι για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών σε Φάρμακο και Υγεία, για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας σε όφελος του λαού, απαιτούνται ριζικά διαφορετικές σχέσεις ιδιοκτησίας και παραγωγής, δηλαδή σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, με αποκλειστικό οδηγό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ