ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Τραγική η κατάσταση με ευθύνη και της δημοτικής αρχής

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, που συνεδρίασε χτες στον Πανελλήνιο, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός

Η εικόνα εγκατάλειψης του πάρκου πάει μαζί με το διογκωμένο πρόβλημα των ναρκωτικών
Η εικόνα εγκατάλειψης του πάρκου πάει μαζί με το διογκωμένο πρόβλημα των ναρκωτικών
Για τις ευθύνες του δήμου Αθηναίων για το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο Πεδίον του Αρεως μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, που συνεδρίασε χτες το απόγευμα στο κλειστό του Πανελληνίου.

«Δεν αποφεύγει ο δήμος τις ευθύνες του παραπέμποντας μόνο στις ευθύνες της Περιφέρειας. Εχει συνευθύνη για τις εικόνες εγκατάλειψης, για το γεγονός ότι σε επανειλημμένες προτάσεις που κάναμε για να δημιουργηθεί μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Αθήνας με τον Πανελλήνιο, για να αξιοποιηθούν οι δομές, για να διευκολυνθούν ο σύλλογος και οι γονείς, η θέση ήταν άρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, είπε πως «στο τέλος του ψηφίσματος που καταθέτετε, μπαίνουν μια σειρά κρίσιμα, αντιδραστικότατα ζητήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν. Και πρέπει να απαντηθούν γιατί χρειάζεται να ξεκινήσουμε από μία θεώρηση που λέει ότι τα ναρκωτικά είναι παράνομα γιατί είναι επικίνδυνα. Δεν είναι επικίνδυνα επειδή είναι παράνομα. Δεν θα μας λύσει το πρόβλημα η ελεύθερη διακίνηση. Δεν θα μας λύσουν το πρόβλημα τα δωμάτια για να τρυπιόμαστε. Οπως δεν έλυσε το πρόβλημα αυτό που χαρακτήρισε την προηγούμενη θητεία σας, το γεγονός ότι στηρίξατε το πρόγραμμα μεθαδόνης στα νοσοκομεία».

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας
Εφερε ως παράδειγμα το Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ», όπου υπάρχουν 210 εξαρτημένοι «και το μόνο που κάνει είναι να δίνει τη δόση, όταν γνωρίζουμε ότι μετά η δόση πουλιέται, όταν οι μισοί χρήστες κάνουν και μεθαδόνη. Αρα, η προσπάθεια να διαχειριστούμε το πρόβλημα, να το βάλουμε κάτω από το χαλί, έχει αποτύχει. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι δική σας, είναι πατέντα ΕΕ, γι' αυτό και τα περιβόητα "shooting rooms" δεν είναι καινούργιο πράγμα. Εχει δοκιμαστεί στην Ολλανδία, που αναφερθήκατε, και η εκτίμηση της ολλανδικής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών είναι ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε η χρήση, όχι μόνο δε μειώθηκαν οι θάνατοι, αλλά αντίθετα μειώθηκε η προσπάθεια ένταξης των χρηστών σε προγράμματα θεραπείας».

Ανέφερε επίσης πως «τα τρία θέματα που προτείνετε είναι "δωμάτια", "μεθαδόνη στα νοσοκομεία", "καταστολή". Δεν είμαστε αντίθετοι στην καταστολή, όταν πρόκειται για τους διακινητές και τους εμπόρους».

Να ανοίξουμε μέτωπο στα ναρκωτικά

Είπε ακόμη πως «σωστό είναι, αν θέλουμε να μιλήσουμε για ναρκωτικά, να μιλήσουμε για όλη την γκάμα του προβλήματος. Πρόληψη, θεραπεία, απεξάρτηση, καταστολή και δίκαιη δίκη για τους χρήστες. Να ξεκινήσουμε από μία ανθρώπινη αξία που λέει ότι ο εξαρτημένος μπορεί να σωθεί, όχι για να τρυπιέται σε χώρο υγιεινά ασφαλές, αλλά για να απεξαρτηθεί». Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «ποια προγράμματα απεξάρτησης, πρόληψης υλοποιεί ο δήμος; Πώς μπορεί να γίνει η πρόληψη, όταν την υπονομεύετε; Οταν διαφημίζετε τα ναρκωτικά, τη μαστούρα, την κάνναβη; Στη δημοτική αγορά Κυψέλης κάνατε μπαζάρ κάνναβης, στην "Τεχνόπολη" κάνατε φεστιβάλ κανναβοκαλλιεργητών. Με αυτήν τη λογική θα ανοίξουμε μέτωπο στα ναρκωτικά;».

Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο Αθηναίων: «Το κόμμα σας, στο οποίο είσαστε ηγετικό στέλεχος, το ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή και μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε πως θα έρθει κοινή τροπολογία για τους "χώρους υγιεινής χρήσης"».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι, θα συνεχίσουμε να λέμε ότι η προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα ναρκωτικά είναι προσπάθεια να εγκλωβιστεί ένας κόσμος στη φυγή και φυσικά η φροντίδα, το μέλημα για τους εξαρτημένους πρέπει να εξαντληθεί με όρους ανθρώπινους, με όρους υγιούς αντιμετώπισης και στα πλαίσια αυτά φυσικά χρειάζεται εξατομικευμένη δουλειά».

Αποχωρήσεις από τη συνεδρίαση

Η κίνηση του δημάρχου Αθήνας, Γ. Καμίνη, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συζήτηση, να κάνει δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια, που όπως στη συνέχεια είπε «μου ζήτησαν τα κανάλια να κάνω μία δήλωση, σηκώθηκα, την έκανα, όπως είχα το καθήκον για να ενημερώσω την κοινή γνώμη, ουδείς άλλος εμποδιζόταν να το κάνει», προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων παρατάξεων που αποχώρησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μετά από αυτά, ο Νίκος Σοφιανός, σε δήλωσή του, είπε:

«Δεν αποφύγαμε την εντυπωσιοθηρία, τις προεκλογικές κουβέντες και τις προεκλογικές διενέξεις. Η κίνηση του δημάρχου ήταν άστοχη. Εδωσε πατήματα τα οποία κι εμείς τα ερμηνεύουμε με τον ίδιο τρόπο, όχι για να ετεροκαθοριστούμε, εξάλλου δεν έχουμε την ανάγκη αυτή σαν Κόμμα και σαν συνδυασμός στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά πραγματικά δημιουργήθηκαν συνθήκες που ουσιαστικά δίνουν τέλος σε αυτήν τη συνεδρίαση. Υπάρχουν ευθύνες.

Από τη μεριά μας και αξιοποιώντας το χρόνο που μου δίνετε, κ. πρόεδρε, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση με τις επιτροπές των κατοίκων, θα συνεχίσουμε τις πολιτικές πρωτοβουλίες στο Πεδίον του Αρεως σαν Κόμμα και θα συνεχίσουμε φυσικά να σας κάνουμε κριτική σε μια πολιτική την οποία την αποτυπώνει και το ψήφισμά σας, το οποίο ουσιαστικά νομιμοποιεί τη χρήση των ουσιών. Δεν θέλουμε να παρερμηνευτεί η αποχώρησή μας, είναι όμως από τα πράγματα επιβεβλημένη».

  • Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ενημέρωση από την Αστυνομία, από τις αρχές του 2018 έως τώρα, στο Πεδίον του Αρεως προσήχθησαν 6.082 άτομα και συνελήφθησαν 231, από τα οποία 114 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 22 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 10 για παράβαση του νόμου περί όπλων, 7 για καταδικαστικές αποφάσεις, 5 για κλοπές - διαρρήξεις, 3 για ληστείες και 70 για διάφορα άλλα αδικήματα. Κατασχέθηκαν 163 γραμμάρια κάνναβης, 125 γραμμάρια ηρωίνης, 1,5 γραμμάριο κοκαΐνης, 337 γραμμάρια μεθαδόνης σε υγρή μορφή, 15,5 γραμμάρια κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, 9,9 γραμμάρια shisa, 1.195 ναρκωτικά δισκία, 7 όπλα, 4 μαχαίρια και 710 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.
Ερχεται νέα συμφωνία με τη Γερμανία για επανεισδοχές προσφύγων

Εως τα τέλη του Ιούλη αναμένεται η συμφωνία Γερμανίας - Ισπανίας - Ελλάδας για το Προσφυγικό. Η πολιτική συμφωνία υπάρχει και αυτό το χρονικό διάστημα ρυθμίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτό τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, χτες, σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί θετικά στο γερμανικό αίτημα για επανεισδοχές προσφύγων. Μάλιστα, σε συνεντεύξεις τους σε γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης πριν λίγες μέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσας, διαβεβαίωναν πως η Ελλάδα έχει την πρόθεση να υπογράψει συμφωνία με τη Γερμανία για τις επιστροφές προσφύγων.

Ο Δ. Βίτσας δήλωσε πως μέχρι να γίνει το Δουβλίνο 4, μπορούν να γίνονται επίμέρους σχετικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών - μελών. Συγκεκριμένα, να γίνονται διαδικασίες επιστροφών όσων ξεριζωμένων έχουν περάσει από τη χώρα μας και βρεθούν στα σύνορα Γερμανίας - Αυστρίας. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία Γερμανίας - Ελλάδας γίνεται στο πλαίσιο της λογικής των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για τη συνθήκη του Δουβλίνο 4. Οπως υποστήριξε, συνδέεται η συμφωνία με το θέμα των οικογενειακών επανενώσεων (σ.σ. υπάρχουν 2.000 αιτήματα από την Ελλάδα προς τη Γερμανία), αλλά και με την ενίσχυση (σ.σ. οικονομική και σε προσωπικό) των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, όπως και με το τι θα γίνει σε περίπτωση νέας κρίσης στο Προσφυγικό. Πρόσθεσε δε πως οι αιτήσεις επανεισδοχής αλλοδαπών της Γερμανίας προς την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2018 είναι 1.500. Ο υπουργός εξέφρασε την... «ευχή» να υπάρξει κάποιου είδους ισότητα ανάμεσα στον αριθμό των οικογενειακών επανενώσεων και στα αιτήματα επανεισδοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αιτήματα της γερμανικής πλευράς προς την ελληνική για επανεισδοχές αφορούν ξεριζωμένους που ζουν σε πόλεις της Γερμανίας.

ΠΑΤΡΑ
Ανοίγει ο δρόμος για το αποτεφρωτήριο

Ανοίγει ο δρόμος για να προκηρύξει ο δήμος Πατρέων την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ), καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έκρινε ότι η τροποποίηση της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο Βιοτεχνικό Πάρκο Πάτρας (ΒΙΟΠΑ) δεν απαιτείται να υποβληθεί σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ), γεγονός που σημαίνει ότι ο δήμος διευκολύνεται να απεμπλακεί από πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που θα απαιτούσαν επιπλέον χρόνο για να ολοκληρωθούν.

Στην απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι για τη μη υποβολή ΣΠΕ ελήφθη υπόψη ότι πρόκειται για την έγκριση σημειακής τροποποίησης της χρήσης γης του δημοτικού ακινήτου στο ΒΙΟΠΑ Γλαύκου, έτσι ώστε στο χώρο αυτό, αντί για τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού (η οποία προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο και δεν είναι πλέον απαραίτητη), να κατασκευαστεί το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

Το οικόπεδο που αφορά στην τροποποίηση της χρήσης γης βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της περιοχής του ΒΙΟΠΑ και συγκεκριμένα μεταξύ των οδών Ιξίωνος, Κενταύρων, Σαμικού και ανώνυμης οδού. Εχει εμβαδόν 10.396,41 τ.μ. και σήμερα ο χώρος εντός του οικοπέδου είναι ελεύθερος και αδιαμόρφωτος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org