ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΙΜΜΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Συμβολικός αποκλεισμός της γέφυρας στη Μεσογγή

Μια σειρά από σωματεία και φορείς καλούν το Σάββατο 21 Ιούλη, στις 7 μ.μ., με αίτημα να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής

Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής που περιφρουρούν τη χωματερή, απαιτούν τα σωματεία

Eurokinissi

Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής που περιφρουρούν τη χωματερή, απαιτούν τα σωματεία
Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό της γέφυρας στη Μεσογγή, με απαίτηση να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τη Λευκίμμη, προχωρούν το Σάββατο 21 Ιούλη, 7 μ.μ. - 9 μ.μ., ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας και ο Παγκερκυραϊκός Σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους της Κέρκυρας, στους νέους και τις νέες των λαϊκών οικογενειών, απαιτώντας να αποχωρήσουν τώρα οι δυνάμεις καταστολής από τη Λευκίμμη και όλο το νησί.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Τα ΜΑΤ και η ΟΠΚΕ περιφρουρούν τον επικίνδυνο για την υγεία των οικογενειών μας ΧΥΤΑ/Υ στη Λευκίμμη, δίνοντας με την παρουσία τους αφορμές για δημιουργία επεισοδίων κάθε τρεις και λίγο!

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου πέρασε το χτεσινό (σ.σ. προχτεσινό) βράδυ στην Αστυνομία γιατί διαμαρτύρεται για τη δημιουργία και νέας χωματερής στην περιοχή τους, μια περιοχή που ΟΛΟΙ επιβεβαιώνουν ότι είναι εδώ και καιρό υπερκορεσμένη!

Τα σκουπίδια - ειδικά στη Βόρεια Κέρκυρα - ξαναγίνονται βουνά στους δρόμους!

Η αποκομιδή των σκουπιδιών έχει ήδη παραδοθεί στο μεγαλύτερο μέρος της σε ιδιώτες, φορτώνοντας τα βάρη ξανά στις πλάτες των εργαζομένων, του λαού μας.

Οι αποφάσεις για όλα τα παραπάνω, στη δεδομένη χρονική στιγμή, βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλους τους υπόλοιπους κρίκους του αστικού κράτους, όπως αυτοί αποτυπώνονται στους συγκεκριμένους συσχετισμούς στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον δήμο Κερκυραίων, δηλαδή τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ που συνυπέγραψαν τα πάντα!

Ολοι εκείνοι οι όψιμοι διαμαρτυρόμενοι (π.χ. οι κ.κ. Λαφαζάνης - Σαμοΐλης της ΛΑΕ ή οι παραιτούμενοι από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ή δημοτικές καρέκλες και πάει λέγοντας) θέλουν ξανά να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, να μας πείσουν ότι "δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν", όταν με μαθηματική ακρίβεια η πολιτική που στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα οδηγεί σε παραπέρα υποβάθμιση τη ζωή των λαϊκών οικογενειών σε κάθε επίπεδο!

Και ήξεραν και ξέρουν!

Με τις μεγαλοστομίες τους, ακόμα και τούτη τη στιγμή, δεν θέλουν απλά να σώσουν το τομάρι τους, αλλά και την πολιτική που γεννά όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, ακόμα και τα κατασταλτικά. Στους μεγαλοεπιχειρηματίες κάθε κλάδου κάνουν τεμενάδες, πράγμα που τα ταξικά σωματεία γνωρίζουν καλά, μιας και τους έχουν απέναντι, μαζί ή παράλληλα με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, σε μια σειρά χώρους και κλάδους, κάνοντας τον λαγό για την εργοδοσία.

Δεν είναι άμοιρη ευθυνών καμία από τις πολιτικές - συνδικαλιστικές δυνάμεις που, πίνοντας νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολυεθνικών, ψάχνουν στα "επιμέρους" να εντοπίσουν το πρόβλημα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική που γεννά φτώχεια, υποβάθμιση, ανεργία, σκουπιδαριό μέσα στα σπίτια μας, αμορφωσιά για τα παιδιά μας, αλλά και πολέμους, προσφυγιά!

Εχουν ευθύνη όλοι εκείνοι που με την ταμπέλα του "ακομμάτιστου" και "δημοκρατικού", σβήνουν τις ταξικές διαχωριστικές γραμμές, καλώντας σε συμπόρευση εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, τάχα για το ...κοινό καλό!

Το πόσο κοινό μπορεί να είναι ένα τέτοιο "καλό" το γνωρίζουν οι εμποροϋπάλληλοι που καλούνται να δουλέψουν 7 μέρες τη βδομάδα! Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που λιώνουν από την εντατικοποίηση! Οι φτωχοί αγρότες που βλέπουν την τιμή του λαδιού να κατρακυλά! Οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που το "θαύμα του τουρισμού" μεταφράζεται σε περισσότερους φόρους, πλειστηριασμούς, αδυναμία να συντηρήσουν επιχείρηση και οικογένεια! Αυτές οι λογικές "ταΐζουν" τους εγκληματίες της φασιστικής Χρυσής Αυγής, όπως έγινε και στις πλατείες των αγανακτισμένων!

Ο αποκλεισμός στη Μεσογγή το Σάββατο έχει συμβολικό και προειδοποιητικό χαρακτήρα. Δεν θα μείνουμε εκεί. Αν δεν φύγουν τώρα οι δυνάμεις καταστολής από τη Λευκίμμη και όλο το νησί, το επόμενο ραντεβού θα είναι στο αεροδρόμιο, το λιμάνι και όπου αλλού χρειαστεί».

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Με πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαγραφή χρεών των δημοτών

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κομοτηνής, στις 12 Ιούλη, η πρόταση των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για διαγραφή χρεών των δημοτών προς τον δήμο. Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί να σταματήσει ο δήμος κάθε διαδικασία κατάσχεσης λογαριασμών, το μπλοκάρισμα της φορολογικής ενημερότητας λαϊκών νοικοκυριών, μικροεπαγγελματιών για μικροοφειλές, καθώς και να διασφαλίσει ο δήμος τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών από μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, μέχρι 1.000 ευρώ χρωστάνε 8.679 δημότες (σύνολο 1.100.000 ευρώ), από 1.000 μέχρι 5.000 χρωστάνε 660 (σύνολο 1.250.000 ευρώ) και 179 χρωστάνε πάνω από 5.000 (σύνολο 3.300.000 ευρώ).

Μετά από την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να ψηφίσει τροπολογία στο πλαίσιο του «Κλεισθένη 1», με την οποία:

«Α. Να μπορούν τα Δημοτικά Συμβούλια με απόφασή τους:

1. Να διαγράφουν κάθε είδος χρέους, είτε βεβαιώθηκε είτε όχι, προς τους δήμους ολόκληρου ή ένα μέρος του για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α' 29) και για περίπτωση που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα.

2. Να μπορούν να θέτουν και τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωση ή δοσοποίησή τους.

Β. Να μπορούν οι ΔΕΥΑ και τα ΝΠΔΔ των δήμων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους να αποφασίζουν αντίστοιχα και με τα ίδια κριτήρια μετά από αίτηση των χρηστών τους. Οι ΔΕΥΑ μπορούν επίσης να θεσπίζουν διαγραφή χρεών ολοκληρωτικά ή εν μέρει, καθώς και τη δοσοποίησή τους για επαγγελματίες και αγρότες που αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία που προήλθε από γεγονότα ανεξάρτητα από δική τους υπαιτιότητα. Με την ίδια απόφαση να θέτουν τα εισοδηματικά και άλλα κοινωνικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω διαγραφής χρεών ή μείωση ή δοσοποίησή τους».

Ζημιές σε Καβάλα και Ξάνθη από την καταρρακτώδη βροχή

Πλημμύρισαν για άλλη μια φορά οι δρόμοι σε περιοχές της Καβάλας
Πλημμύρισαν για άλλη μια φορά οι δρόμοι σε περιοχές της Καβάλας
Εκτεταμένες είναι οι ζημιές που προκάλεσαν η καταρρακτώδης βροχή και οι ισχυροί άνεμοι, που έπληξαν το βράδυ της Τρίτης περιοχές της Καβάλας και της Ξάνθης, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της έλλειψης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και σχεδιασμού.

Στην Καβάλα

Στη Χρυσούπολη, του δήμου Νέστου, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις τελευταίες καταρρακτώδεις βροχές, στις 26 Ιούνη, πλημμύρισαν εκ νέου δρόμοι και υπόγεια σπιτιών, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε στέγες σπιτιών από τους θυελλώδεις ανέμους.

Στη Νέα Καρβάλη του δήμου Καβάλας, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ξεριζώθηκαν πολλά δέντρα στην πλατεία του οικισμού και περιμετρικά του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Ακόμη, ξηλώθηκαν στέγες σπιτιών, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις από την πτώση των δέντρων διακόπηκε και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην υδροδότηση των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων του δήμου Καβάλας, τα οποία οφείλονται σε βλάβη του δικτύου ηλεκτροδότησης του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), που προέκυψε λόγω της κακοκαιρίας.

Καταστροφές σημειώθηκαν επίσης σε χωριά του δήμου Παγγαίου, όπου καλλιέργειες, όπως αμπέλια, υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με τους παραγωγούς να μιλούν για νέο και τελειωτικό χτύπημα στη σοδειά.

Στην Ξάνθη

Η καταρρακτώδης βροχή που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση κυρίως στην Τοπική Κοινότητα Σταυρούπολης και στον δήμο Μύκης.

Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στη Ζίτσα

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 9.49 το πρωί, 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, στην περιοχή της Ζίτσας. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org