ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Υπέρ της κυβερνητικής «αξιολόγησης» τάχθηκε η πλειοψηφία

Καταγγελία της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών»

Από παλιότερες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην «αξιολόγηση»
Από παλιότερες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών ενάντια στην «αξιολόγηση»
«Τώρα οι ΕΛΜΕ να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να πάρουν δεκάδες αποφάσεις υπέρ της αποχής από κάθε διαδικασία της αντιεκπαιδευτικής "αξιολόγησης"», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ), μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, όπου η πλειοψηφία, «λειτουργώντας ως κυβερνητικός λαγός», δεν δέχτηκε πρόταση για να κηρύξει απεργία - αποχή από αυτήν τη διαδικασία.

Αναφέρει συγκεκριμένα μεταξύ άλλων:

«Στις 11/7 πραγματοποιήθηκε ΔΣ της ΟΛΜΕ, στο οποίο συζητήθηκε η πρόταση που από τις προηγούμενες μέρες είχε καταθέσει η ΑΣΕ στο ΔΣ για να παρθεί απόφαση από την Ομοσπονδία για την αποχή των συναδέλφων από κάθε διαδικασία της αντιεκπαιδευτικής - αντιδραστικής "αξιολόγησης", την οποία το επόμενο χρονικό διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επιδιώξει να προωθήσει σε όλα τα επίπεδα της Εκπαίδευσης έως και τη σχολική μονάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλέσαμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να αποφασίσει και να κηρύξει άμεσα απεργία - αποχή, στο πλαίσιο και της σχετικής απόφασης που έχει ληφθεί και από την ΑΔΕΔΥ, από όλες τις διαδικασίες της "αξιολόγησης" (από τη λεγόμενη "αποτίμηση" και τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου με βάση το άρθρο 47 του Ν. 4547/2018, τη συμμετοχή και το ρόλο των ΠΕΚΕΣ στη διαδικασία αυτή, καθώς και το πλαίσιο της επιλογής και "αξιολόγησης" των στελεχών Εκπαίδευσης έως και το επίπεδο διευθυντή και υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας). Να καλέσει τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Καλέσαμε επίσης το ΔΣ της ΟΛΜΕ να πάρει επιπρόσθετα όλα τα νομικά μέτρα για την έναρξη της απεργίας - αποχής στην Εκπαίδευση.

Απέναντι σε αυτές τις προτάσεις η ηγεσία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΣΥΝΕΚ, ΔΑΚΕ, ΠΕΚ) για ακόμα μια φορά απέδειξε ότι αποτελεί σταθερό στήριγμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οι ΣΥΝΕΚ υπερασπίστηκαν τη ΣΥΡΙΖΑίικη "αξιολόγηση"! Θυμήθηκαν το σκουριασμένο 8ο Συνέδριο και προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η αποτίμηση / αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας είναι και επιθυμία του κλάδου. Το ίδιο ουσιαστικά είπαν και για την "αξιολόγηση" των στελεχών Εκπαίδευσης, που φτάνει έως το επίπεδο διευθυντή και υποδιευθυντή σχολικής μονάδας!

Ουσιαστικά εμπαίζουν τους συναδέλφους. Δεν επιθυμούμε, λένε, τους δείκτες και τις φόρμες του υπουργείου για την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας - που έχουν ήδη νομοθετηθεί - αλλά παρ' όλα αυτά θα περιμένουμε τις Υπουργικές Αποφάσεις να δούμε τι θα γίνει...

Οι εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ κάνουν ό,τι μπορούν για να κάτσουν οι συνάδελφοι στα αυγά τους, τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας τελικά μετατρέπει ολόκληρο τον Σύλλογο Διδασκόντων σε αξιολογητή και αξιολογούμενο. Ξέχασαν φαίνεται ότι στο νόμο ενσωματώνεται η απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη, που ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ, η οποία προβλέπει ότι τα στελέχη που δεν θα "αξιολογήσουν" αλλά και κάθε εκπαιδευτικός που δεν θα "αξιολογήσει" (τον διευθυντή και υποδιευθυντή του) δεν θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέση ευθύνης. Καλλιεργούν την αυταπάτη να θεωρεί κάποιος συνάδελφος ότι ο ίδιος θα μπορεί να αξιολογεί αλλά δεν θα αξιολογείται. Βάφουν με χρυσόσκονη την αποτίμηση του "εκπαιδευτικού έργου", η οποία με βάση τις διατάξεις Ν. 4547/2018 είναι "αξιολόγηση", θα αξιοποιηθεί για την προώθηση αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, επιδιώκοντας να έχει τη συναίνεση των ίδιων των εκπαιδευτικών (...)

Με ένα στόμα - μια φωνή και οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ μάς είπαν ότι η αυτοαξιολόγηση είναι θέση του κλάδου, ότι ο κλάδος ποτέ δεν εναντιώθηκε στην "αξιολόγηση" των στελεχών ("αντίστοιχες διαδικασίες υπήρχαν και επί Αρβανιτόπουλου"...). Φαίνεται πως δεν διάβασαν ότι στο νόμο για τις νέες δομές παραμένουν σε ισχύ ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο νόμος 4354/15 για το μισθολόγιο, που προβλέπουν τη σύνδεση της "αξιολόγησης" με την περικοπή μισθού και τις απολύσεις. Οτι στο πλαίσιο των κριτηρίων επιλογής των στελεχών της Εκπαίδευσης εντάσσεται και η "αμαρτωλή" συνέντευξη (...)

Από την πλευρά της και η ΠΕΚ θεώρησε ότι το θέμα ήταν άνευ σημασίας και έτσι ο εκπρόσωπός της αποχώρησε από τη διαδικασία πριν συζητηθεί το ζήτημα αυτό. Δεν μας εξέπληξε η στάση αυτή, αφού όλο αυτό το διάστημα διατράνωνε την κεντρική συμφωνία της με την αυτοαξιολόγηση.

Ο κυβερνητικός κατήφορος της ΟΛΜΕ δεν έχει τέλος. Η απροκάλυπτη στήριξη αυτής της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής δεν έχει όμοιό της σε καμία άλλη συνδικαλιστική οργάνωση. Αναρωτιόμαστε μήπως τελικά οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους του Δημοσίου βλέπουν φαντάσματα και ψηφίζουν την απεργία - αποχή των εργαζομένων και των στελεχών από κάθε διαδικασία "αξιολόγησης".

Είναι ώρα ευθύνης για κάθε συνάδελφο εκπαιδευτικό να μη στηρίξει τη στάση αυτή της ΟΛΜΕ, που θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα στα επικίνδυνα σχέδια του υπουργείου (...) Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, που θεωρεί ότι κάθε ΕΛΜΕ, η ΟΛΜΕ πρέπει να ακουμπά τις αγωνίες, τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, να βγάλει από το σβέρκο του τέτοιες ηγεσίες. Να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουν οι δυνάμεις της ΑΣΕ τα σωματεία να παίζουν έναν υγιή, ένα θετικό ρόλο, να εμποδίζουν αντιλαϊκές πολιτικές, να ενώνουν τους εργαζόμενους σε έναν κοινό αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας, τους μαθητές μας».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Με σύνθημα διανθισμένο με στίχους του Γιάννη Ρίτσου, το φετινό Φεστιβάλ έχει ήδη αρχίσει το ταξίδι του:

«Ηταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!».

Απευθύνοντας αυτό το μήνυμα στη νεολαία, το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί και φέτος στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη. Ομως, μέχρι τότε θα περάσει από όλη τη χώρα, με μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις σε πόλεις και χωριά.

Στο πλαίσιο αυτό, προφεστιβαλική εκδήλωση γίνεται στη Γενισέα της Ξάνθης, το Σάββατο 21 Ιούλη, στις 9 μ.μ., μπροστά στο δημαρχείο. Θα μιλήσει ο Κώστας Βογιατζής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, επίσης, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για μαθητές, αφιέρωμα με τίτλο «Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;» και λαϊκό γλέντι.

Αντίστοιχα, το ταξίδι του Φεστιβάλ στην Ικαρία ξεκινάει με προφεστιβαλική εκδήλωση την Τετάρτη 25 Ιούλη, στην πλατεία Αγίου Κηρύκου, στις 9 μ.μ, όπου θα προβληθεί το βίντεο του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένο στα 50 χρόνια ίδρυσης της Οργάνωσης και θα παρουσιαστεί ιστορικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ομάδες της ΚΝΕ, αφιερωμένο στους αγώνες του λαού του νησιού και στην Ιστορία του Κόμματος. Με αυτό το περιεχόμενο θα γίνει επίσης προφεστιβαλική εκδήλωση την Τετάρτη 1 Αυγούστου, στην πλατεία Χριστού Ραχών, στις 9 μ.μ., ενώ το κεντρικό Φεστιβάλ της Ικαρίας θα γίνει στις 9 Αυγούστου, στο Καραβόσταμο (Ρέμα) στις 9 μ.μ.

Προφεστιβαλική εκδήλωση γίνεται επίσης στο Αλιβέρι, το Σάββατο 28 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Στις 9.15 μ.μ. θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Νωρίτερα θα προηγηθούν έντεχνο τραγούδι με τους Μάριο Ρέτσα και Γιώργο Ιακώβου και βιντεοπροβολή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσουν συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς» και λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα του Κυργιώτη και του Τζάνη.

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Να λυθεί το ζήτημα της καθαριότητας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Τη στήριξή της στην κινητοποίηση που πραγματοποιείται σήμερα, στις 7 π.μ., στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά για το ζήτημα της καθαριότητας, εκφράζει η ΕΛΜΕ Πειραιά και καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «το πρόβλημα της καθαριότητας στη ΔΙΔΕ Πειραιά (αλλά και στις υπόλοιπες Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) είναι πλέον εφιαλτικό. Οι δεκάδες συνάδελφοι στη ΔΙΔΕ Πειραιά (Διοικητικοί και Εκπαιδευτικοί) αναγκάζονται να εργάζονται καθημερινά κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Η Περιφέρεια Αττικής (αρμόδια από το νόμο για την καθαριότητα των ΔΙΔΕ και ΠΔΕ) έχει σοβαρές ευθύνες για την κατάσταση αυτή, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όσων εργάζονται ή επισκέπτονται τις ΔΙΔΕ - ΠΔΕ.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με την τροφοδοσία της ΔΙΔΕ με αναλώσιμα (χαρτί, μελάνι, γραφική ύλη, υλικά καθαριότητας κ.ά.), ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν με επάρκεια.

Οι συνάδελφοι στη ΔΙΔΕ Πειραιά αναγκάζονται να ζητούν αναλώσιμα από τα σχολεία, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους».

Η ΕΛΜΕ Πειραιά ζητά να λυθεί άμεσα το ζήτημα από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής, σημειώνοντας πως «την ίδια ώρα που δεν υπάρχει καθαρίστρια, αλλά και αναλώσιμο ούτε για δείγμα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την "έξοδο από τα μνημόνια" και "τις καλύτερες μέρες που... έρχονται"! Αποδεικνύεται ότι οι τραγικές ελλείψεις για τους εργαζόμενους, ακόμα και σε βασικές ανάγκες, όπως καθαριότητα - αναλώσιμα, είναι η απαραίτητη συνθήκη για τα ματωμένα πλεονάσματα, που πανηγυρίζουν κυβέρνηση - επιχειρηματικοί όμιλοι - δανειστές», σημειώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ