ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
«Ψάχνουν» ζεστό χρήμα και «ευκαιρίες», με εγγύηση την αντιλαϊκή επίθεση

Στάση αναμονής φερόταν να κρατά η κυβέρνηση χτες, σχετικά με το ζήτημα της «εξόδου στις αγορές», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για «έξοδο στις αγορές, όταν εκτιμήσουμε ότι είμαστε στο καλύτερο δυνατό σημείο και υπάρχει το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο» και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που επικαλούνταν «καλά πληροφορημένες πηγές» να αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει το βήμα εξόδου στις αγορές την επόμενη βδομάδα, αφού έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του ΔΝΤ, αλλά και η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης «S&P» την ερχόμενη Παρασκευή.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ είναι προγραμματισμένη για αύριο, Πέμπτη, και όπως όλα δείχνουν θα εγκρίνει το νέο δάνειο ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «διάσωσης», υπό την προϋπόθεση ότι η πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών θα παράσχει σαφείς δεσμεύσεις για την «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Την ίδια μέρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η «ανάλυση βιωσιμότητας» του ελληνικού χρέους, που σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα δεν αναμένεται να ξεφύγει από τη βασική επισήμανση του ΔΝΤ του τελευταίου διαστήματος, το οποίο υποστηρίζει σταθερά ότι το ελληνικό κρατικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη συνέχιση της γνωστής διελκυστίνδας, που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων και στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και της ΕΕ με τις ΗΠΑ, η οποία σε κάθε περίπτωση καταλήγει στη λήψη ολοένα και πιο αιματηρών μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού.

«Χωρίς υπαναχωρήσεις» στα αντιλαϊκά μέτρα για να διατηρηθεί το «ευνοϊκό κλίμα»...

Νωρίτερα ή αργότερα, η κυβέρνηση επιδιώκει σε κάθε περίπτωση να «εξαργυρώσει» για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου το «μομέντουμ» της υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων που συμφωνήθηκαν με την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» για τα επόμενα πολλά χρόνια, αλλά και των αντεργατικών ανατροπών που περιλαμβάνονται στον τρίτο γύρο της «αξιολόγησης» που ξεκινά.

Ενδεικτική του σχετικού «μομέντουμ» είναι και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων τις τελευταίες βδομάδες. Την «ιδιαίτερα ευνοϊκή» για τους επενδυτές τάση της αποκλιμάκωσης του δεκαετούς ομολόγου, που βρίσκεται στο 5,2%, κάτω από τα επίπεδα του 2014, όταν υπήρξε και η τελευταία έκδοση ελληνικού κρατικού ομολόγου, επισήμανε με δήλωσή του στους χτεσινούς «Financial Times» στέλεχος και της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας RBC Capital Markets.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά της αντιλαϊκής επίθεσης διαρκείας που βρίσκεται μπροστά, ώστε να εξασφαλίσει το κεφάλαιο «ζεστό χρήμα», είναι και τα όσα αναφέρει σε χτεσινό δημοσίευμά του το «Reuters», το οποίο επικαλούμενο ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, σημειώνει ότι η διαδικασία εξόδου της Ελλάδας στις αγορές «θα απαιτήσει μία σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων, αλλά και το χτίσιμο ενός "σημαντικού" αποθέματος μετρητών» παράλληλα με τη σαφή δέσμευση της Αθήνας «να αποφεύγει να υπονοεί ότι θα υπαναχωρήσει από συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την αστάθεια, ιδίως με τη χώρα να μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο των αγορών». Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα επαναφέρεται και το σενάριο περί διατήρησης μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), η οποία θα «καθησυχάζει τις αγορές», ενώ θα συνεχίσει τη διατήρηση του ελέγχου από τους Ευρωπαίους δανειστές για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Ευνοϊκή συγκυρία» για τους εξαγωγείς αρκεί... να δοθούν κι άλλα

Στο μεταξύ, για «ευνοϊκή συγκυρία» που δεν πρέπει να χαθεί έκανε λόγο χτες η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χ. Σακελλαρίδη, με αφορμή την έκδοση των συμπερασμάτων του Διεθνούς Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), που πραγματοποιήθηκε πριν περίπου ένα μήνα. Οι εξαγωγείς επαναφέρουν τις απαιτήσεις τους για οριστική άρση των capital controls και «αποκατάσταση της ρευστότητας», που «θα συμβάλλει στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης και επέκτασης στις διεθνείς αγορές», ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ, απάλειψη γραφειοκρατίας για να επιταχυνθούν οι χρόνοι εξαγωγής και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που «θα απελευθερώσει τη δυναμική που έχει συσσωρευτεί στη διάρκεια της κρίσης και θα κινητοποιήσει ακόμη περισσότερο τις υγιείς δυνάμεις του τόπου». Στο σχετικό δελτίο Τύπου επισημαίνεται δε πως «πληθαίνουν οι ξένες εταιρείες που θέλουν να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις» και προαναγγέλλεται επίσκεψη αντιπροσωπείας 16 Επιμελητηρίων του Πεκίνου, «που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με Ελληνες παραγωγούς».

Θυμίζουμε ότι στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του, ο ΣΕΒ σημείωνε επίσης πως «είναι δουλειά της κυβέρνησης να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις ξένες επιχειρήσεις στη διεθνή αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχική σημασία έχει η μείωση των ειδικών φόρων στην παραγωγή (π.χ. κόστος ενέργειας) και η διασφάλιση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συνθηκών προσδοκώμενης ανταγωνιστικής διεθνώς κερδοφορίας. Μόνο έτσι οι κρατικές παρεμβάσεις για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων (αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ, στρατηγικές επενδύσεις κ.ο.κ) μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο».

Ψάχνει «δρόμους» και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης για το κεφάλαιο

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο συνεδρίασε χτες, συζητήθηκε η συμμετοχή της Ελλάδας σε διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, με στόχο την εξασφάλιση στο εγχώριο κεφάλαιο πρόσβασης σε «ζεστό χρήμα».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συνεργασία ή και η συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους σημαντικούς διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, με στόχο την οικονομική στήριξη επενδυτικών σχεδίων υψηλής προστιθέμενης αξίας και την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών για την ελληνική οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου σημειώνει πως επιδιώχτηκε η συμμετοχή της χώρας στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (AIIB), ενώ το χτεσινό ΚΥΣΟΙΠ εξουσιοδότησε το υπουργείο Οικονομικών να αποστείλει επίσημη επιστολή προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (New Development Bank), στην οποία μέτοχοι είναι οι χώρες των BRICS.

Εξηγώντας τα οφέλη που απορρέουν για το εγχώριο κεφάλαιο, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Με τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακούς θεσμούς, ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς καλούνται να αξιοποιήσουν τη χρηματοδοτική στήριξη έργων που υλοποιούνται στις χώρες - μέλη, είτε πρόκειται για έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως από κρατικούς φορείς, είτε πρόκειται για βιώσιμα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια. Επίσης, ελληνικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν εγγυητικές επιστολές από τις διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες για την εκτέλεση των έργων υποδομής (αυτοκινητόδρομοι, σχέδια αστικής ανάπτυξης, παραγωγή καθαρής Ενέργειας κ.ά.). Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από τη χρηματοδότηση των υποδομών του "Δρόμου του Μεταξιού", μία από τις βασικές δράσεις της ΑΙΙΒ, αποτελώντας κέντρο βαρύνουσας σημασίας για τη διασύνδεση Ασιατικής και Ευρωπαϊκής ηπείρου».

Μάλιστα, για την πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σε σχέση με τις δυνατότητες που τους παρέχει η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες, αποφασίστηκε με συντονισμό του ΚΥΣΟΙΠ και των αρμόδιων υπουργείων να πραγματοποιηθεί σύσκεψη εταιρειών και φορέων το προσεχές διάστημα.

Προκήρυξη για ΤΧΣ

Στο μεταξύ, στο φόντο των εξελίξεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με επίκεντρο σε αυτήν τη φάση το ζήτημα της αποφασιστικής απομείωσης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων - ζήτημα που επισημαίνει και η ΤτΕ στην πρόσφατη έκθεσή της - χτες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του προέδρου (μη εκτελεστικού) του Γενικού Συμβουλίου. Θυμίζουμε πως ο προηγούμενος πρόεδρος του ΤΧΣ, το οποίο διαχειρίζεται την κρατική συμμετοχή στις 4 «συστημικές τράπεζες», είχε υποβάλλει την προηγούμενη βδομάδα την παραίτησή του στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ