ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ «ΜΙΑ ΖΩΝΗ, ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ»
Εντονο το γερμανικό ενδιαφέρον

Η Γερμανική Τράπεζα, το λιμάνι του Ντούισμπουργκ και οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι εμπλέκονται ήδη στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού»

Από τις πρόσφατες σινογερμανικές συμφωνίες που κλείστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Γερμανία στις αρχές Ιούλη

Copyright 2017 The Associated

Από τις πρόσφατες σινογερμανικές συμφωνίες που κλείστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Γερμανία στις αρχές Ιούλη
Ετοιμα να επενδύσουν στην τεράστια κινεζική πρωτοβουλία κατασκευής υποδομών «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», θέτοντας όμως τους δικούς τους όρους και προϋποθέσεις, είναι γερμανικά επιχειρηματικά «μεγαθήρια». Η σύγχρονη εκδοχή του «Δρόμου του Μεταξιού» από την Κίνα αφορά ένα έργο - μαμούθ με υπέρογκες επενδύσεις σε οικονομικούς και εμπορικούς διαύλους μέσω ξηράς και θάλασσας, ανάμεσα σε Κίνα και Ευρώπη, Αφρική και Εγγύς Ανατολή, νότια, κεντρική και νοτιοανατολική Ασία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δείξει η γερμανική εξαγωγική οικονομία. Οπως επισημαίνει στη «Deutsche Welle» ο Ντάνιελ Μίλερ, από τη γερμανική Επιχειρηματική Ενωση Νοτιοανατολικής Ασίας (OAV) με μέλη 500 γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, οι Γερμανοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για «κάτι μεγάλο» που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο οποίο «πρέπει να συμμετέχει κανείς οπωσδήποτε».

«Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ελήφθη κανονικά υπόψη από τις επιχειρήσεις μετά την ίδρυση της Ασιατικής Επενδυτικής Τράπεζας Υποδομών (AIIB) το 2015», εξηγεί ο Ντ. Μίλερ. Η υπό κινεζική καθοδήγηση επενδυτική τράπεζα, στην οποία συμμετέχει και η Γερμανία με 4,5 δισ. δολάρια, αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επέκταση των ασιατικών υποδομών. Η ίδρυση της AIIB κατέδειξε ότι η Κίνα είναι όντως έτοιμη να δαπανήσει πολλά χρήματα για την υλοποίηση του φιλόδοξου έργου.

«Με διμερείς εμπορικές σχέσεις αξίας 170 δισ. ευρώ το 2016, η Κίνα ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας», μπροστά από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, είχε σημειώσει η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στο Βερολίνο στις αρχές Ιούνη. Επίσης σε επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου, Σι Ζινπίνγκ, στο Βερολίνο λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Αμβούργο (7 - 8 Ιούλη), η Α. Μέρκελ είπε: «Θέλουμε να συμμετέχουμε σε τέτοια σχέδια (σ.σ. "Μια Ζώνη, Ενας Δρόμος") και ελπίζουμε σε έναν διαφανή διαγωνισμό».

Εντονο ενδιαφέρον και «προβληματισμοί»

Μέχρι σήμερα, οι γερμανικές επιχειρήσεις που έχουν κάνει συγκεκριμένα βήματα για να εμπλακούν στον νέο «Δρόμο του Μεταξιού» της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Deutsche Welle», είναι: Η «Deutsche Bank» (Γερμανική Τράπεζα), η οποία συνεισφέρει 3 δισ. δολάρια στην Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με δεδηλωμένο στόχο την οικονομική συνεργασία Κίνας και Γερμανίας στον «νέο Δρόμο». Το λιμάνι του Ντούισμπουργκ (το μεγαλύτερο εσωτερικό λιμάνι της Ευρώπης, βρίσκεται στον ποταμό Ρήνο), επιχειρεί να αποτελέσει σημαντικό κόμβο στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας. Ενδιαφέρον να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα εκφράζουν και οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι («Deutsche Bahn»). Τον Ιούνη του 2016 είχε υπογραφεί συμφωνία εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των Κινεζικών Σιδηροδρόμων και της «Deutsche Bahn» για εκπόνηση έργων υποδομής.

Οι εμπορευματικές αμαξοστοιχίες φέρνουν ολοένα και περισσότερα γερμανικά προϊόντα στην Κίνα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών Αρχών. Από πέρυσι το Μάη, μέσω της σιδηροδρομικής σύνδεσης Κίνας - Ευρώπης έχουν εισαχθεί γερμανικά προϊόντα αξίας άνω των 64 εκατ. γιουάν, που αντιστοιχούν περίπου στο 37% της συνολικής αξίας των εισαγόμενων προϊόντων μέσω των σιδηροδρόμων. Το ταξίδι με το τρένο από το Ντούισμπουργκ μέχρι το Γιγού (Κίνα) διαρκεί περίπου 14 μέρες, δηλαδή σχεδόν το μισό χρόνο σε σχέση με τη μεταφορά των εμπορευμάτων διά θαλάσσης.

Παράλληλα οι Γερμανοί επιχειρηματίες εκφράζουν προβληματισμούς για «διαφάνεια», τήρηση διεθνών στάνταρ κ.ά., που καθρεφτίζουν τους ευρύτερους ανταγωνισμούς, αλλά και την «κατεύθυνση του συνολικού εγχειρήματος, εξαιτίας των πολλών και ποικίλων έργων που περιλαμβάνονται». «Η Γερμανία είναι ανοιχτή για μια συνεργασία, θέλουμε να δημιουργήσουμε συνέργειες ανάμεσα σε δράσεις της ΕΕ και της Κίνας. Ομως στις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας συγκαταλέγονται η τήρηση διεθνώς αναγνωρισμένων ρυθμίσεων», υπογραμμίζει η Ινα Λεπέλ, διευθύντρια του νεοσύστατου τμήματος Ασίας - Ειρηνικού του γερμανικού ΥΠΕΞ, και προσθέτει: «Η επέκταση των υποδομών δεν είναι από μόνη της εγγύηση για επιτυχημένες αναπτυξιακές δράσεις».

Παράλληλα, στο «γιγάντιο έργο υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και εμπλέκονται πολλές ασταθείς περιοχές και χώρες», εκτιμά ο Ντ. Μίλερ.

ΕΕ
Σχέδια για δασμούς σε εισαγωγές χάλυβα από Βραζιλία, Ιράν, Ρωσία, Ουκρανία

Επιβολή δασμών έως και 33% στις εισαγωγές χάλυβα θερμής έλασης σε ρολά και φύλλα από τη Βραζιλία, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία, φέρεται να σχεδιάζει η ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», για να αντιμετωπίσει τις τεχνητά χαμηλές τιμές τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε έρευνα για τις εισαγωγές χάλυβα από τη Βραζιλία, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και τη Σερβία, τον Ιούλη του 2016, έπειτα από μια καταγγελία της Eurofer, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Σιδήρου και Χάλυβα.

Η έρευνα της Κομισιόν έδειξε ότι οι εισαγωγές χάλυβα θερμής έλασης απ' όλες τις χώρες πλην Σερβίας αυξήθηκαν και κατέλαβαν το 12,6% της αγοράς σε όλη την ΕΕ, από τα μέσα του 2015 μέχρι τα μέσα του 2016, από το 7,5% το 2013, με τις τιμές να έχουν πέσει κατά σχεδόν στο ένα τέταρτο, σύμφωνα με το έγγραφο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε την έρευνά της για τις εισαγωγές χάλυβα από τη Σερβία, χωρίς να καταλήξει στην επιβολή δασμών, σύμφωνα με το έγγραφο. Ωστόσο, πρότεινε την επιβολή δασμών 16,3% στο χάλυβα που εισάγει στην Ευρώπη η «Arcelor Mittal» Βραζιλίας, 17,5% στο χάλυβα της «Usinas Siderurgicas» και 15,7 στις εισαγωγές της «Companhia Siderurgica National».

Στις ρωσικές εταιρείες του κλάδου, η Κομισιόν εισηγείται να επιβληθούν στη NLMK δασμοί 15,0%, στη MMK 33,0% και στη PAO Severstal 5,3%.

Οσον αφορά τις ιρανικές εταιρείες της βιομηχανίας χάλυβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επιβληθούν στη «Mobarakeh Steel Co» δασμοί ύψους 23%. Στην Ουκρανία, ο όμιλος «Metinvest» αντιμετωπίζει δασμούς 19,4%.

Σημειώνουμε ότι η ΕΕ έχει επιβάλλει πάνω από 40 μέτρα αντιντάμπινγκ για την προστασία των παραγωγών χάλυβα στην Ευρώπη, κυρίως κατά της Κίνας, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή της.

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται σε αυτόν τον κλάδο είναι τεράστια, καθώς τροφοδοτεί δεκάδες άλλους κλάδους της βιομηχανίας. Το ζήτημα των δασμών επίσης είναι κάτι που προβάλλει και η αμερικανική κυβέρνηση, υπερασπίζοντας τα μονοπώλια των ΗΠΑ έναντι των ανταγωνιστών τους, κυρίως Γερμανών και Κινέζων. Είναι αυτό που παρουσιάζει ο Τραμπ και όλοι ως «δίκαιο εμπόριο», κάτι βεβαίως που δεν υπάρχει στην καπιταλιστική οικονομία, όπου επικρατεί το δίκιο τού κάθε φορά ισχυρότερου.

ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση για τις κατασχέσεις διπλωματικών οικημάτων

Συνάντηση στην Ουάσιγκτον είχαν τη Δευτέρα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Σάνον, σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί το ζήτημα που έχει προκύψει από την απόφαση της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, στα τέλη του περασμένου έτους, όταν απελάθηκαν 35 Ρώσοι διπλωμάτες. Η κίνηση αυτή έγινε με την υπόνοια ότι ήταν κατάσκοποι, ενώ υπήρξε και κατάσχεση δύο διπλωματικών οικημάτων, με το αιτιολογικό ότι συνδέονταν με την ηλεκτρονική πειρατεία κομμάτων στις ΗΠΑ στη διάρκεια της εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016. Η ρωσική κυβέρνηση βρισκόταν έως τώρα σε κατάσταση αναμονής, περιμένοντας τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, και δεν είχε προχωρήσει σε αντίποινα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα είχε διαμηνύσει ότι «ο χρόνος τελειώνει». Ετσι, από τη συνάντηση της Δευτέρας φαίνεται ότι υπήρξε μια πρώτη προσέγγιση για συνέχιση του διαλόγου, χωρίς ακόμα να υπάρχει συμφωνία.

Η ρωσική πλευρά, όπως δηλώθηκε μετά τη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, περιμένει να γίνουν «δύσκολα άλλα σταθερά βήματα» και ξεκαθάρισε πως προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξουν ανάλογα αντίμετρα. Ο Αμερικανός υφυπουργός επιφυλάχτηκε να δημοσιοποιήσει την άποψή του, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, φέρεται να εξέφρασε προβληματισμούς για το «ειρηνευτικό σχέδιο» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Νετανιάχου είπε ότι «θα είναι δύσκολο να υπάρξει γρήγορη εξέλιξη με την αμερικανική πρωτοβουλία», υποστηρίζοντας ότι η σημερινή παλαιστινιακή ηγεσία δεν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για «εσωτερικούς πολιτικούς λόγους».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, υπέβαλε χτες στο Κογκρέσο πρόταση για παράταση της εφαρμογής του στρατιωτικού νόμου στο νησί Μιντανάο μέχρι το τέλος του 2017, με το επιχείρημα ότι ο κυβερνητικός στρατός θα έχει τον απαραίτητο χρόνο να εξουδετερώσει την απειλή των τζιχαντιστών απ' όλες τις περιοχές του νησιού. Από τα τέλη του Μάη, στη συγκεκριμένη περιοχή μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων, με εκατοντάδες θύματα (πολλούς αμάχους) ενώ το «Ισλαμικό Κράτος» φέρεται να διευρύνει τη δράση του σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία.

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ.-- Η γερμανική αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό ενός νεαρού άνδρα που μπήκε προχτές σε ένα σχολείο κοντά στη Στουτγάρδη, οπλισμένος με ένα πιστόλι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προτού το βάλει στα πόδια κι εξαφανιστεί. Η αστυνομία, ωστόσο, καθησυχάζει σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ότι δεν υπάρχουν «ενδείξεις μιας συγκεκριμένης απειλής», ενώ ισχυρές δυνάμεις αναπτύχθηκαν χτες περικυκλώνοντας το σχολείο. Το σχολικό συγκρότημα ερευνήθηκε διεξοδικά από την αστυνομία, όμως δεν βρέθηκε κάτι το ύποπτο, σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας. Επίσης, πολλά σχολεία αποκλείστηκαν εν αναμονή της ολοκλήρωσης των ερευνών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ