ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Πλαταίνει η συζήτηση για την «προστασία από την τρομοκρατία»

Το «Ισλαμικό Κράτος» φέρεται να ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Νίκαια

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέες διαστάσεις παίρνει καθημερινά η συζήτηση για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» μετά το νέο «λουτρό αίματος» που σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη 14 Ιούλη σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, τη Νίκαια στη νότια Γαλλία.

Θυμίζουμε ότι 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από μια ξέφρενη πορεία σχεδόν 2 χιλιομέτρων που ακολούθησε ένα φορτηγό - ψυγείο, λίγο αφού τελείωσαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο από την άλωση της Βαστίλλης, στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης Προμενάντ Λεζ Ανγκλέ και ενώ εκεί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά.

Το Σαββατοκύριακο, η τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») ανέλαβε την ευθύνη, όπως μετέδωσε πρακτορείο που συνδέεται με το «ΙΚ». Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε ότι δεν έχει εξακριβωθεί «προς το παρόν από την έρευνα» σύνδεση του οδηγού του φορτηγού (που εμφανίζεται να είναι ο 31χρονος Γαλλοτυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ - Μπουλέλ) και των «τρομοκρατικών δικτύων». Ο ίδιος, βέβαια, πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ένα ανισόρροπο και πολύ βίαιο άτομο (...) που ριζοσπαστικοποιήθηκε κάποια στιγμή πολύ γρήγορα διέπραξε αυτό το απολύτως αποτρόπαιο έγκλημα».

Επιπλέον, η αδελφή του 31χρονου, Ράμπεμπ Μπουλέλ υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι «ο αδελφός μου είχε ψυχολογικά προβλήματα και έχουμε δώσει στην αστυνομία έγγραφα που αποδεικνύουν ότι παρακολουθείτο από ψυχολόγους για πολλά χρόνια».

Πάντως, οι εξελίξεις αξιοποιούνται ήδη από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις που διαγκωνίζονται ως προς το ποια υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενόψει και των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος των «Ρεπουμπλικάνων» Νικολά Σαρκοζί τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ της παράτασης του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης» συνδέοντας την παράτασή του με τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των Γάλλων. «Είμαστε σε πόλεμο που θα κρατήσει καιρό με μια απειλή που ανανεώνεται χωρίς παύση», επισήμανε όλο νόημα. «Τίποτα δε θα είναι όπως πριν», πρόσθεσε.

Τη δική του ετοιμότητα να στηρίξει κάθε «αντι-τρομοκρατικό» μέτρο έσπευσε να εκφράσει ασφαλώς και το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο». Η πρόεδρός του, Μαρίν Λεπέν, τόνισε ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε να συμβαίνουν τρομοκρατικές ενέργειες και να μετράμε νεκρούς χωρίς να αναλαμβάνουμε δράση». Η ίδια επέκρινε ουσιαστικά την κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς για αδράνεια, αφού εκτίμησε ότι «ο πόλεμος ενάντια στη μάστιγα του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού δεν έχει αρχίσει, επείγει αμέσως τώρα να τον κηρύξουμε». Υπογράμμισε ότι στην έκφραση συμπόνοιας (στα θύματα) πρέπει να προστεθεί «η ανάληψη δράσης, τα απαραίτητα μέτρα παρεμπόδισης και καταστολής, και η πιο απόλυτη αφοσίωση για την εξάλειψη της μάστιγας του ισλαμιστικού φονταμενταλισμού».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Σχέδια ρωσο-αμερικανικής «συνεργασίας» και αντιδράσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΙΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.--

Συμφωνία για «συγκεκριμένα μέτρα» ενίσχυσης της εύθραυστης συμφωνίας παύσης πυρός σε εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας και συντονισμό των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Μετώπου Νούσρα» στη Συρία, ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή, στη Μόσχα, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πολύωρη συνάντηση.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Κέρι απηύθυνε κάλεσμα σε «όλα τα μέλη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στην τρομοκρατία», ενώ τόνισε ότι το «Μέτωπο Νούσρα» έχει χαρακτηριστεί αρκετές φορές σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «τρομοκρατική οργάνωση» και ότι «κάλλιστα η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια θα μπορούσε να είχε γίνει από τη συγκεκριμένη οργάνωση». Χαρακτηριστική και η δήλωσή του πως πλέον «δεν αποτελεί δικαιολογία η σύμπραξη ορισμένων αντικαθεστωτικών ένοπλων ομάδων με το "Μέτωπο Νούσρα" επειδή μοιράζονται ως στόχο την καταπολέμηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ». Ενδεικτικό, πάντως, του εύθραυστου των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών είναι ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ απέφυγε να προβεί σε λεπτομέρειες σε σχέση με τη λεγόμενη νέα ρωσο-αμερικανική «συμφωνία», επικαλούμενος «την ανάγκη για περισσότερη δουλειά ώστε να πετύχει η συνεργασία». Ο Ρώσος υπουργός, από την πλευρά του, ανέφερε πως «σημείωσαν πρόοδο» με τον Αμερικανό ομόλογό του πάνω σε «συγκεκριμένα βήματα» αποκατάστασης της εύθραυστης εκεχειρίας στη Συρία, στη μεταξύ τους συνεργασία κατά του «Μετώπου Νούσρα» στη Συρία και στην ενίσχυση της πολιτικής μετάβασης.

Η διαφαινόμενη ρωσο-αμερικανική συμφωνία προκάλεσε, πάντως, την Κυριακή, τις επιφυλάξεις του λεγόμενου «Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης», που μετά τη διήμερη συνεδρίαση στελεχών του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, μέσω του Μπάσμα Κοντμάνι, μέλους της «Υπατης Διαπραγματευτικής Επιτροπής» που είχε συμμετάσχει στις ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη της Ελβετίας, δήλωσε πως η «παύση των εχθροπραξιών στη Συρία έχει αποτύχει. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η Ρωσία να δηλώσει πως ενδιαφέρεται για την πολιτική διαδικασία. Εμείς, ωστόσο, βλέπουμε το αντίθετο», καταγγέλλοντας το συριακό στρατό πως «πολιορκεί και βομβαρδίζει ασταμάτητα» περιοχές αμάχων, όπως στο Χαλέπι.

Προβάδισμα συριακού στρατού στο Χαλέπι

Την Κυριακή, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως ο συριακός στρατός, με τη στήριξη Λιβανέζων μαχητών της «Χεζμπολάχ», κατάφερε να κόψει εντελώς τον τελευταίο διάδρομο ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών στη βόρεια επαρχία Χαλέπι, κλείνοντας την οδική αρτηρία Καστίλο, στα βόρεια περίχωρα. Με τον τρόπο αυτό σταματά η επικοινωνία ανάμεσα στις περιοχές που ελέγχουν τζιχαντιστές από το «Μέτωπο Νούσρα» στο ανατολικό τμήμα της πόλης του Χαλεπίου με τα βόρεια περίχωρα.

Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν σημειώθηκε την Κυριακή έκρηξη χειροβομβίδας κοντά σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες (ηλικίας 20 και 24 ετών) και τραυματίζοντας άλλους τρεις. Αργότερα, το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά» μετέδωσε πως το Ισραήλ εκτόξευσε δύο πυραύλους, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια να καταρρίψει συριακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τα υψίπεδα.

Και η Ν. Ζηλανδία στη σύνοδο της Ουάσιγκτον

Ο Νεοζηλανδός υπουργός Αμυνας, Τζέρι Μπρόουνλι, ανακοίνωσε χτες πως θα συμμετέχει στη σύνοδο ομολόγων του από 34 χώρες που συμμετέχουν στη λεγόμενη συμμαχία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και την οποία έχει συγκαλέσει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, αύριο Τετάρτη, στη βάση Αντριους στο Μέριλαντ. Κεντρικό θέμα της συνόδου αναμένεται να είναι η κατάρτιση των νέων σχεδίων των ιμπεριαλιστών για την ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής με πρόσχημα τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών. Μία μέρα μετά, στις 21 Ιούλη, θα συγκαλέσει διάσκεψη των ομολόγων του στην Ουάσιγκτον και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέσεις Κέρι για τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου με αφορμή το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εκτίμησε χτες, στις Βρυξέλλες, ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο και να κάνει «πιο ήπιες» τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες από τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) η τυχόν ευόδωση των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου ΗΠΑ - ΕΕ (ΤΤΙΡ). Προέβλεψε μάλιστα ως πιθανή την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ακόμη και έως το τέλος τρέχοντος έτους, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας «καθίσταται πιο σημαντική» μετά το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιούνη.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με τη συμφωνία ΤΤΙΡ και είναι δουλειά μας να ενημερώνουμε επαρκώς τον κόσμο για τους τρόπους με τους οποίους τα δεδομένα της πραγματικά λειτουργούν για τους λαούς της Ευρώπης», δήλωσε ο Κέρι.

Ο Βρετανός ομόλογός του, Μπόρις Τζόνσον, μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει για πρώτη φορά ως υπουργός Εξωτερικών στη σύνοδο ομολόγων του από άλλες χώρες της ΕΕ, υποστήριξε ότι το Λονδίνο «δεν θα απαρνηθεί τον ηγετικό του ρόλο στην Ευρώπη»...

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος της νέας πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επιβεβαίωσε ότι Γερμανία και Γαλλία θα είναι οι πρώτες χώρες που θα επισκεφθεί η Βρετανίδα αρχηγός με τη νέα της ιδιότητα. Η Μέι θα μεταβεί αύριο στο Βερολίνο για συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και την Πέμπτη στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να τεθεί η διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Brexit, η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τα σχέδια για κλιμάκωση των επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.

Νωρίτερα, ξεκίνησε στη Βουλή των Κοινοτήτων πολύωρη συζήτηση σε σχέση με το μέλλον του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος και τα σχέδια για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων νέας γενιάς κόστους αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων στερλινών...

ΑΡΜΕΝΙΑ
Επίθεση αντικυβερνητικών στο στρατηγείο της αστυνομίας

ΓΕΡΕΒΑΝ.--

Σε εξέλιξη παρέμενε έως χτες το βράδυ, για δεύτερο 24ωρο, η υπόθεση ομηρίας αστυνομικών αξιωματούχων στο αρχηγείο της αστυνομίας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, από περίπου 30 ένοπλους αντικυβερνητικούς που απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση του Γιραίρ Σεφιλιάν, του εθνικιστή Λιβανο-αρμένη στρατιωτικού και ιδρυτή της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Νέα Αρμενία - Μέτωπο Λαϊκής Σωτηρίας». Στη διάρκεια της επίθεσης σκοτώθηκε ο συνταγματάρχης της αστυνομίας, Αρτούρ Βανογιάν, και τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός ατόμων, ενώ αρμενικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως μεταξύ των ομήρων ήταν ο αρχηγός της αστυνομίας του Γερεβάν, Βαλερί Οσιπιάν.

Ο υποδιευθυντής της αστυνομίας, υποστράτηγος Ουνάν Πογκσγιάν, επιβεβαίωσε χτες το απόγευμα την απελευθέρωση δύο εκ των αστυνομικών που κρατούνταν όμηροι και τη συνέχιση διαπραγματεύσεων με τους δράστες. Ζήτησε απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων, τερματισμό της «επίθεσης και της απόπειρας αποσταθεροποίησης», καθώς και παράδοση των δραστών στις αρχές.

Ο Γιραΐρ Σεφιλιάν φυλακίστηκε πρόσφατα με την κατηγορία της συνωμοσίας για κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων και τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων. Κατά το παρελθόν είχε κάνει απόπειρα πραξικοπήματος και είχε επικρίνει τον Πρόεδρο της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν για τον τρόπο που χειρίζεται τη μακροχρόνια σύγκρουση στον αρμένικο θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, κατηγορώντας τον για «εκχώρηση εδαφών» στους Αζέρους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ