ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟΝ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ»
Πρωτοβουλία για απεργία στον όμιλο στις 22 Ιούλη

Απευθύνονται στους συναδέλφους τους με κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα

Από τη στάση εργασίας και την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη βδομάδα
Από τη στάση εργασίας και την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την περασμένη βδομάδα
Σημαντικό βήμα για την παραπέρα οργάνωση της πάλης των εργαζομένων στον όμιλο «Μαρινόπουλος» αποτέλεσε η συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στα καταστήματα της επιχείρησης (Ρέντη, Αργυρούπολη, Μαρούσι, Νέα Ιωνία κ.α.) «κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, κόντρα στο κλίμα αναμονής, φόβου και ψεύτικων αυταπατών που καλλιεργούν», όπως γράφουν σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, κόντρα στην επίθεση της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, κόντρα στο κλίμα αναμονής, φόβου και ψεύτικων αυταπατών που καλλιεργούν μέσα στα καταστήματα» σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα και θυμίζουν την πετυχημένη στάση εργασίας στις 13/7 με τη συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη μαζική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και τη νέα τριμερή συνάντηση που προκάλεσαν με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι.

Σε συνέχεια της προηγούμενης δράσης τους, οι Επιτροπές Αγώνα τονίζουν πως «η πίεση προς την εργοδοσία και την κυβέρνηση πρέπει να δυναμώσει». Καλούν τους συναδέλφους τους με συζητήσεις και Γενικές Συνελεύσεις να στήσουν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε κατάστημα, να δώσουν «όλοι μαζί συντονισμένη αγωνιστική απάντηση».

Σε κοινή τους συνεδρίαση, οι Επιτροπές Αγώνα αποφάσισαν να προτείνουν στις Γενικές Συνελεύσεις των καταστημάτων την κήρυξη απεργίας στις 22/7/2016, με τη στήριξη των τεσσάρων κλαδικών Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής και σε συντονισμό με το Σωματείο Εργαζομένων του «Μαρινόπουλου» στη Βόρεια Ελλάδα, που ήδη έχει πάρει απόφαση για απεργία εκείνη τη μέρα.

Σημειώνουν την ανάγκη «να γίνει υπόθεση όλων η επιτυχία της απεργίας. Να ενημερώσουμε όλα τα καταστήματα για τις αποφάσεις μας, καλώντας τους συναδέλφους σε συντονισμένο, ενιαίο αγώνα», ενώ καλούν και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τη μέρα της τριμερούς.

«Κλείνουμε τα αυτιά μας στις φωνές της εργοδοσίας που θέλουν να μας τρομοκρατήσουν. Προσπερνάμε την πλειοψηφία του επιχειρησιακού μας σωματείου που δεν παίρνει μέτρα οργάνωσης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, φτάνοντας στο σημείο να καλεί ανοιχτά σε συμβιβασμό και σε μη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και απεργίες», τονίζουν οι Επιτροπές Αγώνα και διεκδικούν: «Αμεση καταβολή όλου του μισθού μας και του επιδόματος αδείας. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις».

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ
Ανυποχώρητα για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου τους

Νέα διαμαρτυρία χτες στο υπουργείο Εργασίας

Οι συγκεντρωμένοι ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης
Οι συγκεντρωμένοι ενημερώνονται για τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόλυση συναδέλφου τους από θυγατρική της «Ελλάκτωρ», επειδή δεν υπέγραψε ατομικό συμφωνητικό με κατάπτυστους όρους, έκαναν χτες στο υπουργείο Εργασίας μισθωτοί τεχνικοί. Παράλληλα, κατήγγειλαν τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στον κλάδο, όπου εφαρμόζονται συμβάσεις πρωτόγνωρης αγριότητας σε βάρος των εργαζομένων, με στόχο να γενικευθούν στη συνέχεια και σε άλλους χώρους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών είχε κηρύξει στάση εργασίας. Στη διαμαρτυρία καλούσαν με κοινή τους ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, που συμμετείχε με αντιπροσωπεία του. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα σημειωνόταν, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι όροι της σύμβασης που θέλει να επιβάλει η «Ελλάκτωρ», «δεν αποτελούν εξαίρεση ή "αστοχία". Συνοψίζουν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το εφιαλτικό μέλλον των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που επιδιώκει να επιβάλει το κεφάλαιο και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων που έχουν στην υπηρεσία τους».

Θυμίζουμε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας της Νέας Ιωνίας γνωμοδότησε υπέρ της επαναπρόσληψης της εργαζόμενης, απόφαση που αγνοεί επιδεικτικά η εργοδοσία. Ωστόσο, κάτω από την πίεση του αγώνα των μισθωτών τεχνικών, ο όμιλος αναγκάστηκε να μεταφέρει στη μητρική εταιρεία τους εργαζόμενους που απασχολούσε στη θυγατρική με έδρα τη Μ. Βρετανία και στους οποίους αρχικά επιχείρησε να επιβάλει ατομικά συμφωνητικά, τα οποία, πέρα απ' τους άλλους κατάπτυστους όρους, υπάγονταν νομικά και στο βρετανικό Δίκαιο!

Συνδικαλιστική αντιπροσωπεία από τους μισθωτούς τεχνικούς και την Ομοσπονδία των Οικοδόμων συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση, όπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας περιορίστηκε να δώσει προθεσμία δυο ημερών προκειμένου να βρεθεί λύση. Σε αυτή την κατεύθυνση, την Τετάρτη 20 Ιούλη θα καταβληθούν υπομνήματα και από τις δυο πλευρές (εργαζόμενοι - εργοδότες) και την Παρασκευή 22 Ιούλη πιθανά θα γίνει νέα συνάντηση στο υπουργείο. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν δεσμεύτηκαν για την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης χωρίς τους καταχρηστικούς όρους, ενώ η αντιπροσωπεία των εργαζομένων διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ATHENS LEDRA»
Πιέζουν για δεδουλευμένα και θέσεις εργασίας

Νέα κινητοποίηση έγινε χτες στο υπουργείο Εργασίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Με νέα παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra» και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής συνεχίζουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία, διεκδικώντας: Εκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, πλήρη εξόφληση δεδουλευμένων, άμεσα μέτρα προστασίας γι' αυτούς και τις οικογένειές τους, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.

Στη συνάντηση με τον γγ του υπουργείου, Ανδρ. Νεφελούδη, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές διαμαρτυρήθηκαν, καθώς δεν έχει γίνει τίποτα σχετικά με το έκτακτο βοήθημα, ενώ το επίδομα της επίσχεσης δεν καταβάλλεται έγκαιρα και ομοιόμορφα σε όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, απαίτησαν να οριστεί άμεσα νέα τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία, με αιχμή τα οφειλόμενα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ο γγ επικαλέστηκε διάφορα γραφειοκρατικά κολλήματα, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα οριστεί τριμερής συνάντηση την επόμενη βδομάδα. Αντίστοιχες γενικόλογες δεσμεύσεις έδωσε στη συνέχεια και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος.

«Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να πάρει μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Για άλλη μια φορά, κάνει πλάτες στην εργοδοσία, εξαγγέλλει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου των ξενοδοχείων, ενώ αφήνει τους εργαζόμενους μετέωρους», τόνισε μετά τη συνάντηση ο Γ. Στεφανάκης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία Αττικής. Χτες, σε ανοιχτή συνεδρίαση του ΔΣ, το επιχειρησιακό σωματείο αναμενόταν να αποφασίσει την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ