ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αμετανόητος και προκλητικός ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Φύσσα

Απολογήθηκε χτες ο φασίστας Γ. Ρουπακιάς σχεδόν έξι χρόνια μετά το έγκλημα

«Απλή ανθρωποκτονία» η δολοφονία του Π.Φύσσα σύμφωνα με τον Ρουπακιά

Eurokinissi

«Απλή ανθρωποκτονία» η δολοφονία του Π.Φύσσα σύμφωνα με τον Ρουπακιά
Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίστηκε χτες στην απολογία του ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, φτάνοντας να κάνει λόγο για «μια απλή ανθρωποκτονία» που έγινε ολόκληρο θέμα και συνέβη επειδή ο Φύσσας έστριψε το σώμα του και «προσέκρουσε» στο μαχαίρι που τον πήρε στην καρδιά (!). Τα λεγόμενά του προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την οργή του πολυάριθμου ακροατηρίου αλλά και του δικαστηρίου, γεγονός που τον οδήγησε να προσπαθήσει ανεπιτυχώς να τα μαζέψει... Προσπάθησε, επίσης, εις μάτην να δώσει κάλυψη στη ναζιστική οργάνωση, ανακαλώντας όψιμα όλες τις προηγούμενες καταθέσεις που συνομολογούσε την παρουσία όλων των συγκατηγορουμένων του στη δράση του τάγματος εφόδου και όχι μόνο όσων ανέφερε στη χτεσινή κατάθεση.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς επανέλαβε τον ισχυρισμό του πυρηνάρχη του για τα τρικάκια και το sms, σε αντίθεση όμως με τον Πατέλη λέει ότι ξεκίνησε από την Τοπική τάγμα εφόδου με μηχανές, το οποίο εκείνος ακολούθησε. Κάποιος του είπε ότι «έπιασαν ένα δικό μας και πάμε να τον απεγκλωβίσουμε», ανέφερε. Η όλη κινητοποίηση, σύμφωνα με αυτά που είπε, έφτασε μέχρι το «Κοράλι»... Επίσης, «δεν θυμόταν» το όνομα και την διεύθυνση από όπου υποτίθεται ότι πήγε για να πάρει τα τρικάκια, γεγονός που επισημάνθηκε από το δικαστήριο, όπως άλλωστε έκανε και ο Πατέλης.

Για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού λίγο ως πολύ ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς ανέφερε στο δικαστήριο ότι εκεί που έψαχνε να παρκάρει για να πάει ξανά στο «Κοράλι» και δεν έβρισκε θέση, ο Φύσσας του επιτίθεται και τον χτυπάει (δεν προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση όπως επεσήμανε η πρόεδρος), ενώ ως διά μαγείας δεν βλέπει πια χρυσαυγίτες στην Παναγή Τσαλδάρη, παρά μόνο λίγους φίλους του Φύσσα.

Χαρακτηριστικές οι επίμονες ερωτήσεις της προέδρου αλλά και οι απαντήσεις του Γ. Ρουπακιά που παραπέμπουν στο ότι δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να μαχαιρώσει τον Φύσσα...

Ρουπακιάς: Μου είπε ο Φύσσας «τι είναι ρε; Γιατί όλα αυτά;» δύο φορές.

Πρ.: «Είστε κλεισμένος σε ένα αμάξι και έρχεται κάποιος, η κίνηση είναι να κατέβετε και να πάρετε το μαχαίρι; Σήμερα τι θα κάνατε;»

Ρουπ.: «Είχα ανοιχτά παράθυρα. Σήμερα δεν θα έπαιρνα το μαχαίρι».

Πρ.: «Γιατί δεν βάλατε μπρος να φύγετε; Οπως μπήκατε αντίθετα, να φύγετε αντίθετα. Είχατε την ευχέρεια να κινηθείτε με το αυτοκίνητό σας και αντί αυτού ανοίγετε την πόρτα και παίρνετε και το μαχαίρι;»

Ρουπ.: «Είχε κίνηση ο δρόμος».

Πρ.: «Βλέπετε να κινείται ένα άτομο απειλητικά προς το μέρος σας... Αν δεν είχατε το μαχαίρι θα ανοίγατε πόρτα;».

Ρουπ. «Οχι θα έφευγα. Πεζός».

Πρ.: «Γιατί δεν το κάνατε τότε;».

Ρουπ.: «Να ανοίξω την πόρτα να βγω έξω; Ούτε δευτερόλεπτο δεν θα άντεχα».

Πρ.: «Θεωρείτε ότι ο μόνος τρόπος ήταν το μαχαίρι;».

Μάλιστα η πρόεδρος του επισημαίνει: «Αλλάξατε προορισμό και ασχοληθήκατε με τα άλλα άτομα;».

Ρουπ.: «Ο σκοπός ο δικός μου ήταν να απεγκλωβίσω έναν δικό μας στο Κερατσίνι».

Πρ.: «Μηπως ο προορισμός σας ήταν ο Φύσσας για τον οποίο και σταματήσατε;».

Ρουπ.: «Οχι βέβαια. Ο προορισμός μου ήταν το "Κοράλι". Πού να τα ξέρω εγώ αυτά που έγιναν; Υπέθεσα ότι κάποιοι χρυσαυγίτες με μηχανάκια, τους κυνήγησαν και βρέθηκαν στην Τσαλδάρη (σ.σ. ο Φύσσας και οι φίλοι του). Μάλλον υπέθεσε ο άνθρωπος ότι θέλαμε να τον περικυκλώσουμε για αυτό και κινήθηκε όπως κινήθηκε. Εμένα σκοπός μου ήταν το "Κοράλι". Καλώς ή κακώς για αυτό πήγαινα».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι επισημάνθηκε σε σχετικές ερωτήσεις από τους δικαστές το καίριο χτύπημα στον Παύλο Φύσσα: «Φαίνεται ότι εκτελέσατε ένα καίριο χτύπημα και επαγγελματικά εκτελεσμένο... «Επειδή υπάρχει και μια μελέτη. Προκύπτει ότι το χτύπημα έγινε από καλό γνώστη και του σημείου και του τρόπου».

Στην απολογία του ανέφερε επίσης ότι από το αστυνομικό τμήμα τηλεφώνησε στη σύζυγό του, στην αδερφή του και πέντε - έξι φορές μίλησε στο τηλέφωνο με τον Πατέλη. Ισχυρίστηκε ότι πήρε τον Πατέλη για να τον συμβουλευτεί για δικηγόρο και είπε ότι στο τρίτο τηλεφώνημα με τον Πατέλη τού είπε «να πάρει και τον Λαγό».

Σε σχετική ερώτηση για τον όρκο και τους ναζιστικούς χαιρετισμούς ανέφερε: «Ναι. Ημασταν στη Νέδα και λέει ο Πατέλης πάμε πιο κει, με Καζαντζόγλου και Τσακανίκα, και εκφώνησαν έναν λόγο, δεν ξέρω αν ήταν όρκος, νομίζω τον εκφώνησε ο Τσακανίκας». Ενώ, παραδέχτηκε ότι και «ο Χίτλερ χαιρετάει έτσι, αλλά δεν το εκλάβαμε έτσι, ήταν αρχαίος ελληνικός ο χαιρετισμός, είναι τι νιώθεις εκείνη την ώρα».

Για την στάση της Αστυνομίας κατά τη σύλληψή του και μετά στο ΑΤ ανέφερε ότι δεν φορούσε χειροπέδες, είχε το κινητό του, κυκλοφορούσε ελεύθερος στο ΑΤ, ενώ το μαχαίρι του εγκλήματος εθεάθη στο αστυνομικό τμήμα σε μια σακούλα σούπερ μάρκετ...

Στο δικαστήριο παρόντες ήταν ο πατέρας του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, ενώ για πρώτη φορά δεν ήταν η μητέρα του Π. Φύσσα για ευνόητους λόγους.

ΠΑΜΕ
Να δυναμώσει η διεκδίκηση για απεγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιταχύνοντας πάνω στις ράγες της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών», τονίζει η Γραμματεία Μεταναστών - Προσφύγων του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της για την πολιτική της ΝΔ για τους πρόσφυγες και μετανάστες, καλώντας τους «να συσπειρωθούν στα συνδικάτα, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αντιπαλέψουν από κοινού με τους Ελληνες συναδέλφους τους κάθε νέα επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων».

Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μεταναστών - Προσφύγων του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η ΝΔ πατάει «πάνω στις αποφάσεις της ΕΕ που έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας κάτω από απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες, ιδιαίτερα στα hot spots των νησιών του Αιγαίου, της απόφασης για ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Στις ίδιες ράγες συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε είχε αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που οδηγούν στο αιματοκύλισμα λαών, στον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Στην αντιμετώπιση των κυνηγημένων από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση με γνώμονα τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τα παιχνίδια που συνεχίζουν να παίζουν στις πλάτες τους. Να ανοιγοκλείνουν την κάνουλα με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με ένταση της καταστολής και του κυνηγητού που οδήγησε τα προηγούμενα χρόνια στον πνιγμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, μικρών παιδιών και στα κέντρα κράτησης τύπου Μόριας, τα οποία προκάλεσαν "θετική εντύπωση" και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης της κυβέρνησης της ΝΔ.

Οι ίδιοι που προκαλούν πολέμους για τα κέρδη τους είναι που ισοπεδώνουν τη ζωή των εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, με την αντιλαϊκή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεών τους. Η καταστολή και ο περιορισμός, το παραπέρα πετσόκομμα των δικαιωμάτων δεν έχει στο στόχαστρο μόνο τους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά το σύνολο της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ανάκληση από το υπουργείο Εργασίας Εγκυκλίου για την απόκτηση ΑΜΚΑ και την προβληματική - ούτως ή άλλως - πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων και μεταναστών. Καλεί τους πρόσφυγες και μετανάστες να συσπειρωθούν στα συνδικάτα, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αντιπαλέψουν από κοινού με τους Ελληνες συναδέλφους τους κάθε νέα επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα:

Να δυναμώσουν τη διεκδίκηση για απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών. Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στη χώρα μας. Να κλείσουν τα hot spots. Για αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους για όσο παραμένουν στην Ελλάδα. Για ίσα εργατικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα και ισότιμη πρόσβαση σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Να δυναμώσει η κοινή πάλη Ελλήνων εργατών, προσφύγων και μεταναστών για δουλειά με δικαιώματα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία οργανωμένο κύκλωμα παράνομης προώθησης μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και διακίνησής τους σε χώρες της ΕΕ, αεροπορικά, με τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων. Συνελήφθησαν εννέα αλλοδαποί μέλη της σπείρας καθώς και άλλος ένας αλλοδαπός με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Στις 15 και 16/7 πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στις περιοχές Περιστερίου, Κυψέλης, Αγίου Παντελεήμονα και Γαλατσίου με αποτέλεσμα τη σύλληψη των μελών της συμμορίας. Το υπό έρευνα κύκλωμα για την προώθηση κάθε μετανάστη από την Τουρκία προς την Ελλάδα αποκόμιζε χρηματικό ποσό έως 2.000 ευρώ το άτομο, ενώ για την προώθηση κάθε μετανάστη από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποκόμιζε ποσά που κυμαίνονταν από 4.000 έως 6.000 ευρώ το άτομο.

Αναγκαστική προσγείωση σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού πραγματοποίησε χτες χειριστής μονοκινητήριου αεροσκάφους τύπου «Τσέσνα», κοντά στα Γρεβενά. Στο αεροσκάφος επέβαιναν τρία άτομα, ο ένας από τα οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ελαφρά τραυματισμένος. Οι υπόλοιποι ήταν καλά στην υγεία τους. Το αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από την Κέρκυρα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Ρ. Δούρου

Για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά τη χτεσινή απολογία της, στην 7η τακτική ανακρίτρια, η απερχόμενη περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, για την υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβρη του 2017, που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους. Η Ρ. Δούρου, παράλληλα με την απολογία της, κατέθεσε και υπόμνημα στην ανακρίτρια, στο οποίο επιρρίπτει μεταξύ άλλων ευθύνες στον πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι δύο πραγματογνωμοσύνες, τις οποίες υπογράφουν 8 ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης (τη μια) και 3 μηχανικοί, οι οποίοι ορίσθηκαν από το Τεχνικό Επιμελητήριο (τη δεύτερη) δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ούτε στην ίδια την περιφερειάρχη. Αναφερόμενη στις πλημμύρες του Νοέμβρη του 2017 επικαλέστηκε τη σφοδρότητα του φαινομένου.

Σε σχετική δήλωση, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη απέδειξε ότι δεν εξυπηρετεί σκοπιμότητες και εξέφρασε ανησυχία «για την τύχη όσων ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση», λόγω τέτοιων κατηγορητηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι η ποινική δίωξη σε βάρος και των 9 προσώπων που προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, τους δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, τα αρμόδια Δασαρχεία αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα αφορά, ανά περίπτωση πλημμύρα από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παραλείψεως κατά συρροή, σωματική βλάβη από υπόχρεο διά παραλείψεως κατά συρροή και παράβαση καθήκοντος διά παραλείψεως.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ