ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρουσιάζουν το φαρμάκι... ως φάρμακο!

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και των θυγατρικών της, καθώς και στο σύνολο της εργατικής τάξης, να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στα σχέδια παραπέρα ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης που ετοιμάζεται να «τρέξει» η νέα κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της, απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Ενάντια στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, το ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα ενάντια στις διακοπές ρεύματος σε λαϊκά σπίτια, για εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης Ενέργειας, για δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου.

Ολέθρια τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων για το λαό και τους εργαζόμενους

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό επιβεβαίωσε και με τις χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) δηλώσεις του ο νέος υπουργός της ΝΔ, Χατζηδάκης, που έρχεται να συνεχίσει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, δίνοντας μάλιστα συγχαρητήρια και στον ΣΥΡΙΖΑ που βάθυνε την ίδια πολιτική τα χρόνια της διακυβέρνησής του. Μια πολιτική που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του '90, στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" της αγοράς της Ενέργειας.

Αυτή η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια έφερε τα εξής αποτελέσματα:

  • Την τελευταία δεκαπενταετία η λαϊκή οικογένεια είδε απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά βυθίστηκαν ακόμα πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2018 εκτελέστηκαν 300.000 διακοπές ρεύματος σε λαϊκά σπίτια και άλλες 230.000 ανακλήθηκαν στο "παρά πέντε", αφού τα λαϊκά νοικοκυριά αναγκάστηκαν υπό το βάρος του εκβιασμού να προσέλθουν στο ταμείο. Ενώ με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, πάνω από 120.000 νοικοκυριά έμειναν εκτός "κοινωνικού τιμολογίου", επειδή σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, ακόμα δεν έχουν πιάσει... πάτο και δηλώνουν "θηριώδη" εισοδήματα άνω των 9.000 ευρώ.
  • Την ίδια ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ολοένα και φτηνότερο βιομηχανικό ρεύμα, αλλά και θησαυρίζουν αγοράζοντας φτηνά, πουλώντας και εξάγοντας ακριβό ρεύμα, σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης η ΔΕΗ καταγράφει ζημιές συνολικού ύψους 218,2 εκατ. ευρώ έναντι 24 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ την ίδια στιγμή το χρέος της επιχείρησης παραμένει σταθερά υψηλό, στα 3,62 δισ. ευρώ.
  • Είχαμε μεγάλη μείωση της εγχώριας λιγνιτικής παραγωγής, που συνοδεύτηκε με απολύσεις μόνιμου προσωπικού. Από τη δεκαετία του '90, που οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ξεπερνούσαν τους 36.000, με σχέσεις πλήρους, σταθερής εργασίας, έχουμε φτάσει σήμερα με αυτήν την πολιτική να είναι λιγότεροι και από 16.000 σε ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ.
  • Ταυτόχρονα, είχαμε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στις εργολαβίες, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, και βέβαια αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στις περιβόητες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας

Αυτά τα αποτελέσματα έχουν οι πολιτικές που ακολούθησαν με συνέπεια όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι γνωστές οι συστάσεις για άμεση ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεσμεύεται ότι θα υλοποιήσει και η νέα. Πρόκειται για "καθήκον" που ανελλιπώς "θυμίζει" με όλες τις εκθέσεις της η Κομισιόν.

Το "φαρμάκι" της εφαρμογής αυτής της πολιτικής το παρουσιάζουν ως "φάρμακο" που θα λύσει το πρόβλημα. Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική τη στήριξε με όλους τους τρόπους η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Οποιο και να είναι τελικά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των θυγατρικών, χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι του κλάδου και ο λαός.

Καλούμε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και των θυγατρικών της και το σύνολο της εργατικής τάξης να είναι σε ετοιμότητα το επόμενο διάστημα ώστε να οργανωθεί ο αγώνας:

-- Για να μην περάσουν τα σχέδια της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης

-- Ενάντια στις διακοπές ρεύματος λαϊκών σπιτιών

-- Για φτηνά τιμολόγια ρεύματος

-- Για δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους του κλάδου

-- Για εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης

Συνεχίζουμε κόντρα στις στρατηγικές επιλογές των μονοπωλίων, δείχνοντας το δρόμο της σύγκρουσης με τη στρατηγική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας στο πλαίσιο της ΕΕ και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν».

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχουν πικρή πείρα από όλα τα «μοντέλα» της ιδιωτικοποίησης

Αντίστοιχο αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Οπως υπογραμμίζει, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση που ετοιμάζεται να «τρέξει» η κυβέρνηση της ΝΔ και τα μέτρα που θα τη συνοδεύσουν (παραπέρα μείωση του «μισθολογικού κόστους» με απολύσεις και γενίκευση της «ευελιξίας», αυξήσεις τιμολογίων, άγιο κυνηγητό στους οφειλέτες κ.ά.) εντάσσονται «στο πλαίσιο του στόχου της "απελευθέρωσης" της αγοράς του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΕ και της εγχώριας άρχουσας τάξης από τη δεκαετία του '90».

«Αυτήν την πολιτική και μέτρα στην ίδια κατεύθυνση υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι σήμερα», επισημαίνει. «Ετσι, 20 χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι δοκίμασαν την πολιτική της "απελευθέρωσης" του κλάδου και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, είτε με τον στρατηγικό επενδύτη του ΠΑΣΟΚ είτε με τη "μικρή ΔΕΗ" της ΝΔ, είτε με τα ΝΟΜΕ και την "αποεπένδυση" του ΣΥΡΙΖΑ και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το κριτήριο του κόστους - οφέλους η ΕΕ ασχολείται με τους εργάτες, την υγεία τους και το περιβάλλον

Το γεγονός ότι το κόστος είναι βασικό κίνητρο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μόλυνσης του αέρα, καθώς προκαλεί προβλήματα στην υγεία των εργαζομένων και, ως εκ τούτου, χαμένες εργατοώρες, ομολόγησε κυνικά η εκπρόσωπος της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, Tytti Tuppurainen, στη συζήτηση για τη «Ζώνη καθαρού αέρα σε πόλεις της ΕΕ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ίδια κατεύθυνση, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Επιτροπής Ντερ Λάιεν στις προγραμματικές της δηλώσεις στην Ολομέλεια ανακοίνωσε στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης» της οικονομίας τη δημιουργία «Τράπεζας για το Κλίμα» για επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ κατά την επόμενη δεκαετία, δίνοντας κερδοφόρο διέξοδο στα ευρωπαϊκά μονοπώλια για τη στήριξή τους στον διεθνή ανταγωνισμό τους με άλλα.

Στη συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης τονίζοντας τα παρακάτω: «Ομολογήσατε εδώ ότι ασχολείστε με την ποιότητα του αέρα στις πόλεις, γιατί τα προβλήματα υγείας κοστίζουν δισ. ευρώ σε χαμένες εργατοώρες. Ετσι κυνικά, ταξικά ασχολείστε με τους εργάτες, την υγεία τους και με το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι κυβερνήσεις της είναι που βομβαρδίζουν λαούς καταστρέφοντας χώρες, όπως στη Γιουγκοσλαβία, στη Συρία και αλλού, που καίνε σκουπίδια και έχουν στήσει μπίζνες με το εμπόριο ρύπων και την αντιδραστική αντίληψη ότι ο "ρυπαίνων πληρώνει" για να συνεχίζει να ρυπαίνει, που ενοχοποιούν για τη ρύπανση των θαλασσών τον απλό χρήστη πλαστικών φορολογώντας τον, ενώ ο νούμερο ένα παράγοντας θαλάσσιας μόλυνσης, οι εφοπλιστές, φοροαπαλλάσσονται και επιδοτούνται.

Με τις πλάτες άλλωστε της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, στον Βόλο, το μονοπώλιο ΑΓΕΤ Lafarge καίει σκουπίδια και πετ-κοκ, μετατρέποντας την πόλη σε θάλαμο αερίων, ενάντια στη θέληση των κατοίκων, που με τις μαζικές διαδηλώσεις τους εναντιώνονται στα σχέδιά τους. Μόνο η κοινωνικοποίηση του πλούτου και των μέσων παραγωγής, μια οικονομία και κοινωνία που δεν θα στηρίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος, μπορεί να εξασφαλίσει προγραμματισμένη, συμβατή και ισόρροπη αλληλεπίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και στο περιβάλλον».

ΔΕΗ ΑΕ
Προαναγγέλλει αυξήσεις στα τιμολόγια για να «σωθεί» η επιχείρηση

Θέμα χρόνου θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, ως βασικό μέτρο του ευρύτερου αντιλαϊκού σχεδίου «σωτηρίας» της επιχείρησης που επεξεργάζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, παράλληλα βεβαίως και με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που είχε αποφασίσει η απερχόμενη διοίκηση με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προέβλεπαν «τιτλοποίηση» οφειλών προς την επιχείρηση και πώληση σε επενδυτικά «funds», μείωση μισθολογικού κόστους κ.ά.

Από το βήμα του συνεδρίου του «Economist», ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Ανδριώτης, αν και είπε ότι η ΔΕΗ «δεν κατέρρευσε, δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και το ταμείο δεν είναι άδειο», υποστήριξε την ίδια στιγμή ότι εάν είχαν αυξηθεί τα τιμολόγια το τελευταίο τρίμηνο του 2018 θα υπήρχε «θετικός αντίκτυπος στην αξιολόγηση της επιχείρησης, γεγονός που θα της επέτρεπε να εξασφαλίσει ομολογιακό δάνειο με ευνοϊκούς όρους»...

Στην παρούσα φάση, το βασικό σενάριο προβλέπει μια αρχική αύξηση της τάξης του 10% στα τιμολόγια, ενώ άμεση ταμειακή ενίσχυση αναμένεται από την πώληση οφειλών σε «funds», από τα οποία υπολογίζεται να εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ περί τα 400 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα του 2017 με την πρόσληψη τότε εξειδικευμένης εταιρείας, που όπως δήλωνε τότε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης «έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία και με "σοφιστικέ" μεθόδους»...

Συγκρότηση νέων Γενικών και Ειδικών Γραμματειών

Με απώτερο σκοπό την αποτελεσματικότερη για το κεφάλαιο λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση μιας σειράς Ειδικών και Γενικών Γραμματειών που λειτουργούσαν έως σήμερα στα διάφορα υπουργεία και την αντικατάστασή τους από νέες που συγκροτούνται, συγκεντρώνοντας περισσότερες αρμοδιότητες. Οι αλλαγές περιλαμβάνονται στο Προεδρικό Διάταγμα 84/2019 που δημοσιεύτηκε προχτές στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης».

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, καταργείται η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, μετά από 24 χρόνια λειτουργίας και στη θέση της συγκροτείται στο υπουργείο Οικονομικών Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στο υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργείται Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων μια σειρά από υπηρεσίες, ενώ δημιουργείται και Ειδική Γραμματεία Διαρθρωτικών Προγραμμάτων που έρχεται να αντικαταστήσει προηγούμενες δομές οι οποίες καταργούνται. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας προβλέπεται η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και η υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ