ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Συνεχίζουν ενωμένοι και αποφασισμένοι τον απεργιακό τους αγώνα

Παράνομη έκρινε την απεργία το δικαστήριο - Νέα 48ωρη απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα δικαστήρια
Τον δίκαιο απεργιακό αγώνα τους συνεχίζουν ενωμένοι και αποφασισμένοι οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου», διεκδικώντας την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης του αγωνιστή συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη, καθώς και την εφαρμογή όλων όσα επέβαλαν με την πάλη τους το προηγούμενο διάστημα, κόντρα στην εντεινόμενη προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει τον αγώνα τους.

Χτες, σε μία ακόμα δικαστική απόφαση με διαδικασίες - εξπρές που στρέφεται ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, υιοθετώντας την αγωγή της εργοδοσίας, έκρινε παράνομη την απεργία που είχε κηρύξει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου μετά από απόφαση των ίδιων των εργαζομένων.

Επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το τεράστιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το δικαστήριο αποδέχτηκε τον ισχυρισμό της εργοδοσίας ότι τάχα δεν απολύει τον για χρόνια εργαζόμενό της Μ. Μέντη, αλλά ότι έχει το «δικαίωμα» να μην ανανεώσει τη σύμβασή του, καθώς εργαζόταν σε αυτήν ως «εργολαβικός» εργαζόμενος. Παραπέρα, το δικαστήριο υιοθέτησε την απαίτηση της εργοδοσίας να απαγορευτεί στο κλαδικό Συνδικάτο να κηρύξει «στο μέλλον κάθε άλλη απεργιακή κινητοποίηση (απεργία, στάση εργασίας ή αποχή) με αίτημα τη συνέχιση της απασχόλησης του Δαμασκηνού Μέντη στην ενάγουσα».

Απαντώντας άμεσα και στηρίζοντας έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου κήρυξε 48ωρη απεργία στην επιχείρηση, από χτες στις 10 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. του Σαββάτου 20/7.

Υπενθυμίζουμε πως ήδη οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου» πραγματοποίησαν με καθολική συμμετοχή 24ωρη απεργία προχτές Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με 48ωρη απεργία χτες και σήμερα, καθώς και 6ωρες στάσεις εργασίας στην πρώτη και δεύτερη βάρια του Σαββάτου.

Συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα δικαστήρια

Στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας, οι εργαζόμενοι και το Συνδικάτο τους έδωσαν τη μάχη και στα δικαστήρια της Ευελπίδων, με συγκέντρωση έξω από το κτίριο που δικαζόταν η εργοδοτική προσφυγή, αλλά και με τις παρεμβάσεις τους μέσα στη δικαστική αίθουσα.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, Θανάσης Φωτόπουλος, καταθέτοντας στο δικαστήριο, τόνισε πως η εκδικητική απόλυση του Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη έχει ως μοναδικό λόγο το γεγονός πως ο εργαζόμενος είναι πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του κλαδικού Συνδικάτου στην επιχείρηση, συνιστώντας ουσιαστικά μια συνδικαλιστική δίωξη από την εργοδοσία.

Τους ισχυρισμούς της εργοδοσίας πως ο απολυμένος συμβασιούχος δεν είναι εργαζόμενος της εταιρείας, αλλά έχει προσληφθεί από εταιρεία ενοικιαζόμενων εργαζομένων και μόνο έναντι αυτής μπορεί να ασκήσει τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα, κατέρριψαν στην πράξη οι συνάδελφοί του, με την ενότητα και την αταλάντευτη αγωνιστική τους στάση.

Μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου» έδωσαν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση στα δικαστήρια, στέλνοντας έτσι μήνυμα πως δεν θα τρομοκρατηθούν και θα συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα τους.

«Δουλεύουμε στα ίδια πόστα, τις ίδιες μηχανές, με το ίδιο ωράριο και τις ίδιες αποδοχές. Ακόμα οι μισθοί όλων (σ.σ. μόνιμων και εργολαβικών) πληρώνονται από την "Αφοί Βλάχου", όχι από το "δουλεμπορικό"», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια εργαζόμενου, καθώς περίμενε το μεσημέρι έξω από το Πρωτοδικείο την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η εργοδοσία με την απόλυση του Μάη, τα δικαστήρια και τις δυνάμεις καταστολής θέλει να δείξει τα δόντια της. Δεν θα περάσει η τρομοκρατία», προσθέτει ένας από τους συναδέλφους του απολυμένου.

Ο Θ. Φωτόπουλος, μιλώντας στους συγκεντρωμένους εργάτες μετά την ακροαματική διαδικασία, τόνισε τη σημασία που έχει για τον αγώνα τους η ενότητα που διατηρούν οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και μη, Ελληνες και μετανάστες, καθώς απέναντί τους έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την εργοδοσία την ίδια, αλλά και συνολικά την αντεργατική νομοθεσία και δικαιοσύνη, όπως και τις αστικές κυβερνήσεις που έχουν διαμορφώσει το οπλοστάσιο των εργοδοτών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Βάλσαμος Συρίγος και Νίκος Μαυροκέφαλος.

Συμμετείχαν επίσης ο Γ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), η Γ. Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, ο Γ. Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αττικής, ο Μ. Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο Π. Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος κ.ά.

Νέες ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Συνταξιούχων Σπάτων - Αρτέμιδος, ενώ μήνυμα συμπαράστασης έστειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου Βαλένθια (STM - Intersindical Valenciana).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ

Μπροστά στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης μπαίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων, καθώς για άλλη μια φορά το έργο φαίνεται να βαλτώνει, ο λαός της Θεσσαλονίκης γίνεται θεατής του γνωστού σκηνικού αντιπαράθεσης για το ποιος φταίει και οι εργαζόμενοι καλούνται να «πληρώσουν τα σπασμένα».

Η ανάδοχος εταιρεία ΑΚΤΩΡ, με επιστολή της μέσα στον Ιούνη, κάνει λόγο για δυσμενείς συνέπειες τόσο στο χρονοδιάγραμμα του έργου όσο και στο κόστος για την υλοποίησή του και προειδοποιεί για διεκδίκηση αποζημιώσεων, αποδίδοντας την ευθύνη στην «Αττικό Μετρό» για καθυστερήσεις εγκρίσεων και σχολιασμών μελετών, αλλά και αναβολή διαγωνισμών για ανάθεση εννέα ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων.

Με πρόσχημα τα παραπάνω, η ΑΚΤΩΡ έχει ξεκινήσει τις απολύσεις εργαζομένων από τα εργοτάξια, επικαλούμενη έλλειψη αντικειμένου εργασίας.

Μπροστά στη νέα επίθεση που δέχονται, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων, οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του αμαξοστασίου στο Μετρό Θεσσαλονίκης την Τρίτη πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 4ωρη στάση εργασίας και σε συγκέντρωση στο σκάμα της Αγίας Σοφίας, την Τετάρτη 24/7 στις 12.30 το μεσημέρι.

Απαιτούν: Να εγγυηθούν η κυβέρνηση, η «Αττικό Μετρό» και η ανάδοχος ΑΚΤΩΡ τη συνέχιση του έργου χωρίς απολύσεις και μειώσεις στα μεροκάματα. Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 45 ευρώ. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία.

Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Τρίτης, μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Η εξέλιξη του έργου έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά τους στόχους του κεφαλαίου και την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Αυτή η ανάπτυξη που μόνο στόχο έχει τη θωράκιση της κερδοφορίας και τους ανταγωνισμούς των κατασκευαστικών είναι που οδηγεί ένα έργο με μεγάλο αντικείμενο εργασίας να βαλτώνει, με τους ήδη κακοπληρωμένους εργαζόμενους να πετιούνται στην ανεργία, στην εκ περιτροπής εργασία, στην απληρωσιά.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να εξυπηρετήσουν τη στρατηγική των κατασκευαστικών ομίλων για φθηνότερο εργατικό δυναμικό, μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση και ευνοϊκότερο νομοθετικό πλαίσιο για την καλύτερη απόδοση των επενδύσεών τους.

(...) Οι εργαζόμενοι του έργου δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από αυτή την ανάπτυξη. Εχουν πείρα από την πορεία του έργου στα τόσα χρόνια της κατασκευής. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την πείρα στην κατεύθυνση του δυναμώματος του αγώνα για διεκδίκηση σταθερής δουλειάς με δικαιώματα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που φέρνει αποτελέσματα στη ζωή των εργατών μέσα από τη μαζικοποίηση του Συνδικάτου, με Γενικές Συνελεύσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με οργάνωση κινητοποιήσεων σε αυτή την κατεύθυνση».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΥΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Νέες κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή δίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Καλαμάτας, με αίτημα την επαναπρόσληψη των 26 απολυμένων συμβασιούχων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλες τις ΔΕΥΑ της Μεσσηνίας.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με νέα στάση εργασίας σήμερα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί και Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας.

Δυναμώνει η αλληλεγγύη από όλη την Ελλάδα

Επιστολές στήριξης του αγώνα για την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων κοινοποίησαν στο Σωματείο τους συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων από 24 δήμους της χώρας, καθώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ.

Την κοινή επιστολή των 24 σωματείων υπογράφουν τα Συνδικάτα Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, Μαγνησίας, Λάρισας, Αχαΐας, Θεσσαλονίκης, Αρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, το Σωματείο Υπάλληλων δήμου Πάτρας, τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Πετρούπολης, Περάματος, Ελευσίνας - Ασπροπύργου - Μάνδρας, Αγ. Αναργύργων, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Φυλής, Βόρειας Εύβοιας, Κορυδαλλού, Λήμνου, Ικαρίας και Φούρνων, Καλυμνίων, το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Πάτρας, το Σωματείο Εργαζομένων Οδηγών Πάτρας.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από χίλιες υπογραφές στήριξης, ενώ δήλωση στήριξης του αγώνα τους έκανε και ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγής Κουμάντος.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ Ν. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ - ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
Καταγγέλλει απολύσεις στην «Γερμανός ΑΒΕΕ»

Την εργοδοσία της «Γερμανός ΑΒΕΕ»,«που προχώρησε στο κλείσιμο του κεντρικού καταστήματος της Πάτρας στην οδό Μαιζώνος, με σκοπό να γίνει και αυτό franchise και απέλυσε όλους τους εργαζόμενους (6 συνολικά)», καταγγέλλει το Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας, απαιτώντας: Αμεση απορρόφηση όλων των εργαζομένων από τον όμιλο ΟΤΕ. Να μη μείνει κανένας εργαζόμενος στο δρόμο.

Με το αίτημα αυτό, το Σωματείο προχωρά σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε μια σειρά από καταστήματα του ομίλου ΟΤΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ