ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι αντιλαϊκοι στόχοι θα πιάνονται

Eurokinissi

Να διαμορφώσει στο λαό κλίμα αναμονής και προσμονής φιλολαϊκών παρεμβάσεων επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ταυτόχρονα υποδαυλίζει από κοινού με τη ΝΔ τη βολική σκανδαλολογία του αποπροσανατολισμού από τη στρατηγική τους σύμπλευση σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές παρεμβάσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, όπως του Δ. Τζανακόπουλου στον «ΑΝΤ1», όπου επανέλαβε μεταξύ άλλων την κοροϊδία γύρω από την αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διατηρήσει ανέπαφο το πλαίσιο καθορισμού του, αλλά και την αθλιότητα του «υποκατώτατου μισθού». Αλλωστε, δεν πέρασε και πολύς καιρός απ' όταν η κυβέρνηση απέρριπτε την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ, που προέβλεπε την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να αναπαράξει τις κάλπικες προσδοκίες, αξιοποίησε τον «δημοσιονομικό χώρο» που εξασφαλίζει η κυβέρνηση μέσα από το στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος. Η επιστροφή μερικών ψίχουλων στα πιο ακραία θύματα αυτής της πολιτικής προπαγανδίστηκε προκλητικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως «στοχευμένη κοινωνική στήριξη». Και επειδή τα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση θα συνεχίσουν να ματώνουν για χρόνια το λαό, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «μόνιμα» τα «μέτρα ελάφρυνσης»...

Οσο για τις συντάξεις, όπου η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να καταργήσει την «προσωπική διαφορά» και να εξαφανίσει το ΕΚΑΣ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναπαράγοντας τη γνωστή απάτη υποστήριξε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Ωστόσο, σημείωσε με νόημα ότι «οι στόχοι θα καλύπτονται, θα επιτυγχάνονται», ομολογώντας πως «έχουμε μια δέσμευση να τηρούμε τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος και για το 2019. Αυτός ο στόχος θα τηρηθεί (...) από τον Αύγουστο του 2018 περνάμε σε μια νέα μέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν. Δεν επιστρέφουμε στη λογική της σπατάλης του δημόσιου χρήματος. Θα έχουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική στη βάση των στόχων του προγράμματος», ανέφερε, λέγοντας με άλλα λόγια ότι όσα έχασε ο λαός τα τελευταία χρόνια πρέπει να θεωρούνται «περασμένα - ξεχασμένα» και ότι η επίτευξη των στόχων ανάκαμψης αυτών προϋποθέτει μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και της αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος.

Συνέχεια στη σκανδαλολογία

Ρίχνοντας νερό στο μύλο της σκανδαλολογίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιδίδεται σε συκοφαντίες σε βάρος της οικογένειας του πρωθυπουργού, επειδή «βρίσκεται πραγματικά σε ένα πολιτικό αδιέξοδο. Το αφήγημά της έχει καταρρεύσει». Απέδωσε μάλιστα την «έλλειψη ψυχραιμίας» της ΝΔ στο ότι η κυβέρνηση «ολοκληρώνει τον κύκλο του προγράμματος», δηλαδή τη βρώμικη αποστολή που άφησε στη μέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθως αναμόχλευσε όλη την μπόχα των σκανδάλων που αναδίδει το σύστημα, που από κοινού με τη ΝΔ υπηρετούν, όπως της «Novartis», του ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εκλογές, επανέλαβε ότι «η τετραετία θα ολοκληρωθεί», σημειώνοντας ότι έτσι έχει δηλώσει και ο Π. Καμμένος!

«Επικοινωνιακό αντιπερισπασμό» χρέωσε στη ΝΔ και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά», όπου εμφανίστηκε βέβαιος για την αθωότητα των αδερφών του πρωθυπουργού. Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, ισχυρίστηκε κι αυτός ότι η μείωσή τους μπορεί να αποφευχθεί μέσω «μιας διαπραγμάτευσης», υπό τον όρο πάντα τήρησης του στόχου για 3,5% πλεόνασμα.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ξαναζήτησε εκλογές

Στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ μίλησε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλώντας την κυβέρνηση να προκηρύξει εκλογές πριν από τη ΔΕΘ, ώστε να έχει ...άλλοθι για να αποφύγει το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη.

Κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για «ανεπάρκεια», «ανικανότητα» και «δημαγωγία» και κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του σε ετοιμότητα, λέγοντάς τους ότι «οι επόμενοι μήνες είναι μήνες κρίσιμοι, στο διάστημα αυτό πρέπει να αποκαλύψουμε οριστικά το παραμύθι του τέλους των μνημονίων και να αποκαλυφθεί πως η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα για πολλά ακόμη χρόνια». Στηλίτευσε, επίσης, τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι «κάθε μέρα οι Σκοπιανοί επικαλούνται την μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα που τους παραδόθηκαν, έχουν και το ΝΑΤΟικό διαβατήριο που οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς έσπευσαν να τους δώσουν».

Στο μεταξύ, και προκειμένου να δείξει ότι αγωνιά περισσότερο από την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, έταξε ξανά λιγότερους φόρους και εισφορές για επιχειρηματίες, όπως μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 29 στο 20% σε δύο έτη, επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, μείωση του ΦΠΑ στο 11% «ώστε η χώρα τουλάχιστον να μην έχει δημοσιονομικό μειονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού».

Τέλος, προκήρυξε επίσης τη διενέργεια συνεδρίου για τη ΝΔ στις 14-15/12, την προεδρία του οποίου αναλαμβάνει ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Τελευταίο «αντίο» στον σ. Χρυσόστομο Χρηστίδη

Με πολιτική κηδεία, κηδεύτηκε, χτες το πρωί, στα κοιμητήρια Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο σύντροφος Χρυσόστομος Χρηστίδης. Συγγενείς, συναγωνιστές και σύντροφοι, με βαθιά θλίψη αποχαιρέτησαν τον σ. Χρυσόστομο, που τόσο ξαφνικά «έφυγε» από τη ζωή πριν συμπληρώσει τα 70 του χρόνια.

Η Κομματική Οργάνωση Κ. Μακεδονίας με θλίψη τον αποχαιρετά και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στη γυναίκα του και στα παιδιά του.

Στον επικήδειο που εκφώνησε ο Θ. Κυριακίδης, εκ μέρους των συντρόφων του από την ΚΟΒ Ανάληψης του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στη ζωή και την ακούραστη δράση του Χρυσόστομου Χρηστίδη, στη συμβολή του να κρατηθεί όρθιο το Κόμμα στην κρίσιμη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό την περίοδο 1989 - 1991 αλλά και στη συμβολή του στην ανασυγκρότηση των ΚΟ, ως μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΚΟ Θεσσαλονίκης και της Αχτιδικής Επιτροπής της Εργατικής Αχτίδας.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνδικαλιστική του δράση στο Σύλλογο Λογιστών, όπου για πολλά χρόνια εκλεγόταν μέλος της Διοίκησης και για δύο χρόνια διετέλεσε πρόεδρος, συμβάλλοντας καθοριστικά ώστε να επανέλθει ο Σύλλογος σε ταξικά χέρια και σήμερα να συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. «Αυτός είσαι, σύντροφε Χρυσόστομε. Βαθύς γνώστης της ιδεολογίας μας, συνεπής και πειθαρχημένος μαχητής του Κόμματος που αγάπησες, του τιμημένου ΚΚΕ. Καλό σου ταξίδι, σύντροφε», ανέφερε.

Εκδηλώσεις για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Το βιομηχανικό προλεταριάτο, πρωτοπορία στον αγώνα της εργατικής τάξης για την κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του ΓΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., στη δημοτική αίθουσα Τυμπακίου Ηρακλείου, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Στέλιος Ορφανός, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος.

Το Σάββατο 21 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Ιθάκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στην πλατεία στο Βαθύ, με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης έκθεση από την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ, έκθεση βιβλίου, καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Την Κυριακή 22 Ιούλη:

-- Στις 11.30 π.μ., η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου Αμφιλοχίας (αίθουσα ΔΣ) εκδήλωση με θέμα: «Οι παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας για την κάλυψη της διατροφής του λαού. Οι εξελίξεις στην κτηνοτροφία. Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ και το παράρτημα Αρκαδίας ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Κοσμά Κυνουρίας, στις 11 π.μ., στο μνημείο. Στις 12 μ., θα πραγματοποιηθεί ομιλία στην κεντρική πλατεία του χωριού από την Βασιλική Γκιόκα, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ διοργανώνει στη Στυμφαλία εκδήλωση αφιερωμένη στη Μάχη της σοδειάς στη Στυμφαλία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λάμπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στην πηγή Κεφαλαρίου.

-- Η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στην εκδήλωση τιμής για τη μάχη της Χώρας. Στις 10 π.μ. θα γίνουν κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών στο Μνημείο της μάχης, στο γεφύρι του Μανούσου. Στις 11.30 π.μ. ομιλία στο Πυργάκι από τον Σαράντο Κουκούμη (λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 8.30 π.μ. από την πλατεία της Υπαπαντής).

Συλλυπητήρια

Η ΤΟ Εκπαιδευτικών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σύντροφο Νίκο Ματζιάρη, που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 52 χρόνων. Εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Πέμπτη 19 Ιούλη, στις 11 το πρωί, στην εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Νέα Κερασιά Θεσσαλονίκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ