ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«ΑΜΑΖΟΝ»
Χρήσιμη απεργιακή μάχη σε Ισπανία και Γερμανία

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων της «Amazon» στη Γερμανία. «Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ...» γράφει το πανό
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων της «Amazon» στη Γερμανία. «Είμαστε άνθρωποι, όχι ρομπότ...» γράφει το πανό
Μια χρήσιμη απεργιακή μάχη ενάντια στη μεγαλοεργοδοσία έδωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι στην «Amazon», τον αμερικανικό κολοσσό διαδικτυακού εμπορίου, που σε Ισπανία και Γερμανία απήργησαν τις προηγούμενες μέρες, με βασικά αιτήματα την αύξηση των μισθών, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα των απεργών: «Οταν ο γίγαντας του διαδικτυακού εμπορίου πλουτίζει, αυτό γίνεται στις πλάτες της υγείας των εργαζομένων».

Στην Ισπανία, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της «Amazon» κοντά στη Μαδρίτη ξεκίνησαν την απεργία τη Δευτέρα και συνέχισαν και χτες. Σύμφωνα με στοιχεία του συνδικάτου, στην απεργία συμμετέχουν 1.200 υπάλληλοι, δηλαδή σχεδόν το 80% των εργαζομένων της «Amazon». Μεταξύ άλλων ζητούν αυξήσεις μεγαλύτερες από το 1,1% που πρότεινε η εταιρεία.

Στη Γερμανία, απεργούσαν οι εργαζόμενοι σε έξι από τις δέκα αποθήκες της εταιρείας (Χέρσφελντ, Λειψία, Γκράμπεν, Ράινμπεργκ, Βέρνη και Κόμπλεντς) και η κινητοποίηση συνεχίστηκε χτες στη Λειψία, με βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ για τους περίπου 12.000 υπαλλήλους της «Amazon» στη Γερμανία.

Να σημειωθεί ότι οι απεργίες προκηρύχθηκαν εν μέσω 36ωρων εκπτώσεων («Prime Day») που είχε ανακοινώσει η «Amazon» για τα προϊόντα της. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι η καθαρή αξία του αμερικανικού κολοσσού διαδικτυακού εμπορίου ανήλθε σε πάνω από 150 δισ. δολάρια ανεβάζοντάς τον στην κορυφή.

Οι απεργοί βρέθηκαν αντιμέτωποι και με την κρατική καταστολή, όπως εκφράστηκε με την επίθεση αστυνομικών δυνάμεων κατά απεργών και άλλων διαδηλωτών, που συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στη Μαδρίτη της Ισπανίας. Εκεί μάλιστα έγιναν και δύο προσαγωγές, μεταξύ άλλων και του οργανωτικού γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Μαδρίτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Λαών της Ισπανίας (ΚΚΛΙ), Hugo Carrasco.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της πολυεθνικής «Αmazon» που διεκδικούν υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας "Αmazon", μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους. Η εργοδοσία της "Αmazon" απάντησε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων με τη χρησιμοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών, αλλά και με συλλήψεις εργαζομένων που περιφρουρούσαν την απεργία τους.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων με συλλήψεις και απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και εκφράζει την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος της Ελλάδας στους εργαζόμενους της "Αmazon"».

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο τραπέζι και «απειλές» για πρόωρες εκλογές

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίστηκε η έντονη αντιπαράθεση στη Μεγάλη Βρετανία για τους όρους της αποχώρησής της από την ΕΕ, κατά την προχτεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το νομοσχέδιο για το εμπόριο μετά το Brexit, με την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, να φέρεται - σύμφωνα με τις εφημερίδες «The Times» και «The Guardian» - να απείλησε τους Συντηρητικούς βουλευτές της ότι θα προκήρυσσε πρόωρες εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, αν «τορπιλίσουν» το σχέδιό της για το Brexit.

Μια ομάδα του κόμματός της, που υπερασπίζονται τις στενές σχέσεις με την ΕΕ, κατέθεσε τροπολογία με την οποία ήθελαν να υποχρεώσουν τη Βρετανία να διαπραγματευτεί μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, σε περίπτωση που μέχρι το Γενάρη του 2019 δεν έχει συμφωνηθεί χώρος ελεύθερων συναλλαγών με τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση Μέι έχει απορρίψει κατηγορηματικά μια τελωνειακή ένωση και μια ενιαία αγορά με την ΕΕ. Τελικά η τροπολογία απορρίφθηκε με ισχνή πλειοψηφία (307 κατά, 301 υπέρ).

Ενδεικτικό των σύνθετων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στη Βρετανία είναι ότι η κυβέρνηση των Συντηρητικών «κρατήθηκε» χάρη στις 4 ψήφους από βουλευτές του Εργατικού Κόμματος - ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και υποστηρικτές ενός «σκληρού» Brexit - ενώ 12 βουλευτές των Συντηρητικών υπερψήφισαν την τροπολογία παρά τις προειδοποιήσεις της Μέι λίγα λεπτά πριν.

Το νομοσχέδιο που πέρασε προχτές στο βρετανικό Κοινοβούλιο μετατρέπει τις περίπου 40 εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών σε διμερείς συμφωνίες με τη Βρετανία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκινάει σήμερα διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Ιρλανδία, επιδιώκοντας να καθησυχάσει τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι η κυβέρνησή της θα αποφύγει μετά το Brexit τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, που είναι μέλος της ΕΕ. «Ανυπομονώ να ακούσω απόψεις των επιχειρήσεων στα σύνορα μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ», δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός (Εργατικός) της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, που υποστηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, επανέφερε την πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αφού το Κοινοβούλιο έχει "παραλύσει" και δεν ξέρει ποιον δρόμο να ακολουθήσει, η μοναδική διέξοδος είναι να αποταθούμε στο λαό», είπε. Χαρακτήρισε το σχέδιο της Μέι για ένα «ήπιο» Brexit «νερόβραστο», «ημιτελές», «μισό μέσα στην ΕΕ, μισό έξω» - μια άποψη που πολλοί ασπάζονται - και εκτίμησε ότι πιθανότατα θα απορριφθεί από τις Βρυξέλλες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πρόστιμα και προειδοποιήσεις σε αμερικανικές εταιρείες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέο πρόστιμο - ρεκόρ, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, επέβαλε στην αμερικανική «Google» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς έκρινε ότι εκμεταλλεύτηκε την κυριαρχία του λειτουργικού συστήματος Android, για κινητά και τάμπλετς, με αθέμιτες πρακτικές εις βάρος των ανταγωνιστών της. Πέρυσι είχε επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 2,4 δισ. ευρώ «για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά αναζήτησης στο διαδίκτυο».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλέστηκε τα ...«δικαιώματα των Ευρωπαίων καταναλωτών» στην προειδοποίηση που απηύθυνε προς την αμερικανική εταιρεία διαδικτυακών κρατήσεων τουριστικών καταλυμάτων «Airbnb», να «εναρμονίσει» τις εμπορικές πρακτικές της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τέλος Αυγούστου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να επιβάλει κυρώσεις. Οι συγκεκριμένες προειδοποιήσεις χαρακτηρίζονται ως αντίποινα της Κομισιόν στον «εμπορικό πόλεμο» των ΗΠΑ με την επιβολή υψηλών δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι πρακτικές της «Airbnb» δεν συμμορφώνονται με το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο και έχει προθεσμία μέχρι τα τέλη του Αυγούστου για να υποβάλει τις προτάσεις της, τις οποίες στη συνέχεια θα εξετάσουν η Επιτροπή και οι ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των καταναλωτών και σε περίπτωση που αυτές δεν κριθούν ικανοποιητικές, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν «μέτρα επιβολής της νομοθεσίας» έναντι της εταιρείας.

Στο μεταξύ, χτες, κατά τη συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των «20» (G20) στην Αργεντινή, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι σε περίπτωση ενός «εμπορικού πολέμου», «ενώ όλες οι χώρες θα είναι εντέλει πιο αδύναμες, η αμερικανική οικονομία θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, διότι ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της θα υπόκειται σε αντίποινα». «Και μια μείωση του ΑΕΠ δεν θα είναι το μοναδικό πλήγμα», πρόσθεσε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στους απεργούς της «Amazon». Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά απεργών στις εγκαταστάσεις της «Amazon» στη Μαδρίτη:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την αστυνομική βία, την καταστολή και τις προσαγωγές σε βάρος απεργών εργατών της εταιρείας "Amazon" στις εγκαταστάσεις της στη Μαδρίτη (συνοικία Σαν Φερνάντο ντε Εναρές).

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα και με αγριότητα εναντίον εργατών, οι οποίοι περιφρουρούσαν την απεργία τους που ολοκληρώνεται στις 18 Ιούλη, παλεύοντας για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς τους.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους απεργούς και τους συλληφθέντες, εκφράζει τη στήριξή του στον σ. Ούγκο Καρράσκο, στέλεχος του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, που βρίσκεται μεταξύ των προσαχθέντων και είναι αντιμέτωπος με διάφορες κατηγορίες. Απαιτεί την άμεση απόρριψη του ανυπόστατου κατηγορητηρίου σε βάρος των απεργών.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο αντεργατικός χαρακτήρας του αστικού κράτους και η αντιλαϊκή πολιτική της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, που χρησιμοποιεί την καταστολή για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, χτυπώντας τους εργατικούς αγώνες.

Η εξέλιξη αυτή διαψεύδει όλους εκείνους, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συγκρότηση της νέας ισπανικής κυβέρνησης, ως μία δήθεν θετική εξέλιξη για το λαό και τους εργαζόμενους της Ισπανίας.

Αλληλεγγύη στους απεργούς εργάτες της "Amazon" στη Μαδρίτη!

Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ