ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αναδιαρθρώσεις και στα ΙΕΚ

Την προσήλωσή του υπουργείου Παιδείας σε μια πολιτική επιλογή να στέλνονται τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας από τα 15 τους χρόνια στην κατάρτιση επιβεβαίωσε χτες κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος.

«Δημόσια δωρεάν παιδεία σημαίνει Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που θα παρέχουν τόσο μεταγυμνασιακή όσο και μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση, όχι στα σημερινά διακόσια επαγγέλματα ανεργίας που σήμερα παρέχουν, που εξυπηρετώντας πελατειακά συμφέροντα, αλλά σε εκείνα που η χώρα αποδεδειγμένα χρειάζεται και μπορεί να εξυπηρετήσει», είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Αρβανιτόπουλος δηλώνοντας την πρόθεση να σταλούν τα παιδιά της εργατικής τάξης στην κατάρτιση, στην πρόωρη επιλογή επαγγέλματος, εκτός ενός σχολείου που θα έπρεπε να τα μορφώνει μέχρι τα 18 τους χρόνια.

Εξήγγειλε δε ότι «από τον Σεπτέμβρη του 2013, αλλά και κατά τη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου έως το 2020, η επιδότηση διδάκτρων θα αποδίδεται σε όλους τους σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ, και στην περίπτωση που θα μένουν κάποιοι αναξιοποίητοι πόροι, θα ενισχύονται οι σπουδαστές των Ιδιωτικών ΙΕΚ, με κοινωνικά κριτήρια αυστηρά και μόνο σε ειδικότητες αιχμής που στην περιοχή τους δεν θα παρέχουν τα Δημόσια ΙΕΚ».

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις ειδικότητες που καταργούνται στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ με το πολυνομοσχέδιο, αποδίδοντας ούτε λίγο ούτε πολύ σε αυτές την ανεργία που, σύμφωνα με τον ίδιο, στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ ξεπερνά σήμερα το 28%, ενώ στους αποφοίτους της Ανώτατης εκπαίδευσης είναι 18%. Οπως είπε, ένας στους τρεις αποφοίτους των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ συνεχίζουν τις σπουδές τους στα ΙΕΚ και μάλιστα στις ίδιες ειδικότητες που αποφοίτησαν. Η αλήθεια είναι ότι η τεχνικοεπαγγελματική κατάρτιση, υποβαθμισμένη και πρώιμη στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, είναι προσανατολισμένη ακριβώς στο να παράγει άνεργους και απασχολήσιμους, αφού έχει ως πυξίδα τις ανάγκες τη δεδομένη στιγμή η αγορά. Γιατί θέλουν αυτά τα παιδιά δεξαμενή μισοειδικευμένων, από την οποία θα αντλείται εργατικό δυναμικό φτηνό και χωρίς δικαιώματα, που θα δουλεύει όσο, όπως και αν θέλει η «αγορά».

Οι τελευταίες ρυθμίσεις

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε μια σειρά «νομοτεχνικές βελτιώσεις» στο άρθρο 82 που αφορά τις καταργήσεις ειδικοτήτων και τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι για το σχολικό έτος 2013 - 2014 μπορούν να προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι από τις καταργούμενες ειδικότητες για τις ανάγκες της Γ' τάξης ΕΠΑΛ και Β' ΕΠΑΣ. Σύμφωνα, πάντως, με τις υπόλοιπες διατάξεις, προκειμένου να προσληφθούν ως ωρομίσθιοι όσοι βγαίνουν σε διαθεσιμότητα πρέπει να έχει «λυθεί η υπηρεσιακή τους σχέση».

Ξεχωριστή ρύθμιση προστίθεται για τους εκπαιδευτικούς της Σιβιτανιδείου, όπου δημιουργούνται προσωποπαγείς θέσεις στις οποίες μετατάσσονται οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που καταργούνται. Προστίθεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ο ποσοτικός προσδιορισμός των κενών θέσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό ανά ειδικότητα και Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα γίνεται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Παιδείας, με βάση τα στοιχεία της ηλεκτρονικής καταγραφής. Με βάση αυτήν θα γίνονται υποχρεωτικές μετατάξεις. Επίσης, εξαιρούνται από τις καταργούμενες ειδικότητες οι κλάδοι Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας.


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κλιμάκωση της πάλης με πολύμορφες κινητοποιήσεις

Κάλεσμα για αξιοποίηση διαφόρων μορφών πάλης και μετατροπή των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ σε κέντρα αγώνα

«Συνεχίζουμε τον αγώνα. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μαζί με γονείς και μαθητές. Ολοι οι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σαν μια γροθιά». Είναι το μήνυμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ που καλεί σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες κόντρα στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, και απαιτεί: Οχι σε όλες τις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κανένας μαθητής εκτός σχολείου - καμία κατάργηση ειδικότητας. Οχι στο «νέο» σχολείο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - επιχειρηματικών ομίλων, στο σχολείο της μαθητείας και της τσάμπα εργασίας.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ απευθύνονται στους συναδέλφους τους ως εξής:

«Τα ψέματα τελείωσαν! Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το δρόμο του Αγώνα! Ολοι στους δρόμους συν "γυναιξί και τέκνοις"! Είμαστε οι πολλοί και έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να αναμετρηθούμε μαζί τους και να νικήσουμε. Μπορούμε να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου δεν αφήνουν κανέναν απ' έξω, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και σε Δημόσιο και σε Ιδιωτικό τομέα. Με το πολυνομοσχέδιο καταργούν τον κατώτερο μισθό, την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πετσοκόβουν τις όποιες παροχές έχουν απομείνει στον ΕΟΠΥΥ, φορολογούν άγρια ακόμα και τους άνεργους, τη στιγμή που προσφέρουν τεράστιες και προκλητικές φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Απολύουν εργαζόμενους στους ΟΤΑ, εκπαιδευτικούς, πετούν έξω από τα σχολεία και τη μορφωτική διαδικασία πάνω από 20 χιλιάδες μαθητές των ΕΠΑΛ, στην πλειοψηφία τους παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς, αφορούν το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Γι' αυτό όλοι μαζί, εργαζόμενοι σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα πρέπει να απαντήσουμε στις απολύσεις και ταυτόχρονα ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, στη δικτατορία του κεφαλαίου, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων. Να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Να μπλοκάρουμε όλες τις απολύσεις, να φέρουμε τα πάνω-κάτω. Να απαιτήσουμε τη διαγραφή του χρέους, την κατάργηση όλων των Μνημονίων και των Δανειακών Συμβάσεων, την αποδέσμευση της χώρας από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ με το λαό στο τιμόνι της δικής του εξουσίας. Αυτός είναι ο δρόμος του λαού. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Κανείς δεν θα σωθεί από μόνος του! Οσοι διαιρούν τους εργαζόμενους σε "ΑΣΕΠίτες και μη", ή ανάλογα με την ειδικότητά τους, όσοι καλλιεργούν αυταπάτες ότι τάχα θα εξαιρεθούν οι ίδιοι κι όχι οι υπόλοιποι, αντικειμενικά διευκολύνουν την κυβέρνηση. Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επικίνδυνες και διασπαστικές αυτές ενέργειες, που είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Κλιμακώνουμε την πάλη το επόμενο διάστημα:

  • Με συσκέψεις - ενημερώσεις - συγκεντρώσεις - καταλήψεις - παραστάσεις διαμαρτυρίας σχολείο το σχολείο, γειτονιά τη γειτονιά, δήμο το δήμο, από κοινού με τους μαθητές που πετιούνται έξω από το σχολείο, με τους γονείς, με συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Παίρνουμε την πρωτοβουλία

  • Να μείνουν ανοιχτά σε καθημερινή βάση όλα τα σχολεία της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ) και να τα μετατρέψουμε σε κέντρα αγώνα, σε κέντρα συμμαχίας και κοινής δράσης με γονείς - μαθητές, διοργανώνοντας πολύμορφες δραστηριότητες, συνεντεύξεις Τύπου, συναυλίες κ.ά.».

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στη νέα επίθεση

Πολύμορφη δράση ενημέρωσης και συντονισμού για τις εξελίξεις στην τεχνική εκπαίδευση

Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες που έχουν στο επίκεντρο τις εξελίξεις στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, εκπαιδευτικοί και γονείς οργανώνουν την απάντησή τους στη νέα επίθεση.

Χτες το βράδυ, η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ διοργάνωσε σύσκεψη για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών. Η συζήτηση κινήθηκε σε ζητήματα όπως ο χαρακτήρας των αλλαγών στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση που το υπουργείο Παιδείας προωθεί με νομοσχέδιο το επόμενο διάστημα. Αλλαγές που συνδέονται με το νέο μοντέλο εργαζόμενου που οικοδομείται με τους νέους να αποκτούν την τεχνική γνώση από τις επιχειρήσεις, μέσω της μαθητείας. Μέσα από ένα σχολείο που θα χαρίζει στην «αγορά» εργαζόμενους που θα έχουν τις δεξιότητες που θέλει τη δεδομένη στιγμή, που δεν θα αντιδρούν.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ αναφέρθηκαν στην πρόταση που ανταποκρίνεται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες: για ένα ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, ανώτατη εκπαίδευση και τεχνική εκπαίδευση που θα παρέχονται αποκλειστικά από δημόσιες δωρεάν σχολές μετά το τέλος του δωδεκάχρονου σχολείου. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι εξελίξεις δεν αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς που απολύονται αλλά πρέπει να γίνουν υπόθεση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών, εργαζομένων για να διεκδικήσουν την παιδεία των σύγχρονων πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες

Στο μεταξύ, πολύμορφες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και συντονισμού της δράσης αναπτύσσονται από εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς. Στην Αθήνα στο ΕΠΑΛ Αχαρνών, την ΕΠΑΣ Ιλίου κ.α.

Στον Πειραιά, με κάλεσμα της ΕΛΜΕ έγιναν χτες μια σειρά συσκέψεις σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ Περάματος, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 3ο και 7ο ΕΠΑΛ Πειραιά και αλλού) με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών αλλά και γονιών και μαθητών, ενώ τη Δευτέρα 22 Ιούλη στις 10.30 π.μ. οργανώνουν νέα σύσκεψη στα γραφεία της ΕΛΜΕ (Κολοκοτρώνη 6) και συγκέντρωση στην Πλ. Κοραή στις 12.30 το μεσημέρι.

Σε κέντρο οργάνωσης του αγώνα, κέντρο συμμαχίας και κοινής δράσης, αποφάσισε να μετατρέψει το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, το κτιριακό συγκρότημα του «Ευκλείδη», που κάθε Τρίτη είναι ανοιχτό στο πλαίσιο των εφημεριών. Ετσι, καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, κάθε Τρίτη στις 11 το πρωί να δίνουν το «παρών» και να συζητούν την παραπέρα οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα τη νέα σχολική χρονιά.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης καλεί γονείς, δασκάλους, μαθητές κι εργαζόμενους σε σύσκεψη την Πέμπτη 25 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του 2ου - 3ου Γυμνασίου και την ίδια μέρα, στις 9.30 το βράδυ έξω από την πρώην Νομαρχία, η ΕΛΜΕ οργανώνει συναυλία αλληλεγγύης στους απολυμένους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του ΕΠΑΛ Αργοστολίου.

Στη Λάρισα, συνεχίστηκε χτες η κατάληψη στο κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και χτες μαζί τους βρέθηκε ο Κώστας Ριζούλης, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΕΚΛ στον αγώνα των εκπαιδευτικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ