ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Κοινή δράση για την υποαπασχόληση και την ανεργία

MotionTeam

Σύσκεψη με στόχο το συντονισμό του αγώνα όλων των φορέων του κλάδου των Κατασκευών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών τεχνικών, για να απαιτήσουν λύσεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους έγινε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία των Συνδικάτων Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και Νάουσας. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κοινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη μέσα στο Σεπτέμβρη για τη διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφιση των οικογενειών τους και την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που διαρκώς αυξάνονται. Επίσης θα γίνει νέα σύσκεψη στα τέλη Αυγούστου για τον έλεγχο της πορείας προετοιμασίας του συλλαλητηρίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συνδικάτων Οικοδόμων από Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Κιλκίς, Κατερίνη και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, των Μισθωτών Μηχανικών Κεντρικής Μακεδονίας και των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ του κλάδου.

Μέσα από τις τοποθετήσεις παρουσιάστηκαν οι επιπτώσεις που βιώνουν με δραματικό τρόπο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ανεργίας, του εξευτελιστικά χαμηλού μεροκάματου, της ανασφάλιστης δουλειάς, κλπ. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για το έμπειρο επιστημονικό τεχνικό δυναμικό (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι κλπ) που είτε έχει βγει μαζικά στην ανεργία, είτε μεταναστεύει, είτε εργάζεται για ένα κομμάτι ψωμί.

Σχολιάζοντας την περίφημη «ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση, ο Γ. Παπαεπαμεινώνδας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Τα όποια "μεγάλα έργα", οδικοί άξονες, Μετρό Θεσσαλονίκης, νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής "Πτολεμαΐδα 5", θα τα χρυσοπληρώσει ο λαός τόσο στην κατασκευή όσο και μετά, στη χρήση, και οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται και θα απασχοληθούν σε αυτά θα δουλεύουν με μεροκάματα ξεφτίλα, χωρίς ωράριο και εργασιακά δικαιώματα. Αυτή η ανάπτυξη δε θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας. Είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μεγαλοεργολάβων κατασκευαστών».

Το πλαίσιο πάλης

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες στις κατασκευές, διεκδικούν μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επίδομα ανεργίας, πάγωμα χρεών κλπ) καθώς και για έργα ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών όπως:

Λαϊκή κατοικία με ευθύνη του κράτους. Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματός του. Δάνεια στους δικαιούχους από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού στο ύψος της αξίας της κατοικίας. Εργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών. Κατάργηση των ΣΔΙΤ.

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μπλόκαραν το διαγωνισμό για τους «Ράμπο»

Από παλιότερη συγκέντρωση στο λιμάνι
Από παλιότερη συγκέντρωση στο λιμάνι
Με δυναμική παρέμβαση στα γραφεία του ΟΛΠ, συνδικαλιστές της αγωνιστικής παράταξης «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» ενταγμένη στη δύναμη του ΠΑΜΕ, χτες το πρωί μπλόκαραν το διαγωνισμό για την ανάθεση της φύλαξης χώρων του Οργανισμού σε ιδιωτικές εταιρείες και απαίτησαν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Η ανάθεση αυτής της αρμοδιότητας του ΟΛΠ σε ιδιώτες είναι ενταγμένη στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και όλων των λιμανιών της χώρας που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Διαδικασία που «συνοδεύεται» με το σάρωμα των λιμανιών από εργασιακά δικαιώματα προκειμένου να παραδοθούν «καθαρά» στα μονοπώλια, όπως ακριβώς έγινε και με το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της προβλήτας ΙΙ του ΟΛΠ, που παραδόθηκε στο κινεζικό μονοπώλιο της COSCO για να την καταντήσει στο γνωστό εργασιακό κάτεργο.

Η φύλαξη όλων των χώρων του λιμανιού γίνεται από υπαλλήλους του ΟΛΠ, δηλαδή εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα, Συλλογική Σύμβαση, κοινωνική ασφάλιση, συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Η προσπάθεια από τον ΟΛΠ να ανατεθεί η φύλαξη σε ιδιωτικές εταιρίες, με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, σημαίνει εργαζόμενοι χαμηλόμισθοι χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Ενώ προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι ο ΟΛΠ δίνει ιδιαίτερη σημασία στη φύλαξη από τους «Ράμπο» των ιδιωτικών εταιρειών, κυρίως των χώρων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Σε αυτό να προστεθεί ότι στα σχέδια του ΟΛΠ είναι στη Ν/Ζώνη να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν στις προβλήτες που καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια. Δηλαδή, να μην περνάει «κουνούπι» χωρίς ειδική άδεια, εξονυχιστικό έλεγχο και πάει λέγοντας.

Επιπρόσθετα, στα όσα προωθούνται στον ΟΛΠ, στον ΟΛΘ ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης 19 λιμενεργατών με 8μηνες συμβάσεις, ενώ στο λιμάνι του Ηρακλείου με δυναμική κινητοποίηση οι λιμενεργάτες, την περασμένη Κυριακή απέτρεψαν το ξεφόρτωμα πλοίου στο λιμάνι από συνεργείο που έφερε ο πλοιοκτήτης του πλοίου μετά από άδεια που πήρε από τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτές τις εξελίξεις η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και η Ενωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, όχι μόνο δεν έχουν βγάλει λέξη, αλλά υποκλίνονται στην «υγιή επιχειρηματικότητα», καλλιεργούν αυταπάτες και κρατούν τους εργάτες καθηλωμένους, ενώ αναδεικνύοντας ως διεκδικητικό πλαίσιο «δημόσιο και ανταγωνιστικό λιμάνι» υπογράφουν με τον ΟΛΠ ΣΣΕ που ενσωματώνουν τους μνημονιακούς νόμους, μειώνοντας τους μισθούς κατά 35% και καταργώντας εργασιακά δικαιώματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Συνεχίζουν τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Συνάντηση θα γίνει σήμερα ανάμεσα στην Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά και το ΣΕΒ, με θέμα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που γίνεται. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις αρχές Μάη όπου με ευθύνη του ΣΕΒ δεν υπήρξαν αποτελέσματα. Οπως είχαν καταγγείλει οι Ομοσπονδίες με κοινή ανακοίνωσή τους, μετά την πρώτη συνάντηση, για τις Συλλογικές Συμβάσεις σε γάλα, τυροκομικά και τρόφιμα, ο ΣΕΒ ήταν απροετοίμαστος. Για τα εμφιαλωμένα, ζητούσαν η ενιαία σύμβαση να σπάσει σε τρία κομμάτια (νερά-οίνοι, ζύθοι-αναψυκτικά, χυμοί). Οι δύο Ομοσπονδίες είχαν δηλώσει την κάθετη αντίθεσή τους με την προσπάθεια κατακερματισμού των συμβάσεων.

Η νέα συνάντηση γίνεται κάτω από την πίεση των Ομοσπονδιών. Να σημειωθεί πως όλο το προηγούμενο διάστημα, από το Μάη μέχρι και τώρα, έχουν γίνει μια σειρά από παρεμβάσεις των εργαζομένων στο ΣΕΒ, καθώς και Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και συζητήσεις ανά εργοστάσιο, με θέμα την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ