ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 20 ΙΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Ολοι στην αυριανή μάχη

Με τοπικές συγκεντρώσεις στις συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες περιοχές κορυφώνονται σήμερα οι προετοιμασίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ για τις αυριανές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία, που, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινώνονται «κάθε μέρα».

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια, ώρα 7 μ.μ., και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου, ώρα 7.30 μ.μ. Στην Αττική, θα γίνουν σήμερα οι παρακάτω τοπικές συγκεντρώσεις: Δυτικές Συνοικίες, Νοσοκομείο Λοιμωδών, 7.30 μ.μ. Περιστέρι, Κέντρο Υγείας και ΙΚΑ, 7.30 μ.μ. Κεντρικός Τομέας, «Αιγινήτειο» - «Αρεταίειο», 11 π.μ. Βόρειες Συνοικίες, ΚΑΤ και «Αγία Ολγα», 10 π.μ. Πειραιάς, Κρατικό Νίκαιας και «Τζάνειο», 8 π.μ. Επίσης, η ΟΓΕ θα κάνει εξόρμηση στους δρόμους της Αθήνας στις 7 μ.μ.

Στο αυριανό συλλαλητήριο, στην Ομόνοια, καλούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ. Επίσης, στην Ομόνοια καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), έχει προσυγκέντρωση στα γραφεία της, Χαλκοκονδύλη 37, ώρα 6 μ.μ., η γενική συνέλευση γιατρών και των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και το ΔΣ του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Ελαφρών Μεταφορών ΔΧ Ν. Αττικής (Σ.Ε.Ι.Τ.Φ.Α.), με προσυγκέντρωση στα Χαυτεία στις 7 μ.μ.

Προσυγκεντρώσεις για το αυριανό συλλαλητήριο στην Ομόνοια θα γίνουν στις 6 μ.μ. στα παρακάτω σημεία:

ΚΑΝΙΓΓΟΣ: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Κατασκευών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων Αττικής Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Μεταφορών, Καθαριστών - Καθαριστριών, ΟΤΑ και Δημοσίου Τομέα, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Καλλιτεχνών, ΠΑΣΕΒΕ, Κεντρικού Τομέα, Μεσογείων, Λαυρεωτικής.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ: Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Τηλεπικοινωνίες.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ: Δυτικού, Βόρειου Τομέα και Θριάσιου.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (πρώην ΚΟΤΖΙΑ): Νότιου Τομέα, Πειραιά, Συνταξιούχοι.

ΧΑΥΤΕΙΑ: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.

Αλλες συγκεντρώσεις

Σήμερα, θα γίνουν οι παρακάτω παρεμβάσεις:

Στα ιατρεία του ΙΚΑ, στη Λεωφόρο Δαβάκη και στις υπηρεσίες του Ταμείου στην οδό Σκρα, ώρα 10 π.μ., απ' τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας και την Επιτροπή Ανέργων. Επίσης, σήμερα στις 8 το βράδυ για το ίδιο θέμα η Λαϊκή Επιτροπή διοργανώνει παρέμβαση στον ηλεκτρικό σταθμό της Καλλιθέας και σε πολυκλινική που βρίσκεται στο ίδιο σημείο. Στο Βόλο, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.

Αύριο, 20.7.2011, ορίστηκαν συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

Ξάνθη, 8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Αλεξανδρούπολη, 8 μ.μ., Φάρος. Καβάλα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, 10.30 π.μ.. Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, ώρα 12.30 το μεσημέρι. Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Πτολεμαΐδα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Φλώρινα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Κατερίνη, 8 μ.μ., Συντριβάνι (πλατάνι). Σέρρες, 8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Αρτα, 8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς. Πικετοφορία στη Λευκάδα και πλατιά εξόρμηση στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και στο ΙΚΑ της Κέρκυρας. Πάτρα, 8 μ.μ., πλ. Τριών Συμμάχων. Καλαμάτα, 8 μ.μ., στο λιμάνι. Πύργος, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στα νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων και στις 8 το βράδυ στην πλ. ΟΤΕ. Τρίπολη, 8 μ.μ., στην πλ. Αγ. Βασιλείου. Σπάρτη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Ναύπλιο, 8 μ.μ., πλ. Καποδιστρίου. Κεφαλονιά, στις 7 π.μ., συγκέντρωση στο νοσοκομείο του Αργοστολίου και στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚΚΙ. Ζάκυνθος, 8 μ.μ., ΕΚ Ζακύνθου. Ιθάκη στις 8 π.μ., συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας στο Βαθύ και στις 8 μ.μ., πάλι στο Κέντρο Υγείας στο Βαθύ. Συλλαλητήριο στον Αγιο Κήρυκο, ώρα 8.30 μ.μ., αποφάσισε το Συντονιστικό Φορέων για την Υγεία. Σάμος, συγκέντρωση στο νοσοκομείο, ώρα 7.30 μ.μ. Αλιβέρι, πλατεία Πολυτεχνείου, 7.30 μ.μ. Στη Χίο στις 20.7.2011 θα γίνει συγκέντρωση στο νοσοκομείο (8 π.μ. - 2 μ.μ.) και κατάληψη των ταμείων. Λάρισα, στις 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Τρίκαλα, στις 8 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου. Καρδίτσα, στις 8 μ.μ., Δημοτική Αγορά. Ηράκλειο Κρήτης: 11π.μ. Συγκέντρωση έξω από τη ΔΥΠΕ (Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης). Λασίθι: Αποκλεισμός ταμείων στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας 8 μ.μ. Παράσταση διαμαρτυρίας θα κάνουν σήμερα στο Ταμείο Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων στην Πάτρα Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία από το χώρο του Δημοσίου. Αμφισσα, πλατεία Λαού, ώρα 7.30 μ.μ.

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Ηγουμενίτσα στις 7.30 μ.μ. στον ΟΤΕ και στο Αγρίνιο στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες Υγείας

Το σχέδιο της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και κλινών, κατήγγειλαν οι ταξικές δυνάμεις. Κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο

Τις δραματικές επιπτώσεις που θα προκύψουν για τα λαϊκά στρώματα από την εφαρμογή του σχεδίου της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων νοσοκομείων, τις καταργήσεις κλινικών και κλινών, στο νομό Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν χτες μέσα από συνέντευξη Τύπου η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η κλαδική Γραμματεία Υγείας Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Κάλεσαν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να ξεσηκωθεί ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης και να συμμετέχουν μαζικά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που διοργανώνουν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ ΟΓΕ, αύριο Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οπως σημειώθηκε, το σχέδιο «λειτουργικής αναδιάταξης των νοσοκομείων του ΕΣΥ», έρχεται να συμπληρώσει σειρά αντιλαϊκών μέτρων που έλαβε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, όπως, το πάγωμα των προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία, τη δραστική μείωση της χρηματοδότησής τους, τις σημαντικές περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων σε αυτά, τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών καλύψεων Υγείας, την επιβολή απευθείας πληρωμών στους χρήστες υπηρεσιών Υγείας (5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πληρωμές στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία).

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας:

Κλείνουν 2 νοσοκομεία («Λοιμωδών», «Δερματολογικό») ενώ ανοιχτό μένει και το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Κλείνουν 730 λειτουργούσες κλίνες και 1.700 οργανικές κλίνες. To σχέδιο προβλέπει νέα ισοδύναμη μείωση των κλινών το 2012.

Μεταφέρονται 19 κλινικές, κύρια πανεπιστημιακές από το «Γ. Παπανικολάου» και το «Γ. Γεννηματάς» (γι' αυτό άλλωστε και τα δύο αυτά νοσοκομεία έχουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια κλινών, -25% και -50% από τις ανεπτυγμένες κλίνες τους) καθώς και οι μαιευτικές κλινικές του «Ιπποκρατείου».

Συνενώνονται συνολικά 58 κλινικές χάνοντας 200 κρεβάτια (περίπου δηλαδή το 20% της δυναμικότητας τους). Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από συνενώσεις στο «Γ. Παπανικολάου» και το «Θεαγένειο».

Ως προς το προσωπικό, 177 ιατροί, 730 νοσηλευτές θα αποσπαστούν στα πλαίσια της ΥΠΕ (ανοιχτό μένει και το ζήτημα της απόλυσής τους). Επιπλέον, οι νοσηλευτές και ιατροί των 19 κλινικών που μεταφέρονται θα αποσπαστούν στα νοσοκομεία όπου θα μεταφερθούν οι κλινικές. Τέλος, τουλάχιστον 200 θέσεις ειδικευομένων ιατρών χάνονται.

«Αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη. Θα οδηγήσουν κόσμο σε θάνατο», σημείωσε ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Ο Ηλίας Κονδύλης, ειδικευόμενος ψυχίατρος, από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, αναφερόμενος στις επιπτώσεις του σχεδίου του υπουργείου, σημείωσε: «Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της συρρίκνωσης του δημόσιου νοσοκομειακού τομέα, μπορεί να αναλογιστεί ότι η μείωση των νοσοκομειακών κλινών που επιχειρείται σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, αντιστοιχεί σε κλείσιμο δύο νοσοκομείων της δυναμικότητας του "Θεαγένειου" στη Θεσσαλονίκη ή του "Αγίου Σάββα" στην Αθήνα».

Η Σ. Τεμερτζίδου, ψυχολόγος, από το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας, σχολίασε το επιχείρημα του υπουργείου περί χαμηλής πληρότητας των κλινών, σημειώνοντας ότι είναι παραπλανητικό. Οπως είπε, η πληρότητα σχετίζεται κυρίως με τις ελλείψεις προσωπικού και υλικών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση στο «Παπαγεωργίου»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους και μόνιμη και σταθερή δουλειά, απαίτησαν συνταξιούχοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Κατήγγειλαν την παράδοση των υπηρεσιών των νοσοκομείων σε ιδιώτες εργολάβους και το καθεστώς γαλέρας που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Συζήτηση για τις εξελίξεις στην Υγεία

Η Λαϊκή Επιτροπή Λιβαδειάς οργανώνει ανοιχτή συζήτηση την Πέμπτη 21 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, με θέμα: «Ανθυγιεινές εξελίξεις στην Υγεία». Θα μιλήσει ο Τάσος Χρονάς, γιατρός, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς του ΚΚΕ, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρεμβάσεις θα γίνουν από τις τοπικές γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και το Σύλλογο Γυναικών Λιβαδειάς (μέλος της ΟΓΕ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ