ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
"Απρόοπτα" και "αποκαλύψεις"

Οσο και αν η ολλανδική προεδρία είχε μετατρέψει σε σιδερόφρακτο, στην κυριολεξία, το χώρο όπου πραγματοποιούνταν η Σύνοδος Κορυφής, ωστόσο δεν απέφυγε τις "ανεπιθύμητες συναντήσεις", ακόμα και μέσα στα άδυτα της συνόδου. Χτες τα ξημερώματα, την ώρα που η ηγεσία της ολλανδικής κυβέρνησης είχε ξεκινήσει τη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα της συνόδου, ξεδιπλώθηκαν "από κάτω" πανό από ορισμένους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Βιμ Κοκ προσποιήθηκε τον ψύχραιμο, αλλά η "ζημιά" είχε γίνει...

* * *

Οι εικόνες της εισβολής των διαδηλωτών στη συνέντευξη Τύπου προκάλεσαν αίσθηση σε όλες τις διπλανές αίθουσες, καθώς μεταδίδονταν μέσα από το κλειστό κύκλωμα που υπήρχε. Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε στην αίθουσα της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Κ. Σημίτης αναγκάστηκε να διακόψει τις δηλώσεις του αναζητώντας την αιτία. Οταν του εξηγήθηκε, δήλωσε περιχαρής: "Ευτυχώς εμείς δεν έχουμε τέτοια". Είναι και η τακτική του στρουθοκαμηλισμού μια απάντηση στα πράγματα.

* * *

Ομως τα παραπάνω δεν ήταν τα μόνα απρόοπτα της Συνόδου Κορυφής. Υπήρξαν πολύ σοβαρότερα, όπως ο ρυθμός πολυβόλου με τον οποίο παρουσιάζονταν στους ανυποψίαστους πολλές φορές ηγέτες των κρατών - μελών διάφορα κείμενα, κυρίως από τους ηγέτες των "ισχυρών", που "δεν τα είχαν ξαναδεί" (!). Οπως ομολογούσε στέλεχος της ελληνικής αντιπροσωπείας οι Γερμανοί κατάφεραν και πέρασαν τροπολογία για τις γερμανικές τράπεζες στη νέα συνθήκη, η οποία είχε απορριφθεί πριν από λίγες εβδομάδες από τους εκπροσώπους των υπόλοιπων 14 κρατών - μελών!. Ετσι, για να γίνει αντιληπτό πώς παίρνονται οι αποφάσεις και ποιοι έχουν το "πάνω χέρι".

* * *

"Απροόπτων" συνέχεια. Η πλήρης "αποκάλυψη" των Γάλλων σοσιαλιστών, οι οποίοι όχι δεν έκαναν καμία προσπάθεια να υπερασπιστούν τις προεκλογικές διακηρύξεις τους, αλλά κυριολεκτικά "υποτάχθηκαν" προκαταβολικά στις αξιώσεις των Γερμανών. Οπως λεγόταν χαρακτηριστικά, ο Λ. Ζοσπέν δεν έθεσε καν στη σύνοδο τις ενστάσεις που είχε εκφράσει για το σύμφωνο σταθερότητας. Προφανώς οι ψηφοφόροι του θα το εκτιμήσουν δεόντως.

* * *

Η άλλη "αποκάλυψη" αφορούσε τη στάση των Αγγλων και του Τ. Μπλερ, ο οποίος κόντεψε να τινάξει τη διάσκεψη στον αέρα προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και συγκεκριμένα την ανάγκη ώστε το ΝΑΤΟ να παραμείνει η βασική στρατιωτική μηχανή της Δύσης. Κατάφερε μάλιστα να μην περάσει στο κείμενο της νέας συνθήκης η σταδιακή ενσωμάτωση της ΔΕΕ στην ΕΕ, αν και ο Κ. Σημίτης αισιοδοξεί ότι η υπόθεση θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες.

* * *

Εκείνο όμως που προκάλεσε αρκετά γέλια ήταν η προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας να πείσει ότι η Γερμανία και ο καγκελάριος Κολ ήταν "οι μεγάλοι χαμένοι" της Συνόδου Κορυφής! Και επιχειρούσαν στα σοβαρά να στηρίξουν την άποψή τους λέγοντας ότι τελικά πέρασε ο πολιτικός έλεγχος - ανώδυνος και τυπικός - της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, δεν προχώρησε η υπόθεση της ΔΕΕ, στους "μικρούς" διατήρησε τον επίτροπο και δεν πέρασε η αναδιανομή - "αναστάθμιση" των ψήφων. Μετά από αυτά, σίγουρα ο Χ. Κολ θα έφυγε ως "βρεγμένη γάτα" από το Αμστερνταμ....

* * *

Καμία σημασία δεν έχει το γεγονός ότι η "φωνή" του Γερμανού καγκελάριου, που επέβαλε τα κυριότερα από αυτά που ήθελε, επικράτησε των 13 ηγετών των κεντροαριστερών κυβερνήσεων... Και εξάλλου υπάρχει μπροστά χρόνος να επιβάλλει και τα υπόλοιπα και άλλα ακόμα. Μήπως θα τον σταματήσει ο Κ. Σημίτης και οι άλλοι κεντροαριστεροί ομοϊδεάτες του;

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Εμπλουτίζεται το αντιλαϊκό οπλοστάσιο
  • Το Σύμφωνο Σταθερότητας και η νέα πιο αντιδραστική συνθήκη της ΕΕ εγγυώνται τη συνέχιση και ένταση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης ενάντια στους λαούς της Ευρώπης
  • Προκλητική η κυβέρνηση Σημίτη, κάνει λόγο για "επιτυχίες"!

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ: Αποστολή Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ. -

Με νέα όπλα ενισχύεται και εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο της ΕΕ και των πολυεθνικών στη σταθερή και εντεινόμενη επίθεση κατά των λαών της Ευρώπης μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Αμστερνταμ.

Η επικύρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, που εγγυάται τη μόνιμη λιτότητα και τον σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών, η νέα συνθήκη πιο αντιδραστική από την προηγούμενη του Μάαστριχτ και ο παραμερισμός τουλάχιστον ορισμένων βασικών "εμποδίων" στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, που καταρρακώνουν κάθε έννοια ισοτιμίας μεταξύ των κρατών - μελών, αποτελούν τα βασικότερα "επιτεύγματα" της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, χρειάζεται να επισημανθεί η επιδεικτική περιφρόνηση των 15 ηγετών στα δεκάδες εκατομμύρια ανέργους και εξαθλιωμένους, οι οποίοι προτίμησαν, αντί συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του εφιάλτη της ανεργίας να τους πετάξουν κατάμουτρα ορισμένες φτηνές και κούφιες διακηρύξεις και ψηφίσματα "περί απασχόλησης", επιχειρώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Οι ισχυροί εταίροι - κυρίως οι Γερμανοί - έχοντας εξασφαλίσει από την πρώτη ημέρα ότι δε θα πειραχτεί στο ελάχιστο το Σύμφωνο Σταθερότητας, προχώρησαν χτες στην ψήφιση, μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να βολευτούν οι "ιδιαίτερες απαιτήσεις", στη νέα συνθήκη, η οποία θα αντικαταστήσει αυτή του Μάαστριχτ. Η επιμονή των Γερμανών να κλείσει στη Σύνοδο Κορυφής του Αμστερνταμ η νέα συνθήκη ερμηνεύεται από το γεγονός ότι δε θέλει να μπει στο"πακέτο" διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν από τις αρχές του επόμενου χρόνου για την ΟΝΕ, τη διεύρυνση της ΕΕ με νέα μέλη, την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Θέματα στα οποία θα υπάρξουν, βέβαια, νέες αντιλαϊκές αποφάσεις. Η νέα συνθήκη, το κείμενο της οποίας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αφού αργά χτες το πρωί οι ηγέτες των κρατών - μελών κατάφεραν να συμφωνήσουν στα βασικά κυρίως θέματα και κατευθύνσεις, αν και δεν εγκρίθηκε, όπως αρχικά προβλεπόταν στο σχέδιο της προεδρίας, εν τούτοις περιλαμβάνει βασικές διατάξεις που επιθυμούσαν οι ισχυροί εταίροι.

Ετσι, εκτός της ενσωμάτωσης της συμφωνίας Σένγκεν με τη νέα συνθήκη θεσμοθετείται η αρχή της ευελιξίας, καταργείται ουσιαστικά το "βέτο" και γενικεύεται η αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων. Η δυνατότητα που παρέχεται στα κράτη - μέλη να επικαλούνται λόγους "εθνικού ζωτικού συμφέροντος" στην περίπτωση που διαφωνούν, κυρίως στα θέμα της ΚΕΠΠΑ, πρακτικά δεν έχει καμία σημασία. Η υιοθέτηση της αρχής της ευελιξίας ουσιαστικά λύνει τα χέρια των ισχυρών εταίρων για να οδηγήσουν την ΕΕ στην κατεύθυνση που επιθυμούν χωρίς να μπορούν να ορθώσουν εμπόδια οι εκάστοτε "διαφωνούντες". Ο Κ. Σημίτης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της εφαρμογής της αρχής της ευελιξίας, λέγοντας ότι το πεδίο εφαρμογής της είναι περιορισμένο και επιτρέπεται η συμμετοχή όλων των κρατών - μελών στην πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η ομάδα των κρατών - μελών επωφελούμενη της ευελιξίας.

Ωστόσο, στη νέα συνθήκη για λόγους εκτόνωσης εσωτερικών αντιθέσεων δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον όπως αρχικά σχεδιάζονταν, η προσχώρηση της ΔΕΕ στην ΕΕ και το κεφάλαιο για τους "θεσμούς", όπου προβλέπονταν η ανακατανομή των ψήφων και της εξουσίας υπέρ των ισχυρών, απόφαση που αναβλήθηκε για τα επόμενα χρόνια, όταν αυξηθούν τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής δύο πράγματα έκαναν εντύπωση. Η θεαματική παραίτηση, άνευ οποιασδήποτε μάχης, των Γάλλων σοσιαλιστών από την οικονομική πολιτική και το σύμφωνο σταθερότητας, παρά και ενάντια τις προεκλογικές διακηρύξεις τους και η ατλαντική στοχοπροσήλωση των Αγγλων Εργατικών, γεγονός που ουσιαστικά παγώνει κάθε διαδικασία ενίσχυσης του ρόλου της ΔΕΕ ως "αμυντικού βραχίονα" της ΕΕ.

Προκλητική η κυβέρνηση

Στο φόντο των παραπάνω αποφάσεων προκαλεί ιδιαίτερα αρνητική και αστεία εντύπωση η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την ΕΕ, με περισσότερο "κοινωνικό πρόσωπο". Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις δηλώσεις που έκανε τα ξημερώματα χθες εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνόδου και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ γίνεται "περισσότερο δημοκρατική και αποτελεσματική και κοινωνικά πιο ευαίσθητη" (! ). Ακριβώς δηλαδή, το αντίθετο από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Ωστόσο, δεν επέμενε ιδιαίτερα και έδωσε έμφαση στα "ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα", για να υποστηρίξει ότι "πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό τους στόχους μας". Οι επιτυχίες της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα περισσότερο από ορισμένες αναφορές στη νέα συνθήκη χωρίς πρακτική σημασία για τα εξωτερικά σύνορα και την πολιτική αλληλεγγύη, τις νησιωτικές περιοχές και την... απασχόληση, εξαιτίας του γνωστού ψηφίσματος και του κεφαλαίου που περιελήφθη στη νέα συνθήκη. Στα θέματα της ΚΕΠΠΑ ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δυνατότητα επίκλησης του "εθνικού ζωτικού συμφέροντος" αντισταθμίζει την κατάργηση του βέτο!.

Β. ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Ανάλγητη η αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Την αναλγησία των προσανατολισμών της αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης,με παρέμβασή του στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη διάρκεια συζήτησης σχετικά με την κατάσταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, παρουσία του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα γεωργίας, Φ. Φίσλερ.

Αφού υπογράμμισε το γεγονός ότι αποτελεί πλέον συνήθεια των επιτρόπων και των εκπροσώπων του Συμβουλίου να γενικεύουν τις συζητήσεις και να μην δίνουν συγκεκριμένες και στοιχειοθετημένες απαντήσεις, ώστε να ευνοείται ο καλόπιστος διάλογος, ο Β. Εφραιμίδης τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επιτρόπου τα επόμενα χρόνια αναμένεται αύξηση της ζήτησης αγροτικών προϊόντων, αύξηση των γεωργικών προϊόντων λόγω διεύρυνσης και ανάγκη μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων, παρ' όλα αυτά όμως, η Επιτροπή είναι αντίθετη σε περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

"Ταυτόχρονα, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τα κονδύλια του κοινοτικού γεωργικού προϋπολογισμού από το 65% που ήταν το 1987 περιορίστηκαν στο 53% το 1992 μετά το Μάαστριχτ, έφτασαν το 46% σήμερα και συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία. Προβλέπεται μείωση κατά 35% των αγροτικών νοικοκυριών μέχρι το 2000 και σας ρωτούν κύριε επίτροπε: αυτά τα νούμερα, αυτές τις αποφάσεις, αυτούς τους προσανατολισμούς τους ανάλγητους, τους απερίσκεπτους με ποια κριτήρια τους χαράσσετε; Αυτά τα αγροτικά νοικοκυριά που θα μειωθούν τι θα γίνουν, πού θα πάνε οι καλλιεργητές, τι προετοιμασία κάνατε για το πού και πώς θα ζήσουν;".

"Αγνοήσατε τις αρνητικές συνέπειες της ΓΚΑΤΤ για την πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου και επιπλέον επιφέρετε εγκληματικές μειώσεις για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, κυρίως προϊόντα του Νότου, δηλαδή προϊόντα και ελληνικά, όπως τα καπνά, τα αμπελοοινικά, το βαμβάκι, το γάλα κ.ά. για τη μείωση των οποίων υπάρχουν σε αντιδιαστολή με τις δικές σας αοριστίες, συγκεκριμένα νούμερα. Από την άλλη μεριά, το κόστος παραγωγής αυξάνει, οι προμήθειες και οι πιέσεις των εμπόρων γίνονται ασφυκτικές. Πώς θα μπορέσει ο αγρότης να αντεπεξέλθει υπό αυτούς τους όρους στις ανάγκες της παραγωγής και να είναι ανταγωνιστικός;".

Τέλος, ο Β. Εφραιμίδης έθεσε το ζήτημα "τι πρόκειται να γίνει με τους αλλεπάλληλους περιορισμούς που επιβάλλετε στην παραγωγή, στις επιδοτήσεις, στις τιμές; Τι θα απογίνει ο πληθυσμός που θα χάσει την απασχόλησή του, θα εγκαταλείψει τη γη του; Θα απασχοληθούν αυτοί οι άνθρωποι ή θα εξεγερθούν για να διεκδικήσουν το μόχθο τους, την αξιοπρέπειά τους και ύστερα εσείς θα καταστέλλετε εξεγέρσεις και κινητοποιήσεις, ποινικοποιώντας τους αγώνες τους, όπως έγινε και στη χώρα μου, που έφτασαν στο σημείο να ζητούν μέχρι και την άρση της ασυλίας βουλευτών οι οποίοι υποστήριξαν τα αιτήματα και τους αγώνες του αγροτικού κόσμου, που εσείς με την ανάλγητη πολιτική σας οδηγείτε στο ξεκλήρισμα και στον αφανισμό".

Αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

"Μικρά ήταν τα βήματα που έγιναν για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔΑ. Σπηλιωτόπουλος,σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής του Αμστερνταμ. Εκφράζοντας την αγωνία της ΝΔ για τις αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει στους λαούς της Ευρώπης και η νέα συνθήκη, κατηγορεί την κυβέρνηση για "δημιουργία μεγάλων και απατηλών προσδοκιών, γιατί η αναμενόμενη διάψευσή τους μόνο δυσπιστία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να προκαλέσει". Επίσης ο εκπρόσωπος της ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει "άμεσα πώς θα πορευτεί στο εξής στο δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος με δήλωσή του αναφέρει ότι "η αναγκαία κοινωνική και δημοκρατική στροφή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης δεν έγινε στο Αμστερνταμ και η προοδευτική αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ παραμένει ζητούμενο". Δεν παραλείπει να δηλώσει τον "σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό" του ΣΥΝ, τονίζοντας ότι το κόμμα του "θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μία ενιαία Ευρώπη με ομοσπονδιακή προοπτική, με όρους πραγματικής σύγκλισης, κοινωνικής συνοχής, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για Δημοψήφισμα".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψέματα και κοροϊδίες

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής

Σε συνέντευξή της χτες στη Θεσσαλονίκη, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,σχετικά με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Αμστερνταμ και τις σχετικές αποφάσεις της, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Από τη μεριά της κυβέρνησης έχουμε ψέματα και κοροϊδίες, όσον αφορά τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής. Και λένε ψέματα και κοροϊδίες, αποκρύπτοντας το κυριότερο, την ουσία δηλαδή του Συμφώνου Σταθερότητας, ότι τα πράγματα γίνονται ακόμη σκληρότερα και άσχημα για τους λαούς. Το πρόγραμμα σύγκλισης είναι πρόγραμμα σύγκλισης. Δεν είχαμε αυταπάτες σ' αυτό. Και κοροϊδεύουν όσον αφορά τα σύνορα και το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας μας, όπως και όλης της Ευρώπης. Η Διακυβερνητική μιλάει για σύνορα, άλλωστε δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, μπορεί να μη μιλήσει για σύνορα; Αύριο όμως θα μας πούνε "βρείτε τα ποια είναι τα σύνορα". Αλλωστε οι διακηρύξεις περί συνόρων δεν έχουν σώσει κάποιες χώρες, ούτε από εισβολείς, ούτε από κινδύνους. Και τούτο, διότι αυτό που υπερισχύει στην ΕΕ είναι η λογική: "Εμένα με ενδιαφέρει η διανομή των ζωνών επιρροής και των σφαιρών επιρροής, δε με ενδιαφέρει τίποτε άλλο". Αρα το "δίκαιο" και η διανομή σφαιρών επιρροής είναι πολύ ισχυρότερες από τις ανώδυνες πια διακηρύξεις γενικά περί συνόρων. Και τέλος αποδείχνονται μεγάλη κοροϊδία τα λεγόμενα περί του κοινωνικού προφίλ της Διακυβερνητικής, σε σημείο που ούτε μια δραχμή δεν ανακατανέμεται με κριτήρια, ας πούμε, την προστασία της κοινωνικής πολιτικής, ούτε καν τη σταθεροποίησή της, έστω σ' αυτά τα επίπεδα, για να μην πάει πιο πίσω".

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Εμείς συνεχίζουμε"

Σε εξωραϊσμό της ΕΕ, των αποφάσεων του Αμστερνταμ και της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή του στη χώρα, επιδόθηκε χτες, και από ελληνικού εδάφους, ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, όπου συζητήθηκε η εισήγηση που θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο, με θέμα την "ανάπτυξη", προχώρησε σε δηλώσεις με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των "15". Ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά επιδίωξε να εμφανίσει την ελληνική κυβέρνηση "νικητή" και "ωφελημένη" της διαπραγμάτευσης. Εκεί όμως που πραγματικά υπήρξε μονότονος ήταν στην επισήμανση ότι "η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει"...

Προχώρησε δε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η κυβερνητική πολιτική είναι "ανεξάρτητη" από την πολιτική της ΕΕ, η οποία, ναι μεν "καθορίζει" το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί η πολιτική της ΕΕ γενικότερα στην Ευρώπη, αλλά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, "εμείς συνεχίζουμε, όπως είπε, την πολιτική μας γιατί ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα"...Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ