ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
Φερετζές

Ενας στους τρεις εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα δηλώνει ότι μετά την πανδημία έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας του. Το 19% συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία και το 14% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Στο διάστημα της τηλεργασίας, το 35% δούλευε περισσότερο σε σχέση με το ωράριό του. Το 18% των εργαζομένων δήλωσε ότι κατά το διάστημα που η σύμβασή του ήταν σε αναστολή, ο εργοδότης τού ζητούσε να εργαστεί. Αυτές και άλλες διαπιστώσεις περιέχονται σε έρευνα που έγινε κατά παραγγελία της ΓΣΕΕ. Τα στοιχεία αποτυπώνουν ένα μέρος μόνο της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας μετά τα αντεργατικά μέτρα της πανδημίας, για τα οποία βέβαια η συνδικαλιστική πλειοψηφία δεν είπε λέξη. Το μόνο που έκανε ήταν να συγκροτήσει ένα «παρατηρητήριο» καταγγελιών για «αυθαιρεσίες» της εργοδοσίας, τις οποίες διαβίβαζε στις αρμόδιες αρχές. Τώρα, η ΓΣΕΕ χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία για να διαπραγματευτεί με κυβέρνηση και εργοδοσία «την ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της τηλεργασίας, μετά από εξειδικευμένο κοινωνικό διάλογο, με στόχο την αποτύπωση και ανάδειξη των θετικών και των "γκρίζων" περιοχών της...»! Αφού πρώτα κάλεσε τους εργαζόμενους να μοιραστούν τα «βάρη» από τις συνέπειες της πανδημίας, τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα και παραγγέλνει «έρευνες», όχι μόνο για να ξεπλύνει τις δικές της ευθύνες, αλλά και για να ανοίξει το δρόμο σε νέα «κανονικότητα», όπου οι νέες μορφές «ευελιξίας» θα αποκτήσουν μόνιμα και θεσμικά χαρακτηριστικά, με τον φερετζέ ενός «ρυθμιστικού πλαισίου» που θα τους φορέσει ο «κοινωνικός διάλογος».

Λίπασμα

Πέρα από τη ...μυθιστορηματική διάσταση που δίνουν τα ΜΜΕ στον γιατρό - μαϊμού που ευθύνεται για θανάτους καρκινοπαθών, υπάρχει και η εξής σοβαρή πλευρά, που μένει στο σκοτάδι: Το έδαφος στο οποίο καταφέρνουν να «ανθίζουν» τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποιημένη Υγεία, όπου οι ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν πελάτες. Από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο συγκεκριμένος απατεώνας αλώνιζε ανενόχλητος σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ζητούσε από τους ασθενείς - θύματά του να κάνουν εξετάσεις σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα, ενώ ο ίδιος τους εξέταζε σε ιδιωτικά ιατρεία κλινικών. Επίσης ανενόχλητος αναλάμβανε τον «συντονισμό» χειρουργικών επεμβάσεων σε ιδιωτικές κλινικές και συνόδευε ασθενείς, προφανώς πρώτα στα ταμεία των κλινικών, παίρνοντας και ο ίδιος το ...κατιτίς του. Σε ένα τέτοιο σύστημα, όπου κυριαρχούν το «δούναι και λαβείν» και η κερδοφορία πάνω στον ανθρώπινο πόνο, μπορεί τόσο άνετα να κινείται και μια τέτοια περίπτωση. Γιατί, αν φέρνει «πελατεία» στα διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικάρχες, τα υπόλοιπα περισσεύουν ή μόνο από τύχη θα αποκαλυφθούν, όπως και έγινε, αφού πήρε πρώτα στο λαιμό του κάμποσους ασθενείς. Και βέβαια η ανασφάλεια, οι τεράστιες ελλείψεις στο κρατικό σύστημα Υγείας, η αγωνία που βιώνουν βαριά πάσχοντες και συγγενείς τους, το γεγονός ότι είναι καθεστώς να πληρώνεις ακόμα και για τα στοιχειώδη στα νοσοκομεία, αποτελούν το καλύτερο «λίπασμα» για αετονύχηδες και κομπογιαννίτες...

Ποιος έχει τα πρωτεία;

Μια «ωραία ατμόσφαιρα» ήταν το πρωί της Τετάρτης οι προσκεκλημένοι στο πάνελ τηλεοπτικής εκπομπής, που σχολίασαν την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Ο Γ. Λοβέρδος κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ήταν απέναντι» όταν η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ ξεκίνησε επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, «αλλά σιγά σιγά προσαρμόστηκε και η πρωθυπουργία Τσίπρα δεν πήγε πίσω το θέμα αυτό». Από την πλευρά του, ο Γ. Κουμουτσάκος διεκδίκησε κι αυτός τα πρωτεία για λογαριασμό της ΝΔ, λέγοντας ότι «οι σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ εκτινάχθηκαν όταν η κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη προχώρησε σε σύναψη διπλωματικών σχέσεων (...) το 1990». Τρίτος, αλλά όχι καταϊδρωμένος, ο Γ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «πήγε μπροστά» το ζήτημα των σχέσεων με το Ισραήλ. Γιατί άραγε τόση αγωνία να κατοχυρώσει ο καθένας για το κόμμα του την πρωτιά στην ανάπτυξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων; Μα επειδή η «στρατηγική σχέση» με το Ισραήλ και τα διάφορα «τριμερή» και «πολυμερή» σχήματα που αναπτύσσονται στην περιοχή, αποτελούν συστατικό στοιχείο του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, όπου έτσι κι αλλιώς ανταγωνίζονται για το ποιος τον «τρέχει» καλύτερα! Ετσι εξηγείται άλλωστε και η μεταξύ τους «ομερτά» για το γεγονός ότι κανένας δεν τόλμησε να εφαρμόσει την απόφαση της ελληνικής Βουλής για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Χωρίς γιατρειά

Η εικόνα που κάνει το γύρο του κόσμου, με την Γαλλίδα νοσοκόμα που την σέρνουν αστυνομικοί και της φορούν χειροπέδες ενώ διαδήλωνε με συναδέλφους της για προσλήψεις στα νοσοκομεία και χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, φανερώνει για άλλη μια φορά την υποκρισία του αστικού κράτους απέναντι στους «ήρωες» υγειονομικούς. Τους εργαζόμενους δηλαδή που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υγεία και τη ζωή του λαού, χωρίς επαρκή μέσα προστασίας, στα διαλυμένα από προσωπικό και υποδομές νοσοκομεία, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, που είναι ενιαία σε όλα τα κράτη. Οι υγειονομικοί, που οι κυβερνήσεις καλούσαν τον κόσμο να τους χειροκροτήσει την περίοδο της πανδημίας, τώρα δέρνονται και συκοφαντούνται, όπως έγινε και στην Ελλάδα από στελέχη της κυβέρνησης και αστικά ΜΜΕ απέναντι στην πανυγειονομική απεργία της περασμένης Τρίτης. Και ο λόγος είναι βέβαια ότι δεν κρατούν το στόμα τους κλειστό, αλλά αγωνίζονται και διεκδικούν αναβαθμισμένες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για το λαό, καλύτερους μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για τους ίδιους. Αυτό είναι το «έγκλημα» που δεν τους συγχωρεί το αστικό κράτος, επιβεβαιώνοντας ότι η σαπίλα του είναι ανεπίστρεπτη και ότι δεν παίρνει καμία γιατρειά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1623 Γεννιέται ο Γάλλος φυσικομαθηματικός και φιλόσοφος Μπλεζ Πασκάλ.

1806 Πεθαίνει ο κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης, από τους κύριους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1884 Πεθαίνει ο Γερμανός ιστορικός Γιόχαν Γκούσταβ Ντρόιζεν.

1919 Συγκροτείται στην Αγκυρα το Τουρκικό Εθνικό Κογκρέσο. Ο Μουσταφά Κεμάλ καταγγέλλει τον ιμπεριαλιστικό διαμελισμό της Τουρκίας, που σφραγίστηκε με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1925 Στο Χονγκ Κονγκ 250.000 εργάτες κατεβαίνουν σε γενική απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το ματοκύλισμα της Σαγκάης από τους ιμπεριαλιστές. Στις 23 Ιούνη στην Καντόνα πραγματοποιείται επίσης παλλαϊκή διαδήλωση, με κύριο αίτημα την αποχώρηση των ιμπεριαλιστών από την Κίνα. Βρετανοί και Γάλλοι αποβιβάζουν ναυτικά αγήματα και χτυπούν τους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα το θάνατο 52 και τον τραυματισμό 117. Η γενική απεργία στο Χονγκ Κονγκ και στην Καντόνα κράτησε 16 μήνες και υπήρξε η μεγαλύτερη σε διάρκεια στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

1949 Σε μια αξιοθαύμαστη επιθετική ενέργεια, μια διλοχία του ΔΣΕ (Ανανίας) προσβάλλει το οχυρό του κυβερνητικού στρατού στην Ογκραντίνα, ανατινάζει τα συρματοπλέγματα, εξουδετερώνει τη φρουρά και το καταλαμβάνει.

1951 Πεθαίνει ο ποιητής Αγγελος Σικελιανός. Εδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων - Καλλιτεχνών και γι' αυτή του τη δράση στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διατέλεσε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

1953 Το ζεύγος Τζούλιους και Εθελ Ρόζενμπεργκ - θύματα του μακαρθισμού στις ΗΠΑ - εκτελούνται στην ηλεκτρική καρέκλα, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ.

1963 Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και την αναχώρηση του τελευταίου για τη Ζυρίχη, ορκίζεται η κυβέρνηση του Παναγιώτη Πιπινέλη.

1965 Στην Αλγερία πραγματοποιείται πραξικόπημα με επικεφαλής τον τότε υπουργό Αμυνας Χουαρί Μπουμεντιέν, ο οποίος ανατρέπει τον Πρόεδρο Μπεν Μπελά.

1969 Την αποχώρηση 350.000 μάχιμων από το Βιετνάμ μέχρι το τέλος του 1970 υπόσχεται ο Πρόεδρος Νίξον. Ωστόσο, οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν στις 29/3/1973.

1970 Επιστρέφει στη Γη το σοβιετικό επανδρωμένο σκάφος «Σογιούζ 9», έχοντας παραμείνει στο Διάστημα 18 μέρες, 2 ώρες και 59 λεπτά, σπάζοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ, που είχαν οι Αμερικανοί, κατά 4 ολόκληρες μέρες.

1986 Με λουτρό αίματος καταστέλλεται εξέγερση πολιτικών κρατουμένων σε τρεις φυλακές του Περού. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, οι κρατούμενοι που δολοφονούνται εν ψυχρώ ξεπερνούν τους 300, ενώ η κυβέρνηση προσδιορίζει τον αριθμό τους σε 250.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ