ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΕΑ ΩΡΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Προς ένα Λύκειο στείρων δεξιοτήτων, νέων φραγμών και εργασιακών ανατροπών

Eurokinissi

Αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εξοβελίσει από το Λύκειο την όποια καλλιτεχνική εκπαίδευση και μαθήματα κοινωνικών επιστημών αλλά και πανελλαδικώς εξεταζόμενα αντικείμενα, στο πλαίσιο των αντιδραστικών αλλαγών και στα ωρολόγια προγράμματα των σχολείων. Με πυρήνα τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για την «αναβάθμιση» της Εκπαίδευσης, προχωρά στην οικοδόμηση του σχολείου των δεξιοτήτων, του Λυκείου που θα αποτελεί αποκλειστικά μια εξεταστική αρένα, της πρόσθεσης νέων στους υφιστάμενους ταξικούς φραγμούς.

Ειδικότερα για το ζήτημα της εξαφάνισης της καλλιτεχνικής παιδείας από το Λύκειο, το υπουργείο σπεύδει να μιλήσει για... «fake news» σε δελτίο Τύπου του με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. Στην πραγματικότητα, μπορεί στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο να παραμένει η περιορισμένη διδασκαλία Εικαστικών και Μουσικής, ωστόσο στο Λύκειο καταργούνται τόσο η Μουσική όσο και τα Καλλιτεχνικά ως μάθημα επιλογής, με το υπουργείο μάλιστα να επιχειρεί να υπερασπιστεί την απόφασή του να τα αφαιρέσει, λέγοντας υποκριτικά ότι τα επέλεγε το 8% - 9% των μαθητών. Για την κατάργηση της διδασκαλίας του Σχεδίου, που είναι και πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα και γίνεται αποκλειστική πλέον υπόθεση των φροντιστηρίων, το υπουργείο λέει ότι υπάρχουν κι άλλα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών, που δεν διδάσκονται και αναφέρει τα Ιταλικά, τα Ισπανικά και μια σειρά μουσικά μαθήματα (τα οποία όμως διδάσκονται στα μουσικά σχολεία). Αναγγέλλει, δε, ότι θα εξετάσει «συνολικά το ζήτημα της διδασκαλίας των ειδικών πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Τις αλλαγές καταγράφει και σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», τονίζοντας πως «μέλημά τους είναι η στείρα απόκτηση βασικών "δεξιοτήτων", όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, σε αντίθεση με την ολόπλευρη μόρφωση».

Η ΑΣΕ τονίζει ότι μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις (σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική) πρέπει να παρέχονται από το δημόσιο σχολείο και σχολιάζει ότι «επισήμως, το υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση χιλιάδες μαθητές που πρέπει να προετοιμαστούν για τις αντίστοιχες σχολές».

Κι ακόμα προσθέτει ότι «με τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα, ανατρέπονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων καθηγητών. Χιλιάδες οργανικές θέσεις χάνονται. Η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες θα είναι πρακτικά αδύνατη. Για παράδειγμα, οι συνάδελφοι της Οικιακής Οικονομίας, για να συμπληρώσουν ωράριο πρώτης ανάθεσης, θα πρέπει να πηγαίνουν σε πάνω από 7 σχολεία τη βδομάδα. Η "εξαφάνιση" γνωστικών αντικειμένων, ειδικά στο Λύκειο, θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους σε εργασιακή αβεβαιότητα και τελικά εκτός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην καλύτερη περίπτωση από Σεπτέμβρη θα κυριαρχούν οι γενικευμένες δεύτερες και τρίτες αναθέσεις και η μόνιμη κινητικότητα των συναδέλφων για να συμπληρωθεί ωράριο», τονίζει ανάμεσα σε άλλα η ΑΣΕ, που καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας των ΔΣ των ΕΛΜΕ τη Δευτέρα στη 1.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας.

Η ΑΣΓΜΕ

«Πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τον νέο αντιεκπαιδευτικό νόμο της κυβέρνησης για την "Αναβάθμιση του Σχολείου", τα αποτελέσματά του γίνονται ορατά στην υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας», τονίζει το ΔΣ της ΑΣΓΜΕ σε ανακοίνωσή του για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

«Εμείς οι γονείς αρκετά πληρώνουμε στην παραπαιδεία για μια όλο και πιο φθηνή σε περιεχόμενο μόρφωση για τα παιδιά μας. Δεν θα ανεχτούμε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα να μην διδάσκονται στο σχολείο» συνεχίζει η ΑΣΓΜΕ, δηλώνοντας πως «διεκδικούμε ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες».

Το Εικαστικό Επιμελητήριο

«Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των τεχνών στο Λύκειο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που προωθεί τον εξετασιοκεντρικό προσανατολισμό του σχολείου, της πολιτικής που προωθεί την εμπορευματοποίηση της γνώσης, που στοχεύει σε ένα στείρο σχολείο που απλά θα είναι ο προθάλαμος για τη δημιουργία ενός εκμεταλλεύσιμου, φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού», τονίζει σχετικά το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) που κάνει λόγο για νέους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, με τους μαθητές να οδηγούνται υποχρεωτικά στα φροντιστήρια και εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί τέχνης στην ανεργία.

Σε συγκέντρωση για το παραπάνω ζήτημα αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στον προαύλιο χώρο της ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256) καλούν ΕΕΤΕ, Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και ΑΣΚΤ.

Στις 7 Σεπτέμβρη θα ανοίξουν τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά

Στις 7 Σεπτέμβρη θα ανοίξουν φέτος τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντί για τις 11 Σεπτέμβρη που ανοίγουν παραδοσιακά κάθε χρόνο, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι το άνοιγμά τους τέσσερις μέρες νωρίτερα γίνεται για την κάλυψη «τυχόν κενών που προέκυψαν» από την αναστολή λειτουργίας τους στην καραντίνα. Πρόκειται για υποκρισία, αν αναλογιστούμε ότι τα σχολεία έκλεισαν για πάνω από δύο μήνες και σε αυτό το διάστημα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση λειτούργησε με μεγάλη ανομοιομορφία και πολλά προβλήματα, που το υπουργείο δεν φρόντισε να λύσει, ενώ δεν εξασφάλισε ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτή. Επομένως δεν μιλάμε για «τυχόν» κενά, αλλά για σίγουρα και μεγάλα κενά, που δεν καλύπτονται πλήρως ούτε με την εκ περιτροπής επαναλειτουργία των σχολείων τούς μήνες Μάη - Ιούνη, ούτε με τις τέσσερις μέρες του Σεπτέμβρη.

Πολύ πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι το υπουργείο ανακοινώνει απλώς μια ημερομηνία «αγιασμού» για το Σεπτέμβρη, χωρίς να λέει κουβέντα για τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν τότε τα σχολεία. Δεν λέει κουβέντα για το πότε θα είναι στις θέσεις τους όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί, χωρίς να υπάρχει ούτε μία ώρα κενή, δεν λέει κουβέντα για τις κτιριακές υποδομές και τους όρους ασφάλειας που πρέπει να πληρούνται για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αυτά είναι κρίσιμα και ουσιαστικά ζητήματα για την αναπλήρωση των μαθησιακών κενών που δημιουργήθηκαν στους μαθητές την περίοδο της αναστολής λειτουργίας των σχολείων, και αυτά τα ερωτήματα η κυβέρνηση τα αφήνει αναπάντητα.

Σημερινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες της ΚΝΕ

Στο Πέραμα, στον πεζόδρομο στο λιμανάκι (τέρμα), στις 19.00, η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ οργανώνει συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, με τον Κώστα Ραπανάκη, μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει περιοδείες στο πλαίσιο της καμπάνιας για τους νέους εργαζόμενους σε: Επισιτιστικά καταστήματα και αλυσίδες στο ιστορικό κέντρο, στις 12.30, με επικεφαλής τον Στράτο Καρύδα, στέλεχος της ΚΝΕ. Στη σχολή «Le Monde» στην Καλλιθέα, στις 16.30. Επισιτιστικά καταστήματα και αλυσίδες στη Ν. Φιλαδέλφεια, στις 18.00, με τη Μακρίνα Μάτα, στέλεχος της ΚΝΕ. Επισιτιστικά καταστήματα και αλυσίδες στο Παγκράτι, στις 18.30, με τον Ηλία Δεκούλο, στέλεχος της ΚΝΕ

Στην Κατερίνη, στο πλαίσιο της καμπάνιας, θα γίνει περιοδεία σε σούπερ μάρκετ, στις 15.30, με επικεφαλής την Σοφία Κιτοπούλου, μέλος του ΤΣ Πιερίας.

Αντίστοιχη περιοδεία θα γίνει σε επισιτιστικά καταστήματα στη Νέα Κρήνη Καλαμαριάς, στις 19.00, με την Ειρήνη Μαυροματάκη, μέλος του ΤΣ Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Στο Πάρκο Νάουσας, στις 19.00, εκδηλώσεις των Μαθητικών Οργανώσεων με: Τραγούδια σκετς με τίτλο: «The school: "The alternative show"». Γωνιά hip hop με ταμπλό, rap battle και διαγωνισμό graffitti με σύνθημα: «Capitalism means "I can't breathe"». Τουρνουά σκάκι. Παιχνίδι και συζήτηση για το σχολείο.

Στη Νομαρχία Σερρών, στις 19.00, εκδηλώσεις των Μαθητικών Οργανώσεων με: Διαγωνισμό graffiti με σύνθημα: «Capitalism means "I can't breathe"». Διαγωνισμό BMX. Παιχνίδι και συζήτηση για το σχολείο. Εκθεση με τίτλο: «Γιατί πρέπει, μπορεί και θα αλλάξει ο κόσμος».

Στην Καβάλα, στις 19.30, περιοδεία στο πλαίσιο της καμπάνιας για τους νέους εργαζόμενους, σε καφετέριες - εστιατόρια της παραλιακής ζώνης με επικεφαλής την Βάσω Σβάρνα, μέλος του ΣΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι νέοι έχουν ανάγκη να μορφώνονται ολόπλευρα, όποιο επάγγελμα και αν επιλέξουν

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του με αφορμή τις αλλαγές που θα ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά για τα ωρολόγια προγράμματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Το υπουργείο Παιδείας αποδεικνύει πώς εννοούσε το σχολείο της δήθεν αναβάθμισης και των δεξιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Εξαφανίζει από το Λύκειο μια σειρά μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών και Καλλιτεχνικής Παιδείας.
  • Στερεί από τους μαθητές των Λυκείων την επαφή με αντικείμενα που μόνο δευτερεύοντα δεν μπορούν να θεωρηθούν.
  • Μετατρέπει ακόμα πιο έντονα το σχολείο σε προγυμναστήριο δεξιοτήτων, εξετάσεων και Τράπεζας Θεμάτων, με βάση τα SOS.
  • Είναι απαράδεκτη η απόφαση να αφαιρεθούν από το πρόγραμμα του Λυκείου μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική). Ουσιαστικά σπρώχνει και με τη βούλα του νόμου χιλιάδες παιδιά στην παραπαιδεία.
  • Με τις αλλαγές αυτές χτυπιούνται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών, που πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Είναι βέβαιο ότι θα γενικευτεί η απαράδεκτη από κάθε άποψη κατάσταση, όπου οι εκπαιδευτικοί θα εξαναγκάζονται να διδάσκουν μαθήματα άσχετα με το επιστημονικό τους αντικείμενο, με ολέθριες συνέπειες στη μόρφωση των μαθητών.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με μια σειρά αντιδραστικές παρεμβάσεις παλιών και νέων κυβερνήσεων, που μόνιμο στόχο έχουν να φτιάξουν σχολεία πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών και γι' αυτό νομιμοποιούν την απαράδεκτη διάκριση σε πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και τριτεύοντα μαθήματα.

"Ξεχνάνε" οι φωστήρες των υπουργείων Παιδείας ότι οι νέοι έχουν ανάγκη για πολλαπλά ερεθίσματα και εικόνες στη ζωή τους. Εχουν ανάγκη να αναπτύσσουν μαζί με τη γνώση και το συναίσθημα. Εχουν ανάγκη να είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με όποιο επάγγελμα κι αν ασχοληθούν στην πορεία της ζωής τους.

Εδώ και τώρα πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτόν τον απάνθρωπο αντιπαιδαγωγικό κατήφορο. Για να ανοίξει ο δρόμος για το σχολείο που θα έχουν θέση και ρόλο όλα τα μαθήματα και τα αντικείμενα που είναι αναγκαία για να διαπαιδαγωγούνται και να μορφώνονται ολόπλευρα τα παιδιά μας».

Σοβαρή καταγγελία από μαθητές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στην Πάτρα

Μία σοβαρή καταγγελία έφτασε την εφημερίδα μας που αφορά στα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στην Πάτρα.

Πιο συγκεκριμένα, η καταγγελία αναφέρει ότι η διοίκηση του ΙΕΚ απαίτησε την καταβολή διδάκτρων από τους σπουδαστές για την περίοδο αναστολής της λειτουργίας της σχολής χωρίς όμως να έχει πραγματοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο κάποιο μάθημα!

Αυτό, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ΚΥΑ που έχει εκδοθεί σχετικά με τις ιδιωτικές σχολές, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, και προβλέπει πως οι σπουδαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν δίδακτρα εφόσον δεν γίνονται μαθήματα (είτε διά ζώσης, είτε μέσω ψηφιακής πλατφόρμας) και οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων εκπαιδευτών σε αυτές τις σχολές βρίσκονταν σε αναστολή.

Σύμφωνα με την καταγγελία, «η διοίκηση, πέρα από την παράλογη αυτή απαίτηση, δείχνει απαράδεκτη συμπεριφορά, απειλώντας πως αν δεν καταβάλουμε τα δίδακτρα δεν θα εκδώσει τα πιστοποιητικά εκπαίδευσής μας». Οπως αναφέρουν μαθητές των ΙΕΚ δεν πρόκειται να υποκύψουν σε τέτοιους εκβιασμούς και ζητούν από την πολιτεία να επιληφθεί άμεσα του θέματος που αφορά πολλούς σπουδαστές και τις οικογένειές τους.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη με θέμα το ρόλο της Ερευνας

Οι Κομματικές Οργανώσεις Ερευνητικών Κέντρων Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνουν σύσκεψη - συζήτηση σήμερα Παρασκευή, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια), με τίτλο «Capitalism is the virus, ο ρόλος της Ερευνας σήμερα». Η εκδήλωση απευθύνεται σε νέους ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες.

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ