ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων ξεκληρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους

Από τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα»
Από τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα»
Τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής, αλλά και αυτά που αφορούν την καθημερινή διαβίωση του πληθυσμού, αναδείχθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», στο καφενείο «Ο Πλάτανος» στη Ν. Βύσσα Ορεστιάδας.

Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Μαργαριτίδης, όσο και άλλα μέλη του ΔΣ αναφέρθηκαν σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής (η τιμή του πετρελαίου, το υψηλό κόστος των γεωργικών φαρμάκων, το κόστος του νερού που πληρώνουν στους ΤΟΕΒ, τα χαράτσια), οι χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, τα υψηλά ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, αλλά και οι κουτσουρεμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν και εφόσον δοθούν. Στάθηκαν ιδιαίτερα στο κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης, που οδήγησε σε εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας και αύξησε την ανεργία στην περιοχή.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στην ανεπαρκή αντιπλημμυρική προστασία από τα νερά των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροπόταμου. Οπως είπαν, από το 1957 που έγινε το ανάχωμα, δεν έγινε κανένα άλλο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και κάθε φορά Περιφέρεια και δήμοι προσπαθούν με μπαλώματα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ανέδειξαν επίσης τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη εργατικών «χεριών», λόγω της ερήμωσης της περιοχής, αλλά και τις επιπτώσεις στο λαό της περιοχής από την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στα Κέντρα Υγείας Ορεστιάδας, Σουφλίου, Δικαίων, από την υπολειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων.

Οπως είπε ο Γ. Μαργαριτίδης, «το μεγαλύτερο μέρος της γης στον βόρειο Εβρο είναι καλλιεργήσιμο και αρδεύσιμο. Διαχρονικά τα οικονομικά "πνευμόνια" της περιοχής μας ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Παρ' όλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες, με τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων η μικρομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται και οι νέοι μαζικά εγκαταλείπουν τον τόπο, με αποτέλεσμα να έχουμε πληθυσμιακή κατάρρευση. Ενδεικτικό στοιχείο αυτής της κατάστασης αποτελεί το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες στο δήμο Ορεστιάδας έκλεισαν 37 Δημοτικά και 30 Νηπιαγωγεία. Την ίδια ώρα, κι αυτός ο γερασμένος πληθυσμός που απέμεινε δεν έχει τις υποδομές Υγείας που χρειάζεται, ενώ δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μία δομή φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων».

Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας επιβεβαίωσε ότι η ίδια κραυγή αγωνίας εκφράζεται από όλους, σε κάθε σταθμό της περιοδείας του στον Εβρο.

Τόνισε ότι χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας, και στο πλαίσιο αυτό και της αγροτικής παραγωγής, αλλά και στήριξη της περιοχής με υποδομές και έργα που θα συγκρατούν τον πληθυσμό. «Το ΚΚΕ έχει τέτοιο σχέδιο και παλεύει γι' αυτό», υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών, διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τα αιτήματα της αγροτιάς με κάθε μέσο και τόνισε ότι παράλληλα χρειάζεται να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία εργαζομένων, φτωχομεσαίας αγροτιάς, αυτοαπασχολούμενων ενάντια στον κοινό τους αντίπαλο». «Πρέπει να αλλάξει το σχέδιο που υπάρχει στην οικονομία. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται άλλου είδους διακυβέρνηση και άλλο κράτος. Ενα κράτος που να σχεδιάζει την οικονομία και την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας σε όφελος του λαού και των αναγκών του», σημείωσε.


Αγώνας για να προστατευτούν η ζωή και η υγεία του λαού μας

Το σταθερό ενδιαφέρον του Κόμματος για τη δημόσια Υγεία, την πλήρη στελέχωσή της με προσωπικό και εξοπλισμό ώστε να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, ανέδειξε ξανά χτες η επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχτηκαν στην είσοδο του νοσοκομείου ο Χρήστος Καπετανίδης, διοικητής του νοσοκομείου, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Ευθυμία Μπουτζίκα, ο αντιπρόεδρος, Κώστας Ναζλής, γιατροί και νοσηλευτές.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τις διεκδικήσεις τους για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση. Τόνισαν ότι οι ελλείψεις στο νοσοκομείο είναι δραματικές, κάτι που δεν αντιμετωπίστηκε ούτε την περίοδο της πανδημίας, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο διοικητής του νοσοκομείου.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι χρειάζεται επαρκής χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού κ.ά. προσωπικού, ενώ υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Εξάλλου, σε άλλο σημείο της περιοδείας, ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφους για τις εξελίξεις στον υγειονομικό τομέα και τα νέα κρούσματα στην περιοχή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Δυστυχώς, όπως είχαμε προβλέψει - να μη γινόμαστε βέβαια μάντεις κακών - το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και βρίσκεται στο ότι δεν αξιοποιήθηκε η περίοδος των περιοριστικών μέτρων, της καραντίνας, του πρώτου κύματος του κορονοϊού, για να προετοιμαστεί και να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας για ένα πιθανό δεύτερο κύμα. Μακάρι να είναι μόνο τώρα και να αφορά συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες, αλλά δεν αποκλείεται και όσο προχωρά ο καιρός και από το φθινόπωρο να έχουμε ένα πιο ισχυρό κύμα πανδημίας. Γι' αυτό χρειάζεται ενίσχυση των νοσοκομείων μας, στήριξη των γιατρών και των νοσηλευτών με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τις υποδομές που χρειάζονται, αλλά κυρίως με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού και άλλων ειδικοτήτων, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά τα νοσοκομεία μας. Απ' αυτήν τη σκοπιά στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που κάνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ή διάφοροι άλλοι τους αντιμετωπίζουν καθυβρίζοντάς τους, λέγοντας ότι δεν χρειάζονται αγώνες. Μα μόνο με τον αγώνα και την πίεση μπορεί να υλοποιηθούν αυτά τα οποία χρειάζεται σήμερα το δημόσιο σύστημα Υγείας, για να προστατευτεί η ζωή του λαού μας, η ζωή και η υγεία των παιδιών μας».


Πάγια θέση του ΚΚΕ η προστασία και η προβολή των αιτημάτων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων νέων

Στο Τελωνείο των Καστανιών
Στο Τελωνείο των Καστανιών
Το Φυλάκιο 1 στις Καστανιές, ένα προκεχωρημένο φυλάκιο που καθημερινά δίνει τη μάχη του στην ακριτική περιοχή του Εβρου, επισκέφτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συνομίλησε με το προσωπικό του φυλακίου, ενώ ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 16ης Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγο Ιωάννη Βασιλάκη και τον Διοικητή της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «Ρίμινι», Ταξίαρχο Θεόδωρο Χατζηγεωργίου.

Στο πέρασμά του σταμάτησε στο Τελωνείο των Καστανιών και συνομίλησε με τον προϊστάμενο του Τελωνείου, Αρ. Ζιζίκα, και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του.

Σε δήλωσή του, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε: «Είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε το φυλάκιο εδώ στις Καστανιές, ένα προκεχωρημένο φυλάκιο που δίνει καθημερινά τη μάχη σε αυτή την ακριτική περιοχή. Δεν είναι μόνο συμβολική η επίσκεψή μας, είναι και ουσιαστική, γιατί θέλουμε να τιμήσουμε, μέσα από την επίσκεψή μας και τη συζήτηση με τους στρατευμένους νέους της πατρίδας μας και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, την πάλη του ελληνικού λαού για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για να ζήσουμε ειρηνικά, με φιλία με όλους τους γειτονικούς λαούς, ενάντια στις επεμβάσεις και τους πολέμους. Και φυσικά σ' αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να σταματήσει η εργαλειοποίηση των προσφύγων, των μεταναστών, από τη μεριά της κυβέρνησης του Ερντογάν και την πίεση που ασκεί στην περιοχή κάτω από το φόντο και της απαράδεκτης Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και το ρόλο των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, άλλων τέτοιων δυνάμεων στην περιοχή που προκαλούν πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και γεμίζουν τη χώρα με αμερικανικές βάσεις θανάτου.

Από την επίσκεψη στο Φυλάκιο 1
Από την επίσκεψη στο Φυλάκιο 1
Εμείς, ξέρετε, έχουμε ως πάγια θέση την προστασία και την προβολή των αιτημάτων των ανθρώπων που εργάζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις, του μόνιμου προσωπικού, αλλά και των στρατευμένων νέων, των εφέδρων της πατρίδας μας, τα οποία είναι παιδιά του ελληνικού λαού. Γι' αυτό έχουμε κάνει αλλεπάλληλες Ερωτήσεις, παρεμβάσεις, ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση και με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη Βουλή - ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο - για τα ζητήματα που αφορούν εδώ την περιοχή του Εβρου και τα προβλήματά τους. Εχουμε επίσης ως πάγια θέση ότι τα δικαιώματα δεν σταματούν έξω από τις πύλες του στρατοπέδου, αλλά υπάρχουν και μέσα, γι' αυτό ο στρατευμένος νέος έχει δικαίωμα στη συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις, στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και στην ανθρώπινη διαβίωση, διατροφή, ένδυση. Και βεβαίως να μπορεί να αναπτύξει τις σχέσεις του με τη διοίκηση, τους μόνιμους, το προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί να παίζει αποφασιστικά το ρόλο του στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, που είναι και το βασικό καθήκον του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ