ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗ

Τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα που συνθέτουν την πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα του Εβρου και της Ροδόπης ανέδειξαν οι επαφές που είχε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά τη διήμερη περιοδεία του στη Θράκη, η οποία ολοκληρώθηκε χτες.

Ανεργία που σπάει κόκαλα, φτώχεια, ξεκλήρισμα αγροτών και κτηνοτρόφων και υπονόμευση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, γήρανση του πληθυσμού, σχολική διαρροή και κλείσιμο σχολικών μονάδων, έλλειψη υποδομών και αναγκαίων έργων, όπως αντιπλημμυρικής προστασίας, και βέβαια οι μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας, είναι η βάση στην οποία έρχονται να προστεθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, όπως π.χ. το Προσφυγικό και η κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα με την κλιμάκωση της προκλητικότητας της τουρκικής αστικής τάξης.

Κατά τη χτεσινή δεύτερη μέρα της περιοδείας του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής πολυμελούς κλιμακίου του Κόμματος, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, με τον κοινοτάρχη Καστανιών και τον δήμαρχο Σαπών, επισκέφτηκε τη Νέα Βύσσα και συζήτησε με αγρότες για τα προβλήματά τους, αλλά και το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, όπου συνάντησε τον διοικητή και μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων. Ξεχωριστή στιγμή το πέρασμα απ' το Τελωνείο Καστανιών και η επίσκεψή του στο φυλάκιο 1 στα σύνορα.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ερημώνει η περιοχή, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται

Με τον δήμαρχο Ορεστιάδας
Με τον δήμαρχο Ορεστιάδας
Το χτεσινό πρόγραμμα ξεκίνησε με συνάντηση με τον δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Βασίλη Μαυρίδη, στο δημαρχείο Ορεστιάδας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμα ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, καθώς και ο Κώστας Ζαλουφλής, δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα για τον τόπο και τους κατοίκους του ζητήματα, με κυρίαρχο το δημογραφικό αφού ο Εβρος ερημώνει, ζητήματα υποδομών και μεταφορών, τα προβλήματα των αγροτών, της υποστελέχωσης υπηρεσιών και φυσικά το Προσφυγικό.

Στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε:

«Είχαμε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση εδώ στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Ορεστιάδας για τα προβλήματα που απασχολούν τον δήμο, την ευρύτερη περιοχή, σε μία κρίσιμη γεωστρατηγική περιοχή, με ένταση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας - ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα - και τα προβλήματα με τις προσφυγικές ροές. Αλλά μας απασχόλησε και το ζήτημα της πληθυσμιακής κατάρρευσης, να το πω έτσι, της περιοχής εδώ, που έχει να κάνει με τις τεράστιες ελλείψεις, το μη σχεδιασμό της οικονομίας προς όφελος του λαού, των λαϊκών συμφερόντων. Δηλαδή, δεν υπάρχουν υποδομές, έχει κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης, δεν υπάρχει βιομηχανική ανάπτυξη στην ουσία.

Με τον κοινοτάρχη Καστανιών
Με τον κοινοτάρχη Καστανιών
Και βεβαίως υπάρχει και το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, η μη στήριξη, δηλαδή, της αγροτικής παραγωγής είτε με την έλλειψη αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είτε με τις διάφορες καταστροφές που συμβαίνουν, αλλά κυρίως με το ότι είναι πολύ ακριβό το κόστος της παραγωγής, είναι πολύ χαμηλές οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα ο αγρότης να μην μπορεί να επιβιώσει.

Για να κρατηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή, για να γίνουν γεννήσεις, για να μεγαλώνουν τα παιδιά μας σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον χρειάζεται η ενίσχυση της Παιδείας - είδα και τους εκπαιδευτικούς νωρίτερα ερχόμενος στο δημαρχείο. Εδώ έχουμε μείωση σχολικών μονάδων, μειώνονται Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, που σημαίνει ότι καταρρέει γενικότερα ο πληθυσμός εδώ στην περιοχή. Και φυσικά υπάρχουν και τα τεράστια προβλήματα της Υγείας που αντιμετωπίζει όλη η χώρα και ιδιαίτερα αυτή η ευαίσθητη περιοχή που χρειάζεται ενίσχυση, στελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων, των Κέντρων Υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, και μια σειρά τέτοια ζητήματα που και μας απασχολούν και εμάς ως Κόμμα και τα θέσαμε, τα ξέρει άλλωστε και ο κ. δήμαρχος.

Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, όχι στα λόγια - ξέρετε ποιο είναι το ΚΚΕ - αλλά με πράξεις, με ενέργειες στη Βουλή έτσι ώστε να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα και να πιέσουμε υπουργούς, κυβερνήσεις, τους πάντες μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και στους δρόμους του αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».

Με τον δήμαρχο Μαρώνειας - Σαπών
Με τον δήμαρχο Μαρώνειας - Σαπών
Δήλωση έκανε και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Β. Μαυρίδης, σημειώνοντας: «Υποδεχτήκαμε σήμερα τον Γραμματέα του ΚΚΕ, τον οποίο και ευχαρίστησα για την τιμή που κάνει στο δήμο μας με τη φυσική του παρουσία, αλλά και την εν γένει παρουσία του κόμματός του τόσο όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, την προώθηση των αιτημάτων της τοπικής κοινωνίας, που είναι συνεχής και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον. Συζητήσαμε για τα θέματα, τα προβλήματα κυρίως, που αφορούν την τοπική μας κοινωνία. Ο κ. Κουτσούμπας ήταν ενήμερος για όλα, τα γνωρίζει πολύ καλά. Αυτό που καταλήγουμε, το συμπέρασμα, είναι ότι πρέπει να στηριχτεί εδώ η τοπική κοινωνία, η τοπική οικονομία, κυρίως ο πρωτογενής τομέας και είμαι βέβαιος ότι με την παρουσία που έχει το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του, με τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις, για την προώθηση των θεμάτων, έτσι ώστε να δοθεί λύση σε αυτά τα τεράστια προβλήματα».

Μεγάλα τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων στην περιοχή

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον κοινοτάρχη Καστανεών Σταύρο Τζιαμαλίδη.

Ο κοινοτάρχης ενημέρωσε για τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και ο τόπος που ερημώνει, καθώς ο πληθυσμός γερνάει και οι νεότεροι μεταναστεύουν σε αναζήτηση εργασίας. Εκφραση του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος είναι και το κλείσιμο του δημοτικού σχολείου της κοινότητας.

Ο κοινοτάρχης έθεσε ακόμα το σοβαρό πρόβλημα των πλημμυρών τονίζοντας την ανάγκη να καθαριστεί το ποτάμι από τα φερτά υλικά που έχουν συγκεντρωθεί, αλλά και την επιτακτικά αναγκαία αποκατάσταση της περιοχής. Ιδιαίτερα στάθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και ένα χρόνο, με την καταστροφή της κοιτόστρωσης του ποταμού Αρδα, που λόγω έλλειψης οργανωμένης αγροτικής οδοποιίας στην περιοχή, «διευκόλυνε» την επικοινωνία κυρίως των αγροτών και όχι μόνο, με τα χωριά του Τριγώνου. Μέχρι και σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Ανάμεσα στα άλλα αιτήματα προς στήριξη των ακριτών του Εβρου έθεσε και τις διεκδικήσεις των αγροτών που ξεκληρίζονται, του οδικού δικτύου κ.ά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα τις προωθήσει με κάθε δυνατό μέσο που διαθέτει.

Ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Θράκη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μαρώνειας - Σαπών, Κωνσταντίνο Χαριτόπουλο.

Μετά τη συνάντηση του με τον δήμαρχο τόνισε πως με την υπογραφή του στο βιβλίο φίλων του αρχαίου θεάτρου Μαρωνείας, στηρίζει την προσπάθεια αυτό να γίνει πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και να αξιοποιηθεί κατάλληλα. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής, τα οποία συζήτησε με τον δήμαρχο και αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής, την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις, τα θέματα της αγροτικής παραγωγής και των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μικρή και μεσαία αγροτιά, αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα της περιοχής. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του φράγματος, το οποίο επίσης πρέπει να αξιοποιηθεί για την υδροδότηση και την άρδευση των αγροτικών καλλιεργειών, αλλά και το σημαντικό ζήτημα της δρομολόγησης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Μαρωνείας - Σαμοθράκης, η οποία θα βοηθήσει γενικότερα την περιοχή, ζητήματα τα οποία βέβαια το ΚΚΕ με διάφορες παρεμβάσεις θα επιδιώξει να γίνουν πράξη.

Ερωτώμενος εξάλλου από δημοσιογράφους για την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «η οικονομική κρίση είναι σε εξέλιξη και πιθανόν η Ελλάδα να την πληρώσει πιο ακριβά από άλλες χώρες, ακριβώς διότι η οικονομία της, με την περίφημη "εξωστρέφεια", στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, τις μεταφορές και τη ναυτιλία και θα επηρεαστεί πολλαπλά από την κρίση που υπάρχει σε άλλες πιο ισχυρές οικονομίες, όπως της ΕΕ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, όπως είναι των ΗΠΑ κ.λπ.»

Ο Κ. Χαριτόπουλος στις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «για την τιμητική του παρουσία στην περιοχή μας» και δήλωσε βέβαιος ότι «θα προωθήσει τα σημαντικά προβλήματα που έχει η περιοχή μας, και αναφέρθηκα σε αυτά, τα εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας, η σχολική διαρροή, τα μεγάλα ποσοστά κάτω απ' το όριο της φτώχειας, η πληθυσμιακή σύνθεση κ.ά. Επίσης δώσαμε βαρύτητα σε κάποια ζητήματα στα οποία μπορεί το ΚΚΕ να στηρίξει την προσπάθειά μας», ενώ σημείωσε πως αποτελεί ιδιαίτερή τιμή και χαρά η υπογραφή του στο βιβλίο των φίλων του αρχαίου θεάτρου Μαρωνείας με την οποία έγινε φίλος της περιοχής.


Συνάντηση με εκπαιδευτικούς

Κατά την είσοδό του στο δημαρχείο Ορεστιάδας, τον Δημήτρη Κουτσούμπα υποδέχτηκαν εκπαιδευτικοί από τη Β' ΕΛΜΕ Εβρου και από τον Σύλλογο Ωρομισθίων - Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Σχολών Μαθητείας του ΟΑΕΔ Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας. Οι εκπαιδευτικοί επέδωσαν στον Δ. Κουτσούμπα υπόμνημα με τα αιτήματά τους, καθώς και επιστολή διαμαρτυρίας για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ