ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
«Δυναμιτίζουν» την περιοχή οι ΗΠΑ

Στέλνουν άλλους 1.000 στρατιωτικούς και αφήνουν πιθανά όλα τα ενδεχόμενα παρά τις εκκλήσεις συμμάχων και αντιπάλων για «αυτοσυγκράτηση»...

Με κάθε αφορμή κλιμακώνει τις απειλές και τις πιέσεις έναντι του Ιράν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο

Copyright 2019 The Associated

Με κάθε αφορμή κλιμακώνει τις απειλές και τις πιέσεις έναντι του Ιράν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι ΗΠΑ εντείνουν τη ρητορική της στρατιωτικής πυγμής, των κινήσεων και των απειλών έναντι του Ιράν, για να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, εξαπολύοντας κατηγορίες για τις εκρήξεις της περασμένης βδομάδας σε δύο δεξαμενόπλοια ανοικτά του Κόλπου του Ομάν και αξιοποιώντας τες για όξυνση της αντιπαράθεσης. Ανακοίνωσαν έτσι την αποστολή άλλων 1.000 Αμερικανών στρατιωτικών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, πέραν από τους 1.500 που ανακοίνωσαν έναν μήνα νωρίτερα με παρόμοιες προφάσεις.

Σενάρια επίθεσης

Στον Λευκό Οίκο, οι πυρετώδεις συσκέψεις και τα σενάρια στρατιωτικών για πιθανό χτύπημα σε βάρος ιρανικής πυρηνικής εγκατάστασης φαίνεται πως γίνονται συχνότερα από ποτέ. Πληροφορίες των ισραηλινών Μέσων Ενημέρωσης («Jerusalem Post», «Maariv») τις τελευταίες μέρες αναφέρουν ότι στα σενάρια επίθεσης που εξετάζονται συμπεριλαμβάνονται «καταιγιστικές αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις συγκεκριμένου στόχου». Παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο) επιχειρούν να πλασάρουν τα σχέδια επίθεσης παρακάμπτοντας το αμερικανικό Κογκρέσο, χρησιμοποιώντας απόφαση του Κογκρέσου του 2001, που αξιοποίησε ο πρώην Πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους για να ξεκινήσει (μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη) την επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Ο Τραμπ, μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφο του περιοδικού «ΤΙΜΕ», σημείωσε ότι «βεβαίως θα αναλάμβανα (στρατιωτική δράση) για τα πυρηνικά όπλα» και ανοιχτό το ερώτημα εάν θα εξαπέλυε πόλεμο στο όνομα «προστασίας» των Στενών του Χορμούζ στον Περσικό Κόλπο.

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ έναντι του Ιράν καταγράφουν για άλλη μια φορά την υποκρισία τους, με βάση και τη νεότερη έκθεση του σουηδικού ιδρύματος «SIPRI», που διαπιστώνει ότι ενώ το Ιράν δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, ο σύμμαχός τους Ισραήλ «κατέχει ήδη τουλάχιστον 80 με 90 πυρηνικές κεφαλές».

Αντιδράσεις συμμάχων και πολέμιων

Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε χτες πως η χώρα της υπολογίζει «πολύ σοβαρά» τις πληροφορίες των ΗΠΑ περί ευθύνης του Ιράν για τις τελευταίες επιθέσεις σε δύο τάνκερ. «Υπάρχουν στοιχεία από πηγές υψηλού επιπέδου, αλλά αυτό δεν θα με σταματήσει από το να πω ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιλύσουμε την κατάσταση με το Ιράν ειρηνικά».

Στο Πεκίνο, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, συναντώντας χτες τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ Μοάλεμ, κάλεσε τις ΗΠΑ να μην ανοίξουν το «κουτί της Πανδώρας» στη Μέση Ανατολή, ζητώντας να σεβαστούν το «διεθνές δίκαιο» και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Ο ίδιος εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της σινικής κυβέρνησης για την κατάσταση στον Περσικό Κόλπο.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρότεινε «αυτοσυγκράτηση» σε όλες τις πλευρές, προειδοποιώντας για την «αύξηση των εντάσεων» μετά την ανακοίνωση της αποστολής επιπρόσθετων 1.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή και την προειδοποίηση της Τεχεράνης πως θα υπερβεί «σύντομα» το όριο που προβλέπεται σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου. Μερικές ώρες αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, επιβεβαίωσε πως Ρωσία και Ιράν συζητούν «την από κοινού συμμετοχή τους» σε έργα στον πετρελαϊκό τομέα και στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νέο διάγγελμα Ροχανί

Χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί τόνισε πως η χώρα του δεν σκοπεύει να κηρύξει πόλεμο σε καμία χώρα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «οι Ιρανοί θα αντισταθούν στις αμερικανικές πιέσεις και θα βγουν νικητές», ενώ υποστήριξε ότι απέτυχαν οι προσπάθειες των ΗΠΑ «να κόψουν όλες τις σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο» και να απομονώσουν το Ιράν. Επίσης, έδωσε έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και του διαμετακομιστικού εμπορίου (με επίκεντρο την ανάπτυξη του ιρανικού λιμανιού Τσαμπαχάρ) ως ορισμένες πιθανές διεξόδους της δοκιμαζόμενης (από τις σκληρές αμερικανικές κυρώσεις) ιρανικής οικονομίας.

Το ίδιο 24ωρο, στην Τεχεράνη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής Βουλής, Χαλίλ αλ Χαντάντ, εξέτασαν την πρόοδο στην εφαρμογή διμερών οικονομικών συμφωνιών, τρόπους περαιτέρω διευκόλυνσης των ταξιδιών μεταξύ αμφοτέρων των χωρών και προοπτικές αύξησης της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας.

Νωρίτερα, ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Σαμχανί, που μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσε ότι οι ιρανικές μυστικές υπηρεσίες διέλυσαν αμερικανικό ιδιαίτερα εξεζητημένο δίκτυο κυβερνο-κατασκοπείας.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συριακές αντιδράσεις για τη δράση τουρκικών στρατευμάτων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων που βρίσκονται στο συριακό έδαφος δίχως πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης απαίτησε χτες από το Πεκίνο ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μοάλεμ, μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι.

Ο Μοάλεμ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δράση των τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο συριακό έδαφος με πρόσχημα την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τον τερματισμό των συγκρούσεων. Διαπιστώνοντας τη δράση τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους», ιδιαίτερα στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, αναρωτήθηκε μήπως τελικά ο απώτερος στόχος της δράσης των εκεί δυνάμεων του τουρκικού στρατού είναι «η προστασία τρομοκρατικών οργανώσεων». Ωστόσο, με αφορμή την πιο πρόσφατη ρίψη όλμων και οβίδων σε τουρκικό φυλάκιο στο Ιντλίμπ, την περασμένη Κυριακή, από περιοχή που ελέγχεται από τον συριακό στρατό, ο Σύρος υπουργός είπε πως δεν επιθυμεί να βλέπει «μάχες» ανάμεσα στους στρατούς Συρίας και Τουρκίας. Παράλληλα απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε κινεζικά κρατικά και ιδιωτικά μονοπώλια να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Συρίας, δεδομένων των τεράστιων καταστροφών που έχει υποστεί μεγάλο μέρος της χώρας από τον οκταετή πόλεμο.

Από την πλευρά του ο Ουάνγκ Γι τόνισε ότι η Κίνα απορρίπτει «μονομερή βήματα οποιωνδήποτε ξένων δυνάμεων στη Συρία», διότι «παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο».

Συνάντηση Λαβρεντίεφ - Μαχντί στη Βαγδάτη

Νωρίτερα, στη Βαγδάτη, ο Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στη Συρία, συνάντησε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τρόπους σταθεροποίησης της κατάστασης αλλά και προετοιμασιών για συνέχιση της διαδικασίας ενδοσυριακού διαλόγου «στη διαδικασία της Αστάνα». Ο Λαβρεντίεφ εξέφρασε την επιθυμία της Ρωσίας για συνέχιση της συνεργασίας με το Ιράκ για την ειρήνευση στη Συρία και τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Ωρες πριν από τη συνάντηση Λαβρεντίεφ - Μαχντί, άγνωστοι εξαπέλυσαν επίθεση κοντά σε αμερικανική στρατιωτική βάση δυτικά της Βαγδάτης, προκαλώντας υλικές ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς. Μέχρι αργά χτες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη.

«Υψίπεδα Τραμπ»...

Το Σαββατοκύριακο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εγκαινίασε νέο εβραϊκό εποικισμό στα κατεχόμενα συριακά εδάφη των Υψιπέδων του Γκολάν, ονομάζοντας τον εποικισμό «Υψίπεδα του Τραμπ» προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος πριν από λίγους μήνες αναγνώρισε την ισραηλινή κατοχή της περιοχής.

Στις κατεχόμενες περιοχές του Γκολάν, χτες, χιλιάδες συμμετείχαν σε γενική απεργία και σε άλλες αντικατοχικές κινητοποιήσεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κινήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή.

ΕΕΔΥΕ
Ο λαός να επαγρυπνεί και να δυναμώσει την πάλη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη εκφράζει την ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράν. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι τελευταίες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια που έπλεαν στον κόλπο του Ομάν πυροδοτούν επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα κλιμακώνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ, με συγκέντρωση και νέων στρατιωτικών δυνάμεων».

Η ΕΕΔΥΕ τονίζει: «Οι οξυμένοι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για τη συγκεκριμένη περιοχή, την Ενέργεια, τις αγορές, τους δρόμους μεταφοράς, οδήγησαν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από επιθετικές κινήσεις από πλευράς των ΗΠΑ, όπως το εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, οι πιέσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που συνδυάζονται με απειλές και σχεδιασμούς του Ισραήλ για βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε επαγρύπνηση μπροστά στις επικίνδυνες αυτές εξελίξεις, από τις οποίες οι λαοί δεν έχουν να προσδοκούν τίποτα θετικό.

Υπογραμμίζει «τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που με κάθε τρόπο εμπλέκουν ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, προωθούν τη στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, βάζοντας το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους».

Καλεί το λαό και τη νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα και να καταδικάσουν με κάθε τρόπο αυτήν την πολιτική, να δυναμώσουν την πάλη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, απαιτώντας:

-- Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που εκτυλίσσονται σε βάρος του λαού του Ιράν και άλλων λαών της περιοχής.

-- Να κλείσουν τώρα όλες οι ξένες βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα.

-- Να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΗΠΑ
Απομακρύνεται ο Σάναχαν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Παρελθόν αποτελεί για το αμερικανικό Πεντάγωνο ο Πάτρικ Σάναχαν, μέχρι πρότινος υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας και πρώην μεγαλοστέλεχος της «Boeing».

Ο Σάναχαν αποχωρεί από τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού προτού καν επισημοποιηθεί ο διορισμός στη θέση, ένα εξάμηνο αφότου τον πρότεινε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η άδοξη θητεία του Σάναχαν στο Πεντάγωνο φαίνεται πως ήταν συνδυασμός παραγόντων. Μεταξύ άλλων βρέθηκε στο στόχαστρο συχνών και έντονων επικρίσεων από ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, κάποιοι από τους οποίους (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του «Politico») τον κατηγόρησαν για ανεπάρκεια προσόντων που απαιτεί το πόστο του επικεφαλής του Πενταγώνου. Αλλοι τον αποδοκίμασαν και γιατί επέτρεψε την αύξηση της επιρροής στο Πεντάγωνο του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, παρακάμπτοντας τη στρατιωτική ιεραρχία.

Η αποχώρηση του Σάναχαν, ένα εξάμηνο μετά από εκείνη του προκατόχου του, στρατηγού ε.α. Τζέιμς Μάτις, ανακοινώθηκε από τον Τραμπ μέσω «Twitter» με τη δικαιολογία πως ο υπηρεσιακός υπουργός ήθελε να περάσει «περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του». Μέσω «Twitter» ο Τραμπ ανακοίνωσε και τον αντικαταστάτη του: Αναμένεται να είναι ο 56χρονος Μαρκ Εσπερ, μέχρι σήμερα υφυπουργός Αμυνας αρμόδιος για θέματα στρατού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ